Skocz do zawartości
kamerek

ukrywamy lan :)

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to ze mam lan i chce podpiac do niego 2 kompy w mieszkaniu ale nie chce by admin wyczail :)

Na pewno bedzie to jakis routerek ze switchem np d-link czy linksys

Czy jest mozliwe takie rozwiazanie ze admin nie wykryuje 2 kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi by sie tez takie cos przydało :) Czy moge z XP przekierowac neta na inna karte sieciowa a z niej na 2 kompa zeby mój xp działał jako niby Router ??

Tia... zaznaczasz we wlasciwosciach sieci (widac 2 sieciowki tamzapewne) i wybierasz "Połączenie mostkowe" :) i wuala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w sieci jest takie cos ze całe łacze dzieli transferem na kazde ip (czyli 5 osob to dzieli 2 MB/s na 5 osob 100 osob to dzieli na 100) To mam pytanie czy podlaczony przez mostkowanie komp bedzie kozystał z tego mojego limitu czy bedzie kozystał osobno.

Aha u mnie przydzielanie ip idzie automatycznie (jak sam ustawiam to net nie działa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w sieci jest takie cos ze całe łacze dzieli transferem na kazde ip (czyli 5 osob to dzieli 2 MB/s na 5 osob 100 osob to dzieli na 100) To mam pytanie czy podlaczony przez mostkowanie komp bedzie kozystał z tego mojego limitu czy bedzie kozystał osobno.

Aha u mnie przydzielanie ip idzie automatycznie (jak sam ustawiam to net nie działa)

Hmm NIe ma możliwosci byś pociągnoł więcej więc w 2 kompy będziecie wspódzielić wasz transwerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm NIe ma możliwosci byś pociągnoł więcej więc w 2 kompy będziecie wspódzielić wasz transwerek

No niestety...IP widoczne z sieci na ktore ci jest przydzielane pasmo puszcza je dalej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze mam lan i chce podpiac do niego 2 kompy w mieszkaniu ale nie chce by admin wyczail :)

Na pewno bedzie to jakis routerek ze switchem np d-link czy linksys

Czy jest mozliwe takie rozwiazanie ze admin nie wykryuje 2 kompa?

Na cale szczescie nieda sie. :))))))))

A mowiac scislej jesli jestes w sieci osiedlowej to po jakims czasem zostaniesz niezle obity przynajmniej mam taka nadzieje :).

Jesli jestes u duzego isp zapewne sie uda bo nie stosuja metod sieci osiedlowych (zazwyczaj), pozatym nie moga zgodnie z pawem udowodic Ci tego. Zakladajac wogole szukanie tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tego ne chce robic u siebie bo nie mam takiej potrezby ale kumpel z pewnej osiedlowki sie pytal :)

ja wlasnie mysle ze mozna to wylapac jak admin sie przyjrzy ale chcialem sie upewnic czy dobrze gdzies przeczytalem

a tak poza tym to jest lekka WIOOOOOOOOCHA - w USA jak ropbilem lan w domku znajomemu na 2 kompy to ISP - kablowka nawet chcial mi opisac cala procedure itd co znalem i popoprstu - tam placisz za net to masz jakies pasmo z ktoreego korzystasz - i mozesz miec w domu ile chcesz kompow sam siebie wtedy ograniczajac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez router :?: odpada :P lepiej 2sieciowki, ale nie mozesz miec zrobionego mostka, tylko udostepnianie polaczenia :P

jak bedzie mial 2 sieciowki w jednym kompie to bedzie mial 2 rozne numery ip jedn dla sieciz netem a drugi dla tej "lewej" ale banalnie prosto jest to odkryc wiec nie polecam czegos takiego, a moze kupic huba, podloncyzc sie do niego, kompy z domu tez , i sprubowac te domowe jakos ukrywac moze za pomoca firewalla itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedzie mial router, to w kazdym scanie od razu widac, ze jest to sprzet a nie komp. lepiej 2 sieciowki, bo nie widac tego od razu. jezeli kupi huba do niego swoje kompy + net, to sorry, ale przeciez to widac jak na dloni :P (chyba, ze zle zrozumialem), a firewall wtedy nic nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a moze kupic huba, podloncyzc sie do niego, kompy z domu tez , i sprubowac te domowe jakos ukrywac moze za pomoca firewalla itp.

LOL proponujesz udostępnić łącze za pomocą huba :D ? No problemo ale na zasadzie: Heniek wyłączaj kompa bo tera ja przejmuje łącze 8) (i abarot).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok widze panowie ze nic tu sensownego nie pisszecie a wrecz jakies bzdety momentami :P np hub hehehhe :)

mozna uzyc serwa z maskarada i wtedy wspoldzielic polaczenie

ale chodzi o to czy jest jakies roziwazaenie dzieki ktoremu ciezej jest dociec po pakietach ze cos jest wiecej inz powinno byc .. ale hcyba sie nie doczekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a moze kupic huba, podloncyzc sie do niego, kompy z domu tez , i sprubowac te domowe jakos ukrywac moze za pomoca firewalla itp.

LOL proponujesz udostępnić łącze za pomocą huba :D ? No problemo ale na zasadzie: Heniek wyłączaj kompa bo tera ja przejmuje łącze 8) (i abarot).

haaaaaa

bardzo smieszne, bardzo smeiszne :D

nie udostepniac za pomoca huba tylko te 2 leve kompy podpiac do sieci osiedlowej z netem za pomoca huba takasmo jak ten komp ktory ma neta pod huba i ten ktory ma neta udostepnia tym dwom........

nie wkladaj 2 sieciowek bo CIe namierza szybko.... u mnie w sieci kumpel tak udostepnial i w 3 dni sie skapneli, a ten z patent z hubem do dzis dziala tylko ze ten komp co udostepnia net tym na hubie jest na linuxie

-----siec osiedlowa--------> HUB -----> KOMP z netem (udost net KOMPx)

............................................|

............................................|_____> KOMP x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haaaaaa

nie udostepniac za pomoca huba tylko te 2 leve kompy podpiac do sieci osiedlowej z netem za pomoca huba takasmo jak ten komp ktory ma neta pod huba i ten ktory ma neta udostepnia tym dwom........

nie wkladaj 2 sieciowek bo CIe namierza szybko.... u mnie w sieci kumpel tak udostepnial i w 3 dni sie skapneli, a ten z patent z hubem do dzis dziala tylko ze ten komp co udostepnia net tym na hubie jest na linuxie

Nie chcialbym psuc tej pasjonujacej dyskusji ale wytlumacz mi czemu ma sluzyc ten HUB :D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haaaaaa

Nie chcialbym psuc tej pasjonujacej dyskusji ale wytlumacz mi czemu ma sluzyc ten HUB :D ??

a jak chesz dolaczyc dodatkowe kompy do sieci ? telepatycznie, siła woli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz wyglosilem swoje zdanie na temat dzielenia lacza za pomoca huba :P lepiej postawic 2x sieciowka.... przynajmniej tego nie widac w OTOCZENIU SIECIOWYM

w otoczeniu sieciowym ich nie bedize widac, ale uwierz ze dla windowsa np 2000 2 sieciowki sa na tyle klopotliwe ze system nie wie ktore ip jest to podstawowe i dlatego np kompa z 2 seicoiwkami moze nie byc wogle widac w otoczeniu sieciowym, dodatkowo, programy do komunikacji w sieci typy rivczact lanchat itp sie kaszanią, gry multiplayer sie kaszania bo nei widac serwerow itp, pozatym byle skaner nawet windowsowy ktory wyswietla spis kompow w sieci i ich adresy ip, wykryje ze masz 2 numery i jest po tobie wylatuejsz z sieci albo placisz kare za udostepnainie , a jak podloczysz siebie i inne kompy rpzez chuba to dla skanerow ejsets czysty, na tamtych 2 kompach mozna zainstalwoac i dobrze skonfigurowac firewale i beda niemal niewidzialne dla reszty jak admin bedzie cienki to sie nei skapnie, tak ejst np mnie w sieci....

jak chesz ryzykwac to wa l 2 sieicowki i tyle, i zoabczysz co bedzie, bardzo sie na ym nie znam, ale tego co tu napisalem nie wymyslilem na miejscu tylko widzialem na wlasne oczy wiec sie nieczepiajcie, to tylko dobre rady.....

kumpel co udostepnial neta za pomoca 2 sieciowek po 3 dniach wyleciał.... a ten sposob udostepniania drugi jest u mnei w sieci urzywany z 4 miesiace i jakos nikt sie nie skapnol.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz wyglosilem swoje zdanie na temat dzielenia lacza za pomoca huba :P lepiej postawic 2x sieciowka.... przynajmniej tego nie widac w OTOCZENIU SIECIOWYM

w otoczeniu sieciowym ich nie bedize widac, ale uwierz ze dla windowsa np 2000 2 sieciowki sa na tyle klopotliwe ze system nie wie ktore ip jest to podstawowe i dlatego np kompa z 2 seicoiwkami moze nie byc wogle widac w otoczeniu sieciowym, dodatkowo, programy do komunikacji w sieci typy rivczact lanchat itp sie kaszanią, gry multiplayer sie kaszania bo nei widac serwerow itp, pozatym byle skaner nawet windowsowy ktory wyswietla spis kompow w sieci i ich adresy ip, wykryje ze masz 2 numery i jest po tobie wylatuejsz z sieci albo placisz kare za udostepnainie , a jak podloczysz siebie i inne kompy rpzez chuba to dla skanerow ejsets czysty, na tamtych 2 kompach mozna zainstalwoac i dobrze skonfigurowac firewale i beda niemal niewidzialne dla reszty jak admin bedzie cienki to sie nei skapnie, tak ejst np mnie w sieci....

kumpel co udostepnial neta za pomoca 2 sieciowek po 3 dniach wyleciał.... a ten sposob udostepniania drugi jest u mnei w sieci urzywany z 4 miesiace i jakos nikt sie nie skapnol.....

Pokaz mi skaner, ktory potrafi wykryc ip sieciowki jaka masz za makarada czy natem... Wogole o czym ty mowisz n/c... Juz mi sie nawet tego dalej czytac nie chce bo szkoda czasu i nabijania postow a przedwszystkim robienia zamieszania i metlika ludziom, ktorzy sie na tym nie znaja. Odpowiedz mi w koncu w jakim celu ma sluzyc HUB podczas ukrywania udostepniania polaczenia internetowego :D.

Pozatym uwazam topic tego typu od razu powinien byc kasowany tak jak te zwiazane z tuningiem modemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oks tyle ze potrzebne jest cos co robic bedzie za gateway a suchy hub chyba takiej funkcji nie ma wiec jak chcesz z czymkolwiek sie polaczyc?

jak router jest w sieci to za nim tez nic nie widac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz mi skaner, ktory potrafi wykryc ip sieciowki jaka masz za makarada czy natem... Wogole o czym ty mowisz n/c... Juz mi sie nawet tego dalej czytac nie chce bo szkoda czasu i nabijania postow a przedwszystkim robienia zamieszania i metlika ludziom, ktorzy sie na tym nie znaja. Pozatym odpowiedz mi w koncu w jakim celu ma sluzyc HUB podczas ukrywania udostepniania polaczenia internetowego :D

ja sie dobrze na tym nie znam , ten kto zalozyl ten topic tez wyglada na to ze sie dorzbe nie orientuje wiec zalozylem ze nie myslal o maskradzie tylko o udostepnieniu ICS tak jak napisal w jednym z postow nie...

moj kolega wylecial z lokala, mial 2 sieciowki i udostepnial neta ICS.....

z koleji a ten sposob udostepniania drugi jest u mnei w sieci urzywany z 4 miesiace i jakos admin sie nie skapnol.....

do tej pory jakos nikt sie nie spytal czy mail na mysli udostepnainie ics czy maskarade wiec moze zamiast sie czepiaccos byscie mu pomogli, ja sie neiznam na sieciach a sie jakos staram popwiedziec to co wiem :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o jakiekolwiek roziwazanie dajace niewidzialnosc sieci 2 kompow lan laczacych sie z lan do Inetu , on tam chyba ma klasyke przez maskarade a weic bramka, maska itd nie wiem dokladnie bo nieoprzygkladalem sie jego sieci geez

a pytanie poczatkowe to ukrywanie a nie tworzenie polaczenia :)

ehhh wiecie chyba zakupie pare ksiazek a moze na jakies tudia ofnormatyczne pojde bo takie posty mnei do tego doprowadzaja - to chyba jedyna ich dobra cecha ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi