ilubek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Cześć Chciałem podzielić się pomysłem na jaki wpadłem podczas prac nad wyciszaniem komputera, a konkretnie zasilacza – może komuś się przyda. Miałem zasilacz z wentylem zamontowanym z tyłu (gdzie kabel do zasilania kompa). Chciałem dodać drugi na boku. Myślałem, że będzie pełno roboty: wiercenie, cięcie, piłowanie itp. Przygotowując się do tego wymontowywałem wiatraki z kilku spalonych zasilaczy (zabranych z roboty). Wśród nich był jeden, który miał zamontowany wentyl na boku – tak jak chciałem zrobić. Jakież było moje zdziwienie gdy odkręconą część obudowy zasiłki z wiatrakiem przymierzyłem do swojej zasiłki. Pasowała idealnie. Wystarczyło tylko zlutować kabelki. Dzięki temu zaoszczędziłem sporo roboty. Oba wentyle połączyłem szeregowo czyli mają po 6V. Obieg powietrza jest taki: wentyl z boku (90mm) zasysa powietrze znad procesora do zasiłki, a tylny (80mm) wywiewa na zewnątrz. Dodatkowo w kompie zamontowałem jeszcze trzy wentyle: (tym razem bez wierceń, cięć itp. nie obyło się) Jeden zasysający (80mm) z przodu na dole - 5V. Drugi zasysający (80mm) (wiejący na procesor) na lewym boku obudowy – 6V. Trzeci (90mm) pod zasilaczem wywiewający gorące powietrze z obudowy – 6V. Dodatkowo okleiłem obudowę 2mm warstwą maty bitumicznej zakupionej w www.akkus.com.pl/. Efekt tego jest rewelacyjny: Hałas zmniejszył się o jakieś 70 – 80 % Temp również znacząco spadła Wcześniej: (po 1 godz. w internecie) CPU Temp – 44 SYS Temp – 40 HDD Temp – 43 Teraz: (po 1 godz. w internecie) CPU Temp – 37 SYS Temp – 35 HDD Temp – 34 Zamierzam jeszcze dodatkowo okleić wnętrze obudowy warstwą korka i warstwą gąbki wytłumiającej - będzie super cicho. A może jeszcze zrobię tłumi na tył kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 gratuluje sukcesu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Jak dla mnie super, ci temp spadly :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 :arrow: gratuluje. odposcilbym jednak z wyciszaniem obudowy. jezeli teraz poziom halasu spadl Ci juz 70-80% to po co wiecej? jezeli okleisz bude korkiem, temp. moze troszke wzrosnac (nawet wiecej niz troszke), a szkoda byloby marnowac takich wynikow temp. jakie juz osiagneles. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Cytat :arrow: gratuluje. odposcilbym jednak z wyciszaniem obudowy. jezeli teraz poziom halasu spadl Ci juz 70-80% to po co wiecej? jezeli okleisz bude korkiem, temp. moze troszke wzrosnac (nawet wiecej niz troszke), a szkoda byloby marnowac takich wynikow temp. jakie juz osiagneles.Dokladnie, a podobno przyklejanie mat daje bardzo niewiele, a czasami nawet nic jesli chodzi o tlumienie halasu !. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Cytat ... A może jeszcze zrobię tłumi na tył kompa. i to jest dobry kierunek szukaj na Overclockers.com i Silent PC Review czegos co nazywa sie Fan Muffler lub samego pojecia Muffler (Mufflers i inne odmiany) oczywiscie szukaj tez na forach obu serwisow - IMO ten 2 serwis jest rewelacyjny dla maniakow ciszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...