Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Wiring, trochę się mylisz, bardzo dobre wstęgi robi firma A.R.T (aka Aurum Cantus) i oferują już za 470zł i 680zł :) A nawet ta za 470zł zagra lepiej niż kopułka ;)

ps. mam nadzieję, że nas nie wygonią z tematu za DIY :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 napisał(a):

ps. mam nadzieję, że nas nie wygonią z tematu za DIY :P

W sumie to dużo z temtu nie zbaczamy ;)

Powiem Ci szczeże że nie słyszalem o tej firmie a na mysli miałem Ravena, no ale jak sie ma skromne fundusze to nawet nie myśli sie o takich głośnikach jak narazie to pozostaje mi to co większości młodych konstruktorów czyli Tesla STX itp, ale nie wykluczone ze wkońcu sie kiedyś czegos lepszego dorobie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do mnie doszło już, że lepiej zbierać i o rok dłużej a jednak zrobić coś porządnego w końcu :)

Tymbardziej teraz keidy mam w miarę normalne audio (kamien i reszta nie śmiać się :P ;) ) mogę spokojnei sobie odkłądać fundusze... jeszcze tylko mam zamiar trochę bardziej wypaśny wzmacniacz zrobić niż to co teraz mam. Tym razem jakaś konstrukcja na porządnych elementach (tranzystorkach znaczy się ;) ), połączone z ładnym pre na PGA2310, wszystko of coz z uC sterowane itd :) Narazie staram się LYNXa (www.audio-circuit.dk) odpalić, ale coś odmawia posłuszeństwa... a wzmaczek może być fajny, OPA627 na wejściu, w samym wzmaku MPS42/92, MJE340/350, a w części mocy MJW4302/4281...bosko ;]

Ale się rozpisałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 a tu nie ma sie z czego smiac, gainclone + odpowiednio zaaplikowana tesla z vifa + do tego dobra zwrotnica - pewnie gra calkiem przekonujaco.. w szczegolnosci do poniesionych kosztow

a co do DIY lubie glosniki od alcone np AC5/25 lub visationy AL 130/170.. do malych energicznych monitorkow jak znalazl do tego jeszcze vifa xt19 i jest piknie :)

co do wstegi - visationa mozna za 400zl spokojnie dorwac

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... no właśnie, ja się spotykam ciągle z opiniami że ta tesla to kicz nieziemski, zero sceny, brak lokalizacji, bas rozwlekły jak masło... a się wcale z tym nei zgodzę. Fakt, średnica leży - ale to normalka u tesli. Bas wcale nie jest rozlazły, tam gdzie trzeba jest taki jaki musi być, a na pewno jak na dwie 16stki to jest go coniemiara. Efekt sceny również jest bardzo przyjemny :) Może fakt... nie miałem okazji słuchać dużo wyrobów na o klase lepszych głośńikach, ale... no jak napisałem, nie uważam że jest źle ;) No i te koszta... no niech ktoś znajdzie mi coś co zagra tak samo i kosztuje...ekhm, 400zł ;] Toć nawet AA wykożystuje ten głośnik...

Pewnie w końcu zrobię coś lepszego... wtedy będzie najlepsze porównanie ;)

Chociaż ostatnio też myślę nad monitorkami TC14+TC26, z tej samej serii, teortycznie dopasowane brzmieniowo... ehh, DIY to choroba która wciąga czasami nieziemsko ;) Ale to jest bardzo fajne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 napisał(a):

DIY to choroba która wciąga czasami nieziemsko ;) Ale to jest bardzo fajne...

Oj tak wciaga jak narkotyk ;), raz zasmakujesz i juz nie skonczysz.

No prosze nawet sam kamień przyznał ze dobre DIY nie jest złe :D Czyżby powoli tweak przekonywał sie do DIY :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tweak zawsze był przekonany do DIY, moze tego nie zauwazyleś, ale bardzo ceniona jest tu własna praca, własna inicjatywa i pomysł. Modding, overclocking, budowanie czegoś własnoręcznie jest czasochłonne, pracochłonne, czasem wymaga nawet większego wkładu, niż rzecz ze sklepu, ale ta satysfakcja rekompensuje wszystko.

:)

Wystarczy tego OT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i Tweak był za DIY ale nie za DIY Audio. Mam kolege z tweaka który przed DIY Audio broni sie rekoma i nogami :]. Wychodzi z założenia "po co robic jak za tą cenę można kupić cos lepszego" Oczywiście nie jestem za tym stwierdzeniem, i wątpie czy w cenie dobrego DIY mozna dostać coś lepszego (zaras pewnie mnie zlinczujecie ;) ).

Edytowane przez Wiring

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien napisał(a):

no kamien to uzywa swojego subka DIY do filmow juz od paru lat ;)

2xTDA7294 w mostku + GDN 20/80 :>

A się nie przyznaje ;)

kamien podpis napisał(a):

DAC Burr-Brown PCM2702+AD8066, Rotel RCD-02, Jolida JD1501RC, Xavian XN 185 MkII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem

Słuchawki Koss portapro już do mnie idą i mam taki dylemat

w kompie karta muzyczna taka że pisał nawet nie będe bo wstyd :oops: , i sie właśnie zastanawiam czy zainwesotwać kase w audigy 2 za te ~100zł czy może w tej cenie kupić na allegro jakiś używany odtwarzacz cd i słuchać sobie na nim audio. Wiem że te słuchawki to nie jest pewnie mistrzostwo świata ale mi stykną, gdzie wobec tego cieszył się bede lepsza jakością dzwięku na audigy 2 czy zwykłym odtwarzaczem za około 100zł?

pozdrawiam

Edytowane przez Konrad_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 napisał(a):

A się nie przyznaje ;)

Bo to takie nieaudiofilskie ;]

Wiring napisał(a):

Moze i Tweak był za DIY ale nie za DIY Audio. Mam kolege z tweaka który przed DIY Audio broni sie rekoma i nogami :]. Wychodzi z założenia "po co robic jak za tą cenę można kupić cos lepszego" Oczywiście nie jestem za tym stwierdzeniem, i wątpie czy w cenie dobrego DIY mozna dostać coś lepszego (zaras pewnie mnie zlinczujecie ;) ).

WE takim razie pozdrów kolege, który powinien jeszcze poszerzac swoje horyzonty.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad_ napisał(a):

Panowie mam problem

Słuchawki Koss portapro już do mnie idą i mam taki dylemat

w kompie karta muzyczna taka że pisał nawet nie będe bo wstyd :oops: , i sie właśnie zastanawiam czy zainwesotwać kase w audigy 2 za te ~100zł czy może w tej cenie kupić na allegro jakiś używany odtwarzacz cd i słuchać sobie na nim audio. Wiem że te słuchawki to nie jest pewnie mistrzostwo świata ale mi stykną, gdzie wobec tego cieszył się bede lepsza jakością dzwięku na audigy 2 czy zwykłym odtwarzaczem za około 100zł?

pozdrawiam

oczywiscie kupic PCM burr brown:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien napisał(a):

jak tam monitorki 3 sie sprawuja??

Narazie nie moge ocenić niczego poza budową, wykończeniem, prezencją .. Jeszcze nie mam u siebie wzmacniacza z podpisu (w sumie to nie wiem po co już tam umieściłem). W zasadzie, to już go mam, ale wujek chciał go posłuchać... Nie moge sie doczekac, kiedy mi go odda. Tak jak obiecałem, jak tylko posłucham mojego zestawu, napewno zamieszcze tu swoją małą opinię :)

W czym tkwi siła tej polecanej dźwiękówki PCM Burr Brown? Młoda nie jest, budowa takze chyba dosyć prosta.. Czyżby jej potęgą była własnie prostota i neutralność?

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj na odsłuchu monitorków. Udział wzięły JBL e30, Wharfedale 9.2 oraz B&W 303. Już wiem co chce. Pomimo tylnego bassrefleksu (co jest wadą jak dla mnie) konkurs wygrały B&W 303 - przestrzeń, dokładność, scena....wrażenia ........ przyprawione dokładnym basem. Wharfedale - więcej mniej dokładnego basu przechodzącego miejscami nawet w dudnienie, ale jeszcze mogłyby być. JBL e30 - nie wiem, jakoś dziwnie, bezbarwnie, mało szczegółowo.

Grało: Dire Straits (najlepiej na wharfedalach po obniżeniu basów) oraz Diana Krall (najlepiej na b&w)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzacniacz doszedł :) nie wiem jak Wam dziękować za rady,,

opowiem lepiej zabawną historię :) w centrum lublina jest komis/serwis z audio. wstawiałem tam dzisiaj amplituner technicsa. W moim nowym wzmaku nie działał prawy kanał. Wziąłem ze sobą duala. Przyczyna błacha (pierścieniowa regulacja balansu,, sic.. ;) lol ;)). Za to to co usłyszałem o tym wzmaku od czlowieka który go ogladał... ;) jak się dowiedział za ile go kupiłem - powiedział końcem oddechu "prawie za darmo". oglądając go cieszył się jak małe dziecko,,

co do samego wzmaka -> mocy ma tyle że quadralami rusza ledwo (bas, reszta ślicznie),, gra na prawdę fajnie w porównaniu do poprzedniego. Teraz czekam na nowe kolumny i zobaczymy co potrafi

dzieki za pomoc w wyborze,, na prawdę fajna maszynka w fajnej cenie :) sam bym na 100% się nie zdecydował :)

Kamien - bez twojego szybkiego strzału z watami nie wziął bym 2x20w na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->Conti - sluchales tych kolumn nowek czy juz rozgrzenych ?? bo ze tak powiem E30 malo szczegolowe ?!?! :| no kurcze toz one wysokie tony maja wybitnie szczegolowe...i bas twardy i kontorolowany - moze zawalila kwestia ustawienia, podobnie z tym dudnieniem w wharfedalach

aha moze zbyt krotko sluchales ale kolumny B&W sa potrafia byc meczace przy dluzszych odsluchach

przekalkuluj i przemysl swoj wybor... posluchaj AE Aegis Evo One jeszcze :)

->forest kila zbila

no dual to solidna maszyna wiec ludzie ktorzy wiedza co nieco ciesza sie jak dzieci z obcowania z nim ;>

jak przyjda ci kolumny to nie osadzaj ich brzmienia odrazu, daj im pare dni grania po pare godzin zeby sie rozruszaly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie tyle mało szczegółowe co mało przestrzenne. Sam nie wiem jak to nazwać. Po nich słuchałem b&w 303 i wrażenie jakby z niedużej sali przejść na sale koncertową w dodatku z wyraźniej umiejscowionymi instrumentami. W b&w 303 jest troche za dużo wysokich tonów jak dla mnie. Wharfedale - mniej wysokich niż w b&w, bardziej przestrzennie niż jbl, ale bass - niby jest go dużo, ale nie schodzi nisko (w b&w - niżej schodzi) i jest zlewający się, np. kontrabas w b&w - dokładny, rzeczowy, wyraźnie słychać uderzenie struny i wygaszenie a w wf uderzenie w strune jest ale potem "zapomina" się wygasić. Jakby ktoś włączył loudness.

Będe słuchał dalej. Do monitorów trzeba dodać koszt podstawek, więc może jakieś podłogówki sobie znajde. Widziałem mission M33 i chyba b&w 306, teraz trzeba ich posłuchać.

acha

Kolumienki nowe - odsłuch w sklepie średnio nadającym się do tego.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti napisał(a):

Może nie tyle mało szczegółowe co mało przestrzenne. Sam nie wiem jak to nazwać. Po nich słuchałem b&w 303 i wrażenie jakby z niedużej sali przejść na sale koncertową w dodatku z wyraźniej umiejscowionymi instrumentami. W b&w 303 jest troche za dużo wysokich tonów jak dla mnie. Wharfedale - mniej wysokich niż w b&w, bardziej przestrzennie niż jbl, ale bass - niby jest go dużo, ale nie schodzi nisko (w b&w - niżej schodzi) i jest zlewający się, np. kontrabas w b&w - dokładny, rzeczowy, wyraźnie słychać uderzenie struny i wygaszenie a w wf uderzenie w strune jest ale potem "zapomina" się wygasić. Jakby ktoś włączył loudness.

Będe słuchał dalej. Do monitorów trzeba dodać koszt podstawek, więc może jakieś podłogówki sobie znajde. Widziałem mission M33 i chyba b&w 306, teraz trzeba ich posłuchać.

acha

Kolumienki nowe - odsłuch w sklepie średnio nadającym się do tego.

moze dlatego;]

ja w ciemno kupie e30;]

a podstawki sam zrob, duzo taniej wyniesie i lepsze zrobisz niz te kupne;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawki to 100-200zł za pare. Trzeba szukać i kombinować, mowie z własnego doswiadczenia. Dawałem kiedys ich zdjęcia, zreszta zaraz pokaże.

EDIT:

Robione u kamieniarza, z odpadków, ścinków płyt nagrobnych, wiec są rozne kolory czesci podstawki, ale obie są symetryczne, nie wiem jak to okreslic, mają blizniacze kolory (znaczy tak: podstawy w obu takie same, nogi rowniez identyczne, top takze z tego samego materiału). Pisałem kiedys o tym, dawałem zdjecia w tym temacie, jak i w temacie 'pokaż swoje stanowisko'. Zainteresowani pamietają/poszukają.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Fajnie tak czasem poogladać na zdjecia w tym temacie, prawda? :P Dlatego zamieszczam. Kolumna z podpisu.

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no u mnie za podstawki bedą robić meble ;) raczej się nie popłaczę ;) najwyżej jak już się oswoję to.. przemebluje pokój ?

dual na prawdę gra fajnie. w niejednym kawałku słyszę melodię której wcześniej nie było,, szczegóły, lekkość i przestrzeń,, a kolumny wciąż te same... ;)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi