Milo Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 A co powiecie o tych kolumienkach Jamo E 510 Więcej Info http://www.jamo.com/consumer/products/prod...?id=E+510&tab=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 A ja sie przyznam do bledu jaki chcialem popelnic ale Lumperator, Kwiecien i Wunat mnie cudem wyciagneli z tego karygodnego bledu :) Mianowicie chcialem zakupic do sluchania muzyki Logitechy z-5300 (ehh na sama mysl mi sie niedobrze robi ze cos takiego wymyslilem ;P) No wiec mialem mniej wiecej 700pln na kolumny+wzmachol.. Wyszlo mnie to ponad 750 ale jest git :) No wiec kupilem Tonsile Fenix srebrne za 500:D i wzmachol DENON PMA-707 2x50w za 230 :) No gra kapitalnei ale jeszcze trzeba dostroic :) I dam jeszcze zdjecia(w prawdzie male bo male bo nie chcialzem zeby to duzo wazylo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 sliczne te tonsile :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Tydzień temu udało mi się uruchomić, zrobione własnoręcznie (65% zawansowania, zostało szpachlowanie, malowanie i okleinowanie) monitorki, których głównym miechem jest ARN 150/03/8 a gwizda w nich (na razie) podróbka GDWK 11/100 jakiegoś Maxtona :(, te same oznaczenie i zapewnienie, że ma tą samą cewkę i magnes co oryginał tylko obudowa plastikowa (cena 38 zł) Obudowa netto10 litrów strojone tak na 48Hz. Co do produkcji dźwięku to jestem mile zaskoczony bas słychać w każdym utworze, każdy utwór ma inny bas, bas czuć ale nie męczy, wszystkie potencjometry basu i sopranu odkręciłem na pozycję 0 :). Wysoki został przytłumiony by nie dominował. Teraz pozostałą kwestia wykończenia (fornirowanie), czego bardzo się obawiam by nie popsuć ostatecznego wrażenia. Jeszcze co do niskich tonów to u znajomego sub z kina domowego Philipsa tak za 1600zł wydawał się super ale po 2h muzy chciało się wychodzić i więcej tam nie wracać, męczył się i mnie. Co innego moje rękodzieło, nawet w niektórych partiach stopki czy gitary basowej słychać, że to gra i wybrzmiewa. Fragment z WinISD Relative Freq Gain Phase SPL [Hz] [dB] [deg] [dB] 38,00 -7,92 232,00 76,08 43,00 -4,30 206,36 79,70 48,00 -2,00 180,84 82,00 53,00 -0,80 158,45 83,20 58,00 -0,24 140,31 83,76 63,00 0,00 125,93 84,00 68,00 0,11 114,40 84,11 73,00 0,15 104,97 84,15 78,00 0,17 97,10 84,17 83,00 0,17 90,40 84,17 88,00 0,16 84,63 84,16 93,00 0,16 79,59 84,16 98,00 0,15 75,14 84,15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 kamien moglbys przyblizyc mi brzmienie tych AE? przymierzam sie do wymiany kolumn obecnie mam Tannoye M2 z pma-250. Z kolumn jestes zadowolony chodzi o chec zamiany:) moze na troche inny charakter brzmienia , bardziej dynamiczny i mocny. Chodzi o sluchanie prog-rocka i tego podobnych klimatow :) myslisz ze to by byla dobra wymiana? pokoj mam 15m^2 moge zapewnic 1m od tylniej sciany 1m od bocznych i pomiedzy kolumnami okolo 2.5m do miejsca odsluchu jest tez gdzies 2.5-3m. Sufit jest krzywy:) jak to mowia znajomi ze mam nierowno pod sufitem ^_^ . i to tak niezbyt regularnie:) pewnie jak jakis akustyk by wpadl do mojego pokoju to by sie za uszy zlapal:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Zastanawiam sie tez nad czyms ze stajni phonara. Sprzedaz Tannoy w chwili obcnej to pewnie nie bedzie zadna strata :) kupilem za 700 i pewnie co w tych okkolicach tez sprzedam:) zwlaszcza ze ladny kolor:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 panocki powiedzcie mi prosze na jakie marki mam patrzec przy wyborze glosnikow (glosnikow,nie gotowych kolumn),bo mozliwe ze jest taka opcja ze poskladam sobie sam jakies ladne grajki :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 To zależy jak wysoko mierzysz. Audax, Scan-Speak, Vifa, Visaton - praktycznie światowa czołówka : http://www.akustyk.com.pl/glosniki.html Inne też znajdziesz na tej stronie : :arrow: http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl...436ef7ac1be6b2f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 to wszystko bedzie zalezalo ile uda mi sie wykombinowac kasiorki :] ...standardowo zreszta P_i_t_t co sadzisz o tym Harmanie HK6200 ? ....dobry zakup czy moze utopilem 450zl w szmelcu ? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 ale zdajesz sobie sprawe _Vip_ ze zlozenie kolumn to nie jest prosta sprawa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 ano oczywiscie ze tak :] narazie tylko sie chce rozeznac w temacie co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Ale temat jest dość ciekawy, można wsiąknąć zrobi się jedną potem drugą, trzecią i .... :) potem z górki. Dzisiej mając stały dostęp do netu to no problem z info o akustyce, ale jeszcze 5, 6, 7 lat, a czasy komuny ciężko było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 jak sie dobrze szuka to wszystko mozna znalesc :] ,a jak jeszcze sie zaczne czyms interesowac to zasysam informacje szybciutko :]]] (ale jak trzeba sie uczyc na kolosa to juz nie ma tak dobrze :] ) moj sasiad ma znajomego ktory ma sklep audiofilski w katowicach (sklep nazywa sie "puzon" ) i cos czuje ze musze sobie pogadac z tym panem :] stolarza znajomego mam wiec jakies ladne skrzynki moglby mi wystrugac,ale tak jak mowie...co nagle to po diable i narazie tylko zbieram informacje i kase :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Poprostu palce lizać :), efekty powinne być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 kamien moglbys przyblizyc mi brzmienie tych AE? przymierzam sie do wymiany kolumn obecnie mam Tannoye M2 z pma-250. Z kolumn jestes zadowolony chodzi o chec zamiany:) moze na troche inny charakter brzmienia , bardziej dynamiczny i mocny. Chodzi o sluchanie prog-rocka i tego podobnych klimatow :) myslisz ze to by byla dobra wymiana? pokoj mam 15m^2 moge zapewnic 1m od tylniej sciany 1m od bocznych i pomiedzy kolumnami okolo 2.5m do miejsca odsluchu jest tez gdzies 2.5-3m. Sufit jest krzywy:) jak to mowia znajomi ze mam nierowno pod sufitem ^_^ . i to tak niezbyt regularnie:) pewnie jak jakis akustyk by wpadl do mojego pokoju to by sie za uszy zlapal:) AE brzmia bardziej uniwersalnie od tannoy'i, dzwiek z AE jest bardziej klarowny i rozdzielczy, pozatym jak tannoye sie bardziej nadawaly do spokojnej muzyki a troszke gorzej do ostrzejszej to AE sa 100% uniwersalne, sprawdza sie zarowno w jazzie i blusie, jaki i ostrym rocku i techno, bardzo fajne konstrukcje i cena tez przyjemna, polecam jednak najpierw posluchac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 to wszystko bedzie zalezalo ile uda mi sie wykombinowac kasiorki :] ...standardowo zreszta P_i_t_t co sadzisz o tym Harmanie HK6200 ? ....dobry zakup czy moze utopilem 450zl w szmelcu ? :] Odradzam samodzielne składanie - chyba że jesteś absolutnie tego pewien i znasz się na tym. Wcale tak tanio nie wyjdzie a nadenerwujesz się po drodze i efekt końcowy niekoniecznie będzie taki jak w bajkach Disney'a. Niewiele mogę powiedzieć o tym Harmanie bo go nie słyszałem (można tylko mieć nadzieje, iż podobnie jak inne HK będzie grał mocno i dynamicznie). Hehe - opis z Allegro jest świetny - uwielbiam jak sprzedawca jako największą zaletę sprzętu podaje jego wagę. Wiadome jest iż lwią część masy wzmaka stanowi właśnie trafo - co oferuje zapas mocy - no ale nie zawsze to gwarantuje sukces. Anyway - za 450 zł na pewno dobry sprzęt - i ważne by Tobie się podobał(w co nie wątpie) - Moje skromne zdanie tu raczej nic nie znaczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 A co powiecie o tych kolumienkach Jamo E 510 Więcej Info http://www.jamo.com/consumer/products/prod...E+510&tab=1 Powtarzam pytanko Co sądzicie o tych kolumienkach wyzej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 podejrzewam ze nic specjalnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Oczekiwałem raczej bardziej profesjonalnej odpowiedzi ale nieważne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 takze podejrzewam ze nic specjalnego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 A co powiecie o tych kolumienkach Jamo E 510 http://www.jamo.com/consumer/products/prod...?id=E+510&tab=1 Totalnie nijakie. Nigdy nie byłem (i w sumie nadal nie jestem) zwolennikiem tej firmy - a ten akurat model nie oferuje niczego wartego uwagi. Nie znajdziesz tu ani żywszego dzwięku, ani (o dziwo jak na wielkość samych kolumn) ciekawych efektów przestrzennych a wysokie tony brzmią jakoś totalnie plastikowo (fakt faktem cały proces testowania tych kolumn trwał może z 10 minut w sklepie - ale nie wywarły na mnie pozytywnego wrażenia). Jako, że ostatnio w temacie było dosyć nudnawo to przy okazji może wspomnę co nieco o innym produkcie - być może kogoś akurat zainteresuje. Ale po kolei: Z racji tego, że obecnie nie mieszkam w Polsce i niestety nie mogłem zabrać całego domowego sprzętu audio (a bez muzyki w sumie chyba bym zwariował) - postanowiłem zakupić coś do mojego malutkiego pokoiku w akademiku. Pierwsze dni po przyjezdzie zmuszony byłem używać "spikerków" w moim laptopie. To jak to gra woła po prostu o pomste do nieba - i jeszcze dumna naklejka "SRS TruSurround XT" - hehehe - szczyt wszystkiego. Taki z tego surround jak z koziej du*y trąbka :lol: . Tak więc na początek padł wybór na słuchawki - tu akurat niewiele się wachałem i zakupiłem Sennheisery HD-595, niemniej cały dzień (nawet w tak wygodnym sprzęcie) na głowie to trochę nie dla mnie. Toteż właśnie chciałem znaleść coś nie za bardzo drogiego, jednocześnie w miarę sensownego i jeszcze by zbytnio nie zagracić miejsca w (już i tak małym) pokoju :D. Okazało się iż za ok 140ft (10ft zniżki za zakup produktu ze strony) (850 zł) da się złożyć przyzwoity zestawik z fabryczne nowych elementów. 1. Wzmacniacz : Cambridge Audio A1 - 80 ft 2. Kolumny : Eltax Monitor III - 70 ft Zestaw (pomimo iż narazie używam nędznej dzwiękówki w laptopie) oferuje naprawdę bardzo przyjemne brzmienie. Bas jest zaskakująco mocny - tu akurat być może przez ulokowanie wylotu B-R do dołu (tak tak :)) - przez to kolumny mają standardowo dołożone igły w komplecie. W małym pokoju (tak do ok 10m2) potrafią zagrać bardzo głośno bez słyszalnych ograniczeń, dzwiękiem czystym i ułożonym - w większych pomieszczeniach nie próbowałem :). Nie będę opisywał dokładnie ich brzmienia, gdyż dalej nie posiadam w miarę sensownego CD do testów. Wydaje mi się iż w tej cenie są naprawdę warte uwagi. Podaje link do sklepu : http://www.richersounds.com/home.php?cda=frontpage - mają czasem kosmiczne ceny. Test w/w kolumn w polskiej prasie : http://www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_kolumny..._txt.php?id=105 PS. A tu, z innej beczki, przedstawiam sprzęcik kumpla, który zadebiutował nagłaśniając urodziny :) - z całkiem udanym skutkiem :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Hm to te Jamo może nie za rewelka ale za taka cene to nie najgorsze napewno lepsze od tego zestawu Sony co nizej pokazałes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Hm to te Jamo może nie za rewelka ale za taka cene to nie najgorsze napewno lepsze od tego zestawu Sony co nizej pokazałes. Zestaw Sony pokazałem tylko w ramach żartu a nie do porównań. Różnica w cenie między tymi Jamo a Eltax to ok 5ft (65-70) - a w jakości naprawdę duża. Zresztą to Twój wybór - ja prawdę mówiąc wolałbym już chyba jakieś Gale. Możesz sprawdzić jak gra model 3010 - bo 3020 jest całkiem całkiem - niestety kosztuje już więcej. 3010 3020 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Czy ktoś wie coś więcej o Norsk Audio Baltic 30 ? I wzmachu Pioneer SA-570 ? Tyle co wyczytałem na głośnikach to to że mają 100w ciągłej przy 8 ohm'ach a 150w muzycznej . Dostałem ten zestawik od brata i grają naprawde cool 8) Jestem zaskoczony mocą tych głośników 8O daje na 1/6 mocy i wszystko w domu sie trzęsie :P Ale nie jakość tych głosników nie przejawia się tylko w ich głosności .Może mieliście bliższy kontakt z którąkolwiek z tych dwóch rzeczy ? Jestem ciekawy waszej opinii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vansyk Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Witam, zamowilem glosniki Creative Inspire P5800 Retail 5+1, polecono mi do nich karte SBLive. Nie jestem pewien jaki konkretnie model mam wybrac tej karty, jest ich sporo, niektore w nazwie maja 5.1 ale nie obsluguja 6 glosnikow.. jakiego sound blastera powinienem wiec wybrac ? (audigy odpada - zbyt slaby komp ;) ) Jak te glosniki beda dzialac na stacjonarnym odtwarzaczu dvd ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Dobra miski :] Wzmacniacz i cd juz graja :] Do tego musze dokupic jeszcze tunerek,ale niestety harmanow jak na lekarstwo wiec bedzie trzeba czekac na jakas ladna aukcje na allegro aktualnie sprawa priorytetowa sa glosniczki....niestety kasy malo bo max 700zl za pare Na dniach postaram sie skolowac Tonsile Fenix zeby posluchac jak to gra ,cena niska (500zl) i wygladaja solidnie.Wiem ze CHECK-IT je ma i chwali,ale jednak chcialbym uslyszec opinie innych na temat tych fenixiow. Wiec pytanie brzmi : Tonsil Fenix - tak ? nei ? :]]] ( http://www.tonsil.com.pl/products/speakbox/fenix.htm ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 nie!! bierz to: http://www.polpak.com.pl/page_recenzje_sho...-04_koda_av702F zobacz w cenniku, stoja 899zl za kaplet a graja przyjemnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 no i to mi sie podoba :] krotko i tresciwie :]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_GD Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 _Vip_ jak Ci się sprawuje ten CD Harmana? Bez problemu czyta piraty ? I jaka jakość dźwięku ? Bo myślałem nad jego kupnem za jakiś czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 miodzio :] czyta wszystko i gra poprostu cudnie :] Jak najbardziej polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...