Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

A i mam w planach zrobic swoje podstawki - ktos robilkiedys - ma jakis play , pomysl? z ktorym by mogl by sie ze mna podzielic?A i mam w planach zrobic swoje podstawki - ktos robilkiedys - ma jakis play , pomysl? z ktorym by mogl by sie ze mna podzielic?A i mam w planach zrobic swoje podstawki - ktos robilkiedys - ma jakis play , pomysl? z ktorym by mogl by sie ze mna podzielic?A i mam w planach zrobic swoje podstawki - ktos robilkiedys - ma jakis play , pomysl? z ktorym by mogl by sie ze mna podzielic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po pierwsze napisze ze jestem glabem w tym temacie i nic nie wiem o kompletowaniu zestawow do muzyki , wiec za wszelkie moje gafy przepraszam z gory :oops:

Chodzi o to ze chcialbym sobie sprawic jakis zestaw w cenie do 1500 zl i zeby nadal sie on do sluchania muzyki z kompa i ogladania fimow ale zeby rowniez mozna go bylo zastosowc do kina domowego. Nie wiem czy istnieje taka mozliwosc :) ale jezeli tak to poprosze o jakies propozycje.

Pozdo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chciałby to móc podpiąć pod jakiś amplituner.

:arrow: elviss

Taka kombinacja odpada.

Moja rada - dołóż 300zł i kup sobie to

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21438242

Masz wszystko co potrzeba i bez problemu podepniesz pod to komputer.

Jeśli nie masz zbyt wygórowanych wymagań (zresztą za tą kwotę to trudno kręcić nosem :) ) to zestaw wystarczy.

Gość jest pewny - kupiłem od niego subwoofer i ma dobre ceny na produkty rozprowadzane przez Polpak Poland.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem ladny zestaw :)

Nadadza sie do pokoju 24m2 ?? dobrze by bylo gdyby naprawde mocno graly :twisted: .

Domyslam sie ze za ta cene nie mozna pewnie nic dobrego dostac ale chcialbym chociaz jakis optymalny sprzet, ladnie grajacy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mam pytanko:D

przymierzam sie teraz do zrobienie / badz kupienia standow i wymianie okablowania

Przewód glosnikowy to bedzie ten AST75 co ma Pitt

Tylko nei wiem jak to jest z tymi ftykami bananowyymi czy jeszcze innymi czy to jest konieczne? czy daje tto cos do jakosci czy tylko wygode?

2 - interkobekt bylbym wdzieczny zeby ktos podal konkretna nazwe bedzie laczyl tylko cd ze wzmacniaczem bo chyba laczenie tunera czy deka mija sie z celem:p

cena interkonektu mysle do 50zl chyba lepszy do takie sprzetu:( tannoy m2 + denon pma-250) nie jest potrzebny

3 Jak myslicie roznica bedzie wyrazna? bo w innym wypadku moge sobie kupic dobre sluchawki do discmana ktore by mi sie calkiem przydaly:D ale skolei lepiej miec 1 porzadny sprzet niz 2 sredniackie:D

jaka jest wasza opinia? Kwiecien z tego co mowil roznica jest widowczno :golym uchem" ale narazie podchodze do tego sceptycznie;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-1).

Wtyki "bananowe" :

Dołączona grafika

albo "widełkowe" :

Dołączona grafika

Mam je przede wszystkim dla wygody. Do kolumn też można podłączyć banany - tylko te co mam strasznie by odstawały a bananów katowych w dobrej cenie nigdzie nie znalazłem. (Nie licząc oczywiście zestawu bananków WBT za 220 zł :lol: )

-2).

W tej cenie to najlepiej coś z Bandridge'e :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22367349

Chyba że dostaniesz w dobrej cenie Black Rhodium - Melody (stara nazwa Sonic Link - Simplicity) - czyli popularny "Red".

-3).

Na pewno dodanie standów i kabelków da słyszalną różnicę. Bardziej wychwycisz ją po zamontowaniu kolumn na stendach (bo to wychwycić najłatwiej) ale również kabelki poprawią brzmienie całości.

A dobrych słuchawek za cenę tych kabelków to na pewno nie kupisz :). Skompletuj jeden sprzęt - potem będzie czas:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Vengeance

Czegoś nie rozumiem - napisałes, że głośnikowy kabel to będzie AST75 (a szukałeś interkonektu). Już się rozmyśliłeś ? :). Nie znam tego Cordiala, więc nic nie mogę powiedzieć. AST kosztuje 14 zł/m - jak kupisz te 5m to zaoszczędzisz raptem 30 zł. Poza tym to rzecz gustu.

Z Technokabla mam tylko kabelek do satelity :). Jest ok, tylko ekran mógłby być porządniejszy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sie nie zdecydowaslem napewno;] ale czytalem ze ten cordial to bardzo dobry kabelek wiec po co mam przeplacac:D

Nie ma to jak Dosia :lol:

A wracając do tych standów - jakie masz zamiar zrobić/kupić ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm prosta konstrukcja

spod 35cmx35cm kwadrat grubosci hmm kilu centymetro do tego przykrecony "slup tez kwadratowy zrobiony z desek 15centymetrowych ( na szerokosc ofkorz)

tak ze w srodku bedzie pusto ( na wypelnienie) mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi :D

na gore kwadrat ja wiem no taki zeby spokojnie weszla kolumna

wysokosc palika dam 60cm + podstawy obie to wyjdzie 60 i kilka centymetrow

w niedziele sie wybiore do kastoramy zeby mi wszystko ladnie poddocinali itp.

piachu wejdzie tam ~ 10-12 l mysle ze wystarczy. najwyzej dociaze czyms ciezszym

piach z tego co sie orientuje wazy chyba 1.8g cm3 wiec cala bedzie wazyc ~20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waga to jedno (20 kg jest ok) ale ważniejsza jest stabilność. Dobrze to poskręcaj (samego klejenia nie polecam) a ścianki boczne najlepiej zrób sobie "na zakładkę" albo tzw "obce pióro" - jak w boazerii. Nie ma nic gorszego niż sypiący się potem piaseczek :).

