Skocz do zawartości
danieldz

stacja kontroli pojazdow-opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie co myslicie o inwestowaniu w stacje kontroli pojazdow i mala wulkanizacje (wszystko to tylko i wylacznie na samochody osobowe do 3,5 ton, to ze wzgledu na mala dzialke pod zagosp.) Zastanwiacie sie zapewne skad taki glupi topic, juz wyjasniam, moj tato chce wlasnie zalozyc stacje kontroli pojazdow, on sam jest raczej juz na to zdecydowany, niestety ja mam pare watpliwosc takich jak potrzebny sprzet i jego koszt, jakie ma to szanse przetrwac oraz w ogole opinnie co w takiej stacji powinno sie znalezc. Z tego co wiem ma byc zbudowana w ten sposob. Jeden graz 8m szeroki na ok 12-14 m dlugi ma byc tym glownym w ktorym bodajze bedzie jakis podnosnik, dwa mniejsze garaze maja byc na wulkanizacje i na cos jeszcze, niesttety nie pamietam na co dokladnie.

Prosze o jakies opinie, moze wiecie co ile kosztuje co powinno sie w takiej stacji znalezc....(to tak dla mnie bo ojczulek nie bardzo chce mi cos wiecej powiedziec)

Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedzi.

(sorry za ewentualne bledy ort.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O satry ty wiesz jakie to sa koszty ?? Chyba wiesz jesli z takie cos sobie wymyslil twoj Tata . SAme maszyny do wulkanizacji o joj . A co dopiero do stacji kontroli pojazdow no i do tego zezwolenia oj kiepsko by mi sie widzail taki pomysl jeszcze w dzisiejszych czasach. MAm znajomych w polshe co maja wulkanizacje i stacje kontroli to sa straszne koszta . Potrzebne napewno beda i sprezarki wywazarki do kol klucze pnelmatyczne zestawy roznorakich nazedzi do geometrii. itd jest bardzo dluga lista za pytam sie go przy najblizesze okazji jakie sa koszta itd. teraz satcja kontroli same maszyny do testowania spalin do poprawnego ustawienia swiatel maszyan do sprawdzania czy nie ma luzow w kolacach . Naprawde jest bardzo duzo rzeczy ktore trzeba kupic!

Ja cie odwodze od tego pomyslu ale to nie ja podejme decyzje !

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chodzi o stację -kontroli czy obsługi pojazdów?

Jak to pierwsze to przedewszystkim muszą być uprawienia, zezwolenia, ect. Koszy tu i tu są duże zwłaszcza obecnie gdzie potrzeba dużo specjalistycznego i nowoczesnego sprzętu. To już nie te czasy gdzie wystarczył młotek :wink: . Niemniej pomysł ciekawy, jeśli twojemu ojcu wystarczy funduszy i chęci to może być niezły interes. W każdym razie - powodzenia :) .

PS. Czy twój tata jest mechanikiem? czy musiał by kogoś zatrudnić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz ma to byc stacja kontroli pojazdow, pieniadze- musi je miec jezeli porywa sie na taka inwestycje, niemniej jednak wiadomo koszta sa dosc spore, sam zakup sprzetu (absolutne minimum, czyli dwa podnosniki, sprzet do testowania emisji spalin, do testowania zawieszenia i hamulcow itd. to koszt ok 100-120 tys.zł.) A wulkanizacja- to juz pikus w porownianiu do kosztow samej stacji diagnostycznej (kontroli). Ojciec tez sie wacha, ale to raczej ze wzgledu na jakies trudnosci w zagospodarowaniu obecnego terenu i ewentualnych klopotow z zalatwieniem pozwolenia, certyfikatow itd. Co do tego czy moj ojciec jest mechanikiem, to niestety nie- jest elektrykiem <lol> Ma zamiar zatrudnic kogos, ja sie domyslam kogo ale to mniejsza o to. Jak juz sie bedzie mialo sprzet i to wszystko co jest potrzebne do dzialania tej stacji to mysle, ze kewstia pracownika, to kwestia......pieniedzy. A czy to jest dobry interes, sami ocencie, mnie osobiscie wydaje sie ze tak, kosztowny aczkolwiek oplacalny. Ba przeciez kazdy posiadacz samochodu musi jezdzic na przeglady czy to do serwisu autyrozowanego (tak to sie pisze?) czy tez do typowej stacji kontroli pojazdow, pojazdy na gaz musza miec czesciej przeglady niz normalny benzyniak (chociaz tak slyszalem) A ta stacja bedzie jak juz to na to zaadaptowana i przystosowana. Jeden zwykly samochod to 92zł przeglad(po vatu kazdy wie ile na prawie "czysto" zostaje, prawie bo sa inne koszta typu ZUS czy media) samochod+gaz to jzu 155zł, motor 62zł. Zeby nawet przyjezdzal 1-2 dziennie to juz jest sie na dosc sporym plusie (moze nie pod wzgledem kasy, ale tego, ze pracuje sie u siebie i to sobie sie wytycza jakies zasady etc.)

Trzeba konczyc ten "epos" bo troszki sie rozpisalem. Czekam na dalsze opinnie i za dotychczasowe- dziekuje.

Jakby ktos mial jakies linki do producentow odpowiedniego sprzetu, bede b. wdzieczny.

Pozdrawiam

DanielDz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi