Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: Kwiecien

denona pma-250 ma na posiadaniu: wunat, Vengeance i ja jako sprzet awaryjny, mysle ze zaden z nich nie powie zlego slowa o nim i moge zapewnic ze jest to wzmacniacz naprawde wart swojej ceny, nawet jakby kosztowal 500zl juz nie mowiac o 200zl za ktore bywa czesto spotykany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie:

Tannoy M4 (nówki) - 1100zł

Denon PMA-250 - 150zł albo ROTEL RA-921 za 500zł (ale czy warto ??)

Harman/Kardon HD 740 - 550zł

kabelki SonicLink AST 200 2x2.5m - nie wiem :)

interkonekt jakiś - nie wiem :)

ZESTAW BĘDZIE KUPOWANY NIESTETY BEZ ODSŁUCHU :( ALE NAPRAWDE NIE MAM INNEGO WYBORU :( U MNIE W OKOLICY JEST BARDZO CIĘŻKO O SPRZĘT TEJ KLASY, W KOMISACH SĄ SAME UNITRY, SONIACZE ITP. :(

Co sądzicie o tym zestawiku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu odpuściłbym sobie tego Harmana. Podobno gra dobrze, tylko że laser ma do d***. Nie dość, że jego żywotność jest poniżej przeciętnej, to oryginalny kosztuje ok 180zł, a w chińskie podróbki nie warto się bawić. Tym bardziej jeśli sam nie potrafisz wymienić głowicy, w serwisie skasują cię na conajmniej połowę wartości odtwarzacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle pytan to i ja zapytam. Moj pokoj to 11 m2 (2.8 x 4). Wzmacniacz NAD 3020 + kolumny Mission 702e, zrodlo to bedzie niedlugo PCM2702, tymczasowo karta zintegrowana. Kolumny sa ustawione przy dluzszej scianie pokoju, po obu stronach duzego biurka (odleglosc miedzy nimi 2m). Wzmacniacz mam od kilku dni, poprzedni to stara Yamaha CA-VI. Obecne kolumny sa zdecydowanie za duze do tego pokoju, jest za malo miejsca aby uzyskac ladne stereo (czyli aby utworzyla sie scena i nie dalo sie uslyszec miejsca ustawienia kolumn). Jakie kolumny polecilibyscie (do 1000zl) do takiego zestawu? Wiem, wstrzymam sie do czasu kiedy bede mial porzadne zrodlo. Powiem moze co mnie denerwuje w obecnym zestawie. Jest to przede wszystkim syczenie, blacha w perkusji nie brzmi jak powinna brzmiec, mocno akcentowane sa gloski s, sz, ś. Nazywa sie to chyba po audiofilsku sybilanty :). Przeszkadza to znaczaco przy sluchaniu muzyki. Wine za to najprawdopodobniej ponosza kolumny, poniewaz na obu wzmakach mozna zaobserwowac to zjawisko. Mam tez tuner Yamahy, (stary, analogowy, calkiem niezly) na nim tez wyraznie slyszalne jest sycznenie. Przeszkadza rowniez w dzwieku rozlazlosc basu. Myslalem o kolumnach podstawkowych, moze w obudowie zamknietej (slyszalem ze dobrze sprawdzaja sie w malych pokojach). Dodam jeszcze ze pokoj nie jest wytlumiony tzn. kolumny skierowane sa na praktycznie naga sciane (jedynie waski regal w kacie). Moze jakies propozycje poprawy sytuacji!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem opinie, że Harman HD710 gra słabo. Może to?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27225488

Jakoś nic sensownego na allegro nie widać teraz. Najważniejsze to się nie spieszyć, warto się rozejrzeć tu i tam i być zadowolonym z zakupu niż później pluć sobie w brodę, ze świadomością, że mogłem kupić jednak coś lepszego w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś Sony kojarzy mi się z tandetą (przynajmniej w przypadku sprzętu audio) ale może warto spróbować ??

Hmmm,

(...)Do tej pory mialek kilka odtwarzaczy ,nad ,marantz ,philips ,ale to co wyrabia teraz sony 720 qs to szok ,w sumie najtansze żródło jakie miałem ale gra najlepiej -pełnym dynamicznym dziwiękiem ,wiecej powietrza i ten bassss,wybierz sony!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: buble_corp

11m2 i podłogówki - faktycznie to niezbyt udane połączenie. Moim zdaniem o wiele lepiej zagra tutaj dobry monitorek. Nie piszesz nic o typie muzyki jaki preferujesz - a to by wiele pomogło. Wspomniałeś jednak coś o perkusji, więc warto chyba pomyśleć o kolumienkach "z pazurkiem". Typowałbym np. model Eltax Liberty 3+ (ewentualnie pozostając przy firmie - Mission m71). Może być również Paradigm Titan - to akurat bardzo dynamiczny model (zresztą ta kanadyjska firma zdążyła już do tego przyzwyczaić).

