pawel129 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Czytałem mnóstwo opisów o przeróbce obudowy HDD (konkretnie - wstawienie okna). Dlatego mam pytanie: czy otwieranie obudowy dysku jest bezpieczne? Słyszałem że to jest jakoś hermetyzowane... O tym, że trzeba go otwierac bardzo delikatnie oraz bez dotykania go w "czułe" miejsca, nie mówiąc o tym aby się nic nie dostało do srodka to ja wiem, ale głównie mi chodzi o to hermetyczną obudowę oraz czy będzie on normalnie później chodził. THX za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Nie, otworzenie dysku nie jest bezpieczne, jest jednoznaczne z utrata gwarancji. W warunkach domowych na pewno dostana sie do srodka zanieczyszczenia i dysk predzej lub pozniej (raczej predzej) padnie. tylko niewiele firm zajmujacych sie odzyskiwaniem danych moze otwierac dyski bez utraty gwarancji (np Ontrack). ogolnie jesli chcesz miec bajer w kompie to mozna stary hdd tak urzadzic i pokazac przez okno, ale tylko jako ozdobe, a nie dysk systemowy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 moding hdd jest jak najbardej bezpieczny pod jednym warunkiem: że posiadasz komore bezpyłową :lol: a tak na serio to tak jak mówi pshem. Kumpel zrobił tak z dyskiem 3Gb i działał bez problemów... 3 dni, potem ilość badów zwiększała się w zastraszającym tempie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 mozna tez zrobic system z łazienką :D pełno pary , potem pyly osadzaja sie razem z para na scianach i podlodze :) i masz komore bezpylowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 mozna tez zrobic system z łazienką :D pełno pary , potem pyly osadzaja sie razem z para na scianach i podlodze :) i masz komore bezpylowa :D potem wlazisz i pelno robactwa i pylu razem z toba :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 mozna tez zrobic system z łazienką :D pełno pary , potem pyly osadzaja sie razem z para na scianach i podlodze :) i masz komore bezpylowa :D potem wlazisz i pelno robactwa i pylu razem z toba :lol::lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 moding hdd jest jak najbardej bezpieczny pod jednym warunkiem: że posiadasz komore bezpyłową :lol: a tak na serio to tak jak mówi pshem. Kumpel zrobił tak z dyskiem 3Gb i działał bez problemów... 3 dni, potem ilość badów zwiększała się w zastraszającym tempie Dlatego /me od poczatku obecnosci na forum jest przeciwnikiem moddingu HDD, no ale: (...)ogolnie jesli chcesz miec bajer w kompie to mozna stary hdd tak urzadzic i pokazac przez okno, ale tylko jako ozdobe, a nie dysk systemowy(...)i tu mi sie przypomnialo, ze w komisie widzialem sprawne(jeszcze :D ) dyski 200- 600 Mb za 10 zeta :lol: Moze cos sie pomysli jak juz zaplace za kampanie wrzesniowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel129 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Właśnie o to mi chodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Czytałem mnóstwo opisów o przeróbce obudowy HDD (konkretnie - wstawienie okna). Dlatego mam pytanie: czy otwieranie obudowy dysku jest bezpieczne? Słyszałem że to jest jakoś hermetyzowane... O tym, że trzeba go otwierac bardzo delikatnie oraz bez dotykania go w "czułe" miejsca, nie mówiąc o tym aby się nic nie dostało do srodka to ja wiem, ale głównie mi chodzi o to hermetyczną obudowę oraz czy będzie on normalnie później chodził. THX za odpowiedź. Pomysl sobie ze nawet niewidoczna drobinka kurzu dla nas jest wielkosci paru sciezek na HDD co rowne jest ladnym paru megabajtom... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 ja tylko chcialem zprzeczyc temu dziwnie rozprzestrzeniajacej sie plotce ze dysk jest hermetyczny :) ON NIEJEST HERMETYCZNY swiadcza o tym chocby otwory z napisem "Please do not cover this hole" albo "Ventilation - do not cover" etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 a ja niemam taki otworow ;)( w seagate medalist nawet uszczelka byla) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 ja tylko chcialem zprzeczyc temu dziwnie rozprzestrzeniajacej sie plotce ze dysk jest hermetyczny :) ON NIEJEST HERMETYCZNY swiadcza o tym chocby otwory z napisem "Please do not cover this hole" albo "Ventilation - do not cover" etc Gdzies ty sie uchowal? Dysk nie jest hermetyczny? Talerze i glowce na pewno. A elektronika- coz. Inna bajka. Update: Sorry. Jest niehermetyczny. Ale dysk CD i Flop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrVonFetysz Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 sa jak najbardziel to co widzisz to elektronika pod naklejkami a talerze sa zakryte i chermetyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 talerze nie sa hermetycznie zamkniete - kazda obudowa ma specjalny otwor z filtrem przeciw pylowym, sluzacym do wyrownywania cisnien - wiec nastepuje tam minimalna wymiana powietrza i talerze wcale nia sa hermetycznie zamkniete w obudowie - nie piszcze wiecej glupot... arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/over.htm The main part of the disk is isolated from outside air to ensure that no contaminants get onto the platters, which could cause damage to the read/write heads. Arthx przetlumacz to sobie i nie pisz wiecej glupot. BTW. Dla mnie EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 aRoo"]http://www.pcguide.com/ref/hdd/op/over.htm The main part of the disk is isolated from outside air to ensure that no contaminants get onto the platters, which could cause damage to the read/write heads. Arthx przetlumacz to sobie i nie pisz wiecej glupot. BTW. Dla mnie EOT. a od kiedy to filtr przeciwpylowy nie jest izolacja ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 no coments... brawo [M]aRoo ... w starszych dyskach otwor wentylacyjny mial np 7 mm srednicy i byl zabezpieczony jakims rodzajem gestej wlokniny. w nowszysch dyskach sa to juz male ceramiczne filtry. ale dyski nie sa hermetycznie zamkniete !!! arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 mozna tez zrobic system z łazienką :D pełno pary , potem pyly osadzaja sie razem z para na scianach i podlodze :) i masz komore bezpylowa :D potem wlazisz i pelno robactwa i pylu razem z toba :lol::lol::mrgreen: HEHEHE Pomysl niezly... Pod warunkiem, ze on tez bedzie w tej lazience i sie spryska woda ostro!!! Najlepiej zdezynfekuje jakas dobra gorzalka, wewnetrznie i zewnetrznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Jasne, i zrobi to wszystko nago offkozz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Jasne, i zrobi to wszystko nago offkozz ??niom i najleopiej swierzo ogolil cale cialo... :D :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 tiiaaaa i od razu jakies marzenia nam tu prezentuja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 tiiaaaa i od razu jakies marzenia nam tu prezentuja :/:/ :lol: :D HEHEHE OKI, to zycze powodzenia ;) SZczypiaceeeeee :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 buaha natrzrabial i teraz sie wymiguje ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 buaha natrzrabial i teraz sie wymiguje ;PJa narozrabialem :lol: :P :?: eeeeee :arrow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :P :P <- wbrew pozorom to nie jest nabijanie postow :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :P :P <- wbrew pozorom to nie jest nabijanie postow :Pbuahahah oczywiscie :D :P To tylko pozory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :lol: bardzo bezpieczne jest modowanie dysku :lol: :D polecam ci to :D aha ....... czytałem że talerz można se <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na obiad ... umyjesz i masz jak nowy :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 no to skoro talerz od hdd się nadaje jeko obiadowy to może tależ obiadowy nadaje się do hdd?? tylko głowice od magnetofonu i 20GB więcej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 no pewnie :) tylko weź talerzyk deserowy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 a spodeczki od herbaty to chyba do laptopów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...