Skocz do zawartości
samhain

Pomoc w konfiguracji, plz o porade

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zakupic sprzecik (w koncu kiedys trzeba cos sobie pozadnego zlozyc :)) Na oku mam:

1) plyta glowna: ASUS TUSL2 i Abit ST6-R

2) procek: celek 1Ghz Tul

3) grafa: tu sie jeszcze zastanawiam

4) 256 Mb Ram (no name, niestety - pozostalosc po starym sprzecie)

5) Maxtor 40 Gb 5400 (pozostalosc po sarym sprzecie)

6) SB 128: zamierzam kupic Live'a 5.1

Prosze o porade co do plyty glownej oraz karty graficznej (wiem, ze grafy na DDR'ach sie nei oplaca kupowac, bo i tak nei wykozystam jej w pelni bo na plycie beda SDR'y)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak: po pierwsze uno :P zaden AMD nie wchodzi w gre - sentyment do Intela i koniec :)) pozatym plyta takze musi byc na Intelu (troche zachodzi juz o zboczenie :P) po drugie uno: jesli na plycie glownej masz zainstalowany SDRAM i karte na DDR'ach to grafa obnizy przesylanie do swojej pamieci tak jakby byla na SDRAMie !!! Takze sie to nie oplaca - owszem nei dam sobei reki obciac ze tak jest, ale... :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli na plycie glownej masz zainstalowany SDRAM i karte na DDR'ach to grafa obnizy przesylanie do swojej pamieci tak jakby byla na SDRAMie !!! Takze sie to nie oplaca - owszem nei dam sobei reki obciac ze tak jest, ale... :))

Nigdy o czymś takim nie słyszałem i wydaje mi się to trochę głupie. Karty z DDR są na rynku od kilku lat a ram DDR od niedawna więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krotkim zastanowieniu sie co do tego tematu z pamieciami DDR doszedlem do wniosku ze w tym szalenstwie JEST metoda :)

Jesli sie myle to mnie poprawcie!!!

Wymiana danych pomiedzy procesorem a karta graficzna odbywa sie poprzez RAM. Jesli mamy na plycie SDRAMy (wolniejsze od DDRow) to sygnal "leci" z predkoscia SDR, trafia do karty i tu juz chipset karty oblicza go wykozystujac do tego swoje DDR'y. Jesli dostanie "wolny" sygnal to nei przyspieszy go czyli bedzie uzywal swojej pamieci jako zwyklej SDR

Jesli mamy na plycie DDR'y to od procesora do karty sygnal "leci" z taka sama predkoscia!!!

Tak mi sie wydaje! Jesli sie myle to wyprowadzcie mnei z bledu! Bardz ochcialem to wyjasnic. No tak na chlopski rozum to powinno tak byc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak: po pierwsze uno :P zaden AMD nie wchodzi w gre - sentyment do Intela i koniec :)) pozatym plyta takze musi byc na Intelu (troche zachodzi juz o zboczenie :P) po drugie uno: jesli na plycie glownej masz zainstalowany SDRAM i karte na DDR'ach to grafa obnizy przesylanie do swojej pamieci tak jakby byla na SDRAMie !!! Takze sie to nie oplaca - owszem nei dam sobei reki obciac ze tak jest, ale... :))

Powiem ci, że walisz jakieś głupoty, może to ma jakiś drobny związek, ale idiotyzmem byłoby kupowanie karty graficznej na SDRach. Ale rób jak chcesz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko masz koleś poglądy!

To w takim razie powiedz mi po co montują pamięci 650MHz w GF4 np? Jak by szło przez RAM kompa, to by i tak prędkość efektywna była na dzień disiejszy max. 3.2GB/s (dla I850), zamiast przeszło 10GB/s, które te pamięci ciągną.

Ale 3.2GB/s to i tak za dużo powiedziane, bo następnym ograniczeniem jest AGP.

Druga kwestia jaką porusze, to twój wybór dotyczący platformy. Moim skromnym zdaniem kupować sprzęt pod podstawke 370 to bezsens. Weź pod uwage, że nic z tym później nie zrobisz. Zerowa możliwość upgrade'u. Już lepiej sobie dozbieraj do P4, jeżeli masz taki sentyment do intela, tylko tu z obserwacji wnioskuje, że zanim postanowisz coś zmienić w kompie (np. proc) to intel i tak już pewnie wprowadzi nową podstawke, jak zazwyczaj z nowym procem i znowu sie wykosztujesz.

Najlepiej zrobisz biorąc AMD. Chociaż jest szansa, że następny upgrade obędzie się bez wymiany płyty.

Bierz AMD

Co do grafy, to jedyna sensowna karta pracująca na SDRAM'ach to Kyro2, reszta to szmelc nie warty uwagi. Na dzień dzisiejszy karty graficzne na SDRAM'ach to totalny lowend (chyba że ewentualnie kyro). Ale jak lubisz monopol, to kup jakiegoś GeForce'a, ale lepszym rozwiązaniem jest Radeon 7500 np.

--Koniec wypowiedzi--

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przy okazji skąd taką "ciekawostke" masz :

jesli na plycie glownej masz zainstalowany SDRAM i karte na DDR'ach to grafa obnizy przesylanie do swojej pamieci tak jakby byla na SDRAMie !!! Takze sie to nie oplaca - owszem nei dam sobei reki obciac ze tak jest, ale... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko w tym temacie jesli chodzi o DDR'y sprawa wyjasniona :))

Co do sprzetu - tak masz racje ze juz nie robia nic na S 370, ale szczeze powiem, ze jakos moc wyzszego sprzetu mnie jakos nie robi i wystarczy mi to na co sie zamierzam... w zupelnosci @ 1 Ghz mi wystarczy (na razie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko w tym temacie jesli chodzi o DDR'y sprawa wyjasniona :))

Co do sprzetu - tak masz racje ze juz nie robia nic na S 370, ale szczeze powiem, ze jakos moc wyzszego sprzetu mnie jakos nie robi i wystarczy mi to na co sie zamierzam... w zupelnosci @ 1 Ghz mi wystarczy (na razie)

z Intelem to nie na razie, a tyle i koniec

z AMD jakby ci kiedys braklo, to mozesz dalej

ale to Twoj wybor, tylko po co (ze tak zparafrazuje) palic przed soba mosty ?

kase inwestowac a wurzucac to roznica nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce AMD bo sie na tych procesorach kiedys zawiodlem i jakos mi uraz zostal :P Moze to troche glupie, ale jakos tak juz zostalo, ze wole intela...

Racja za duzo z tego pozniej nie wyciagne jesli chodzi o upgrade sprzetu, ale w porownaniu do mojego P 166MMX @ 233, 256 Mb ram, 40 HDD to i tak o wiele wiecej niz oczekuje od sprzetu. Chodzi mi o stabilna maszynke, ktora bede mogl sie pobawic (gry, progsy, html i wszystko co sie na tym robic da). Nie widze jakos, aby ta konfiguracja przez najblizszy roq byla zagrozona staroscia... chociaz w porownaniu do tych PIV 2.2 to powiem tylko, ze producenci ocipieli - bo i tak nikt nie wykozysta w pelni ich mocy!!! Chce z mojego wyciagnac maxa... ufff tlumacze sie, jak na zebraniu z rodzicami mojego brata :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam zakupic sprzecik (w koncu kiedys trzeba cos sobie pozadnego zlozyc :)) Na oku mam: 

1) plyta glowna: ASUS TUSL2  i  Abit ST6-R 

2) procek: celek 1Ghz Tul

3) grafa: tu sie jeszcze zastanawiam 

4) 256 Mb Ram (no name, niestety - pozostalosc po starym sprzecie)

5) Maxtor 40 Gb 5400 (pozostalosc po sarym sprzecie)

6) SB 128: zamierzam kupic Live'a 5.1

Prosze o porade co do plyty glownej oraz karty graficznej (wiem, ze grafy na DDR'ach sie nei oplaca kupowac, bo i tak nei wykozystam jej w pelni bo na plycie beda SDR'y)

Bierz celerona 1.2 (1.0 przy dobrych wiatrach leci na 1.4ghz, a z 1.2 wyciskasz minimum 1.5, przy dobrych wiatrach- doslownie- 1.6ghz), plyta ABIT ST6 lub ASUS TUSL.

Grafa na DDR bo sdramy na plycie nie maja NIC z tym wspolnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX na razie wiem, ze: celek 1.2 + Abita. Zostaje jeszcze grafa. Nvidia czy ATI??? W gre wchodza Gf2, Gf3 lub Rageon jakis tylko co ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>? (Najlepiej jakby jeszcze byl 3DFX to bym sie dlugo nie zastanawiam :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce AMD bo sie na tych procesorach kiedys zawiodlem i jakos mi uraz zostal :P Moze to troche glupie, ale jakos tak juz zostalo, ze wole intela...

Ja zmieniłem sobie kompa z Intelka na AMD. Miałem XP 1500+ i byłem z niego bardzo zadowolony. Potem natrafiła się okazja wymiany sprzęciorka na P4 2.0A za darmo więc skorzystałem. A jutro odbieram Radka 8500 built by ATI ;-)))))) Więc wracając do tematu. Nie kieruj się tym, że kiedyś się zawiodłeś na AMD. Ja sobie skruszyłem XP'eka 1500+ i co ? Kupiłem tego samego dnia następnego. Mój błąd i już. A następny komp będzie znowu AMD chyba........ AMD ma lepszą politykę od Intel'a - mniej błędna (RDRAMY, chipsety, podstawki itd.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Ja zmieniłem sobie kompa z Intelka na AMD. Miałem XP 1500+ i byłem z niego bardzo zadowolony. Potem natrafiła się okazja wymiany sprzęciorka na P4 2.0A za darmo więc skorzystałem. A jutro odbieram Radka 8500 built by ATI ;-)))))) Więc wracając do tematu. Nie kieruj się tym, że kiedyś się zawiodłeś na AMD. Ja sobie skruszyłem XP'eka 1500+ i co ? Kupiłem tego samego dnia następnego. Mój błąd i już. A następny komp będzie znowu AMD chyba........ AMD ma lepszą politykę od Intel'a - mniej błędna (RDRAMY, chipsety, podstawki itd.).

I tu popieram Rafala !

Z sentymentu ze jaeszcze nie zniszczyles Intela , wybierasz go ?

Wybacz , ale to troszke bez sensu 8O

Zreszta jak chcesz nabijac $$ Intelowi ktory non-stop pier***i swoich klientow = Twoja sprawa

Tyle ze za ta sama kasa masz o wiele ciekawszy sprzet , nie ? A ze cooler musisz qpic wydajniejszy ???

keine problem ! jak mawiaja eskimosi ( u nich to mozna @ ,heh ..... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK macie racje. Tylko, ze Intela sprawdzilem w boju juz wiele razy. Kazdy (AMD i Intel) ma swoje zady i walety eee wady i zalety znaczy. Szczerze powiem, ze jakos intel do mnie bardziej przemawia, a to np ze wzgledu chipsetow na plytach glownych - Intel/Intel a AMD/Sis/Via - no sorry ale wydaje mi sie ze te chipsety sa gorsze jesli chodzi o jakas kompatybilnosc - chodzi o sterowniki, aby plyta zadzialala dobrze trza wgrac jakis 4in1 lub inny badziew. Intel natomiast dziala od razu. OK wiem, ze moze nie mam teraz racji bo nie sledzilem dokladnie rozwoju techniki w stosunku AMD. Jesli jest inaczej to powiedzcie. Bardzo bede wdzieczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK macie racje. Tylko, ze Intela sprawdzilem w boju juz wiele razy. Kazdy (AMD i Intel) ma swoje zady i walety eee wady i zalety znaczy. Szczerze powiem, ze jakos intel do mnie bardziej przemawia, a to np ze wzgledu chipsetow na plytach glownych - Intel/Intel a AMD/Sis/Via - no sorry ale wydaje mi sie ze te chipsety sa gorsze jesli chodzi o jakas kompatybilnosc - chodzi o sterowniki, aby plyta zadzialala dobrze trza wgrac jakis 4in1 lub inny badziew. Intel natomiast dziala od razu. OK wiem, ze moze nie mam teraz racji bo nie sledzilem dokladnie rozwoju techniki w stosunku AMD. Jesli jest inaczej to powiedzcie. Bardzo bede wdzieczny...

Masz racje, nie sledziles rozwoju AMD :)

Przeczytaj moj config , poskladalem to , chociaz nie mialem wiekszego pojecia o skladaniu kompow :)

chodzi mi to wszystko idealnie, bez najmniejszych problemow i to od razu jak zmontowalem.

Jestem dosc lamowaty w tych sprawach, wszystkiego dowiedzialem sie na forum (tym starym tez)

Nie wiem o czym mowisz piszac o niekompatybilnosci ???

Skladasz , wgrywasz zalaczone stery i .............. dziala !!!

Dodam ze mam jeszcze spawarke dvd i cd-rom (wywalilem z configu , bo za duzo miejsca zajmowalo)

Jezeli ja nie mialem klopotow i problemow z tym wszystkim , to co Ty chcesz miec za PROBLEMY ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra begginer a lamer to duza roznica wiec sie nie ponizaj :) Nie bede takze sie klocil ktory jest lepszy. Jestem dosc uparty. Postanowilem kupic Intela i tak zrobie. Lecz zapewniam, ze kiedys i tak sprobuje na nowo produktu AMD :)

Z plyta glowna pomogliscie - dzienks bardzo!

Teraz pytanko jaka grafa... rozwazam zakup: Leadtek Winfast Gf2 mx 400 lub Prolink 64 Mb DDR. Co wybrac???

(osobiscie wybralbym Leadtek'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka samhain!

Otóż ja Ci powiem co teraz mam.

- proc: Celek T 1.0@1.5 (+FOP-38)

- płyta: ASUS TUV4X

- RAM: 256 MB Micro do 165 MHz :D

- graf.: Prolink GF2 MX400 64MB 200@310 & 143@240

- muz.: SB Live!

- HDD: 6 GB Baracuda U4

- CDROM Creative 48x

- FDD NEC

- obudowa Midi Tower ATX

- zasilacz 300W

No i jak uruchamiam Q]I[A, to mam przy rozdz. 1024x768x32 jest ok. 140 fps. Takie rzezcy to lubie :D Więc coś takiego Ci raczej wystarczy.

P.S.

Nie bede komentował tego, że niby Celki Tualatiny gorzej się kręcą od 1.2. Stanowczo temu zaprzeczam! Jak można zauważyć tutaj mamy nawet 1.5 lub więcej. Zależy czy się nam chce obcinać nóżki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra :D . Skoro uparłeś się na Intela to cię nie bede "nawracał" . Sam do niedawna byłem bardzo za Intelem. Ale przekonałem się ,że owa niestabilność kompów na AMD to istna bzdura. Mam kompa na duronie niecały miesiąc ,100% stabilności ,ani jednego zwisa do tego proc kręcony. Przyznam ,że z początku miałem niezłe jazdy z opanowaniem sprzętu ale ostataecznie chodzi naprawde nieźle. Skoro chcesz kupić intela to bież P4 !!! (oczywiście A ). Nawet kosztem gorszej grafy (słabszej wydajności w 3D niż na tulipanie) lub ilości pamięci. To zaowocuje później. Kupowanie platformy s370 to jak wje... się do kibla i pociągnąć za spłóczke. Wiem ,że jesteś podminowany i może ci ten 1 GHz celka na razie starczy. W twoim przypadku to tak jak przesiąść sie z trabanta do BMW. Ale pamiętaj o tym ,że apetyt rośnie w miare jedzenia i za pół roku możesz być już niezadowolony ,a za rok wk... ,że nie kupiłeś AMD lub P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra temat grafiki:

1) Leadtek Winfast Gf2 mx 400,

2) Prolink 64 Mb DDR,

3) ASUS V7100 Pro.

3 mozliwosci i uzywam kola ratunkowego - publicznosc - czyli WAS. Ktora ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten prolink to Gf2 TI?

Roznica wydajnosci miedzy podkreconym creativem GF256DDR a prolinkiem TI2 ultra jest zadna na celku 1Ghz. Na duronie juz widac ktora karta rzadzi. Do celka to MX400. Pozdrawiam

----------------------------------

C1.1T P6S5AT GF256 DDR, 256MB, 2x40GB Live 5.1(stery w 95 rulez)