Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

a no wlasnie te tonsile to sa polskie a nie TLC.. czyli nie bede nawet sobie nimi glowy zawracal, tak wiec chyba missiony 700 zostaja (zdaje mi sie ze to niezle kolumienki jak na swoja cene), tannoye odpadaja jednak ze wzgledu na ograniczenia dynamiki (szczegolnie w dole pasma) bo czlowiek ktory to bierze lubi posluchac rocka i techno sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no wlasnie te tonsile to sa polskie a nie TLC.. czyli nie bede nawet sobie nimi glowy zawracal, tak wiec chyba missiony 700 zostaja (zdaje mi sie ze to niezle kolumienki jak na swoja cene), tannoye odpadaja jednak ze wzgledu na ograniczenia dynamiki (szczegolnie w dole pasma) bo czlowiek ktory to bierze lubi posluchac rocka i techno  sobie

a wiesz ze missiony to jest polski wyrob oem polacy ja zaprojektowali ? tak narzekacie na polska technologie a te missionki zajebiscie graja a za ta cene bierz w ciemno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wiem ze wszystkie missiony to polskie kolumny :) a co najlepsze obudowy i glosniki produkuje tonsil :) a nie tylko zaprojektowane zostaly u nas, zreszto jak ktos ma mozliwosc to niech przyjzy sie tonsilom z serii maestro, obudowy moim zdaniem sa wykonane jak w kolumnach 4x drozszych a wysokotonowka (gdwk 10/80/T) jakoscia wykonania nie ustepuje produktom Vify i tym podobnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem sobie Denona DCD-590 (nie wiem czy ktos kojarzy co to za model cd), ale mam z nim nastepujacy problem. Musi sie "nagrzac" zeby zaczac dzialac. Na poczatku wogole nie czyta plyt ale jak sie go zostawi wlaczanego na jakies ~20 minut to zaczyna czytac wszystkie plytki ... co jest nie tak ? i przy okazji czy moze ktos ma dostep do jakiejs specyfikacji tego modelu bo w googlach to znajduje tylko niemieckie aukcje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.proaudio.nwz.pl/karta_muz_usb.htm - to jest ta karta berkut tyle ze wojt dorobil na jednej plytce wzmacniacz sluchawkowy, a ile to kosztuje, plytka w AVT 6zl chyba a PCM2702 da sie zamowic jako darmowe probki na stronie texas instruments, reszta elementow w 10zl sie zmiescic powinna (no chyba ze operacyjny jakis audiofilski wsadzisz, ale mysle ze na poczatek TL072 za 2-3zl starczy, pozniej mozna wymienic na cos lepszego) no i zostanie polutowac, zreszta poczytaj stronke tam wszystko pisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t  sluchales >>cabasse antiqua 220<< ??

A i owszem :) - miałem je nawet na oku (i uchu) myśląc o zakupie, ale niestety ktoś mi je podkupił (i musiałbym długo czekać) i sprawa sama się rozwiązała :). Super kolumienka za rozsądne pieniądze a wykonanie to już sam miód (nie to co smętne kanadyjskie kloce). Gra milutko i dynamicznie a poza tym jest wytrzymały na konkretne dawki watów :). Pod tym względem żabojady dobrze się spisały :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no wlasnie za czesc pieniedzy na RA-02 zakupilem te "kielbaski" a monitory3 zamienilem na projecta 7.... normalnie interes roku wykonany :D

chyba dobre posuniecie nie ??

kasy troche zostalo na kabelki, kupowac tansze: soniclink ast75, eagle cable alpha 2x2,52?? czy moze jednak w cos drozszego na ksztalt soniclinka ast200 albo dnm reson?? (na 5-6 m juz spora roznica w cenie) myslisz ze drozsze dadza jakies wymierne co do ceny efekty na plus ??

btw. cabasse graja pieknie, naprawde lepiej jak monitory... no moze procz techno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz - trudno mi powiedzieć. Do całego problemu brzmienia kabelków itd. podchodzę bardzo sceptycznie. Nie słuchałem zbyt wielu róznych konfiguracji, więc nie mam wilekiego rozeznania. Wydaje mi się że wielkiej różnicy nie będzie, ale najlepiej było by to sprawdzić samemu. Na pewno lepszy efekt uzyskasz inwestując w solidne podstawki aniżeli eksperymentując w nieco "mistycznym" :) świecie kabli.

Co do Cabassów to na pewno jest kulturka w brzmieniu - a co do basu - to monitory są pod tym względem naprawdę wybitne. Nie znam tylko tego Projecta, ale skoro piszesz że taki fajny to pewnie coś w tym jest :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e to biore sprawdzone soniclink ast75, graja fajnie i napewno wielkiej roznicy nie bedzie w stosunku do drozszych... przynajmniej na takim sprzecie, a co do basiku to fakt monitorki sa wybitne pod tym wzgledem, ale z drugiej storny cabbase tez zle nie wypadaja... mam tydzien na namyslenie sie i jak cos to jeszcze wroca monitorki, jednak na 8m^2 cos przy duze monitorki chyba troche byly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e to biore sprawdzone soniclink ast75, graja fajnie i napewno wielkiej roznicy nie bedzie w stosunku do drozszych... przynajmniej na takim sprzecie, a co do basiku to fakt monitorki sa wybitne pod tym wzgledem, ale z drugiej storny cabbase tez zle nie wypadaja...  mam tydzien na namyslenie sie i jak cos to jeszcze wroca monitorki, jednak na 8m^2 cos przy duze monitorki chyba troche byly :)

8m2 ? 8O 8O . Hehe - toż to masakra. Bałbym się wstawiać je do pokoju poniżej 12m2 :). (testowałem je kiedys w 10 metrowym pokoiku i było fatalnie). Ten dzwięk nawet nie ma jak się uwolnić a basu jest na pewno za dużo i kiepskiej jakości :? . U mnie w 22m2 radzą sobie jak rybka w wodzie. Zostań ptrzy tych Cabassach - będzie lepiej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e to biore sprawdzone soniclink ast75, graja fajnie i napewno wielkiej roznicy nie bedzie w stosunku do drozszych... przynajmniej na takim sprzecie, a co do basiku to fakt monitorki sa wybitne pod tym wzgledem, ale z drugiej storny cabbase tez zle nie wypadaja...  mam tydzien na namyslenie sie i jak cos to jeszcze wroca monitorki, jednak na 8m^2 cos przy duze monitorki chyba troche byly :)

8m2 ? 8O 8O . Hehe - toż to masakra. Bałbym się wstawiać je do pokoju poniżej 12m2 :). (testowałem je kiedys w 10 metrowym pokoiku i było fatalnie). Ten dzwięk nawet nie ma jak się uwolnić a basu jest na pewno za dużo i kiepskiej jakości :? . U mnie w 22m2 radzą sobie jak rybka w wodzie. Zostań ptrzy tych Cabassach - będzie lepiej.

Pozdrawiam.

Ja moje Tannoy M2 wpakowałem do pokoju 9m2 i powiem tylko tyle że nie dało się tego słuchać. Niskie tony ustawione na "0" a w rogach dudniło jak diabli (po środku pokoju basu ZERO!!). Stereofonia zerowa. Nie wiem jak w takim pomieszczeniu można słuchać czegokolwiek. Przeniosłem je do 20m2 i różnica jest OGROMNA !!

Pamiętajcie - nie używać żadnych wynalazków typu Loundess itp., nie podkręcać gałki regulacji niskich i wysokich !! Takie zabiegi bardzo zniekształcają dźwięk. A do mniejszej ilości basu idzie się przyzwyczaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a wiecie jak mozna poprawic dzwiek swojego sprzetu audio :)

Tylko nie smiejcie sie, pisze powaznie :)

A wiec nalezy dobrze umyc uszy :), a wlasciwie kanaly sluchowe, ale bron Boze tmi patyczkami, tego nie wolno pakowac do ucha (na kazdym opakowaniu tych paleczek z atestem jest to zaznaczone, no i kazdy lekarz to potwierdzi)

Przechodze do rzeczy. Niedawno porzadnie sie przeziebilem i przytkalo mi jedno ucho, ehh az muzyki odechcialo mi sie sluchac, ale dostalem sie do laryngologa, i zrobiono mi plukanie uszu ( nic nie boli :) ),. PO tym zabiegu szczena mi opadla, zupelnie inaczej wszytko slychac, czysciusienki dzwiek z najdrobniejszymi szczegolami, szelest ocierajacego sie materialu w ubraniu, odjazdowo :). Po powrocie do domu musialem poprzestawiac equalizer, bo inaczej zaczolem odbierac muze :).

Wiec polecam taki zabieg 5 minut trwa, albo mycie uszu prysznicem :), srednie cisnienie, letnia woda i tak zeby strumien pojedynczy prosto w kanal sluchowy, nie bojcie sie nic sie nie stanie, kilka razy tak powturzyc, wyplucze sie wszytko ze srodka (tak lekarka poradzila) to co sami zesmy wepchneli tymi paleczkami :P.

