fetorman Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 No wlasnie zastanawiam sie czy warto? Moze poczekac pol roku i kupic juz pod athlona 64 lub lepiej FX. Bo jak bym chcial kupic teraz wybor bylby jeden NForce2 8) na nowym Abicie AN7 (a dla 64 to samo tylko ze wyzszy numerek :) ). No ale czy warto? Przeciez niedlugo xp'eki znikna i zostanie tylko 64!! Chociaz cena teraz jest dosyc wysoka to po za pol roku bedzie w sam raz (no...prawie) i bardzo przyszlosciowa platforma, a teraz hmm...... P.S przypuscmy ze mam do wydania 1k zeta na proc+mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 1. majac 1000 pln dlugo jeszcze antka64 nie kupisz. 2. jeszcze wiecej czasu minie zanim zacznie pojawiac sie oprogramowanie 64bit(i to do uzytku domowego a nie programy specjalistyczne) 3. za 1000 pln to wypasionego mobo + antka xp tez raczej nie kupisz. konkluzja - kupuj teraz, ja bym nie czekal na niewadomo co i niewiadomo kiedy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 imho nie czekaj i kupuj teraz , na amd 64 i mobo pod nie go za 1k zł troche bys jeszcze poczekał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 :!: fetorman XP tak szybko nie wygina - pewnie najpierw wszystkie zostana przechrzczone na Durony :P a co do MoBo - przeciez na Twojej ida procki 0.13u wiec co za problem, jak brakuje mnoznikow w BIOS'ie to masz jeszcze drutmoda w zapasie wiec jakis tam niewykozystany potencjal masz :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 poczekaj i kup sobie mobo na kt880 i ddr2 533 albo szybszy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 ja na Twoim miejscu bym poczekal i zbieral kase i kupił sobie A64, przeciez to co masz nie jest jeszcza az takie archaiczne, zrob drut-moda i czekaj dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 No macie chyba racje Bede jechal dalej na tej plycie tylko musze WC zamontowac bo cholery dostaje od tych wiatrakow i nie ma za bardzo jak podkrecac. No i jeszcze inna sprawa ze pamiec kupuje Twinmosa 400/512mb i nie bedzie w pelni wykorzystana. To mnie martwi :( no ale bedzie na najnizszych timingach :D. Co do drut moda to dziala (widac w podpisie) ale temperaturka wysoka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 No macie chyba racje Bede jechal dalej na tej plycie tylko musze WC zamontowac bo cholery dostaje od tych wiatrakow i nie ma za bardzo jak podkrecac. No i jeszcze inna sprawa ze pamiec kupuje Twinmosa 400/512mb i nie bedzie w pelni wykorzystana. To mnie martwi :( no ale bedzie na najnizszych timingach :D. Co do drut moda to dziala (widac w podpisie) ale temperaturka wysoka. chlopie jak masz kase to sie wstrzymaj zwlaszcza zekompa masz niezlego i po nowym roku kupisz dobie kt880 i ddr2!!!! a nie jakies stare twinmosy 400 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 No macie chyba racje Bede jechal dalej na tej plycie tylko musze WC zamontowac bo cholery dostaje od tych wiatrakow i nie ma za bardzo jak podkrecac... Co do drut moda to dziala (widac w podpisie) ale temperaturka wysoka. bo mi sie wydaje ze to wina niefortunnego umieszczenia Socketa strasznie blisko rogu PCB i wlasciwie wentylator zasysa swobodnie powietrze tylko z dolu bo po drugiej stronie znowu blisko gniazdko ATX :( mysle ze WaterCloset :P powinien to zdecydowanie poprawic ...No i jeszcze inna sprawa ze pamiec kupuje Twinmosa 400/512mb i nie bedzie w pelni wykorzystana. To mnie martwi :( no ale bedzie na najnizszych timingach :D...wlasnie mialem to zasugerowac - 512MB to w sam raz sam mam takie TwinMOSy na Winbondach BH-5 na MoBo z KT266A :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 genghiskhan (kurde facet zmien to bo ciezko napisac ;) ) to trochu masz racje niestety :( Wielkimi krokami nadchodza pamieci DDR2 i nowe chipsety VIA I NFORCE3 no ale pamiec musze miec bo mi straznie komp muli jak zapuszczam nowe gierki co chile cos skrobie z dysku ehh..a przeca nie kupie elixiry czy inne badziewie bo później ciezko z odsprzedażą. benek Masz racje ze niefortunnie umiescili socketa i jak zamkne bude to bok jest cieplawy, a przeca mam wentyl wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy i nic prawie nie daje bo cale cieplo gromadzi sie pod zasilką. Co do pamieci to gdzie dostales na Winbondach? BARDZO je poszukuje, bo mam teraz kingstonki na winbondach i pieknie sie kreca (fsb 194mhz yeah) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 ... Co do pamieci to gdzie dostales na Winbondach? ... tu szukaj (ale nie w moich postach) :P http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=46770 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Dzieki :) szukam update: nie widze nigdzie Twinmosow co jest qtwa :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Do niedawna bylem w podobnej do twojej sytacji i zrobilem tak; kupilem najtansza plyte na nForce2 (Shuttle AN35N Ultra, kupiona za 63$ w USA) a swoja stara Gigabyte na 266A sprzedalem znajomej do jakiegos kompa do biura. Na starej plycie mialem XP 1800+ ustawiony na 11.5x153 (1748), plyta pozwalala tylko na zmiane FSB i +10% Vcore. Na nowej plycie mam 10.5x200 przy 1.8V na AC (Windows startowal do 2300), stabilne przez kilkanascie godzin pod Prime95. Na wymianie samej plyty zyskalem 250mHz. Z newsa http://www.pbase.com/image/17079307/original na stronie tweak.pl, wynika ze AMD ma zamiar pod koniec tego roku wypuscic jeszcze procesory XP 3400+, 3600+ i 3800+, ktore podobno maja byc wykonane w technologi 90nm co mam nadzieje pozwoli na ich dalsze podkrecanie. Osobicie mam zamiar kupic najnizszy model 90nm, kiedy osiagna w miare normalne ceny (pewnie okolo wiosny). Nie widze sensu zebys kupowal AN7, masz dobra karte dzwiekowa, a na wykorzystanie portow FireWire czy SATA masz jak narazie za malo kasy a na tym Shuttle tez da sie podkrecic procesor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 No nic bede dalej siedzial i pomaze sobie o A64XP ( a co tam moge chyba nie !! ;) ) Co do pamieci to nie maja Twinmos'ow wogole i klapa na calej linii ech trzeba wziac M-Tec'ki :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Ja bym sprzedał to mobo i kupił coś taniego na NF2. Podkręciłbyś jeszcze i styknęłoby na dłuższy czas. Może jeszcze ram bym wymienił i dokupił więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 No nic bede dalej siedzial i pomaze sobie o A64XP ( a co tam moge chyba nie !! ;) ) ...wczoraj gadalem cos innego ale w nocy trafilem na fajna i niedroga plytke SHUTTLE AN35N-400 (jak poszukasz to trafisz ponizej 300zl) rozni sie od wersji AN35N-ULTRA jedynie brakiem DualChannel - reszta identyko (przynajmniej tak wynika z manuala) nawet niezle opocje OC sam sie troche napalilem :P nawet zalozylem temat ale jakos nikt sie nie kwapi z odpowiedzia (chyba bywaja tu ludzie co pracuja w sklepach/serwisach - skoro jeszcze nie ma uzytkownikow tej plyty) Co do pamieci to nie maja Twinmos'ow wogole i klapa na calej linii ech trzeba wziac M-Tec'ki :(to ja juz nic na to nie poradze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Nie wiem czy dobrze doczytales ale ja uznaje jedna tylko firme ABIT i zadna inna (mam do niej zaufanie 8) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 abit jes tdobry ale strasznie drogi. 2.5 roku temu starsi dali ponad 600 zeta za KT7A a to dlatego, że poprzedni komp się wieszał i na nowym miało być max stabilnie. jak ma się kasę to spoko ale jak się nie ma lub szkoda ci kasy na kompa a chcesz go trochę przyspieszyć to lepiej wziąć coś mniej firmowego o niezłej wydajności niż używanego abita na starszym chipsecie. co do tematu czy warto teraz kupić - można czekać w nieskończoność więc jak masz KT266A to warto zmienić na nForce2 (NF7), gdybyś miał KT333 lub KT400 to bym odradzał przesiadkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Nie wiem czy dobrze doczytales ale ja uznaje jedna tylko firme ABIT i zadna inna (mam do niej zaufanie 8) ) chyba jednak slusznie :roll: po tym co napisal mi Sherlock (robil test podobnego SHUTTLE - jest w artykulach) chyba sobie odpuszcze tego AN35N-400 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 abit jes tdobry ale strasznie drogi. 2.5 roku temu starsi dali ponad 600 zeta za KT7A a to dlatego, że poprzedni komp się wieszał i na nowym miało być max stabilnie. jak ma się kasę to spoko ale jak się nie ma lub szkoda ci kasy na kompa a chcesz go trochę przyspieszyć to lepiej wziąć coś mniej firmowego o niezłej wydajności niż używanego abita na starszym chipsecie. co do tematu czy warto teraz kupić - można czekać w nieskończoność więc jak masz KT266A to warto zmienić na nForce2 (NF7), gdybyś miał KT333 lub KT400 to bym odradzał przesiadkę. Hm.... trochu nie doczytales mialem na mysli najnowsza plyte ABIT'a AN7 na Nforce2 :) (jeszcze jej nie ma ale juz niedlugo) A co do zmieniania to nie robi sie byle jakich fundamentow pod budowe wierzowca. Tak samo z Mobo :arrow: kupuje najlepsza na jaka mnie stac a pozniej np durona (tak mialem) i zmieniam go na athlona (tak teraz mam) I wszystko stabilne i bez klopotow, ze zasilacz na plycie nie uciagnie, a nie jakies tam ......... inne ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 ja na mojego ECS'a nie narzekam, zero zwisów a przy FSB 200 nieduży radiatorek na NB starcza, na SB mam goły chip. ABIT AN7 - na niego możesz poczekać bo chyba warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 po tym co napisal mi Sherlock (robil test podobnego SHUTTLE - jest w artykulach) chyba sobie odpuszcze tego AN35N-400 A co Ci napisal Sherlock? I podaj linka do artykulu, mam taka plyte i interesuje mnie wszystko na jej temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 A co Ci napisal Sherlock?Tajemnica Sluzbowa :P ...I podaj linka do artykulu, mam taka plyte i interesuje mnie wszystko na jej temat.a co zapomniales adresu na glowna strone :P to przypominam http://tweak.pl/ http://tweak.pl/artykul/nforce2_kt600 + kwiatki z Vcore (2.2V = 1.85V w realu) ... to ma byc powitarzalana usterka (niespodzianki pod radiatorem i te napiecia) a nie jednostkowa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 To ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Ultre i po klopocie, cene niewiele wyzsza i nie ma obowiazku uzywac duala jak ktos nie chce. Moja dziala na FSB 200 bez zajakniecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 To ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Ultre i po klopocie, cene niewiele wyzsza ... nie mam zamiaru palacic 70zl za cos czego nie bede uzywal :P znam przyjemniejsze sposoby na przepuszczanie kasy :P przy cenie powyzej 300zl nie widze sensu przesiadki z mojej obecnej plyty - chcialem przede wszystkim miec Vcore, mnoznik i FSB ustawiane z BIOS'u ale jak bedzie trzeba to bede sie meczyl zworkami - czy tak czy tak trzeba restrtowac kompa a zdjecie boku w moim ANTEC'u trwa chwilke i nie jest upierdliwe itd, itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...