Levizna Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 @Benek88 Do KD za 1500zł: to wzmacniacz 2840463[/snapback] Co sądzicie o tym kinie domowym: Model to SONY HTP-HD6000FN Przeznaczenie filmy DVD i od czasu do czasu muzyka, pokój około 20m2, brak słuchu muzycznego do tego za jakiś czas zakup suba za kwotę ~500zł Według mnie to nie mając około 3000zł nie ma co się pakować w kino domowe. Wiedziałem że soby produkuje dużo i tanio ale nie widziałem że aż tak tanio :sad: Jak chcesz mieć za ~1700zł HD, HDMI, ampli, dvd, zestaw głośników 5.0 to ja nie widzę sensu pakować potem ~500zł w sub. Denon AVR 1306 + DVD 1730 + Wharfedale Crystal 5.0 + potem sub Koda SW 1000. Albo wszystko w zestawie , ale naprawdę opłaca się dołożyć do budżetu zamiast tego SONY. A najlepiej jakbyś zamiast Wharefedale kupił Mission m33i/m34i, potem dokupić m31i + standy, central i sub wtedy miałbyś kino domowe z prawdziwego zdarzenia :) No i ile było by frajdy z kompletowaniem takiego zestawu. Cały używany zestaw Yamha + Eltax w dobrej cenie. @aruś Używam od pół roku geniusów 5.1 i dziś nagle przestał mi działać przedni lewy. To nie wina kabla, to nie wina głośnika. //Rozumiem że podłączyłeś prawy pod lewy kanał i też Ci nie grało tak? Na wyjściu z suba nie ma dźwięku. Co to oznacza? //Może sub jest wyciszony w systemie? Zobacz czy w systemie nic nie wyciszyło się, jak nie to wal z gwarą do sprzedawcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam Nie zabiję nikogo moimi wymaganiami odnośnie przyszłego zakupu, ale następujące: 1. Mini wieża - Firmowa 2. Cena do 500zł 3. Jakość dźwięki jako rozsądne minimum - nie jestem audiofilem i nie mam za bardzo słuchu, no ale bez przesady:) 4. Wieżyczka stylowa bez ekstrawagancji i błyszczących światełek. Moja propozycją jaką znalazłem to Sony CMT-NEZ50 Czy za tą cenę znajdę coś innego? Nie interesuje mnie składanie używanych gratów :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 nowy nabytek - Beresford TC-7510 MK6/3 DAC po pierwszych odsłuchach przepaść między PCM'ką 2702/AD8066 po prostu miazga połączenie światłowodem do ALC850 (tymczasowo) wygrzeje się razem ze słuchawkami to coś więcej napiszę po głębszych odsłuchach acha, w tej rewizji pokrętło służy do regulacji głośności całego urządzenia, nie tylko wzmaka słuchawkowego a tak się prezentuje ze wzmakiem, prawda że pięknie? [; dodam jeszcze że zabawka razem z kablami i przesyłką wyniosła mnie 600zł kontakt ze sprzedawcą wzorcowy i błyskawiczny, kasę przelałem 5 grudnia, dziś (10.12) miałem w domu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) nowy nabytek - Beresford TC-7510 MK6/3 DAC No to wreszcie będziesz miał do czego podłączyć słuchawki :D , wspominam o tym ponieważ pamiętam jak chyba z rok albo więcej temu wkurzyłeś się nieco na mnie że poleciłem ci wzmaka (który kupiłeś) a potem się okazało ze nie ma wejścia słuchawkowego :lol: . Jak dasz radę to zrób fotki wnętrza :wink: . Edytowane 11 Grudnia 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabco Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 A ja mam nastepujący problem. Chciałbym zrobić sobie system głośników przy kompie 4.0. Mam 2 głośniki od kompa i 2 od wierzy. Podłączam wierzę na AUX, wtykam do odpowiedniego portu, głośniki kompowe też. Przy testowaniu programem dłączonym do płyty głównej (karta zintegrowana) głośniki działają ładnie, wszystkie 4, ale jeśli przyjdzie do słuchania muzyki, oglądania filmow, grania, działają tylko dwa. Czym to jest spowodowane? Płyta GIGABYTE nForce3 Karta Realtek AC'97 Audio Jak cos to jeszcze zastanawiam sie nad zakupieniem głośników Creative Inspire T6100. Jak będzie z tą kartą? Ładnie zagra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 obiecane fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) A ja mam nastepujący problem. Chciałbym zrobić sobie system głośników przy kompie 4.0. Mam 2 głośniki od kompa i 2 od wierzy. Podłączam wierzę na AUX, wtykam do odpowiedniego portu, głośniki kompowe też. Przy testowaniu programem dłączonym do płyty głównej (karta zintegrowana) głośniki działają ładnie, wszystkie 4, ale jeśli przyjdzie do słuchania muzyki, oglądania filmow, grania, działają tylko dwa. Czym to jest spowodowane? Płyta GIGABYTE nForce3 Karta Realtek AC'97 Audio Jak cos to jeszcze zastanawiam sie nad zakupieniem głośników Creative Inspire T6100. Jak będzie z tą kartą? Ładnie zagra? A muzykę masz w formacie DVD AUDIO 5.1 / DD 5.1 / DTS 5.1 że wymagasz dźwięku z 4 kanałów ? :lol: Oczywiście można rozbić 2 kanały na 4 ... ale czy jest sens? ps. T6100 jak na złom cisną jako tako ... dźwięk oczywiście nienaturalny obiecane fotkiTeraz już nie ma wątpliwości że przetwornikiem jest BB PCM1716 (E) . Trochę dziwne że są aż dwie płytki PCB Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabco Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 A muzykę masz w formacie DVD AUDIO 5.1 / DD 5.1 / DTS 5.1 że wymagasz dźwięku z 4 kanałów ? :lol: Oczywiście można rozbić 2 kanały na 4 ... ale czy jest sens? ps. T6100 jak na złom cisną jako tako ... dźwięk oczywiście nienaturalny Hmm... winamp posiada podobno symulację dzwieku 5.1. Powinno wtedy wszystko chodzić. Tylko jak to zrobić aby działało? I w takim wypadku jak jest teraz rozumiem ze jak zakupię T6100 to też tylko 2 przednie będą działały. Melomanem aż takim nie jestem także pewnie dzwięk z nich bedzie ok. Przynajmniej powinien być lepszy niż z moich 2 małych magic speakerów samsunga z 2000 roku :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 To ja przy okazji sie pochwale, ze mam juz swoj zestawik: Harman Kardon PM660 i Wharfedale Diamond 9.2, do tego okablowanie Procab :) Wrazenia sluchowe bardzo pozytywne, jak na wzmaka ktory ma 25latek(?) trzyma sie bardzo ladnie :) Jakby ktos polecil mi jeszcze fajny tuner (analog lub cyfra) i odtwarzac CD to by bylo milo :) Najlepiej w kolorze wzmaka: http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal.../39/272903954_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Podaj do jakiej kwoty chcesz kupić tuner i CD,a na pewno się coś znajdzie. W takim kolorze to może być ciężko, najbliższy to silver, czyli według mnie trochę ciemniejszy od tego HK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniBhaal Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Pytanie od totalnego laika w temacie nagłośnienia: Pokój o pow. - ca 10-12 m^2 Do wydania – 500-600 zł Aktualnie (wstyd się przyznać) korzystam z przedpotopowych głośników komputerowych marki Primax soundstorm 120W... PMPO ;] w parze ze zintegrowana karta dźwiękową. Muzyki słucham w 95% z mp3. Czy w okolicach tych 500-600 zł jestem w stanie kupić jakieś nieduże kolumny stereo (jakkolwiek by to nazwać... monitory?), wzmacniacz i jakąś dźwiękówkę? Czy może lepiej z taką kasą nie zawracać sobie i wam głowy i odpuścić temat? Edytowane 22 Grudnia 2007 przez KaniBhaal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Pytanie od totalnego laika w temacie nagłośnienia: Pokój o pow. - ca 10-12 m^2 Do wydania – 500-600 zł Aktualnie (wstyd się przyznać) korzystam z przedpotopowych głośników komputerowych marki Primax soundstorm 120W... PMPO ;] w parze ze zintegrowana karta dźwiękową. Muzyki słucham w 95% z mp3. Czy w okolicach tych 500-600 zł jestem w stanie kupić jakieś nieduże kolumny stereo (jakkolwiek by to nazwać... monitory?), wzmacniacz i jakąś dźwiękówkę? Czy może lepiej z taką kasą nie zawracać sobie i wam głowy i odpuścić temat? Pytanie : czy chcesz być królikiem doświadczalnym ? Jeśli tak ( :D ) to sprawdź czy KODA BT-900 gra dobrze. ps. ale na dźwiękówkę już nie starczy ... chyba że ten model ma wejście SP-DIF czego nie wiem (integra by wystarczyła) Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Daruj sobie wszelkie głośniki i słuchawki bezprzewodowe bo ich jakość jest poniżej jakiejkolwiek krytyki. Jeśli masz 500-600 to nie będzie nic specjalnego, więc pytanie czy możesz powiększyć budżet czy nie? Jeśli nie to sprawdź jakie masz mobo i napisz jaką masz dźwiękówkę, bo jak lepszą od SB Live! to nie ma sensu kupować Live!, bo na A 2 ZS/Hercules Fortissimo IV budżet nie pozwala. Wzmacniacz do 250zł: Denon PMA480R, Yamaha serii 3xx, NAD 302 Kolumny podstawkowe: BOSE Eltax Liberty 1+ od niepewnego sprzedawcy ewentualnie Magnat Monitor 220 Kabelki zwykle z miedzi OFC + interkonekt Potem zakup lepszej dźwiękówki i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziergol Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Witam, by nie zakładać nowego tematu podłączam się do tego. Mam taki sprzęt: Amplituner - Technics SA-AX7 kolumny: Przody - Heco (cantaro) Tyły - Heco (cantaro) Centralna - Heco (cantaro) no i szukam subwoofera, wypadało by kupić również - Cantaro Troszkę tu poczytałem i kilka opinii mnie nie zaspokoiło, ogólnie jestem zadowolony z mojego sprzętu (może to dlatego że nie miałem okazji posłuchać innych niż zestawy oferowane z DVD w marketach) tym bardziej że do kasiastych nie należę. Proszę o informację czy warto kupić ten Głośnik czy poszukać czegoś innego, dodam że obecna cena tego suba to 480zł. Dzięki i pozdrawiam Szczęśliwego nowego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Pojawił się bardzo ciekawy wzmacniacz cyfrowy z wbudowanym DAC oraz z wejściem USB do podłączenia komputera , cena to $269.95 :rolleyes: http://www.obadimports.com/catalog/item/4377302/4902090.htm http://www.obadimports.com/catalog/item/43...090.htm#image_1 review : http://www.6moons.com/audioreviews/kingrex2/u.html http://www.kingrex.net/ Edytowane 31 Grudnia 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 2702E i OPA2604A hehe, skąd ja to znam w połączeniu z t-ampem może być ciekawie i cena nie zabija Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) 2702E i OPA2604A hehe, skąd ja to znam w połączeniu z t-ampem może być ciekawie i cena nie zabija Tylko nie wiadomo czy dołączają do kompletu uniwersalny zasilacz tak jak jest np w przypadku T-amp ,bo ten zewnętrzny jest trochę drogi <_< . EDIT: Jednak jest zawarty w komplecie standard AC/DC adapter :wink: ale z dedykowanego zewnętrznego zasilacza jakość pewnie będzie nieco lepsza B-) . http://www.obadimports.com/catalog/item/4377302/4902126.htm No i op-ampy są w podstawkach :D Click! Edytowane 31 Grudnia 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam Panowie zakupilem amplituner Denon AVR-1800 (nie wiem czy przypadkiem nieprzeplacilem 450 zl ) i mam na razie pozyczone kolumny AVANCE EPSILON 930. Co sadzicie o tych kolumnach ? ile mozna za nie zaplacic ? (kolumny w stanie idealnym, pytam bo koles zaplacil niby 3500 a nigdzie uzywek cen niemozna znalezc) . W planie jest zakup mission m32i lub m33i teraz prosba czy sa lepsze glosniczki w tej klasie cenowej ? czy moze do tego Denona cos innego lub zostawic AVANCE ?. Pokoj 14 m2. Kable do glosnikow sa monstera wiec chyba dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Chcesz do tego ampli kupić parę monitorków? Jak do filmów to Mission, jak do muzyki to Avance, ale to też zależy czego chcesz na nich słuchać i jakie masz preferencje brzmieniowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrysek20022 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Tak do tego Denona chce dokupic glosniki. Wiec chyba zostawie te Avance (cena 1000 zl) najwyzej na przod kupie lepsze podlogowki (szykuje sie zmiana mieszkania na wieksze). Glosniki maja byc 50/50 film i muza. Muzyki slucham roznej od jazzu do trance. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziergol Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Witam, by nie zakładać nowego tematu podłączam się do tego. Mam taki sprzęt: Amplituner - Technics SA-AX7 kolumny: Przody - Heco (cantaro) Tyły - Heco (cantaro) Centralna - Heco (cantaro) no i szukam subwoofera, wypadało by kupić również - Cantaro Troszkę tu poczytałem i kilka opinii mnie nie zaspokoiło, ogólnie jestem zadowolony z mojego sprzętu (może to dlatego że nie miałem okazji posłuchać innych niż zestawy oferowane z DVD w marketach) tym bardziej że do kasiastych nie należę. Proszę o informację czy warto kupić ten Głośnik czy poszukać czegoś innego, dodam że obecna cena tego suba to 480zł. Dzięki i pozdrawiam Szczęśliwego nowego roku. Witam ponownie, bardzo proszę o radę w sprawie SUBA. Naprawdę potrzebuję pomocy czy czasem za podobną cenę nie znajdę czegoś lepszego, AUDIOFILEM nie jestem więc nie musi to być jakiś wypas. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 SUB Zestaw Denon 500, czyli wzmak i cd (po kilku godzinach pracy) + Canton GLE 407 (po około 1,5h grania) ostra góra, mało niskiego basu, bez powietrza i przestrzeni, po prostu fatalnie, a niby Denon promuje te połączenie jako wspaniałe do muzyki <_< Podłączyłem Dali Concept 6 (wyciągnięte od razu z pudełek) i przeżyłem prawdziwy szok, w końcu zagrało jak się tego spodziewałem za takie pieniądze a nawet lepiej. Był bas, miłe ocieplenie dźwięku, lekko wysunięty środek, dźwięczna i nie ostra góra. Jedyna wada jaką stwierdziłem to słaby timming i trochę zbyt rozlazły bas, ale to pewnie dało by się załatwić innymi kabelkami. Słucham bardzo różnej muzyki i wkładałem do cedeka między innymi płyty takich zespołów jak Metallica, Mile Davis, Hans Zimmer, INXS, Apocalyptica, Rob Zombie, Massive Attack, Richard Bona i wszystko grało fenomenalnie, nie było utworu który by zagrał dobrze czy poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorn Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Kto mi pomoże wybrać amplituner+głośniki?Kupiłem niedawno DVD,Pioneer DV300,mam telewizor CRT 29 cali,teraz chce kupić amplituner +głośniki(najlepiej 5.1),słyszałem,że warto rozglądać sie za czymś z Yamahy albo Kody?Pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Napisz jeszcze tylko jaki masz budżet i jak duży pokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorn Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Napisz jeszcze tylko jaki masz budżet i jak duży pokój.Pokój to tak około 25-30m2,a budżet to tak do 1000zł,możesz podać też takie tańsze wersje,nie mam duzych wymagań,obejrzeć film na dvd,do zwykłej kablówki,czasami puścić muzyke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 1000zł na 5.1 + ampli to sorka ale nie pomogę. Nie znam się na tanicha Jamo, Kodach i Voice Kraftach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorn Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 1000zł na 5.1 + ampli to sorka ale nie pomogę. Nie znam się na tanicha Jamo, Kodach i Voice Kraftach.No ok ,ale spróbuj ocenić to nad czym myśle: http://www.allegro.pl/item288299241_glosni...pilot_fvss.html + http://www.allegro.pl/item292313798_amplit...ha_rx_v361.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 No ok ,ale spróbuj ocenić to nad czym myśle: http://www.allegro.pl/item288299241_glosni...pilot_fvss.html + http://www.allegro.pl/item292313798_amplit...ha_rx_v361.html Milion razy lepszy jest Denon 1707. ps. miałem Yamaha RXV-350 i jestem pewien że model 361 gra dokładnie tak samo beznadziejnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorn Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Milion razy lepszy jest Denon 1707. ps. miałem Yamaha RXV-350 i jestem pewien że model 361 gra dokładnie tak samo beznadziejnie Tak,tylko cena prawie 1000zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Tak,tylko cena prawie 1000zł...Chcesz dać 800 PLN za złom a żałujesz na dobry sprzęt 1000 ? - wybacz stary ale nie rozumie Cię. ps. kiedy kupowałem Yamahę 350 też chciałem max zaoszczędzić - skończyło się na tym że sprzedałem ją po 3-ech miesiącach od zakupu Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...