Skocz do zawartości
bruce

mam wielkiego problema, help. plis!!!! ZA ROZWIAZANIE PIWO!!

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Jaka masz temp proca? Czasami zauwazylem ze zdarza sie aby przy wysokich temp CPU pojawiaja sie zdrastyczne zwolnienia-nawet na CPU AMD. Najciekawsze krzaki wychodz jednak na konfigu Soltek SL-85DRV4 (pod P4) przez ostatnie dni kompy na tym konfigu w grafice 3D drastycznie zwalniaja (framerate spada nawet do 3fps-trzeba poczekac chwile, ostygnie znowu chodzi jak trzeba :)

W Intelach to jest możliwe bo jeżeli temperatura podnosi się za bardzo zmniejszane jest taktowanie procesora (jak na filmiku z Tom's Hardware, w którym ściągają coolery), ale AMD nie ma takiego zabezpieczenia więc nie sądze by to było powodem. Co do rady to niestety brak mi pomysłów, może tylko zarządzanie pamięcią jest nieodpowiednie i jak zapełni się ram to zwalnia.... Może masz trojana w kompie (bawiłem się u mnie w sieci i jak wchodziłem do czyjegoś kompa to zwalniało u tej osoby na max'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
grafa byla ciepla, ale nie goraca, a chlodzona qlerem wlasnej konstrookci, nie wiem, czy dobrze wymyslilem, ale czasem proc uruchamia mi sie z mnoznikiem 5, czyli laczenia mostlooff nie sa ok(chyba ta opasta nie wytrzymooje tych temperatoorek :( ) a o ile mi wiadomo roozne polaczenie mostkooff zmienia napiecia pzrez w.w plynace, wiec moze mi sie mnoznik w stresie na 5 przestawia i z tego ten problem (gram na takich rozdzielkach i detalach na ile tylko sie da)

no ale wczesniej pisales ze nawet po ustwieniu na default w biosie jest tak samo wiec to chyba nie to :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bylo cos takiego kiedy np komp wychodzil z uspienia i uruchamialem Q3 to bylo normalnie tak ze 20 klatek.Wychodzilem z giercy i jak ja ponownie uruchamialem to wszystko bylo oki ale czemu sie tak dzialo nigdy nie doszedlem bo zmienilem plyte na EpoXa i teraz tego nie mam a systemu nie przeinstalowywalem. A masz wlonczone ACPI w biosie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie sproboj w momencie zwolenienia szybko zobaczyc wcpuid jak wyglada praca procesora. Wyglada na to ze plyta moze wariowac przy odblokowanym mnozniku.

Jak masz taka mozliwosc sproboj sprawdzic na jakims innym procku. Jesli to samo to bedzie najprawdopodobniej padnieta plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

W Intelach to jest możliwe bo jeżeli temperatura podnosi się za bardzo zmniejszane jest taktowanie procesora (jak na filmiku z Tom's Hardware, w którym ściągają coolery), ale AMD nie ma takiego zabezpieczenia więc nie sądze by to było powodem (...)

U Intela to wiem, ale w przypadku AMD tez to jest choc nie jest to kwestia zabezpieczenia. To wyglada tak, ze komp gwaltownie zwalnia, zatrzymuje sie...BS i koniec. Dzieje sie to przy temp powyzej 85stopni. Nie raz experymentalnie wywolywalem ten efekt na Duroniku 1000MHz...a cham za cholere nie chcial sie sfajczyc. Moze to dlatego ze mam zbyt miekkie serce :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś na innych detonatorach?

Spróbuj wziąć od kumpla karte grafiki (procka jak sie da) i zobacz czy dalej tak chodzi.

Weź swój dysk procka grafe i pamięci i wrzuć do innej płyty głównej (w miarę możliwości) i zobacz czy dalej jest ten problem.

Może masz jakiś program zainstalowany, który zwalnie nieraz kompa looknij do autostartu itp.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stawiam na przegrzewające się pamięci na grafie.

Być może zostały podczas upałów przegrzane i grafa "wariuje"

Spróbuj zmienić na inna i powinno pomóc.

A jak to nie będzie wina grafy to ja się poddaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zaznaczam że nie czytałem powyższych postów ...

U siebie też coś takiego zaobserwowałem gdy zdejme wentylator z chipsetu płyty głównej i dotego podkręce tak do ok. 145 FSB. Cały system zwalnia 10-30 krotnie i się prawie nic nie da uruchomić nie mówiąc o pracowaniu. Problem znika gdy spowrotem zakładam tego wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noe wiec:

1.wezme dzisiaj grafe z droogiego kompa i zobaczymy :)

2.na chipsecie mam radio i wentyla (5V, bo 5V, ale zawsze)

3.dzisiaj zmaze laczenia mostkooff

4.na pamiatkach radia, ale jestes 2 osoba, ktoora podejrzewa grafe tomasir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...