Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mam takie pytanko w kwestii formalnej: sa jakiekolwiek znaczace roznice miedzy Tannoyami made in UK a made in Hungary? konkretnie chodzi mi o M2

1386293[/snapback]

Podobno różnie elementy w zwrotnicy. Ale czy to wpływa na brzmienie ?? Tego ci nie powiem.

Edytowane przez I_LOVE_BANANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ste3an

te akg wygladaja dosc przyzwoicie ale wszystko zalezy do czego ich bedziesz uzywal, a wlasciwie do czego podlaczal

I_LOVE_BANANS

...no wlasnie - podobno, i nigdzie do tej pory nie udalo mi sie namierzyc jakiejs konkretnej odpowiedzi na to pytanie. czytalem tez ze wegrzy czasem slabiej przykladali sie do pracy i slabsza kontrola jakosci mieli. a ja wlasnie kupilem M2 i w przyplywie euforii nie zwrocilem uwagi ze to wlasnie hungary jest :mur: no i twraz glowie sie na tym czy ich nie sprzedac i nie szukac szkockich...jedyny argument zeby je zostawic jest taki ze to sa noweczki (w lutym 2005 ze sklepu wyszly i maja 2 lata gwarancji)...ehhh...no coz szukam dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozbieralem m2 wegierskie, szkockie i made in europe i wszystkie byly jednakowe i na jednakowych elemantach byly pobudowane, jedynie wegierskie mialy ciensze kabelki w srodku, ale imho w kazdej wersji nalezy wyminic kondensator na wysokotnowym torze i okablowanie

a to ze masz wegierskie to sie nie przejmuj bo roznice w brzmieniu sa praktycznie zadne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie oblookalem watek na audiostereo i wnioski maja podobne...wiec moje czarnulki zostana :wink: moze tylko jak bede mial przyplyw kaski to sie srodek poprawi...na razie jak na moje wymagania i przede wszystkim zrodlo (komp) to graja bosko, chos musze stwiedzic ze duzo lepiej radza sobie z roznymi elektornicznymi dzwiekami (trance, house...), r'n'b, i wogole raczej "lzejszymi" kawalkami niz z mocnym gitarowym uderzeniem...ale moze to wina ampa, kabli, itp itd...ale niestety laik ze mnie w tym temacie wiec chyba musze sie z tym pogodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ste3an

te akg wygladaja dosc przyzwoicie ale wszystko zalezy do czego ich bedziesz uzywal, a wlasciwie do czego podlaczal

I_LOVE_BANANS

...no wlasnie - podobno, i nigdzie do tej pory nie udalo mi sie namierzyc jakiejs konkretnej odpowiedzi na to pytanie. czytalem tez ze wegrzy czasem slabiej przykladali sie do pracy i slabsza kontrola jakosci mieli. a ja wlasnie kupilem M2 i w przyplywie euforii nie zwrocilem uwagi ze to wlasnie hungary jest :mur: no i twraz glowie sie na tym czy ich nie sprzedac i nie szukac szkockich...jedyny argument zeby je zostawic jest taki ze to sa noweczki (w lutym 2005 ze sklepu wyszly i maja 2 lata gwarancji)...ehhh...no coz szukam dalej

1386338[/snapback]

Kupiłeś nowe? Gdzie? Za ile? Jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ja je kupilem na allegro, a skad ten gosc je wykopal to ja juz nie wiem (znaczy wiem bo mam karte gwarancyjna podbita w sklepie w myslowicach)

podejrzewam ze sie gdzies na magazynie jakims musialy zapodziec :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma może ktoś jakieś linki to tuningu:

Marantz PM30 ?

Marantz CD-48 ?

W ogóle przerabianie tego sprzętu ma sens? Jestem troche lama jeśli chodzi o "o/c" audio :]

Z moim wzmakiem mam dziwny problem. Jeden głośnik działa normalnie a drugi jakby sie dusił, harczy i gra znacznie ciszej, dopiero jak włącze na wzmaku source direct to jest OK. Czego to moze byc wina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ja je kupilem na allegro, a skad ten gosc je wykopal to ja juz nie wiem (znaczy wiem bo mam karte gwarancyjna podbita w sklepie w myslowicach)

podejrzewam ze sie gdzies na magazynie jakims musialy zapodziec :rolleyes:

1386959[/snapback]

możesz podać nick tego gościa i kwote jaka zapłaciłes za te kolumny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem u kamieniarza dzis w sprawie standów. Powiedział, ze moze zrobic dla mnie takie z marmuru (albo granitu, sam juz nie wiem, proponował mi duzo i sie pogubiłem), z odpadków (sam nie wiem jak to okreslic, takie kawałki które mu sie na nic nie przydadzą). Kolor zielony ciemny, pasujące do mojego pokoju. Byłyby dość cieżkie, tylko chodzi mi o wymiary. Myslicie, ze podstawa wielkosci 20cm x 20cm, wysokosc 60cm i gorna czesc 20cm x 20 cm beda stabilne? Materiał grubości okolo 5cm, wiec pare kilo beda miały. Noga bedzie tez z tego, wszystko sklejone specjalnym klejem, dla pewnosci wzmocnione w srodku pretem zebrowanym 10mm (polaczenie podstawy z nogą i gornej połki z nogą). Beda bardzo proste, estetycznie wykonane, bo kiedy widzialem jego warsztat i metody pracy, a takze kilka wyrobów, to ufam, ze o wykonanie sie nie musze martwic. Co do ceny, to zapowiada sie obiecująco, na poczatku powiedzial, ze te 'odpadki' moze mi oddac za darmo, ale dogadalem sie z nim i za jakies 50-80zł wykona mi to wszystko sam, tzn. wyszlifuje boki i krawedzie, skleii itd. Zapomnialem napisac, ze w podstawie standów wywierci mi od razu miejsca na kolce.

Czy takie wymiary beda ok? Kolumny jak w podpisie. Wymiary ich podstawy to 30cm x 21cm. Nie moge zamowic wiekszych podstaw i półek, bo wtedy bedzie musiał ciac nową płyte materiału i zapłace ze 300zł, albo wiecej. Jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem u kamieniarza dzis w sprawie standów. Powiedział, ze moze zrobic dla mnie takie z marmuru (albo granitu, sam juz nie wiem, proponował mi duzo i sie pogubiłem), z odpadków (sam nie wiem jak to okreslic, takie kawałki które mu sie na nic nie przydadzą). Kolor zielony ciemny, pasujące do mojego pokoju. Byłyby dość cieżkie, tylko chodzi mi o wymiary. Myslicie, ze podstawa wielkosci 20cm x 20cm, wysokosc 60cm i gorna czesc 20cm x 20 cm beda stabilne? Materiał grubości okolo 5cm, wiec pare kilo beda miały. Noga bedzie tez z tego, wszystko sklejone specjalnym klejem, dla pewnosci wzmocnione w srodku pretem zebrowanym 10mm (polaczenie podstawy z nogą i gornej połki z nogą). Beda bardzo proste, estetycznie wykonane, bo kiedy widzialem jego warsztat i metody pracy, a takze kilka wyrobów, to ufam, ze o wykonanie sie nie musze martwic. Co do ceny, to zapowiada sie obiecująco, na poczatku powiedzial, ze te 'odpadki' moze mi oddac za darmo, ale dogadalem sie z nim i za jakies 50-80zł wykona mi to wszystko sam, tzn. wyszlifuje boki i krawedzie, skleii itd. Zapomnialem napisac, ze w podstawie standów wywierci mi od razu miejsca na kolce.

Czy takie wymiary beda ok? Kolumny jak w podpisie. Wymiary ich podstawy to 30cm x 21cm. Nie moge zamowic wiekszych podstaw i półek, bo wtedy bedzie musiał ciac nową płyte materiału i zapłace ze 300zł, albo wiecej. Jak myslicie?

1389216[/snapback]

nie namyślaj się tylko bierz. Kolce to konieczność, chyba, że masz w domu parkiet, wtedy dźwięk może być za krótki. Pamiętaj też o miękkim tłomieniu pomiędzy głośnikami a podstawkami. Zamiast tego pręta zbrojeniowego, ja proponowałbym Ci "wkładkę" z naturalnego drewna - dębu, jesionu itp. Zasada jest taka, żę dla efektywnego tłumienia rezonansów daje się materiały o różnej gęstości. Kamień i stal może być "za twarda".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze za twardo to nie bedzie, bo moj Denon ma tendencje do zmiekczania dzwieku i poglebiania basu. Zreszta nie jestem audiofilem i raczej nie bede kombinował z drewnem.

W pokoju nie mam parkietu, tylko sosnowe deski... Wiec?

O tłumieniu pomiedzy podstawką i kolumną to nie myślałem jakos, co polecałbys do tego celu?

Ponownie odwiedziłem kamieniarza i wstepny termin to koniec kwietnia, bo teraz jak to ujął "zaczął się sezon i ma mało czasu". Jutro dostarcze mu dokładne wymiary i wyrysuje jak to ma dokładnie wygladać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze za twardo to nie bedzie, bo moj Denon ma tendencje do zmiekczania dzwieku i poglebiania basu. Zreszta nie jestem audiofilem i raczej nie bede kombinował z drewnem.

W pokoju nie mam parkietu, tylko sosnowe deski... Wiec?

O tłumieniu pomiedzy podstawką i kolumną to nie myślałem jakos, co polecałbys do tego celu?

Ponownie odwiedziłem kamieniarza i wstepny termin to koniec kwietnia, bo teraz jak to ujął "zaczął się sezon i ma mało czasu". Jutro dostarcze mu dokładne wymiary i wyrysuje jak to ma dokładnie wygladać.

1389798[/snapback]

kwestia gustu i ucha. Ja też mam deski, głośniki podłogowe stojące na płytach marmurowych, pomiędzy nimi a podłogą podkładka z filcu i jest o.k, ale moje głośniki są bardzo szybkie i jasna (tioxid i polikevlar). Jeśli Ci brakuje szybkości, albo chcesz poprawić stereofonię to kolce są dobrym pomysłem. Pomiędzy głośniki a podstawki masz dwa rozwiązania: fabryczne podkładki z miękkich materiałów w kształcie przeciętych na pół kul (takie rzeczy produkuje kilka firm, chyba IXOS, Cambridge Audio - ceny nie znam, pytaj w dobrych sklepach), albo tanio - ludzie polecają mixturę o nazwie blue tac - dostępny w sklepach zaopatrujących plastyków. Powyższe mają tą zaletę, że Ci nie uszkodzą obudów. Możesz też zastosować zwykłe kolce, i brutalnie głośniki nabić na standy :-P

To dla tych, którzy dążą do doskonałości nie zważając na straty :-P

Edytowane przez benek1313

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

zastanawiam sie czy warto kupic dla poprawy dzwieku Creative Sound Blaster Live 24bit do mojej miniwiezy 2x60 wat rms podlaczonej do kopa.wiecej kasy na karte dzwiekowa nie dam (100zl).

Aktualnie korzystam z AC’97

Edytowane przez ackpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia gustu i ucha. Ja też mam deski, głośniki podłogowe stojące na płytach marmurowych, pomiędzy nimi a podłogą podkładka z filcu i jest o.k, ale moje głośniki są bardzo szybkie i jasna (tioxid i polikevlar). Jeśli Ci brakuje szybkości, albo chcesz poprawić stereofonię to kolce są dobrym pomysłem.  Pomiędzy głośniki a podstawki masz dwa rozwiązania: fabryczne podkładki z miękkich materiałów w kształcie przeciętych na pół kul (takie rzeczy produkuje kilka firm, chyba IXOS, Cambridge Audio - ceny nie znam, pytaj w dobrych sklepach), albo tanio - ludzie polecają mixturę o nazwie blue tac - dostępny w sklepach zaopatrujących plastyków. Powyższe mają tą zaletę, że Ci nie uszkodzą obudów. Możesz też zastosować zwykłe kolce, i brutalnie głośniki nabić na standy :-P

To dla tych, którzy dążą do doskonałości nie zważając na straty :-P

1389822[/snapback]

Dzieki za wypowiedz.

Najlepiej to posłucham, potestuje rozne warianty. Zrobie to naprawdopodobniej w piatek, bo wtedy bede mial juz standy. Cena 70zł, jednak bedzie troche inaczej, niz zakładałem (chodzi mi o ich kolorystyke). Zobaczymy jak wyjda, jesli nie beda mi sie podobac, to sprzedam na allegro, raczej nie powinienem stracić :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest, bo w koncu ludzie kupuja kable drozsze niz moj samochod ;)

Wydaje mi sie, ze dobor kabli,to jak ostatnie, konczace malowanie obrazu, pociagniecie pedzlem. Najpierw trzeba dobrac optymalny sprzet i dopiero wtedy zrobic ostateczny szlif. Ja jestem daleko od optimum,wiec troche drozsze kable podlaczylem tylko z ciekawosci. Roznicy nie uslyszalem i spokojnie zbieram dalej na nowe kolumny. Jedyny problem to to, ze najpierw chcialem takie za 1000, a teraz marza mi sie juz 3 razy drozsze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi