adnet Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Mała gra słów, ale jestem w dobrym nastroju. Właśnie przed 3 godzinami dostałem paczkę z Komputronika z nowiutkim zasilaczem Hount Key 300W. Pierwsze podłączenie i... komp nie wstaje, sprawdzam kable jeszcze raz i dalej to samo. Poddenerwowany zapinam stary zasilacz i komp startuje, nieco zirytowany podejrzewam, że może zasiłka jest uwalona, ale zapinam raz jeszcze i tym razem wszystko ok. Wskakuje do BIOS'u i ciesze się wspaniałym +5.05V :) Na badziewiastym egzemplarzu Codegen 300W miałem nędzne +4.67V, a przy zapuszczonym CpuBurn nawet +4.46V ! Kończyło się to najmniej spodziewanymi zwisami i brakiem możliwości zakręcenia GF3 Ti 200 Gainwarda GS poza tryb enchance. jak na razie nie zaobserwowałem zwisów, Speedfan podaje +4.98V a grafa przeszła (sprawdzałem tylko jeden raz wię nie jestem 100% pewien czy przetrzyma na dłużej) 3D Marka 2001SE na 250/550 :) Teraz czas na procka. Bez rzadnych zmian Vcore poszedł na fbs 150 (XP1600@1900+) jeszcze za starego zasilacza, teraz czas odkryć jego prawdziwe oblicze. Tutaj mała dygresja: na Epox 8K7A+ Vcore reguluje zworkami, ale z skokiem +0.1V co nieco komplikuje sprawę bo następne napięcie po standardowym +1.77V będzie +1.87 a więc powyżej granicy +1.85 i co da mi płyta?, Słyszałem że większość płyt nie daje napięcia powyżej tej wartości? Ktoś mający taką płytkę niech coś skrobnie z łaski swojej. Powracając do zasiłki od teraz jestem cięty na Codegena, dodam że testowałem 3x zasiłki 250W i 3X 300W(PIV) znajomych, kumpli i WSZYSTKIE strasznie zaniżały +5V, standardowo do ok +4.73V Ktoś powie że miałem pecha. Być może, ale płacąc za bądź co bądź markowy produkt można chyba oczekiwać że spełni nasze wymagania. PS.W zasadzie powinno to być umieszczone na "oślej łączce" ale musiałem się wszystkim pochwalić:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pac Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Powracając do zasiłki od teraz jestem cięty na Codegena, dodam że testowałem 3x zasiłki 250W i 3X 300W(PIV) znajomych, kumpli i WSZYSTKIE strasznie zaniżały +5V, standardowo do ok +4.73V Ktoś powie że miałem pecha. Być może, ale płacąc za bądź co bądź markowy produkt można chyba oczekiwać że spełni nasze wymagania. PS.W zasadzie powinno to być umieszczone na "oślej łączce" ale musiałem się wszystkim pochwalić:) Ja również mam pewne rzeczy na swojej "czarnej liscie" jest to ECS k7s5a i zasilacz codegen. Ja spr. juz 11 zasilaczy codegena 300W i każdy z nich zaniżal napięcie, ponadto one się palą strasznie(w serwisie jednym w ZG rozmaiwlem z kolesiami i powidzieli mi że w ciągu miesiąca maja >5 zasilaczy z powrotem spalonych), bardzo prawdopodobne że przyczyną tego jest to iż sa one slabo wentylowane, już kilka razy myśalalme że wentyl siadl w zasilaczu. Na codegenach np. niestabilne sa k7s5a (zalezy od szczęscia) po wymianie m.in zasilcza na lepiej stabilizowany i z wyższym V (jak sie później okazało) wszystko jest spox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Powracając do zasiłki od teraz jestem cięty na Codegena, dodam że testowałem 3x zasiłki 250W i 3X 300W(PIV) znajomych, kumpli i WSZYSTKIE strasznie zaniżały +5V, standardowo do ok +4.73V Ktoś powie że miałem pecha. Być może, ale płacąc za bądź co bądź markowy produkt można chyba oczekiwać że spełni nasze wymagania. PS.W zasadzie powinno to być umieszczone na "oślej łączce" ale musiałem się wszystkim pochwalić:) Ja również mam pewne rzeczy na swojej "czarnej liscie" jest to ECS k7s5a i zasilacz codegen. Ja spr. juz 11 zasilaczy codegena 300W i każdy z nich zaniżal napięcie, ponadto one się palą strasznie(w serwisie jednym w ZG rozmaiwlem z kolesiami i powidzieli mi że w ciągu miesiąca maja >5 zasilaczy z powrotem spalonych), bardzo prawdopodobne że przyczyną tego jest to iż sa one slabo wentylowane, już kilka razy myśalalme że wentyl siadl w zasilaczu. Na codegenach np. niestabilne sa k7s5a (zalezy od szczęscia) po wymianie m.in zasilcza na lepiej stabilizowany i z wyższym V (jak sie później okazało) wszystko jest spox. No - nie wieszajmy samych psów na Codegenie - ja mam coś w tym stylu od paru miechów i napięcia nie są aż tak niskie, bo mam tak: 5V = od 4,89V (full stress) do 5,03V (na włączonym CPUIdle) 3.3V = od 3.2V do 3.3V 12V = od 11.5V do 12.5V -12V = od -11V do -12.5V -5V= od -4.8V do - 5.0V Co prawda zaraz po kupnie były ciut wyższe i skakały trochę - na ale wcześniej miałem Matroxa na PCI :D - tera mam GF3 Ti200 kręcone i napięcia są jakie podałem - i nie skaczą już tak wiele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 całe szczęście że na codegena są 3 lata gwarancji (sklepy daja rok :D )... Możliwe że te zasilacze się tez pala u osób , które nie posiadają dodatkowego wymuszonego obiegu wewnątrz obudowy... Gratuluje takich napięć, szkoda że na moim są tak zaniżone, w firmie wszystkie cedegeny maja zaniżone napięcie... Ja kupiłem tylko dlatego że koles dal mi 3 lata gwarancji, a do tego na gwałt potrzebowalem obudowy "longa" a w całej Zielonej Górze tylko codegena longi wtedy były.. :? i masa obudów do PIV które swietnie wyglaly ale poza tym do niczego sie nie nadawały, (probleny z włożeniem cdromu, dvd, nagrywarki itp.. więcej niż 2 rzeczy..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Nie ciesz sie tak. Ja mam 2 zasilacze-jeden HuntKey i uzywam go juz od pol roku (to moja 3 sztuka). Niestety na wszystkich mi pospadaly napiecia. Z czasem sa coraz nizsze. O ile na poczatku mialem faktycznie bardzo ladne (w okolicach +4,87V) to teraz mam juz tylko ledwie +4,67V (na AXP 2200+). Lapszy nieco jest drugi zasilacz z obudowy CyberMirror-Win. On z poczatku trzymal mi +4,9V a teraz mam +4,85V (mowie caly czas o pelnym obciazeniu) ten drugi zasila mi P4. Zobaczymy co bedzie za rok.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 z tymi napieciami na procka jest roznie, u mnie pokazuje ok 0,1 V wiecej niz jest ustawione, tak wiec jak dam 1,85 to pokazuje mi 1,95-1,97 V. :D Niedlugo wszystkie urzadzenia podpinam pod drugi zasilacz a plyta bedzie zasilana tylko jednym, mysle ze wtedy napiecie przekroczy mi magiczne 2V na procku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Nie ciesz sie tak. Ja mam 2 zasilacze-jeden HuntKey i uzywam go juz od pol roku (to moja 3 sztuka). Niestety na wszystkich mi pospadaly napiecia. Z czasem sa coraz nizsze. O ile na poczatku mialem faktycznie bardzo ladne (w okolicach +4,87V) to teraz mam juz tylko ledwie +4,67V (na AXP 2200+). Lapszy nieco jest drugi zasilacz z obudowy CyberMirror-Win. On z poczatku trzymal mi +4,9V a teraz mam +4,85V (mowie caly czas o pelnym obciazeniu) ten drugi zasila mi P4. Zobaczymy co bedzie za rok.... mam to samo. Enlighta miałem dwa lata i chodził jak złoto. a na HuntKey 300W na procu zamiast 1,75 mam 1,68-1,72 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Ludzie proponuje od czasu do czasu przeczyscic zasilacze ... zbierjacy sie kurz negatywnie wplywa na prace zasilacza zwlaszcza na stabilnosc napiecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Cześć, Na moim Enermaxie EG465-FCA jest tak: 1,75V@1,76V 3,3V@3,23V 5V@4,86V 12V@12,02V Wyczytane z CPUCooL na Abit KT7 Wygląda na to, że pomiar przez płytę jest niezbyt wiarygodny, gdyż mało prawdopodobne jest by na ponad-400W Enermaxie było zaniżone napięcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Znaczenie ma tez konstrukcja plyty glownej. Na Epoxach mozna zaobserwowac nizsze napiecie na lini 5V. Na Enermaxach to podobno bardzo widoczne - trzeba wtedy modyfikowac zasilacz. Ja zakupilem zasilacz TSP/Topower bo maja regulacje napiecia na kazdej lini !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Ludzie proponuje od czasu do czasu przeczyscic zasilacze ... zbierjacy sie kurz negatywnie wplywa na prace zasilacza zwlaszcza na stabilnosc napiecia Hehe jasne, po 2 tygodniach? U mnie w domku jest czysciutko jak na sali operacyjnej. Kompa czyszcze raz na pol roku i to nie ma co wycierac. Zreszta nie wiem czy wiesz, ale zasilacze sa plombowane, a jak ja zerwiesz.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Ludzie proponuje od czasu do czasu przeczyscic zasilacze ... zbierjacy sie kurz negatywnie wplywa na prace zasilacza zwlaszcza na stabilnosc napiecia Hehe jasne, po 2 tygodniach? U mnie w domku jest czysciutko jak na sali operacyjnej. Kompa czyszcze raz na pol roku i to nie ma co wycierac. Zreszta nie wiem czy wiesz, ale zasilacze sa plombowane, a jak ja zerwiesz.... wiesz to zalezy od tego jak bardzo przejmujesz sie gwarancja moj zasuilacz stracil gwarancje po 2 tygodniach jak do wmontoalem i zamontowalem poza obudowa :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 na moim codegenie 300W jest: +12V - 11,97V +5V - 4,70-4,75V +3,3V - 3,37V Vcore - 1,77V (1,75V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Cześć, Na moim Enermaxie EG465-FCA jest tak: 1,75V@1,76V 3,3V@3,23V 5V@4,86V 12V@12,02V Wyczytane z CPUCooL na Abit KT7 Wygląda na to, że pomiar przez płytę jest niezbyt wiarygodny, gdyż mało prawdopodobne jest by na ponad-400W Enermaxie było zaniżone napięcie. 1,675 - 1,73 zaniżyłem bo jak mi dawało 1,82 z 1,75 byłem wkurzony 3,3 - 3,36 5 - 5,13 12 - 11,93 po zastosowaniu FanMate bez jakieś 12,5 Jakiś dziwny Ten Enermax 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 na moim codegenie 300W jest: +12V - 11,97V +5V - 4,70-4,75V +3,3V - 3,37V Vcore - 1,77V (1,75V) Co jak co ale mój zasilacz Spin 235 W, daje o wiele lepsze napięcia: +12 - 12,40-56 +5 - 4,97-5,05 +3,3 - 3,36-3,38 Vcore - 1,78(1,75). Więc teraz to mogę z całą pewnością stwierdzić że nigdy nie kupię codegena.Mamy porównywalne konfiguracje więc obciążenie zasilacza też jest pewno zbliżone. A ma ktoś też zasilacz tej firmy co ja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...