Pamiętaj też o kolcach na spodniej podstawie - będziesz miał tu możliwość delikatnej regulacji poziomu, ale przede wszystkim od dobrego wykonania połączenia dwóch blatów (poziom) będzie wszystko zależało.

Kolce najlepiej kup od razu z ochronnymi podkładkami - naprawde się przydają (no chyba że masz gruby dywan). Powinieneś kupić całość 8szt + podkładki za ok 40-50zł)

Przykładowo (ale dosyć drogie) :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21945447

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22278135

Co do górnego blatu - to kolumienki najlepiej przymocuj sobie za pomoca 4 kawałeczków Blue-Tacka (powinieneś dostać w modelarskim) (pełni to rolę absorbera drgań). Jak nie znajdziesz Blue to może też być UHU-Tac ewentualnie PRITT FIX IT (by Henkel) - np w papierniczym.

Powodzenia w działaniach :). Jak się uda to pokaż jakiś zdjęcia. (a jak nie to też :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem juz materialy pojechalem do castoramy wszystko mi ladnie docieli itp:D

wiec roboty nie bedzie za wiele

koszt ~100zl

wymiary beda takie

slup gruby solidny (60cmx15x15) wysokosc grubosc

podstawy 30cmx30cm

deski grubosci 2cm

wiec mysle ze wszystko bedzie solidne i stabilne

bedzie poskrecane i uszczelnione siliconem

btw - czy silicon nie ma podobnych wlasciwosci co blu- tac ? bo nie mam owego a mysle ze silicon tez by sie nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj przechadzalem sioe po wolumcu i tak sie przygladalem kabelkom glosnikowym i znalazlem Nakamichi (chyba tak sie to pisze) byly plaskie (tak jakby mialy byc do polozenia pod dywanem) kabel koloru srebrnego guma przezroczysta. gosc krzyczal sobie za metr 15 PLN i w zwiazku z tym pytania.

1. zcy warto za ta cene

2. czy warto taki kabel dawac do mojego technicsa su-3500 i glosnikow DIY ? (4* 16cm niskotonowy tonsil i 2* wysokotonowy rowniez tonsil)

wiem ze to informacje niepelne ale moze ktos mi pomoze ... w razie czego postaram sie sobie cos przypomniec/dopowiedziec.

[edit] no i oczywiscie zapomnialem o najwazniejszym :) karta sb 5.1 i kx-y ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj przechadzalem sioe po wolumcu i tak sie przygladalem kabelkom glosnikowym i znalazlem Nakamichi (chyba tak sie to pisze) byly plaskie (tak jakby mialy byc do polozenia pod dywanem) kabel koloru srebrnego guma przezroczysta. gosc krzyczal sobie za metr 15 PLN i w zwiazku z tym pytania. 

1. zcy warto za ta cene

2. czy warto taki kabel dawac do mojego technicsa su-3500 i glosnikow DIY ? (4* 16cm niskotonowy tonsil i 2* wysokotonowy rowniez tonsil)

wiem ze to informacje niepelne ale moze ktos mi pomoze ... w razie czego postaram sie sobie cos przypomniec/dopowiedziec.

[edit] no i oczywiscie zapomnialem o najwazniejszym :) karta sb 5.1 i kx-y ;)

Nie znam akurat tych kabelków - z taśm jedynie Cable Talka ale nie wywarł na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia (poza praktycznym - oczywiście :)).

To o głośnikach Tonsila faktyczniue niewiele mówi - wysokotonowej tuby z Altusów raczej nie chcę sobie już przypominać :P .

No i co najważniejsze - jeśli jedynym źródłem dzwięku jest komp z dzwiękówką to raczej szkoda sobie zawracać głowę tymi kabelkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka sprawa jest sobie 500zl i jest potrzeba kupienia kolumn, a do wyboru sa:

-mission 700 (ok.450zl za pare)

-tannoy m1 (520zl za pare) - tylko nie wiem czy dostane

-tonsil maestro70 (370zl para)

dzieki za odpowiedzi, moze ktos sie spotkal z nimi albo sluchal gdzies to niech napisze spostrzezenia

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka sprawa jest sobie 500zl i jest potrzeba kupienia kolumn, a do wyboru sa:

-mission 700 (ok.450zl za pare)

-tannoy m1 (520zl za pare) - tylko nie wiem czy dostane

-tonsil maestro70 (370zl para)

dzieki za odpowiedzi, moze ktos sie spotkal z nimi albo sluchal gdzies to niech napisze spostrzezenia

pozdrawiam

mission 700 albo maestro 70s jak te zagraniczne tonsile to sa to lykaj a jak nie to missionki tez to jest technologia z wrzesni czyli luz

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi