Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

genghis: Dali okej, ale pomieszczenie jest dosc spore (30m^2) i kolega najwyrazniej chce kopa basowego. Zreszta, nasze gdybanie jest juz bezsensowne, bo do 150 to on nic fajnego nie kupi :P :)

Edytowane przez |Falcon|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan

Napisz jakieś wrażenia z odsłuchu, chyba już wygrzałeś kolumienki.

Jak możesz to napisz jakąś krótką recke na tle konkurencji.....

na tle konkurencji????

ciezko bedzie bo nie mialem czasu chodzic i sluchac innych:D

powoli sie wygrzewaja

musze jednak sluchac z lekko przykreconym basem na wzmaku bo w moim pokoju jak dam bass na wzmaku na 0 to jest go za malo troche jednak:P

ale nie zniekształca to dzwieku (srednicy szczegolnie)

jak dam glosniej to basik ladnie czuc po bebechach;]

nawet nisko schodzi, jest czysty punktowy, szybki:P

srednica bardzo ladna, tak samo jak wysokie;]

no i to co mnie rozwala to scena:) :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega najwyrazniej chce kopa basowego. Zreszta, nasze gdybanie jest juz bezsensowne, bo do 150 to on nic fajnego nie kupi :P :)

Kupi, kupi - logitechy x230 zdaje się. Jedyny zestaw 2.1 akceptowalny jak dla mnie - oczywiście w stosunku do ceny.

ALE co to ma wspólnego ze stereo ?? Hmmm

Dział głośników komputerowych się kłania.

genghiskhan

Czyli fajnie grają

Ja jeszcze nie kupiłem :( . Ale natknąłem się na używane Esa Vivaco i może na nie się skusze.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falcon jak ten Nad sie sprawuje? i ile on jest w tej chwili mniej wiecej wart?

Ciagle mysle nad zestawem dal siebie i moglbym miec Wafle 9.4 uzywane roczne za 900...mysle ze cena nawet nawet....ale dalej nie mam do tego wzmaka..Moglby ktos podsunac ewentualnie rzucic linkiem z allegro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalem za swojego 380 z przesylka. Sprawuje sie ladnie - o dziwo nie jest zamulony (a tego sie spodziewalem), bas schodzi nisko i jest niezle kontrolowany (tyle ze AFAIK przy niektorych kolumnach potrafi nieco mulic - trzeba odpowiednio dobrac). Najwiekszy plusik to moim zdaniem, scena. Cos wspanialego. Spora moc, potrafi wysterowac srednio wymagajace kolumny.

z mojej strony rekomendacja, szczegolnie za ta cene. Na Allegro kilka miesiecy temu poszly dwa po okolo 500 PLN - chyba nieco za duzo. Teraz jest jakis za 350, ale poubijany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok...a moglbys moze cos polecic? (pod katem tych wafli 9.4) albo na jaki polowac/szukac na allegro? podoba mi sie taki soniacz ale to raczej dlatego ze w komplecie z radiem...niestety w temacie hifi nigdy nie siedzialem i nie wiem dokladnie na co zwracac uwage...tzn nie chcialbym qpic od "handlarzy" (takich jest kilku na allegro), ktorzy to sprowadzaja pewnie z niemiec i sprzedaja a raczej od pierwszego walsciciela, ktory nic w tym nie grzebal czy cos...Jest tez na allegro fajny Denon ale cena pewnie duzo podskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisalem ze nie dorównuja ale nie zrobisz diy za 150 zl !! za 600 zl to zbudowalbym takie cudenka ze nie uslyszal bys tych pierdziawek

za 150 zł nie zrobi ale jak dołoży parenaście zlociszy więcej tozrobi ale będzie to stan surowy nie wykończony...za tyle spokojnie będzie stereo na nadal dobrych TVM-ach, chociażby dobra konstrukcja na ARN 150 + ARV 104 na podobieństwie IGOD-a, która jest nader ciekawa i nisko budżetowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem

4 x tesla 120 zl

2 x zwrotnica 60-70

kable , jakis terminal czy co ( jak robic to niech to ma rece i nogi) , plyta , no moze plyte bedzie mial ale watpie zeby mial kable glosnikowe , aha i najwazniejsze ze on chyba nie posiada wzmacniacza !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok...a moglbys moze cos polecic? (pod katem tych wafli 9.4) albo na jaki polowac/szukac na allegro? podoba mi sie taki soniacz ale to raczej dlatego ze w komplecie z radiem...niestety w temacie hifi nigdy nie siedzialem i nie wiem dokladnie na co zwracac uwage...tzn nie chcialbym qpic od "handlarzy" (takich jest kilku na allegro), ktorzy to sprowadzaja pewnie z niemiec i sprzedaja a raczej od pierwszego walsciciela, ktory nic w tym nie grzebal czy cos...Jest tez na allegro fajny Denon ale cena pewnie duzo podskoczy.

szogo wafle sa raczej kolumnami grajacymi przedewszystkim srdnica i bardzo dobra przestrzenia, gora lagodna i jakby wycofany bas... wiec omijalbym wzmacniacze marantza, luxmana, sony i onkyo w ich przypadku.... do tego typu prezenowanego dzwieku co maja wharfedale najlepiej uzupelnialyby sie ze wzmakami: harmana, yamahy ew. denona

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam male pytanko, chce wreszcie na tip-top zrobic DAC i jakies konkretne kabelki do wyjsc by sie przydaly. Co polecacie, jaki interkonekt wewnetrzny???

i czy w ogole jest sens jakis konkretniejszy kabelek wewnatrz pakowac??

moglby ktos doradzic co by sie stad nadalo...?

http://muzyczny.pl/sklep/index2.php?gid=24

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szogo wafle sa raczej kolumnami grajacymi przedewszystkim srdnica i bardzo dobra przestrzenia, gora lagodna i jakby wycofany bas... wiec omijalbym wzmacniacze marantza, luxmana, sony i onkyo w ich przypadku.... do tego typu prezenowanego dzwieku co maja wharfedale najlepiej uzupelnialyby sie ze wzmakami: harmana, yamahy ew. denona

pozdrawiam

Tak, to by wiele wyjaśniało. Odsłuchu wafli 9.4 (i całej reszty tego dnia) dokonałem na wzmacniaczu Maranza - kiepska kombinacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamien. Dzieki za info....czyli jednak nie zdecyduje sie na te wafle bo mi glownie zalezy na dobrym basie.

Tak, to dobry pomysł. W waflach bas stanowi tło i nie są w stanie zagrać prężnym, dynamicznym i dobrze kontrolowanym basiorkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o amplitunerach 5.1 takich jak

http://allegro.pl/item88382301_pioneer_vsx...a_oryginal.html

http://allegro.pl/item88472358_yamaha_rx_v...ep_wroclaw.html

Opłaca się to kupować?? niby pisze, że mają po około 85W na kanał ale moc pobieraną z sieci zaledwie 220W. Dlatego wydaje mi sie to trochę podejrzane. Ma ktoś taki sprzęt w domu i może opisać jego walory i wady.

Zamierzam korzystać tylko ze stereo ale nie mogę znaleźć na allegro nic co bylo by nowe i z gwarancją a do używanych mam uraz dlatego pozostają mi tylko amp. 5.1

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez _RAZOR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku dodam, że pytanie jest też na elektrodzie - pytam się także tutaj dla porównania opinii :D

Monitorki do kompa - wybrałem Teslę TVM-150-03-8 i Visatona SC10N, zrobiłem szybką symulację tej Tesli w WinISD i mam krótkie pytanie: wychodzi mi obudowa 11 litrowa, strojona 45Hz, delikatne podbicie (+1 dB przy 59Hz), f3 = 40,5Hz, ale BR zbyt długi. Jak sobie z tym poradzić ?

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale w takiej konstrukcji najlepsze miejsce na wylot BR to tylna ścianka ? (myślę tu głównie o możliwości "regulacji" poprzez dosuwanie/odsuwanie od ściany)

(muzyka bez specjalnych preferencji, może z delikatnym wskazaniem na rock/metal, napęd 2x30w / 8 Om, pokój ~10m^2, dźwiękówka Terratec SixPack)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie prosciej zajrzeć na diyaudio.pl albo audiomania.info w dzial konstrukcje ? tam masz na peczki monitorow na tesli arn 150. Masz chcoaiz zwrotnice porządna ?

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1280

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=483

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=808

starczy ?

Edytowane przez pvl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pvl czego sie czepiasz kolegi nie dość ze tutaj tak mało DIYmaników to jeszcze odstraszasz nowego B)

Jak dla mnie buda troche przy dużawa, dla mnie monitorki musza być male, ale jak masz miejsce to spoko ;) Nie wiem co z tym otworem bo nigdy sie niebawiłem tym głośniczkiem, ale zawsze można dac kolanko i po problemie, lub mniejsza średnice otworu.

Dzisiaj słyszałem BSWII 12' na wzmaku Janka 300W akurat chyba robionym przez esh0 :> uuu aaa :rolleyes: Masakra co ten głośnik potrafi, przez niego moje serducho wpadło w rezonans :lol: . Naprawde bardzo dobry głosniczek ma kopa jest szybki i nie podbarwi zbędnie dźwięku troche może suchawy (jak dla mnie bo lubie mięciutkie głosniczki) ale do rocka w sam raz a przy techno nadrabia kopem ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie prosciej zajrzeć na diyaudio.pl albo audiomania.info w dzial konstrukcje ? tam masz na peczki monitorow na tesli arn 150. Masz chcoaiz zwrotnice porządna ?

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1280

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=483

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=808

starczy ?

Ten trzeci projekt jest najbliższy mojemu zamysłowi... widzę, że BR to będzie rurka PCV o fi=40mm i długości 137-138mm, czyli jedno już wiem :)

Zwrotnice zrobię według projektu SoundWave'a właśnie do wybranej przeze mnie Tesli i Visatona, konkretniej:

Dołączona grafika

(oczywiście zmiana wartości L i C - tu jest wersja 4om Tesli)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzymo moim zdaniem obudowa delikatnie za duza i z za niskie strojenie, przez to masz przydlugi impuls, 9l i 50Hz na wykresie wygladaloby napewno gorzej ale zagraloby zdecydowanie lepiej

pozdrawiam

Kamień & Wiring - ok, dzięki za uwagi - buda będzie mniejsza trochę mniejsza i wyższe strojenie :) (dla fi=40mm 130mm, czyli np. przy głębokości 200mm mogę swobodnie aplikować ten BR)

Mam jeszcze jedno krótkie pytanie, bo już mi się miesza - jeśli mam zwrotnicę dla głosnika 4om to aby pasowała pod 8 Om to zwiększam L dwukrotnie i C zmniejszam dwukrotnie, tak ? :)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze wzmacniacza stereo... Kategoria cenowa: Studencka :D Wzmacniacz zdecydownie używany. Kolumny narazie zostaną od wierzy stereo kenwooda. W planach coś co ładnie zagra Neneh Cherry, Remy Shand, Miles Davis, US3, Jill Scott, Diana Ross, Curtis Mayfield, Quincy Jones. To tak po krótce. Czego mam szukać ?? Jaki wzmak jakie kolumny ?? Pokój 35m^2 podpiąc chce DVD, kompa, TV. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakichś informacji to prosze o wskazówki -> Jakich :D Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno krótkie pytanie, bo już mi się miesza - jeśli mam zwrotnicę dla głosnika 4om to aby pasowała pod 8 Om to zwiększam L dwukrotnie i C zmniejszam dwukrotnie, tak ? :)

taaa :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa :]

To już wiem wszystko, budowa ruszy zapewne w poniedziałek :)

Edit: właściwie prawie wszystko - tak mnie coś dziś tknęło - ten rezystor (w tłumiku dla gdwk) ma być na jakąś określoną moc ?

Jeszcze podłączę się pod posta $migacza - obecnie mam Unitrę WS 418 (wersja eksportowa - jak to coś zmienia, według moich wiadomości 2x30 lub 2x35w / 8 om), wymieniłem tranzystory na BD911 i 912, a także elektrolity. Czy jest coś lepszego jakościowo w, jak to $migacz ładnie określił, studenckiej cenie ? :)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi