Skocz do zawartości
pawel129

Czy moding hdd jest bezpieczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem mnóstwo opisów o przeróbce obudowy HDD (konkretnie - wstawienie okna). Dlatego mam pytanie: czy otwieranie obudowy dysku jest bezpieczne? Słyszałem że to jest jakoś hermetyzowane... O tym, że trzeba go otwierac bardzo delikatnie oraz bez dotykania go w "czułe" miejsca, nie mówiąc o tym aby się nic nie dostało do srodka to ja wiem, ale głównie mi chodzi o to hermetyczną obudowę oraz czy będzie on normalnie później chodził.

THX za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, otworzenie dysku nie jest bezpieczne, jest jednoznaczne z utrata gwarancji. W warunkach domowych na pewno dostana sie do srodka zanieczyszczenia i dysk predzej lub pozniej (raczej predzej) padnie.

tylko niewiele firm zajmujacych sie odzyskiwaniem danych moze otwierac dyski bez utraty gwarancji (np Ontrack).

ogolnie jesli chcesz miec bajer w kompie to mozna stary hdd tak urzadzic i pokazac przez okno, ale tylko jako ozdobe, a nie dysk systemowy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moding hdd jest jak najbardej bezpieczny pod jednym warunkiem: że posiadasz komore bezpyłową :lol: a tak na serio to tak jak mówi pshem. Kumpel zrobił tak z dyskiem 3Gb i działał bez problemów... 3 dni, potem ilość badów zwiększała się w zastraszającym tempie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moding hdd jest jak najbardej bezpieczny pod jednym warunkiem: że posiadasz komore bezpyłową :lol: a tak na serio to tak jak mówi pshem. Kumpel zrobił tak z dyskiem 3Gb i działał bez problemów... 3 dni, potem ilość badów zwiększała się w zastraszającym tempie

Dlatego /me od poczatku obecnosci na forum jest przeciwnikiem moddingu HDD, no ale:

(...)ogolnie jesli chcesz miec bajer w kompie to mozna stary hdd tak urzadzic i pokazac przez okno, ale tylko jako ozdobe, a nie dysk systemowy(...)

i tu mi sie przypomnialo, ze w komisie widzialem sprawne(jeszcze :D ) dyski 200- 600 Mb za 10 zeta :lol: Moze cos sie pomysli jak juz zaplace za kampanie wrzesniowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem mnóstwo opisów o przeróbce obudowy HDD (konkretnie - wstawienie okna). Dlatego mam pytanie: czy otwieranie obudowy dysku jest bezpieczne? Słyszałem że to jest jakoś hermetyzowane... O tym, że trzeba go otwierac bardzo delikatnie oraz bez dotykania go w "czułe" miejsca, nie mówiąc o tym aby się nic nie dostało do srodka to ja wiem, ale głównie mi chodzi o to hermetyczną obudowę oraz czy będzie on normalnie później chodził.

THX za odpowiedź.

Pomysl sobie ze nawet niewidoczna drobinka kurzu dla nas jest wielkosci paru sciezek na HDD co rowne jest ladnym paru megabajtom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tylko chcialem zprzeczyc temu dziwnie rozprzestrzeniajacej sie plotce ze dysk jest hermetyczny :) ON NIEJEST HERMETYCZNY

swiadcza o tym chocby otwory z napisem "Please do not cover this hole" albo "Ventilation - do not cover" etc

Gdzies ty sie uchowal?

Dysk nie jest hermetyczny?

Talerze i glowce na pewno. A elektronika- coz. Inna bajka.

Update: Sorry. Jest niehermetyczny. Ale dysk CD i Flop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

talerze nie sa hermetycznie zamkniete - kazda obudowa ma specjalny otwor z filtrem przeciw pylowym, sluzacym do wyrownywania cisnien - wiec nastepuje tam minimalna wymiana powietrza i talerze wcale nia sa hermetycznie zamkniete w obudowie - nie piszcze wiecej glupot...

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRoo"]http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/over.htm

The main part of the disk is isolated from outside air to ensure that no contaminants get onto the platters, which could cause damage to the read/write heads.

Arthx przetlumacz to sobie i nie pisz wiecej glupot.

BTW. Dla mnie EOT.

a od kiedy to filtr przeciwpylowy nie jest izolacja ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna tez zrobic system z łazienką :D

pełno pary , potem pyly osadzaja sie razem z para na scianach i podlodze :)

i masz komore  bezpylowa :D

potem wlazisz i pelno robactwa i pylu razem z toba :lol:
:lol:
:mrgreen:

HEHEHE

Pomysl niezly... Pod warunkiem, ze on tez bedzie w tej lazience i sie spryska woda ostro!!! Najlepiej zdezynfekuje jakas dobra gorzalka, wewnetrznie i zewnetrznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi