Skocz do zawartości
Sherlock

ThermalTake SilentBoost i CoolerMaster Jet 7

Wydajniejszy bedzie:  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wydajniejszy bedzie:

• Tt Silent Boost
      69
    • CM Jet 7
      31

Rekomendowane odpowiedzi

JAk myslicie czy do Athlona 1700Xp (1,675 V) @ 2,2 GHZ Silent Boost bedzie dobrym coolerem??

Bo zależy mi na ciszy al zarazem nie chce go spalic;)

Zastanawialem sie wczesniej nad Volcano11 bo w sumie ma regulatro i mozna go wyciszyc ale ktos mi powiedzial ze o wiele bardziej warto kupic SilentBoosta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem SilentBoosta w koncu:)

NA razie Athlon 1700XP @ 2047MHZ:)

System Clock:186.14

Systerm Bus:372 DDR

Voltage: 1.65

Co myslicie o tej konfiguracji??

Acha i plyta główna Abit NF7 v2.0

Grafika Riva TNT2 :)))

I co polecacie jeszcze pozmieniac zeby mogl pojsc jeszcze szybcij??

Acha temperatura trzy,ma sie na poziomie 34,50 PRocesor a MB 22:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK:)

Mój Silent Boost juz cvhodzi dlugo:)

Po zamknieciu obudwoy i przy SETI dzialajacym kilka dobrycvh godzin temp. na procku = 45C (AMD aTHLON 1700 @ 2050 MHZ:) )

Ale jeśli chodzi o hałąs to naprawde wcale nie jest tak cichy jak oczekiwałem... Ale cóż, zainstaluje jeszcze 2 wiatraki w obudowie i kupie regulator obrotow to go troszke spowolnie ale na razie nie mam nic innego co by mi obudowe chłodziło wiec musi chodzić na MAX:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam SilentBoosta i komp chodzi non stop przez kilka dni. Tak samo jak Bartonik... temp. w stresie ma 49'C. ~ Normalnie ma 45-6 Mimo tego, iż w pokoju mam bardzo nagżane !! Co do ciszy to rzeczywiście jest niesłyszalny. - banajmniej u mnie. Przyłoże do niego ucho i słyszę tylko jak CrystalORB na GPU się kręci i FAN z zasilacza... Silent = Silent. Polecam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam SilentBoosta i komp chodzi non stop przez kilka dni. Tak samo jak Bartonik...  temp. w stresie ma 49'C. ~ Normalnie ma 45-6 Mimo tego, iż w pokoju mam bardzo nagżane !! Co do ciszy to rzeczywiście jest niesłyszalny. - banajmniej u mnie. Przyłoże do niego ucho i słyszę tylko jak CrystalORB na GPU się kręci i FAN z zasilacza... Silent = Silent. Polecam !

ja sobie zalozylem ten wentyl z sillent boosta na mosfery... i wedlug mnie on jest strasznie glosny ( tylko ze ja od czasu zalozenia wc jestem chyba uczulony... ) a na radiator od sillB polozylem ( bo to byl cooler na bartka mojego qmpla ) jakis wentyl thermaltake'a 5500 obr... zajebista jest tego wydajnosc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZALMAN 6000 AL-cu VS Silent Boost vs Volcano11

Tak zaczalem sie zastanawiac nad wydajnoscia po przeczytaniu:

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/now...a/strona-1.html

W sumie od czasu volcano 7+, volcano11, silent boosta konstrukcja radiatora niewiele sie zmienila, wydajnosc tez moze?

Cos schrzanili na benchmarku czy jednak zalman 6000 to jednak taki kozak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam on halasuje moze mma trefny model..

ludzie... ten wentyl dla mnie jest dlatego taki glosny bo na procu mam wc a na plycie ( abit nf7s ) i na mojej grafie sa bezglosne ( totalnie bezglosne coolerki ... ) ten wydaje mi sie najglosniejszy.. ale to juz moj sluch...

moi qmple jak do mnie przychodza i dowiaduja sie ode mnie ze to jest glosny wentyl to patrza na mnie jak na chorego psychicznie... wiec wiecie .. ( btw. moj qmpel ma jak na lotkinsku chyba z 8 wentylkow z czego 1 x 6000rpm , 2x 4500 itd itp.... )...

Po prostu lubie ogladac film, w nocy, nie przeszkadzajac nikomu ( tzn miec wlaczone cicho glosniki ) i slyszec dialogi z filmu...

Dlatego jestem taki uczulony.

Ps: SB jest zarabisty... u mojego qmpla spisuje sie zajefanie...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...W sumie od czasu volcano 7+, volcano11, silent boosta konstrukcja radiatora niewiele sie zmienila, wydajnosc tez moze?

buuuuuuuu :P

porownaj radiator od V7+ z tym od V11 albo SB i dopiero gadaj - niestety radiator od V7+ to ostatni dobry radiator od TT a dlaczego - porownaj styk finy <-> podstawa i bedziesz wiedzial (podpowiedz skrawanie vs. lutowanie lub inaczej jednolita bryla vs. sztukowanie ...)

...Cos schrzanili na benchmarku czy jednak zalman 6000 to jednak taki kozak?

jak na Full (obroty) to normalne - te starsze Zalmanki mialy problemy z duzym O/C przy ustawieniu na Low :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...W sumie od czasu volcano 7+' date=' volcano11, silent boosta konstrukcja radiatora niewiele sie zmienila, wydajnosc tez moze?[/quote']

niestety radiator od V7+ to ostatni dobry radiator od TT a dlaczego - porownaj styk finy <-> podstawa i bedziesz wiedzial (podpowiedz skrawanie vs. lutowanie lub inaczej jednolita bryla vs. sztukowanie ...)

Tu sie nie zgodze- thermalright lutuje finy do podstawy od poczatku i co? Jest najlepszy:)

Skrawanie- poprawcie mnie technolodzy produkcji ale wyprodukowanie radiatora do V7+ za pomoca skrawania jest prawie niemozliwe lub kosmicznie drogie?

Wracajac do Silent Boosta- poczekamy na testy i zobaczymy co on potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu sie nie zgodze- thermalright lutuje finy do podstawy od poczatku i co? Jest najlepszy:)

zobacz jak wyglada podstawa tych modeli SLK - ksztalt - a co za tym idzie jaka jest (i gdzie jest najwieksza) powierzchnia styku fin <-> podstawa i bedziesz wiedzial dlaczego sa tak dobre rezultaty

a jak dokladnie obejzysz stare modele SK i sprawdzisz kiedy byly produkowane to bedziesz wiedzial dlaczego teza "firma ThermalRight wyprzedza konkurencje o 1 epoke w dziedzinie chlodzenia" jest prawdziwa :P

Skrawanie- poprawcie mnie technolodzy produkcji ale wyprodukowanie radiatora do V7+ za pomoca skrawania jest prawie niemozliwe lub kosmicznie drogie?

to dales ognia - ten radiator (od TT V7+) jest wykonywany technika skrawania podobnie jak radiator od CoolerMastera AERO7/7+

polecam organoleptyczne badania (czytaj radiator w garsc i ogladamy) :P

Wracajac do Silent Boosta- poczekamy na testy i zobaczymy co on potrafi.

w testach ktore ogladalem byl wydajniejszy od CM Jet7 ale w tescie porownawczym ktory przeporwadzilem byl o niebo gorszy od Zalmana CNPS7000A-AlCu :P

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=610...ghlight=#610458

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna prosic o podpowiedz co dokladnie jest takiego w konstrukcji radiatorow thermalrighta ze sa tak wydajne mimo lutowania ?

Jakos nie moge za Toba nadazyc:)

to dales ognia - ten radiator (od TT V7+) jest wykonywany technika skrawania podobnie jak radiator od CoolerMastera AERO7/7+ 

polecam organoleptyczne badania (czytaj radiator w garsc i ogladamy) :P

Nadal obstawiam ze niemozliwym jest WYFREZOWANIE na masowa skale radiatora do V7+. Czemu? Z powodu materialu, grubosci finow, odleglosci miedzy nimi. Gdyby to bylo takie proste popixs dawno by to uzyl do WB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna prosic o podpowiedz co dokladnie jest takiego w konstrukcji radiatorow thermalrighta ze sa tak wydajne mimo lutowania ?...

ad 1 - poszukaj testow z fotkami i zobaczysz :P

ksztalt klocka/podstawy najlatwiej zobaczyc na przykladzie modelu ALX-800 (ale tu jest torche inne rozwiazanie na styku podstawa <-> finy bo te finy nie sa pojedynczymi blaszkami ale calymi osobnymi radiatorami aluminowymi)

http://www.overclockers.com/articles845/

a w modelach calych Cu poszcz. finy sa odrebnymi blaszkmi i kazda jest lutowywana do tego klocka oddzielnie - ale dzieki jego ksztaltowi finy stykaja sie z podstwa tu gdzie jest najcieplej (a nie na obrzezach klasycznej - plaskiej podstawy - gdzie cieplo z procka dociera w mniejszym stopniu) a dodatkowo powierzchnia styku jest ze 2x wieksza (lutowanie nie do "podstawy" trojkata ale do obydwu ramion tego trojkata)

http://www.dansdata.com/images/coolercomp/...k800sink500.jpg

http://www.hardocp.com/article.html?art=MzE3

http://www.ocmodshop.com/default.aspx?a=99%20

...Nadal obstawiam ze niemozliwym jest WYFREZOWANIE na masowa skale radiatora do V7+...

ad 2 - a kto pisze o frezowaniu :?:

ja pisalem o skrawaniu - masz plaskownik i pod pewnym katem zostaje w nim wykrojona (ale nie wycieta do konca) cienka plaszczyzna, potem ta plaszczyna zostaje wyprostowana do pionu i caly proces sie powtarza a w efekcie masz finy bedace integralna czescia podstawy a tu kilka fotek rozwiewajacych wszelkie watpliwosci o co mi chodzi (i ze to mozliwe - ta co sie wyswietla chyba jest najlepszym dowodem)

Dołączona grafika

http://overclockersclub.com/images/aero7pl...us/aerobase.jpg

http://www.ninjalane.com/images/aero7/aero...o-vs-xdream.jpg

http://www.overclockercafe.com/Reviews/Tt_...ano7+/1023.html

http://www.overclockercafe.com/Reviews/Tt_...ano7+/1012.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1

Racja, ucieklo mi to mocowanie finow do trojkatnej podstawy. Patrzac na zdjecia mozna odniesc wrazenie ze to jakies wzmocnie radiatora, ale rzeczywiscie- znaczaco zwieksze powierzcnie styku fina z podstawa.

ad2-

Moje niedoczytanie :oops: frezowanie a skrawanie to rzeczywiscie co innego.

Frezowanie wiem jak wyglada ale nt. skrawanie miedzi google nie wyrzuca nic ciekawego. Pod pojeciem skrawania wiekszosc stron podaje wlasnie frezowanie.

Mialbys moze cos wiecej na ten temat? Bardzo mnie to zainteresowalo.

Wracajac jednak do lutowanie vs skrawanie.

Mam na mysli thermalright sk6+ oraz volcano 7+

Thermalright powinien w tym zestawieniy przegrac bo: finy sa tradycyjnie lutowane do podstawy, nie do trojkata; ma mniejsza powierzcnie oddawania ciepla ( tego nie jestem pewien bo ciezko znalezc takie dane ale jest duzo lzejszy)

Ma wentylator o slabszej wydajnosci.

Mimo to pokonuje wg. www.overclockers.com wlasnie V7+ a nawet V11+

PS Ciekawa dyskusja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...  Pod pojeciem skrawania wiekszosc stron podaje wlasnie frezowanie.

Mialbys moze cos wiecej na ten temat? Bardzo mnie to zainteresowalo...

w necie nie natrafilem na nic ciekawego - trzeba by skolowac jakis podrecznik o obrobce metali - ale w domu takich radiatorow raczej nie zrobisz :P

...Wracajac jednak do lutowanie vs skrawanie.

Mam na mysli thermalright sk6+ oraz volcano 7+

Thermalright powinien w tym zestawieniy przegrac bo: finy sa tradycyjnie lutowane do podstawy, nie do trojkata; ma mniejsza powierzcnie oddawania ciepla ( tego nie jestem pewien bo ciezko znalezc takie dane ale jest duzo lzejszy)

Ma wentylator o slabszej wydajnosci...

wiesz ciezar wcale nie jest wyznacznikiem powierzchni oddawania ciepla - przy lutowaniu mozna uzyc wiekszej ilosci cieniutkich finow i juz masz wieksza powierzchnie a mniejsza wage

dodatkowo SK6+ ma taka budowe ze stosujesz wentylator o mniejszym "smigielku" :arrow: mocniej wieje blizej srodka radiatora (blizej najcieplejszego punktu nad rdzeniem) - tak bym to wyjasnil a jaka jest prawda to nie chce zgadywac - skoro im wyszedl ze wydajnejszy to pewnie tak jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRONKA- jesli masz na mysli silent boosta to tak, bedzie. Juz jest na stronie thrmaltake.

BENEK- w sumie to racja: ide do ksiazek:))

Tylko mam jeszcze jedno pytanie: jak to w koncu jest z gruboscia dna w bloku wodnym?

WW- 1.5mm

swiftech 5002- 12.7mm

Mimo to wyniki bardzo podobne. I badz tu madry:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem akurat pana na tescik Silenta Boosta i powiem ktrotko. poltora gola za taki szajs to ..sd.rf1@#$@#.

1.Podstawa nieoszlifowana (golym okiem widoczne rysy biegnace w ta sama strone).

2.Wydajnosc przecietna

3.Nie jest wcale taki cichy

4.NIC SPECJALNEGO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie podepne z taki m oto poytaniem:) Szukam wentyla - ma byc zajebiscie wydajny, moze byc glosny jak torpeda i tak slucham MP3 Non-stop [moze byc kontora na sledziu...] miedziany i w ogole debesciak :)

Niestety nie moge sobie pozwolic na WC bo rodzinka protestuje, wiec szukam extra wiatraka... Myslalem ze ten TT - SILENT BOOST, ale to ze jest cichy nie wplynie negatywnie na jego wydajnosc? Szukalem w necie sporo i tak wzialem pod uwage:

1. Aero 7+ [Turbinka]

2. TT Volcano 9+

3. TT Volcao 12

3. JET

I nie wiem co wybrac - w planach krecenie do 2500 MHz... Mam badziewnego aluminiowego coolera [3500 RPM] wiec musze cosik wymienic... Co mozecie mi doradzic - cena "w zasadzie nie gra roli" ale 300 zl to ja nie wydam :) I POWINIEN byc na zaczepy a nie na sruby.... Wiec? Werdykt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odp.

ZAVADER

jeśli chcesz wydajność:

radiator ThermalRight SLK-900A socketA cena: 209 zł

+ wentyl 80x80 np sunon cena ~ 25 zł lub wentyl Thermaltake Smart Fan 2 cena ~ 55zł; można też wentyl 92x92

albo

thermalright *** 800 - dokładnie nie pamiętam modelu, widziałem w sklepie internetowym (w PL) cena koło 140 zł. Wygląda jak TR 900A, tylko, że "listki" ma aluminiowe a rdzeń miedziany trójkątny

+ wentyl 80x80 np sunon - cena~ 25 zł

do obu przyda się coś do regulacji obrotów (np zalman fanmate ~ 16zł), bo inaczej komp jak odrzutowiec odleci :D .

albo

TT Volcao 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi