Skocz do zawartości
KienTan

Co za "kontroler" XP chce instalowac przy GA-7VT60

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec mam taki sprzet:

GA-7VT600 1394

Athlon XP 2000+

256MB DDR333

Riva TNT2 M64 16MB (nie smiac sie ;)

SB Live! 5.1

WD40JB

LG 32x10x40

Zasilacz 300W

Samsung 757MB

Creative 4400 4.1

FDD 1.44

Wymienilem tu wszystko poniewaz nie wiem czemu mam taki problem, aha i mam jeszcze myszke i klawiature jakby co...

A problem jest taki. Zainstalowalem XP i wszystko fajnie szybko chodzi ale nie moge zainstalowac jednego urzadzenia Xp nazwal to "Kontroler Sieci" i dal mu zolty pytajnik za ikone.

Natomiast oprocz tego nieznanego urzadzenia zainstalowalem juz "Realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet NIC"

I siec mi dziala idealnie, wlasnie przez ta karte sieciowa do was teraz ten post klepie w klawiature.

Ten Kontroler sieci znika gdy w biosie wylacze obsluge USB, a do usb ja nie mam nic podlaczonego oprocz tego kabelka od monitora przez ktory moge sobie regulowac obraz na tym monitorze. A ta tabelka odnosnie przerwan pokazuje cos takiego, ze gdy mam wlaczone w biosie to USB to w tabelce mam dwa "Network Cntrl" i jeden jest na przerwaniu 10 a drugi na 11. A gdy wylacze USB to zostaje mi tylko ten "Network Cntrl" na przerwaniu 11. Ktorego tez moge sobie wylaczyc przez danie Disable na opcji LAN w biosie. Wiec jesli wylacze USB wylacza sie rowniez to dziwne nieznane urzadzenie na przerwaniu 10.

A do USB jak pisalem nie mam nic podpietego, nawet odpinam ten kabelek od monitora ktory i tak mi XP zainstalowal jako jakis HID, i to samo sie dzieje.

Pisze poniewaz mam nadzieje ze ktos kuma o co mi chodzi, albo spotkal sie z tym problemem juz. Nie moge tej gadziny zainstalowac ze sterownikow z orginalnej plytki. Mozliwe ze zle to robie, wiec prosze o was o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaraz fajnie ze mi cos probojecie wytlumaczyc ale nic nie kumam.

IEEE1394 to raczej nie jest bo jest w biosie wylaczony przez caly czas. A z plytki zainstalowalem juz co sie dalo. Chyba ze moze nie wszystko bo nie wiem co to "MOBO" i z kad to wziac. A xp mam takiego ze jest juz od razu z dodatkiem service pack 1. Z plytki zainstalowalem:

VIA v4in1 Driver

USB Patch for WinXP

RealTek LAN Driver

VIA USB 2.0 Controller

No i wiecej tam ni ma oprocz jakiesich badziewnych softwarowych plikacji.

A ten Kontroler Sieci nadal tam jest w managerze i nic z nim nie moge zrobic. Moze ktos wie czemu tak i co trzeba zrobic. Prosze o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem to samo. Network kontroler pojawia się tylko w momencie włączenia kontrolera usb. Instalacja sterów do usb 2 nic nie zmienia.

Robiłem kilka razy reinstalcje i różne werje windowsa i klapa. Szukałem trochę na necie i kilka osób też miało ten kłopot lecz żadnego rozwiązania poza wyłączeniem kontrolera usb /wyłączenie usb2 nic nie daje/.

Ja osobiście pozbyłem się tej płytki, bo wyczytałem że jeden gość który miał właśnie ten network kontroler po krótkim czasie zaliczył zgon całej płyty. Może tylko zbieg okoliczności ale po męce z ecs, mam dość dziwnych płyt, wymieniłem na abita na nforce. Jednak może rozwiązanie problemu jest banalne tylko nikt na to nie wpadł. Zastanawia mnie też fakt że nie wszycy mają ten niewykryty kontroler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widze ze jestes z Krakowa. Bo widzisz kupilem ja Dekanexie i co mam powiedziec ze nie umiem jej zainstalowac ? Heh wysmija mnie...

A jesli powiedza ze to normalne, to ja na darmo tam pojade. Musze miec jakis solidny argument, co powiedziec ?

A moze istnieje jakis sposob zeby to zainstalowac, i nigdzie sie z nia nie kramarzyc... wie ktos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kupiles wczoraj to udz do sklepui poprosc o nowa - masz prawo w ciagu liku dni od zakupy wymienic towar naweyt bez podania przyczyn :]

Ooo a to ciekawe podejscie... Sprzedawca nie ma takiego obowiazku juz od bardzo dlugo - jezeli wymieni to tylko jego dobra wola :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w dekanexie to pewnie kupiłeś tą którą ja wymieniłem na abita :wink:

ps.

sprzedawca nie ma obowiązku wymiany chyba, że kupiony produkt jest odrazu wadliwy, to wtedy zwrot kasy lub wymiana od ręki lub w bardzo krótkim terminie na rzecz nową - ale decyzja należy zawsze do sprzdawcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie w kazdym sklepie panuje ta zasada - jeszcze nie spotkalem zeby mi powiedzieli ze nie moge - tylko terminy sa rozne - pcprojekt 5 dni od zakupu kumel gfdzies tam uslyszal ze 14 i tak dalej w bicie tez jest 3 czy 4 dni

Nie mniej jednak to ich dobra wola a nie prawo konsumenta :).

PS W media markcie mozna oddawac towar do 14 dni bez podania przyczyny i to chyba rekord ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ze przyjmuja lub nie ale mnie ta plyta pasuje ma wszystko co trzeba nie zawiodla mnie ani raz przez te kilka dni, jest szybka, wiec nic mi wiecej nie potrzeba i chcialbym aby zostala. Inna do niczego nie porzebna...

Tylko jedyny problem tkwi w tym "Kontrolerze Sieci". Co to za gadzina jest ?

Nadal prosze was o pomoc, bo duzo piszecie o tej renkojmi ale to mi nie potrzebne, chce ja zostawic bo smiga jak trzeba, a jak cos to mam ta gwarancje. Wiec prosze jak ktos ma jakies sugestie jak sie pozbyc tego Kontolera, lub go zainstalowac aby sie nie swiecil na zolto to ja nadal czekam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobił tak, ściągnął najnowsze USB2.0 ze strony Gigabyte i rozpakował je do jakiegoś katalogu. Następnie wszedłbym we właściwości tego kontrolera i dał aktualizuj sterowniki, wskazałbym mu katalog w którym rozpakowałem je, lub jeszcze niżej katalog WINXP+SP1 (jest po rozpakowaniu USB20 w środku). Może pociągnie do niego sterowniki i poprawnie się zainstaluje.

Miałem kilka przypadków że instalując z pliku exe sterowniki nie zawsze umiały pociągnąć poprawne pliki, od tego czasu wszystko rozpakowywuje i dopiero uruchamiam.

Spróbuj może też u Ciebie pomoże.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witek_p bardzo dziekuje za pomoc ale mo problem sie jeszcze nie skonczyl.

Chodzi o to ze zrobilem jak pisales i XP zainstalowal sobie z tych sterownikow cos takiego:

VIA USB 2.0 Enhanced Host Controller

I we wlasciwosciach systemu wszystko z nim jest ok ale teraz na zolto zaczelo sie swiecic cos innego, z chwila gdy tamto sie zainstalowalo to nowe sie zepsulo jest to:

Główny koncentrator USB

Poniewaz jest tych koncentratorow tam 5 i ten ostatni sie zaczal swiecit zoltym pytajnikiem, ale nie tym duzym tylko tym malym pytajniczkiem w rogu ikony tego koncentratora. A w jego wlasciwosciach pisze:

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Probowalem mu juz bardzo wiele sterownikow instalowac on nadal swoje, i tym razem nie wiem jak to wlasnie zainstalowac.

Pomocy bo juz ni moge, z ta gadzina, a wymienienie na nowa nie wchodzi w gre jak to niektorzy pisali, nie da sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...