Winę za nadmiernie syczące głoski upatrywałbym albo w słabej jakości nagrań, bądź w kwestii okablowania (również nie wspomniałeś nic na ten temat). Jeśli masz taką możliwość to wypożycz ze sklepu jakiś lepszy interkonekt + kabelki głośnikowe i zobaczysz czy będzie słyszalna poprawa.

Kwestia pustej ściany za kolumnami - to akurat bardziej może powodować głuchy i nieprzyjemny dzwięk z rosciągniętym basem /efekt odbić od ścian/ (to tak jakby słuchać kolumn w zupełnie pustym pokoju). Najprostsze rozwiązanie - powiesić z tyłu jakiś kilimek, bądz ustawić kwiatka (paprotki są ponoć najskuteczniejsze 8) ). Poeksperymentuj również z kątem dogięcia osi głośników oraz z odległością od tylnej ściany za kolumnami - czasem nawet niewielka zmiana daje wyraźną poprawę.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem moze co mnie denerwuje w obecnym zestawie. Jest to przede wszystkim syczenie, blacha w perkusji nie brzmi jak powinna brzmiec, mocno akcentowane sa gloski s, sz, ś. Nazywa sie to chyba po audiofilsku sybilanty :). Przeszkadza to znaczaco przy sluchaniu muzyki. Wine za to najprawdopodobniej ponosza kolumny, poniewaz na obu wzmakach mozna zaobserwowac to zjawisko.

nic Paradigma i JBLa bym nie polecal bo obie firmy charakteryzuja sie specyficznymi "wysokimi"

Eltax Liberty 3+ jak najbardziej jest jednak jedno ale... kosztuja wiecej jak 1000zl ;)

w zasiegu w ktorym poszukujesz kolumn zdaje mi sie ze dwie pozycje bylyby jak najbardziej wporzadku:

- Wharefedale Diamond 8.1 - kolumny o milym relaksujacym brzmieniu, z calkiem pokaznym basem i slodkimi, delikatnymi wysokimi tonami, moze nie do konca neutralne ale bardzo muzykalne i przyjemnie sie ich slucha

-Monitor Audio Bronze B1 - przestrzen marzenie, brzmienie pelna kultura, neutralnosc miodzio, pelen luz i swoboda dzwieku bez podkolorowan.... jakby sie sluchalo na zywo ;) (wg mnie najbardziej audiofilskie kolumny do 1000zl) aha maja bas reflex z przodu co znacznie ulatwia ustawienie w malym pomieszczeniu... polecam te kolumienki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do muzyki ktora slucham to glownie rock: Radiohead, Placebo, Smashing Pumpkins, ostatnio zaczynam zauwazac jazz, ale to powoli. Zrodlo to tak jak mowie tymczasowo zintegrowana z plyta karta muzyczna, niedlugo wreszcie PCMka. Kable to najzwyklejsze miedziaki o przekroju 1,5mm. Czekam narazie na tego DACa, wtedy bede pelniej ocenial. Syczenie skladalem wczesniej na Yamahe (ludzie pisza ze taka analityczna jest i jasno brzmiaca), dlatego kupilem NADa 3020. Roznica jest spora, brzmienie NADa wydaje sie stlumione wzgledem tego co oferuje Yamaha. NAD poprostu gra znacznie cieplej, bardziej miesisto, bas jest bardziej energetyczny i nie brzmi tak sucho jak w Yamasze. Dobra rozpisuje sie i oceniam a dobrego zrodla nie mam. Kabel laczacy karte muz. z wzmakiem to stara samorobka, ale te syczenie jest slyszalne rowniez przy sluchaniu radio, ktore podlaczone jest interkonektem Bandridge za kilkanascie zl.

Z kabelkami poczekam raczej do czasu kiedy bede mial DACa. Chce sie poprostu zorientowac jakich kolumn warto posluchac, przed zakupem. Moze warto sprobowac z Tannoy M1 v M2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chce tanie głośniki to polecam Logitech Z-560.

W Lodzi w media markt je kupilem ekstra tanio ,dokladnie za 299 zl :) Graja swietnie jak na swoj przedzial cenowy! Sa tez bardzo ladne i swietnie sie prezentuja na biurku (nie jak jakies media tech :D ). Moc 70 rms z hakiem. Jest to zestaw 5.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie:

-Tannoy M4 (nówki) - 1100zł  

Mission M33 (nowki) - 1500zl (M4 basuja za mocno, chodz niektorym to pasuje)

-Denon PMA-250 - 150zł albo ROTEL RA-921 za 500zł (ale czy warto ??)

bierz rotela

-Harman/Kardon HD 740 - 550zł

yamaha cdx396/496

-kabelki SonicLink AST 200 2x2.5m - nie wiem :)

Nordost Octava

-interkonekt jakiś - nie wiem :)

Eagle Cable MC60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie M4 to wiecej basu i gorsza kontrola, z koleji M33 to wieksza kultura brzmienia, mniej basu i lepsza kontrola ;)

ale skoro preferujesz basik miesisty to M4 sa dobrym rozwiazaniem, pozatym to bardzo udany model, zreszta jak cala seria Mercury od Tannoya ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi