Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Na odtwarzacz DVD sie już zdecydowałemDołączona grafika

Jest to DVD-010 Prince

W związku z tym mam takie lamerskie pytanie, co będą mógł pod niego podlączyć? chodzi mi czy amplituner czy wzmacniacz i ile max głośników bede mogł pod niego podpiąć?

Podaje jego "dane"

Podstawowe cechy i dane techniczne:

Rejonizacja: odtwarza filmy ze wszystkich stref

Długość fali światła laserowego: 650nm

Standard sygnału: PAL/ AUTO/ NTSC

Pasmo przenoszenia: 20Hz~20,000 Hz 2.5dB

Odstęp sygnału od szumu: 85dB

Zniekształcenia dźwięku: 80dB(1KHz)

Zakres dynamiki dźwięku: 85dB(1KHz)

Wyjście audio (Analogowe): 2V, Load: 10K

Wyjście audio (Cyfrowe): 0.5V, Load: 75

Wyjście wideo: 1V, negative sync, Load: 75

Wyjście wideo: kompozytoweZasilanie: AC110V~260V; 50/60Hz

Funkcja zwalniania i przyspieszania

Wszystkie funkcje dostępne z pilota

Możliwość odtwarzania plików DivX i XviD z polskimi napisami w .txt

Możliwość zaprogramowania poszczególnych scen

Możliwość uaktualnienia oprogramowania

Wymiary: 430 x 250 x 60 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie dobrze zastanow. ja juz mam 4  raz wymieniana mante (fakt ze nie ten model a basic). zastanow sie nad kupnem jakiegos normalnego producenta.

1526273[/snapback]

Jakiego producenta i jaki model proponujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko... czytam nazwe topicu a w srodku widze ze sobie o mantach opowiadacie :P

Czyli o zestaw glosnikow sie spytac moge :P

Co sadzicie o KODA AV702 oraz o amplitunerach firmy Yamaha z serii RX-V(x)57 ?

Chodzi mi tylko o jakosc dzwieku i czy dzialaja ladnie i wogole spoko :P

Przed 5minutami sie dowiedzialem ze moge miec bardzo tanio...wzglednie tanio

Yamahe AX1. Co mozecie o tym powiedziec:>

Warto dac 2500zł ( za tyle mialbym yamahe 457 + kody) na tego wzmacniacza. Czytalem ze sprzet high-end owy i za młody nie jest, ale czy bedzie duza roznica wzgledem 457, i czy warto wydac dodatkowo 1500zł?

Edytowane przez xpektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam szanownych forumowiczów ponownie (zgodnie z radą pewnego doświadczonego użytkownika :-P )

mój problem polega na tym, ze nie wem jakie powienienem kupić kulumny do mojego amplitunera sony str de-375. chodzi o to ,aby komplet ładnie grał, nie jestem jakoś ekstremalnie wymagającym słychaczem, ale lubie jak jest czysto i z głębia.

mam na to ok 600-800 zł. zastanawiam sie czy kupić od razu jakiś zestaw do kina, czy może tylko 5.0 (sub póżniej), czy tylko stereo (a reszta potem)?? oczywistym jest ze same kolumienki za 800,- będą lepiej grały niż fronty z kompletu 5.1 za 800,- mi zależy jednak na tym aby głośniki oferowały podobny poziom do soniaka, bo po co mieć super kolumny jak sie tego nie usłyszy z powodu ograniczeń reszty sprzętu ;)

dlatego proszę i pomoc i ewentualne propozycje

szczególnie liczę na panów: "wunat, kamien, Kwiecień i inni", których polecił fipa ;)

w grę mogą pewnie wejść również rzeczy używane (jak nie zniszczone, a taniej niż nówki?? - super sprawa)

Edytowane przez _piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jak jeszcze troche dołozysz to zestaw 2.1, ale odradzam 5.1. A może sam sprubójesz i złozysz coś fajnego np na Teslach w internecie jest pełno gotowych projektów kolumn i zwrotnic do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 600 - 800PLN to tylko stereo i imo najlepiej monitory. jaka jest wielkosc pokoju ?

1533794[/snapback]

terakoty kupowane było 25 m2, ale nie jest to 5x5 tylko raczej coś w rodzaju litery L.

co do kina, pewno w przyszłości też coś będzie dokupione żeby filmy z efektami oglądąć.

narazie jednak ważne jest aby fronty miały ok jakość. btw: czy ten sprzęt ładnie pokaże możliwości monitorków za 600-800 pln?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, niestety go nie slyszalem. ale imo mozesz spokojnie wlasnie celowac w monitory. uwazam ze lepiej kupic jedna rzecz lepsza odrazu a nie rozdrabniac sie ... tylko jezeli to maja byc filmy to bedziesz sie musial liczyc z pozniejszym dokupieniem subwofera, ale jestem pewien ze bedziesz zaskoczony jaki dzwiek potrafia wydac z siebie monitory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić kolumny do 350zł.

Przeczytałem kilka stron wątka i mimo tego mam wątpliwości co brać spośród tych

dwóch modeli kolumn. Czy ktoś z was miał doczynienia z tymi kolumnami?

Jamo E430 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56146410

Magnat Vector 22 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55931147

Na kolumnach Jamo pisze że mają pasmo przenoszenia 55hz- 20000hz

natomiast często spotykam się z kolumnami np. Cat które mają podane np. 30hz-20000hz., Pytanie brzmi w czym jest haczyk?

Kolumny mają być do pomieszczenia ~30m2.

Muzyka różnie od techno po polski rock.

Jaki wzmacniacz do tego polecacie do 150zł? Czy jego moc musi być identyczna z mocą kolumn?

W domciu posiadam Unitre PW3015 czy jest podłanczać pod nią nowe kolumny, czy lepiej zainwestować w coś nowego?

Z góry thx za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez karp85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem pewien ze bedziesz zaskoczony jaki dzwiek potrafia wydac z siebie monitory.

1535586[/snapback]

pewnie tak, ale jak wiadomo monitor monitorowi nierówny. czy jest coś godnego uwagi oprócz osławionych już tannoy m2? hmm, chyba się źle wyraziłem, bo jest na pewno, tylko że ja nie znam dobrze sprzętu. polecacie coś jeszcze?

problem będzie chyba też nogami pod nie, prawda? za tę cenę to chyba będę musiał zrobić jakiś handmade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kolumnach Jamo pisze że mają pasmo przenoszenia 55hz- 20000hz

natomiast często spotykam się z kolumnami np. Cat które mają podane np. 30hz-20000hz., Pytanie brzmi w czym jest haczyk?

Kolumny mają być do pomieszczenia ~30m2.

Muzyka różnie od techno po polski rock.

O Catach zapomnij większego [ciach!]a nie ma ścianka grubosci 0,5 cm :lol:, tylko do palenia w piecu sie nadają, a do tego jak firma oszukuje na parametrach, ale w ten sposób naciąga nieświadomych klijentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie tak, ale jak wiadomo monitor monitorowi nierówny. czy jest coś godnego uwagi oprócz osławionych już tannoy m2? hmm, chyba się źle wyraziłem, bo jest na pewno, tylko że ja nie znam dobrze sprzętu. polecacie coś jeszcze?

problem będzie chyba też nogami pod nie, prawda? za tę cenę to chyba będę musiał zrobić jakiś handmade?

1535803[/snapback]

standy to jak juz uwazasz. sprecyzuj jaki dzwiek lubisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony Amplituner Reciver Str-de685

potrzebuje instrukcję obsługi do tego amplitunera ...

nie ważne jaki format :D

Edytowane przez kev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprecyzuj jaki dzwiek lubisz.

1536006[/snapback]

z tym dźwiękiem i precyzją ciężko będzie. ja niedługo wyjeżdzam na studia, więc mnie w domu nie będzie.

więc co będzie grało? głównie radio jakieś zet czy coś podobnego, no i filmy będą na tym oglądane. fajnie by było gdyby radziły sobie np ze ścieżką LotR, czyli kawałkami bardziej symfonicznymi.

nic cięższego typu jakiś black dead metal raczej nie będzie :wink: może mocniejszy troszke rock.

więc w sumie precyzji brak, he he. no chyba, że to ci jakoś rozjaśniło :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo - co polecacie?

Budzet - max 500zł (kolumny + wzmak)

Pokój 9m2 - sufit bardzo wysoko, zagracony

Sluchana muzyka - glownie hip-hop, ale slucham praktycznie wszystkiego, oprocz klasycznej, filmy raczej rzadko.

Chcialbym zeby tez w miare glosno to gralo, bo w ciagu roku zdarza sie pare domówek :)

Wzmak ma byc podlaczony do komputera

Da radę kupić coś ciekawego za tą cenę? Poproszę o linki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np logitecha z-2200 lub z-2300

sam sie nad nimi zastanawialem, nawet mialem kilka dni w domu...jak na sprzet komputerowy bylo naprawde dobrze

nie kupilem ich bo poczekalem troche, dozbieralem kase i kupilem denona+tannoy m2...i jest nieporownywalnie lepiej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 500PLN to lepiej kup jakis duzy zestaw 2.1 do kompa (omg, ja to powiedzialem ?)

1554342[/snapback]

hmm, ja za ta kase skompletowalem calkiem niezly zestaw

wzmak Harman/Kardon PM645 - 150zl na allegro ;]]

kolumny KODA AC965S - 299zl w promocji ;]] (normalnie w Polpaku 550)

do tego pcm'ka 2702 i mam calkiem przyjemny zestawik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć i witam

Kto słyszał i co myślicie o JPW 203 jako fronty do Yamahy RX-V450.

Mam spoko cenę, mało czasu na decyzję i bardzo poważnie zastanawiam się nad ich zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może poprostu źle są ustawione albo bas za bardzo podbity ;)

1562565[/snapback]

Ustawiałem wszystko na różne sposoby w różnych pokojach zaczynając od 15m2 koncząc na 30m2. Bas ustawiony na pokrętle na normal jest zbyt słaby a po zwiększeniu na skali zaczyna poprostu coraz bardziej dudnić.

ps. czy dużo da mi zmiana amplitunera obecnie mam akai?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka postów wyżej było pytanie co kupic za 500 zł

też się dołącze mam pokoik około 25 m kwadratowych na poddaszu

zastanawiałem się nad głośnikami LOGITECH Z-5300 THX nie wiem czy to dobry wybór może jakies kolumny i wzmacniacz??

Pomozecie :) ??

Zapomniałem dodac że słucham głównie muzy, filmy prawie wogóle ale gry bardzo często. Muza to hip-hop, techno ale także pop i dance.

Edytowane przez DR.Zepsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi