Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

P_i_t_t spoko subik.. ;)

120 RMS musi wyrzucac z siebie niezla fale... :D

A nie dales odciecia za wysoko troszke? trojki schodza dosc nisko, wiec ja bym dal nawet te 50 Hz a dowalic wiecej na poziomie...kocham taki basik :twisted:

A co do moich kolumn to nareszcie zalatwilem sobie innego stolarza.. :) Niedlugo sie pochwale na Tweaku! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx - faktycznie i nawet mojej mamie się spodobał :) Co do odcięcia to to z obrazka nie ma nic wspólnego z rzeczywistym ustawieniem (które nawiasem mówiąc ciagle zmieniam :lol: Jest dość nisko a poziom na ok 1/3.

Chetnie zobaczę Twoją konstrukcję (choć lepiej było by posłuchać :) - a co do 3Dmarków to wcale nie takie "marne" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam:) mam male pytanko czy warto kupic zestaw creative megaworks

http://sklep.benchmark.pl/pelny_5131.html za 1550zł?mam karte augigy2.a moze polecacie jakies inne 5.1(niekoniecznie kompterowe)zeby cena nie przekraczala 1600 i sie dalo do kompoa podlaczyc czyli wzmacniacz+głosniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

StandArt Ostoja :D

Najtansze akceptowalne!

Ale polecam zrobic samemu, albo zatrudnic jakiegos slusaza...

StandArt i Ostoja to zupełnie dwie różne firmy i raczej mają niewiele wspólnego.

Ostoja to firma z Pruszkowa :) i np model S6 kosztuje ok 300 zł - to najtańszy model.

StandArt (chyba W-wa) to polski Hi-end i ceny są również takie. Przykładowo Model 7 - kosztuje ok 1700 zł. (waga 1 podstawki to "zaledwie" 40 kg :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale gafa ;)

Chodzilo mi wlasnie o Ostoje, pamietam te podstawki, nawet mialem je kiedys kupowac do moich tannoy'ow, ale nie wiedziec czemu kojazyly mi sie ze StandArt'em....

Sorry za wprowadzenie w blad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a to moje nowe dzielo, narazie poszpachlowane czeka na oklejenie, troche czasu nie mam ale w tym tyg pewnie skoncze, testy odsluchowe juz przeprowadzone...

obudowa o pojemnosci wew. ok 50l, plyta wiorowa 20mm grubosci, glosnik 21cm 120W 4ohm membrana z wlokna weglowego, obudowa zestrojona otworem bassreflex na 32Hz, wzmacniacz na TDA7294 100W zasilany nap 2x40V, filtr aktywny o regulowanym odcieciu 20-100Hz, impuls przy 50Hz maly ok 6ms (dobry do muzyki) a przy 30Hz ok 20ms (dlugi ale mniej go w muzyce ale za to w film mozna czuc a nie slyszec czasem :) )

sprzecik potrafi zatrzsc domem, przy niskiej glosnosci schodzi juz bardzo nisko, okolice 25-30Hz nie stanowia mu problemu, z szybkimi partiami muzyki tez sobie radzi nie zamulajac basu, sprzecik zrobielm jakos uzupelnienie moich paradigmow przy ogladaniu filmow :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie zdjecia sa z czasow odsluchow testowych, obudowa juz poszpachlowana tylko dotrzec i oklejac i kolce przykrecic, mysle ze w ciagu najblizszych dni bedzie gotowy

koszt hmmm:

plyta z docieciem -25zl

tda7294 + radiator i podzespoly - 40zl

filtr 20-100Hz czesci - 20zl

transformator 250W + mostek prostowniczy z kond. 2x10000uF - mialem

glosnik stx gdn 23-120-4 sw - 75zl

otwor bass-reflex - 2x5zl czyli 10zl

wytlumienie gabka 2cm - mialem

klej vicol - ok. 5zl

szpachla akrylowa - 7zl

okleina - ok. 12zl

czyli jakies 200zl + wlasna robocizna (zebym kupowal transformator to i prsotownik z kondensatorami to jakies 100zl wiecej)

jedno wiem wszystkie suby takie w granicach 500-600zl odpadaja w przedbiegach

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50l to chyba troszkę sporo jak na ten glosnik - przynajmniej tak mi się wydaje. Nie bawiłem się w budowanie własnych kolumn ale np wyliczajac objętość ze wzoru wychodzi mi znacznie mniej.

No chyba że parametry podane na tej stronie :

http://www.stx.pl/glosnik.php?nr=73

są jakieś trefne lub nie zawsze trzeba się tym przejmować. Chodzi tylko o to, żeby nie popsuć basu Monitor 3 (który przyznasz robi wrażenie) zbytnim przeciąganiem i spowalnianiem. To tylko takie moje spostrzeżenia :).

Pozdrawiam i miłego słuchania :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t - ten glosnik wedle wyliczen optymalne parametry osiaga przy 40-42l u mnie ma ok. 50l ale wytlumienie troche zajmuje i w sumie wychodzi ok 45l ta troszke wieksza pojemnosc podbija bas w okolicach 30Hz, obudowe dobrze wyliczylem zajelo mi to pare godzin liczenia i kilka tygodni dokladnego zaznajamiania sie z technikami wyliczania, basu monitorkow 3 nie psuje subka slychac tak od 45Hz w dol tak wiec uzupelnia on kolumienki

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak to ok. Zapuść sobie trailer do Spider-Mana 2 (szczególnie sama końcówka) - jak dla mnie wrażenie lepsze niż w kinie :lol:

http://www.apple.com/trailers/sony_picture...s/spider-man_2/

Mam tez sporo różnych mp3-ek do testowania basu i nie tylko, jak coś to mogę przy okazji wrzucić na serwer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki P_i_t_t jak tylko skoncze obadam ten trailer, co do mp3 do bassu to mam ich troche.... kiedys byl taki temat na tweaku i praktycznie wtedy wszystkie posciagalem te bass testy :) w co poniektorych to podloga tylko drzy dzwi w futrynie sie odzywaja i wszelkie przedmioty co moga to wpadaja w rezonanse :)

posluchaj sobie cos Hansa Zimmera (to ten od sciezek dzwiekowych z bravheart, cienka czerwona linie, karmazynowy przyplyw, gladiator, pearl harbor, ostatni samurai, tears of the sun, helikopter w ogniu) niektore jego utworki potrafia pokazac do czego czasem sub sie przydaje :), fajnie jeszcze brzmi ostatni album Seala... niby nie ma basu tak duzo a w niektorych mometach zagrzmi basem siegajacym gdzies do piekiel akustycznych hehehe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Hansie Zimmerze nie musisz przypominać :). Znam jego muzyke doskonale - w ogóle to ja bardzo lubię filmową. Trzymam sobie na dysku tak z 19 GB samych OST-ów :) - i ciagle coś przybywa. Fakt - w muzyce filmowej często są takie momenty. Soundtrack z Bravehearta to akurat działka Jamesa Hornera - też warto go posłuchać, poza tym Danny Elfman, Eric Serra (5th Element), Angelo Badalamenti (Twin Peaks) i wielu innych. A z "typowej" muzy posłuchaj sobie płyty Rogera Watersa - Amused to death (nagranej w technice Quad-Audio) - przy dobrze ustawionym sprzęcie ten kawałek pokazuje co potrafi dobre stereo (efekt naprawdę zniewala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bardzo ładnie wygląda, tylko czy przy głośniku, bass-refleksie skierowanym w dół i miękkim dywanie nie przydała by się większa odległość od podłoża. Wydaje mi się , że te kolce są troszkę za małe i przez to może się zmniejszać poziom basu. Można by dorobić wyższe nóżki - to taka moja sugestia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t wiem dokladnie o co ci chodzi :) kolce stoja na wytoczonych tulejach mosieznych o srednicy 4cm i wysokosci 2,5, posiadaja rowniez male zaglebienie ok. 1mm w samym srodku aby kolec sie nie zsuwal z niego, bo faktycznie jak stalo na samych kolcach to bas stal sie plytszy i bez wyrazu, ale cale szczescie ze zaobserwowalem to w odsluchach testowych :) i juz do wersji gotowej mialem wytoczone te krazki :)

pozdrawiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak to ok :D A jak wygląda sprawa podłączenia ?. Nie mogłem się wiele dopatrzeć na tych zdjęciach :) i jedyne co zauważyłem to regulator wzmocnienia, reg. odcięcia i złącza cinch ale nie widzę nigdzie wejść wysoko-poziomowych. Jeśli dobrze pamiętam masz wzmacniacz stereo Rotela i nie wydaje mi się by miał on osobne wyjście z przedwzmacniacza,a podłączenie z pętli magnetofonowej, czy liniowe z kompa jest dosyć niewygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To panelik przedstawia sie tak:

-regulator wzmocnienia

-regulator odciecia 20-100Hz

-bezpiecznik

-wlacznik

-wejscie niskopoziomowe 2xcinch (rezystancja 100k)

-wejscie wysokopoziomowe 2xcinch (rezystancja 1M)

-dioda sygnalizujaca prace

moze tego nie widac ale sa tam dwie pary cinchow, jedna wysoka druga niska, zastosowalem cinche poniewaz nie potrzeba tam zaciskow glosnikowych przenoszacych duze moce, pozatym ciche latwo jest uszczelnic, poprostu w nie uzywane gniazda zatykam same wtyczki, gdyz i ich brak przy glosnijszym graniu powoduje wyrazny swist powietrza :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - da się wszystko zauważyć. Właśnie tak mi się wydawało, że tam były jakieś niższe cinche. Świst faktycznie potrafi być upierdliwy - pamiętam jak swego czasu miałem subwoofer komputerowy i były właśnie takie efekty. Przy większym kalibrze to pewnie dopiero jest efekt. Uważaj żeby nie wsytrzeliło tych końcówek :lol: - a może zrobisz takie małe Flow-Porciki (rodem z B&W) ? i świst zniknie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie to niech pogra troche bo juz nic mi sie nie chce z tym robic:) czas sie troszke sprzetem pocieszyc, a w planach mam zmiane tda7294 na mostek z dwoch LM3886 i zmiana operacyjnego w filtrze z NE5532 na OPA2604, moze tez pokombinuje cos z panelem - jakas folie przezroczysta z nadrukami na cieplo nakleje lub cos podobnego i galeczki aluminiowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi