Skocz do zawartości
Agooshia

Zwiecha podczas robienia partycji - ratunku...

Rekomendowane odpowiedzi

Z gory przepraszam jesli byl juz taki temat, nie znalazlam takowego...

Mam problem dosc powazny - mam nadzieje ze mniej niz mi sie wydaje. Mianowicie chcialam zainstalowac system na dysku na ktorym byly dane i w tym celu zrobilam partycje systemowa w partition magicu. Niestety podczas robienia tejze partycji po reboocie komputer sie zawiesil i odmawial posluszenstwa.. po resecie nie pokazuje mi wogole tego dysku w windzie a partition magic zaznaczyl go calego na zolto... obok ilosci danych sa literki PqRP.

Teraz prosze powiedzcie mi czy da sie cos z tym zrobic. Nie chce usuwac partycji i zakladac zupelnie nowej bo mam (albo mialam) na tym dysku okolo 30gb danych z ktorymi bardzo nie chce sie rozstawac... da sie cos z tym zrobic?

Bardzo prosze o szybka odpowiedz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamietam da sie to odzyskac, bo PM jest na to rpzygotowany i wlasnie w sposob, ktory podalas oznacza takie "przerwane" partycje. Nie pamietam jednak jak to odzyskac, ale bylo to juz na tweaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamietam da sie to odzyskac, bo PM jest na to rpzygotowany i wlasnie w sposob, ktory podalas oznacza takie "przerwane" partycje. Nie pamietam jednak jak to odzyskac, ale bylo to juz na tweaku.

Ano. PQRP=Powerquest RECOVERABLE Partition. Zgodnie z tym, co podaje PowerQuest, powinna pomóc zmiana oznaczenia partycji (podanie właściwego typu). Wykonuje się to za pomocą dołączanego do PQMagica programiku Partition Table Editor: ptedit.exe (DOS) lub ptedit32.exe (Win), poleceniem Set Type.

Opis: http://www.powerquest.com/support/primus/id3851.cfm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano. PQRP=Powerquest RECOVERABLE Partition. Zgodnie z tym, co podaje PowerQuest, powinna pomóc zmiana oznaczenia partycji (podanie właściwego typu). Wykonuje się to za pomocą dołączanego do PQMagica programiku Partition Table Editor: ptedit.exe (DOS) lub ptedit32.exe (Win), poleceniem Set Type.

Opis: http://www.powerquest.com/support/primus/id3851.cfm

to samo mi sie zrobilo, ale niestety zmiana oznaczenia nie pomogla, albo ja cos zrobilem zle... i niestety wszystko sie poszlo pasc... od tego czasu do odzysku nie zawiodl mnie easy recovery pro...:-)

Pozdrawiam

Chris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

troche OT

polecam inne programy do robienia partycji - zwlaszcza Ranish'a sam uzywam od dawna

wersja 2.40 uproszczona a 2.37 potrafi zapisac MBR do pliku - sam kiedys na starym dysku zrobilem pewnien manewr - zapisalem MBR do pliku, usunalem partycje, nic nie formatowalem, po restarcie dysk zglaszal sie jako pusty wiec wgralem MBR i po restarcie wszystko bylo po staremu (nie trzeba zadnym edytorem dykowym buszowac po HDD w poszukiwaniu "usunietych" partycji) :)

program fajny mozna sobie wydzielac miejsce - choc osobiscie nigdy nie probowalem na partycji z danymi tylko czyscilem dana partycjie i taka dzielilem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi