RS Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 hmmm tak sie ladnie mowi o okablowaniu, a jakby spojrzec na temat od strony fizyki, to przeciez kabel ma swoj opor, pojemnosc, indukcyjnosc ? nie pamietam dokladnie... zamiast kupic kable za 1000 zl i miec teoretyczna poprawe brzmienia, nie lepiej dolozyc tego tysiaka, do sprzetu... a podlaczyc to grubymi miedzianymi kablami, nieoc ocynowanymi na koncach topnikiem ze srebrem, zeby nie sniedzialo.....? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 hmmm tak sie ladnie mowi o okablowaniu, a jakby spojrzec na temat od strony fizyki, to przeciez kabel ma swoj opor, pojemnosc, indukcyjnosc ? nie pamietam dokladnie... zamiast kupic kable za 1000 zl i miec teoretyczna poprawe brzmienia, nie lepiej dolozyc tego tysiaka, do sprzetu... a podlaczyc to grubymi miedzianymi kablami, nieoc ocynowanymi na koncach topnikiem ze srebrem, zeby nie sniedzialo.....? Tak - tylko zauważ że kabla za 1000 zł nie kupuje osoba mająca zestaw "z marketu" (czy jakiś inny budżetowy) - a coś bardziej wyrafinowanego. Przy drogich konfiguracjach rzędu 20tys zł i więcej można się bawić w testowanie kabelków, gdyż mają one wpływ na brzmienie całości - wtedy sens kupienia np. interkonekta za 1 tys zł jest jak najbardziej na miejscu. Oczywiście wiem, że wiele osób kupuje kable na zasadzie "bo polecali w Hi-Fi i Muzyce" a także opiera się na myśleniu droższy=lepszy, bez wcześniejszego przetestowania - to jest zupełny bezsens. Najważniejsze jest samemu doświadczyć różnicy i mieć poczucie dobrze zainwestowanych pieniędzy. Nie każdy słyszy tak samo, nie każdemu podoba się to, co drugiemu - możliwości jest wiele - limituje je jedynie posiadana gotówka. W przypadku rozważanego zestawu w zupełności wystarczą np wspominane kable Cordiala (a propo's tych kabli jest całkiem ciekawa historia związana bodajże z firmą Sound Project, która sprzedawała swój kabel zbudowany na polskim Cordialu w cenie prawie 100-krotnie przekraczającej jego wartość). Dużo bardziej istotne wydaje mi się zainwestowanie w stabilne standy do tych kolumn - na pewno różnica będzie wyraźnie słyszalna, a i wizualnie to ładnie wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 hmm widz etechnologia dual mono hmmm kondy wygladaja na dosc nowe i jak byly uzywane nie maja prawa zaschnac... powiedz cyz juz kiedys byl naprawiany.. cyz tylko trafa sie grzeja(oba?jedno?) a moze tez ktorys z radiatorow?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 najbardziej sie grzeja trafa i radiatory, ale po rowno mniejwiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 hmm no to albo mamy tu doczynienia z klasa A albo wzmak byl naprawiany i zle zostal wyregulowany prad spoczynkowy.. no chyba ze ktosik podpiol glosniki o zamalej impedancji i jakas para tranzystorow sobie poszla w las. a trafa wygladaja identycnzie jak w sony F 110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 to tak w stereo nie oplaca sie przeznaczac wiecej jak 1/10 ceny kolumn na kable... w kinie domowym 5.1 to chyba 1/50 sie nie oplaca ;) poprostu nie bedzie slychac roznicy a jezeli nawet bedzie to nie warta ona jest poswieconych srodkow... tak jak mowi P_i_t_t lepiej zainwestowac w osprzet bardziej poprawiajacy brzmnienie w stosunku cena/jakosc... btw. interkonekty o wiele bardziej wplywaja na jakosc dzwieku jak kable glosnikowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 jezeli to cos pomoze, to tutaj skan z ksiazeczki od sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Chcem zaczac skladac kino domowe. Narazie kupic 2 kolumny i amplituder ) Chodze po stronach internetowych i chodze i znalzlem kilka opcji : b&w 602, paradigm monitor 3 v.3 lub v.2., Tannoy m2, Cabasse Antiqua 220. Narazie przez dlugi czas bede mial tylko te 2 kolumny dopiero puzniej cos do nich dokupie, maja mi sluszyc glownie do sluchania muzyki, kino domowe to tak przyokazji. Pomozecie mi sie zdecydować ?. No i do tego np AMPLITUNER-DVD KODA DRA-660(pisze ze ma na wyjsciach moc 5x30w +60w, a glosniki maja 100w kazdy , wiec wystarczy takie dvd? czy wzmaczniacz jakis potrzebny, narazie beda w pokoju 17m2 ale moze puzniej beda w wiekszym) p.s. Warto kupywac uzywane glosniki ? kolumny bierz Cabasse Antique 220 (polecam i to bardzo) a amplituner... poszukaj czegos od yamahy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 No i wkońcu mam te Genius'y. I powiem jedno - REWELACJA !! Nie spodziewałem się że z głośników za 570zł może wydobyć się tak bogaty, dynamiczny dźwięk !! Głośniki te potrafią zagrać BARDZO głośno praktycznie bez zniekształceń (pół gwizdka i ciężko usiedzieć) Scena dźwiękowa z pewnością gorsza niż w M2 ale prezentuje bardzo wysoką klasę. Daje sobie głowę uciąć że głośniki te są porównywalne z Logitechami/Creativami za 1500zł !! Basior potrafi sięgnąć naprawde nisko (~40Hz jeszcze w miare dobrze słychać) a to zasługa GIGANTYCZNEGO subwoofera na 16cm głośniku i z potężnym otworem bass reflex (na dodatek "cichym"). Satelitki prezentują dźwięk lekko ocieplony z niewyrywającą się górą (prawie jak M2 :) ) No ale basu nie można się po nich spodziewać no bo to w końcu tylko 10cm głośnik i malutki B-R, ale zawiać potrafi :D Tylnie satelitki... cóż tu dużo mówić :) Wszystko OK. Nie brakuje im niczego, ładnie przenoszą efekty. A teraz podsumowanie - jeśli masz jakieś 1500zł na głośniki to nie zawracaj sobię [gluteus maximus] Logitechami czy Creativami tylko kup te Geniusy !! Napewno nie będziesz zawiedziony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 nie jestem przekonany, ale nie bede sie klocil bo nie slyszalem :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 nie jestem przekonany, ale nie bede sie klocil bo nie slyszalem :roll: Prawde mówiąc ja też do końca nie byłem przekonany dopuki nie usłyszałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Mam wrazenie ze Kwiecien sobie kpi z nas i to bardzo mocno:PPP. btw potrzebuje plyte na ktorej by nagrane byly dzwieki ktore powoli schodza i wchodza. chcialbym sobie przetestowac ile wyciagne na moich tannoykach:P / i mojego sluchu:) nie kazdy slyszy 20HZ^)^ ktos wie gdzie cos takiego sciagnac? albo ma (najlepiej we flacu) i mogl by udostepnic? gdzies?;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Nie uwieżysz dopuki nie usłyszysz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 A ja ciagle uwazam ze sobie z nas jaja robisz:p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Akurat nie mogę znaleść mojej płytki testowej :? . Póki co możesz pobawić się jakimś generatorem na komputerze (np w Sound Forge, Cool Edit). Tworzysz sobie dowolny sygnał o dowolnej częstotliwości - w sam raz do tego tyou testów. Ewentualnie coś takiego : http://www.innerworlds.50megs.com/shakti/m...ech/1to66hz.htm Oczywiście takie testowanie nie jest jakoś specjalnie wiarygodne, ale daje pewien przybliżony obraz sytuacji. PS. Na 20Hz to bym nie liczył :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Sprawdziłem programikiem który P_I_T_T zapodał i sub przenosi tak średnio od 46Hz :D Zaczyna przenoszenie od 38HZ ale raczej tego nie słychać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 tannoyki tak od 35 slychac wmiare wyraznie 40hz juz pelen luzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 tannoyki tak od 35 slychac wmiare wyraznie 40hz juz pelen luzik tannoyki tak od 35 slychac wmiare wyraznie 40hz juz pelen luzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 btw Rozmawialem z bratem o tym zestawiku geniusa :P i zastanawialismy sie jak nazwac te glosniki co za zastosowane w tych kolumnach i zgodnie stwierdzilismy ze wygladaja jak z taniego radyjka od ruskich:) te zacieki itp;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 ciekawe co tak wogole sklonilo ze Kwiecien zamienil Tannoye na to "cos" :) moze mial za slaby wzmacniacz ?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 wiesz, najwazniejsze ze Mu sie podoba ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 no w sumie fakt (ale ze bardziej jak tannoye?? ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 no wiesz mamy tu takich cos sie dadza pociac za altusy wiec ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 heh bo przeciez altusy to "super kolumny" i "tylko za malo wysokich maja" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Ja proponuje takiego prostego tweaka - nalezy zakupic plyte MDF (medium density fibreboard), najlepiej po jednej na kazdy klocek. Osowiscie uwazam grubsze za lepsze. Nastepnie stawiamy klocki na tych plytach i voila, co slyszymy? Radze kazdemu sprobowac, wbrew pozorom roznica jest odczuwalna, a koszt w miare niski - okolo 40 zl za plyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanGąska Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Ja proponuje takiego prostego tweaka - nalezy zakupic plyte MDF (medium density fibreboard), najlepiej po jednej na kazdy klocek. Osowiscie uwazam grubsze za lepsze. Nastepnie stawiamy klocki na tych plytach i voila, co slyszymy? Radze kazdemu sprobowac, wbrew pozorom roznica jest odczuwalna, a koszt w miare niski - okolo 40 zl za plyte To już lepiej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24849115 trochę więcej ale jak wygląda :) Btw najlepsze są płyty granitowe - do zamówienia u kamieniarza za w sumie niewielkie pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Nie mowilem o standach pod glosniki, tylko o polkach pod elektronike. Zreszta te standy tez maja plyty z mdfu. A co do sprawy MDF vs granit - jest to kwestia gustu - trzeba sobie skolowac takowe plyty, porownac i wybrac ladniej grajaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanGąska Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Nie mowilem o standach pod glosniki, tylko o polkach pod elektronike. Zreszta te standy tez maja plyty z mdfu. A co do sprawy MDF vs granit - jest to kwestia gustu - trzeba sobie skolowac takowe plyty, porownac i wybrac ladniej grajaca Wiem że standy są z mdfu :D Różnica granit-mdf nie podlega tylko na stronie wizualnej (chociaż najlepszy i tak był by marmur) a na znacznie lepszym eliminowaniu wibracji przez granit - a to o to chodzi. Zdaje się że różnica występuje w rozumieniu słowa "klocki" - dla mnie to wszystko, dla ciebie tylko elektronika. Ok :) Wracając do tematu - całkowicie się zgadzam - przestawiłem kiedyś cdka i wzmaka na grubą i solildną (ma tak z 5cm) płyte paździerzową i różnica jest całkiem znacząca i zauważalna od razu. Warto spróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 no w sumie fakt (ale ze bardziej jak tannoye?? ;) ) Nigdzie nie pisałem że Geniusy bardziej podobają mi się od Tannoy. Tannoy był zapupisty w stereo ale niestety był za duży do pokoju gdzie mam kompa. A te Geniusy sprawują się wyśmienicie w 5.1. Wczoraj oglądałem LOTR 3 i nie moge wyjść z podziwu 8O Grają na 100% lepiej niż te pierdziawki LG czy Sony za 2000zł :lol: Vengeance ---> Wykonanie nie jest najlepsze ale dotyczy się to tylko maskownic (i to po wew. stronie) :wink: Głośniki są wykonane bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 hmm ja widzialem ssam glonik na tych zdjeciach bez maskownic i wyglada jak z ruskich radyjek:) taki zaciek na srodku itp:) ale nvm;] skoro sa dobre=] to spx;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...