Podkreslam ze to jest na powaznie, sprubujcie i napiszcie jakie efekty :).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to teraz wam pokaze moje dzielo:D stendy wlasnej roboty

wymiary "słupa" 15cmx15x60cm

wymiary podstaw 30cmx30cm

Pojemnosc slupa 13x13x60cm (2cm grubosc desek) ~10l

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak wam sie podoba?:D

sorx za duze zdjecia:D

podziekowania dla naszego forumowego audiofila Pitt'a ^^ za udostepnienie miejsca na serwerze

ps - kosztorys deski z przycieciem w kastoramie ~90zl jakies srubki itp wszystk omialem

za 100zl mozna miec takie stendy

jeszcze musze kupic dobry piach kwarzowy to akura tmi ojciec wprzywiezie na dniach i kolce i bedzie wypasik;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wyszło - pasuje do całości. 10 litrów piachu do każdej i waga (~20 kg) będzie konkretna. Do tego właśnie kolce (koniecznie z podkładkami - chyba że chcesz sobie porobić gustowne dziury w podłodze :P ) i systemik jak ta lala :).

Ja piasek do swoich przwiozłem z pobliskiej kopalni piachu. Najpierw było jego mycie (kilka wielkich miednic + system sitek :)) potem prażenie we wszystkich możliwych brytfankach ku ogólnemu przerażeniu mojej mamy :lol: . Naprodukowałem tego ok 100 kg 8) - bo robiłem przy okazji chwyty wspinaczkowe. W efekcie jedna podstawka waży ok 22 kg (rura jest znacznie węższa od Twojej - więc nie wchodzi tam tyle materiału) + 12 kg kolumna. Całość trzyma się całkiem pewnie - niemniej do modelu Stand Art No.7 wiele im brakuje :P .

W każdym razie - na Twoim przykładzie widać że za niewielką cenę można mieć fajne podstawki - które na 100% poprawią nie tylko wrażenie wizualne ale i brzmienie - w stosunku do kolumienek na biurku czy regale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie sens stosowania wszelakiego rodzaju stożków i kolców jest taki by wyeliminować wszystkie drgania i mikroprzesunięcia obudowy przenoszone na podłoże. Aby je wyeliminować stosuje się właśnie kolce - gdyż mają minimalną powierzchnię styku, przez co energie drgań jest łatwo rozproszyć.

Kolce przede wszystkim poprawiają artykulację basu - jego dokładność , szybkość i kontrolę. Poprawia się stabilność kolumny - co ogólnie przejawia się w lepszej precyzji stereofonii i jej obszerności.

Stabilność przydaje się bardzo w przypadku odtwarzacza CD. Mój jest bardzo wrażliwy na wszelakie wstrząsy - przede wszystkim drgania biurka powodowane przez mój subwoofer :) (ostatnio demonstrowałem koledze jego możliwości i w pewnym momencie przy naprawdę głośnym uderzeniu płytka w CD po prostu przeskoczyła 8O ). Eksperymentalnie postawiłem go na 4 stożkach i już się to nie powtórzyło. :)

Co do piachu - to smiało możesz sypać do końca - nic mi nie wiadomo o jakiś tajemniczych przykazaniach :P . Zresztą na zdrowy rozum - co to ma do rzeczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie - nie używać żadnych wynalazków typu Loundess itp., nie podkręcać gałki regulacji niskich i wysokich !! Takie zabiegi bardzo zniekształcają dźwięk. A do mniejszej ilości basu idzie się przyzwyczaić.

najpierw to trzeba miec wogole jakiekolwiek pokretla i przyciski do regulacji tonow we wzmacniaczu :wink: , u mnie tylko wlacznik, selektor wjesc i galka od glosnosci jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t znalazlem wreszcie cos o projecie 7, bo tak to tylko na sluch go bralem i mi sie spodobal, pogrzebalem i jest recenzja: http://www.hifi.pl/rec.php?tx=wzmacniacze/project7

zle nie jest, ciekawe jak RA-02 by przy tym gral :?: kurde w salonie nie chca wypozyczyc jego na dzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam prosilbym o pomoc w doborze kolcow, musza byc takie zeby mi nie zepsuly paneli podlogowach (sa bardzo miekkie) zastanawiam sie nad takimi: Tymi

oraz takimi

no chyba ze to wybor bez sensu ... kolce chce dac do takiej kolumny:

Dołączona grafika

niestety zdjecie jest uciete z dolu jest tam jeszcze "kawalek" kolumny. kolumna ma 100cm wysokosci 35 glebokosci i 25 szerokosci, mysle ze warto jej dac kolce, ale czy mam racje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam prosilbym o pomoc w doborze kolcow, musza byc takie zeby mi nie zepsuly paneli podlogowach (sa bardzo miekkie) 

...

Kolce zawsze się przydadzą - jeśli masz miękką podłogę to po prostu kup ostre kolce z metalowymi podkładkami - te zaokrąglane są do kitu i cała kolumna słabo stoi na ziemi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi