Skocz do zawartości
Sherlock

ThermalTake SilentBoost i CoolerMaster Jet 7

Wydajniejszy bedzie:  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wydajniejszy bedzie:

• Tt Silent Boost
      69
    • CM Jet 7
      31

Rekomendowane odpowiedzi

Na ukończeniu jest już recenzja katod (właściwie to zostało mi do zrobienia kilka zdjęć, tylko że akumulatorki lewdo żyją i muszę je robic na raty :? ) więc już zacząłem zbierać sprzęt na kloejną recenzję (tak tak, redakacja nie próżnuje - cały czas mamy coś do roboty :D )

Oto co dostałem (do testu) od Leszka z 4Max:

Dołączona grafika

ThermalTake SilentBoost (już jest w komputerze :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CoolerMaster Jet 7 (bliski kuzyn Aero7+) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam areo 7+ spisuje sie nie zle tylko jak na max sie ustawi to ciut zaglosny jest :( Nie wiem jak to jest z jet-em mozesz cos napisac Panie recenzecie?.

pozdro

Na najniższych obrotach jest cichszy od Aero7+, na najwyższych porównywalny (no może minimalnie cichszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcial bym wcisnoac troszke na temat areo7+, Mianowicie jest starszny problem z czyszczeniam. Pc moj chodzi prktycznie non stop czasem zrobie reset. Coller sie starsznie zasyfil (nie to ze mam taki syf w pokoju) , jest poprostu caly szary od korzu .Oglnie coolerek bardzo wydajny na 1/4 obrotow nie mam problemow z schlodzeniem xp 1700 po o/c do xp 2400 czy to praca czy zwykle dzialanie pc. Za te cene mysle ze sie oplaca. kupic albo areo7+ lub Jet-a

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa głośności wygląda tak:

SilentBoost jest cichy (ma 2550obr/min -zmierzone- ale chyba dzięki tym otworkom na bokach wentyla - można go porównać do około 2000obr/min na zwykłym wentylatorze 80mm).

Jet7 na najniższych obrotach jest troszkę cichszy od SilentBoost'a. Niestety na najwyższych obrotach jest już bardzo głośny.

Tak czy inaczej WC ROXX :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa głośności wygląda tak:

SilentBoost jest cichy (ma 2550obr/min -zmierzone- ale chyba dzięki tym otworkom na bokach wentyla - można go porównać do około 2000obr/min na zwykłym wentylatorze 80mm).

Jet7 na najniższych obrotach jest troszkę cichszy od SilentBoost'a. Niestety na najwyższych obrotach jest już bardzo głośny.

Tak czy inaczej WC ROXX  :twisted:

Sherlock:

Jak będziesz miał możliwość to porównaj głośność i wydajność do V11+ i Zalmana 700-Cu. Jakaś tabelka, wykres :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiece czy mozna sama turbinke z jet'a kupic

Napewno można kupić wentylator od Areo od Jeta nie widziałem jeszcze ale pewnie też się da.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16831429
o areo to ja wiem ale nie bede 3 Jetow z radiatorkami kupowal bo mi qrde zalezy na wygladzie ( 2 na boczne scianki i jdna na sufit i odrzutowca mam :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sherlock:

Jak będziesz miał możliwość to porównaj głośność i wydajność do V11+ i Zalmana 700-Cu. Jakaś tabelka, wykres :wink:

Tych coolerów nie mam, a sprowadzenie ich potrwa ze dwa dni i test się opóźni :?

Ale jeżeli Wam bardzo na tym zależy to mogę poprosić o te coolerki w 4Maxie :)

Ktoś jeszcze chce żeby je dołączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam jedno, aero 7+ ma strasznie słaba dmuchawe, gdyby nie to że kupuje teraz WC na pelta to bym kupił smartfana II na niego i bym miał ciszej i wydajniej. A co do Jet7 to myśle ze jest on słaby wyudajnosciowo, aluminiowe żebarka i zapewne przyklejane tu mamy dużą stratę, a ta dmuchawa wiele wiecej nie zdziała. Więc wynik moze być porównywalny. Krótko mówiąc wydajność Aero7+ = Jet7 > SilentBoost (ale nieznacznie 2-3°C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ten topic został przyklejony?

Nie uważam by ThermalTake SilentBoost był jakąś rewolucją technologiczną w przeciwieństwie do Zalmana 7000 CuA, który uważam jest najlepszym chłodzeniem powietrznym na dzień dzisiejszy, jeżeli do odprowadzenia jest 100 W mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borowy nie obraz sie ale ja jedyne co widze na tym forum co ty napiszesz to chwalisz zalmana 7000 Cu - ile oni ci placa za taki jeden post ?? Czy moze masz juz przygotowane wypowiedzi i tylko kopiuj wklej co ???

on jest dobry ale nie dobry - zebysmy sie dobrze zrozumieli - jest wydajny - ooo tak ale wejdzie tylko na pare plytek :( bo albo dziur nie ma albo za malo miejsca .... i to jeszcze za 209 zł :( malo mi sie to podba :( to ja wole sobie silent boosta kupic i 5 wentyli sunon (80x80x25 - te najtansze po 15 zl) przerobic mocniej obudowe i bede mial gorsze rezultaty (jakies 3-4 *C) ale przynjamnioej bede mial :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to płacenie to powinienem się obrazić :( .

Co do zamocowania nie potrzeba mieć otworów.

Ja poprostu doradzam wszystkim jeden konkretny zakup na długi czas (Ahlon 64).

Argument finansowy mnie nie przekonuje. Sam wymieniałem do tej pory coolery co 6 miesięcy wydając przy tym ok 600 PLN. Wierzę że ten cooler pozwoli mi się sobą cieszyć jeszcze długo. Nie jest prawdą, że dorzucając wentyle wypychające powietrze na zewnątrz ochłodzisz zbytnio procesor wydzielający 100 W - chyba że masz za gorącu w środku (temeratura przy otwartej i zamkniętej obudowie u mnie jest taka sama 32 C.) Temperatura procesora na starym biosie to było ok 45 C, a teraz jak napisałem z jądra procesora ok 58-60. Chyba nieźle zwłaszcza, że może chodzić na 85-90C.

Wiem, że może na niektóre płyty nie pasować ale to kwestia wyboru płyty (płyt na nforce2 jest od groma i teoretycznie na mojej też nie pasował).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm teoretycznie na moeje tez nie apsowal ... hmm ja bede mial msi k7n2 delta L (nforce2) i tam nie ma zadnych dodatkowych montazowych dziurek na dakie bydle jak zalman 7000Cu - borowy wierze ze jest dobry ale tylko mie wkorza to ze na moja plytkie on na bank nie wedzie :( (blisko jest radiator NB)

-----

i jeszcze jedno pytanko - barton z zegarkiem takim jak twoj to juz jest 3200+ ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj założyłem sobie SilentBoost'a i jestem w szoku. Na tym co w podpisie mam w idle 38 stopni, a po godzinie w prime95 - 42 stopnie. Po podkręceni do 3200+ przy 1,65V mam odpowiednio 42 i 48 stopni. Po podniesieni napicia do 1,75V o 2 stopnie wiecej. Wszystko przy zamknietej budzie z 3 wiatrakami(2 in, 1 out) i Arctic Ceramique. JEST CICHY!!! Za jakis czas go wypoleruje i zobaczymy co w sie bedzie działo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie z tego tt silent boost mozna zrobi lepsza torpede niz zalman cu7000 ... zakladacie na radiator ztt silent boosta wentl od hacv81 i macie takie urzacdzenie ze na najwyzszych obrotach na bartonie 2500 na 3200 mial po 30 minutach w prime niecale 44 stopnie :) !!!! Ludzie to jest hybryda przyszlosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi