Skocz do zawartości
Bubby

Max napięcie w TwinMOS'ach.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio dwie kości 512MB 333MHz TwinMOS'a. Obie w wersji desktop i obie właściwie są identyczne. Chodzą w dualu.

Fotka:

Dołączona grafika

Kości po ustawienu w BIOSie napięcia na domyślne idą na 2,6V. Komp nawet nie jest w stanie załadować WinXP, restarty co chwilę. Przy 2,77V komp działa od 10 do 20 minut i też restart. Na 2,9V wszystko jest stabilne. Ostatni reset miałem tydzień temu. Tak więc właściwie nic się nie dzieje. Problem w tym że na stronie TwinMOS's piszą w specyfikacji że one chodza na 2,5 +/- 0,2V czyli niby od 2,3V do 2,7V.

Czyli ich max to 2,7V a u mnie stabilnie działają tylko na 2,9V, czy to nie za dużo? Czy coś im może się stać? A gdyby się stało to czy w serwisie mi je wymienią? Czy też odrazu powinienem iść z reklamacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez dolanczam sie do pytania, bo dzisiaj dostalem TwinMos'a DDR400 512MB.

Mam jeszcze inne pytanie. Mam starego GigaByte'a na KT400 i nie zauwazylem ze plyta obsluguje tylko niektore DDR400 i juz na pewno nie 512MB. Tak wiec ustawilem je na 333 i spokojnie chodza bez podnopszenia napiecia na 2-2-2-6. Czy jak zmienie plyte ktora bedzie obslugiwala DDR400 to o ile podniesc napiecie aby mi na takich timingach chodzily?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak: 

-pamiecia nic nie powinno sie stac, co najwyzej skroci sie ich zywotnosc ;)

-przeluz kosci tak aby nie dzialaly w dualu i wtedy sprawdz jak chodza ( kosci umiesc w banku 2 i 3 )

Jak bardzo może to skrócić żywotność?

Jeśli kości będą dobrze działać bez duala to mam z tego zrezygnować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak: 

-pamiecia nic nie powinno sie stac, co najwyzej skroci sie ich zywotnosc ;)

-przeluz kosci tak aby nie dzialaly w dualu i wtedy sprawdz jak chodza ( kosci umiesc w banku 2 i 3 )

Jak bardzo może to skrócić żywotność?

Jeśli kości będą dobrze działać bez duala to mam z tego zrezygnować?

Jak skroci sie zywotnosc ?? Hmm na pewno nie dobrzo choc troche na pewno tak, jednak nie musisz sie tym martwic bo za nim sie to stanie moze minac kilka dobrych latek. Napiecie 2.9 nie powinno wyrzadzic im krzywdy, jednak to co mowi berkut 3.5 to ja bym sie nie odwazyl. Tylko dla zapalencow i maniakow OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim powinienes sprawdzic jakie NAPRAWDE napiecie podaje Twoja plyta na pamieci. A tak pozatym to sprawdz organoleptycznie czy sie poprostu nie grzeja - letnie moga i powinny nawet byc! Sam mam Twiny na kosciach mtec (2x256 400)i dzialaja mi w dualu na 400 mhz przy cl 2 :) oczywiscie napiecie 2,9v plyta rda3+ (dokladnie na pamieci wg miernika metex idzie 2,95v i pamiatki sa letnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim powinienes sprawdzic jakie NAPRAWDE napiecie podaje Twoja plyta na pamieci. A tak pozatym to sprawdz organoleptycznie czy sie poprostu nie grzeja - letnie moga i powinny nawet byc! Sam mam Twiny na kosciach mtec (2x256 400)i dzialaja mi w dualu na 400 mhz przy cl 2 :) oczywiscie napiecie 2,9v plyta rda3+ (dokladnie na pamieci wg miernika metex idzie 2,95v i pamiatki sa letnie :)

Pamięci się nie grzeją. Są ciepłe. Do parzenia im daleko. Tak na dotymk to ze 37*C mają.

Jak mam niby zmierzyć miernikiem napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.5V nie powinno zbytnio im zaszkodzic...

Dość optymistyczne założenie. Przy braku dodatkowego chłodzenia i przeciętnej izolacji budy chyba sm byś im tyle nei dawał prawda ?

Normalnie podaje się dla pamieci 2,7-2,8V max. zależnie od producenta, ale tak samo dla procków amd np. "normalnych" xp dają max 1,85, a np. na 1,95V możn śmiało puszczać. Więc do 3,0V bym dawał bezproblemowo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka to testuje sie Prime95. Czyms innym mozna testowac? A czym testowac pamieci? Sa programy ktore pokjazuja ktory timing jest za ostry jak pamiatki sypia bledami?

Jak masz za ostro pamieci ustawione to prime najczesciej wywala

FATAL ERROR: Rounding was 0.4977314472, expected less than 0.4Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Jesli wszystko jest ok to bedzie poprostu robił test dalej, u mnie pełne kółko trwało 9.h 41miunut :)

Mozesz jeszcze sprawdzic memtest86 - to program testujacy same pamieci tyle ze dziala juz nie z pod windy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontaktowalem sie wlasnie z Siriusem i pytalem o TwinMOS'y 256 mb PC-333 na Mtec'ach. Powiedziano mi, ze prawdopodobnie juz ich nigdy nie bedzie, a ja dokupilbym sobie kostke, bo 256 to malo :( Gdzie je moge jeszcze dostac przez net??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam swoje ustawione na 2,7 i nie mam żadnych problemów. Poza tym, że nie idą więcej niż na 8-3-3-2.5

własnie otóż to ze my chcemy wiecej...wyzej... :D moje jak w podpisie na 2,9V smigają na FSB210 na 2,3,3,7 do 220 na 2,3,3,8 i ani stopnia wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...