sprudin Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 hehe, właśnie dorwałem turbinkę o średnicy 12 cm... :D (przy silniku 4k rpm unosi - bagatelka 12kg!!!)... jeden problem ze łba, tylko jak to teraz odpowiednio obciążyć????:D Ktoś ma pomysł na sterowanie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 8O o [ciach!] terz taka chce :D hmm sterowanie cos prostego proponuje drugi wiatrak za ktorym byly by stery albo ustawic turbine tak zeby wialo do tylu potem rozdzielic strumien tak zeby czesc dmuchala poduszke a czesc popychala i potem stery ale takim nie zawisniesz w miejscu chyba ze zroisz n dno zapewniajace plywalnosc itd mozna w niesknczonosc pisac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprudin Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Kurde, jak mam turbinke to zresztowaly mi sie dwa wiatraki po zasdilaczach... tylko że one mogą sie obracać tylko w jedną stronę...:( (ustawiłbym jedną w poprzek i po sprawie...) można to jakoś obejśc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Sprudin: da sie tego fotke zalatwic ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprudin Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Voytar: tak, postaram sie w piatek wstawić ale nie obiecuje...:( po prostu jutro wyjeżdżam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Kurde, jak mam turbinke to zresztowaly mi sie dwa wiatraki po zasdilaczach... tylko że one mogą sie obracać tylko w jedną stronę...:( (ustawiłbym jedną w poprzek i po sprawie...) można to jakoś obejśc??musial bys mi pokazac jakas fotke elektroniki (zeby bylo all widac) bo pewnie jaka sdioda albo cos jest i wystarczy wywalic i zewrzec kabelkami ale bez schematufotki niepowiem ci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 heh heh a co z zasilaniem jej jak nie chcesz mieć akumulatora sam posiadam 4 takie turbinki fi 18cm walą zabujczo tylko nie wiem co z zasilaniem a chciał by koś papsta 172 lub 120mm ten jest lekki albo pare innych powyrzej 50cmf ja kończe projekt swojego i za sterwaonie będzie odpowiedzialne 6x80 z lotkami albo 2 turbiny z przegorodami ale to odpada bo w ciągu pare sek zniknie z pola widzienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 co do wentyli mam w domu 3 firmy nmb jeden 2x80 z czego jeden jest slaby a drugi tak daje czadu ze wlosy mozna suszyc !!! sa one wycianiete z starych hptek 486 z zasilaczy. Mam tez nmb 60x60 wyciagniety z starej laserowki canona i tez czuc power :) wszystkie sa lozyskowane i mimo wieku (okolo 10 latek maja) daja czadu jak nowe - poszukajcie takich moze okaza sie lepsze :) a i u mnie te 80 sa w kompie puszczone na 5v bo na 12 to ogluchnac mozna (pprzynajmiej z jednym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 najmocniejsza 80ka Air Flow (m3/min) 1.660 sprawdzilem na stronce moj to sredniak :)) zaledwie 1.100 (m3/min) przy 3250 obrotach na min tylko ze jest jedna niescislosc na stronce pisze ze moj model pobiera 0,22 A a na moim wentylu pisze ze 0,3A wiec wg mnie mogli cos zmienic bo na stronie sa modele tylko aktualnei produkowane a moj jest z przed 10 lat :) i napewno robi wiecej halasu niz 34 decybele i nysle ze ma wiecej niz 3250rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 http://www.mjp.co.uk/model%20cars/simprop/ http://www.pellengahr.de/LKF/Lkf.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 wlasnie do castoramy jade polookam za tym materialem do dachow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 fotki rout'a on za ciezki chyba jest daj mu wieksze napiecie ja swoj projekt chwilowo zawieszam gdzies do konca pazdziernka -poczatku listopada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 hm.. zamierzam go dac na wieksza powierzchnie... a z wiekszym napieciem to by bylo ciezko bo by pewnie wyzional ducha. ps. puszczalem go na wodzie.. calkiem niezle sobie radzil:P btw thx za wrzucenie fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 znacie jakas polska literature na ten temat bo metoda prob i bledow znudzila mi sie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 U mnie lezy wentyl 5x5 - 7000 rpm :lol: Chwilowo nie uzywany bo chodzi jak odkurzacz :? Poza tym PAPST 12x12 - 220 V :D Ten dopiero wymiata :lol: :wink: Metalowy a nie jakies takie plastikowe badziewie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon2f Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 ja terz se zrobiłem poduszkowiec ale żle mi wyszedł :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Wykonałem moj model poduszkowca. Poducha jest dosć dobrze zrobiona, pojazd jest stabilny i co najwiazniejsze jak go sie popchnie lekko to "płynie", stawia bardzo mały opór Niestety mam kilka problemów i pytan. Po pierwsze wentyl 80x80 od kompa kompletnie sie nie nadaje do poduszkowców no chyba ze go sie posci co najmniej na 15V [za maly udzwig] Chyba skusze sie i kupie smiglo i silnik na 7.2V speed500. Czy ktoś na forum posiada ELEMENTARNĄ wiedze na temat aparatury RC?? Co to jes np serwo, czy wspólpracuje z kazdym nadajnikiem itp Jezeli tak to porsze sie ujawnić, mam kilka pytań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastak Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Keke ;) Tez mialem zamiar zrobic cos RC :) Taka motorwke :) moze kiedys zapodam zdjecia kadluba(wlasnej roboty odlewany z zywicy epoxydowej :) ) wybebeszylem z samochodzika elektronike i silniki... musialem poodcinac niektore kable (wszystkie od zasilania) pooznaczalem je (w autku byly 6x1,5V szeregowo i jedna 9V) i... jakos sie poodklejaly karteczki :/ i nie wiedzialem jak to potem popodlaczac, wiec przyloilem w kat pokoju cala robote... ale jak wyczailem ten topic to jakos wziela mnie ochota na wznowienie projektu ;) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 ...Czy ktoś na forum posiada ELEMENTARNĄ wiedze na temat aparatury RC?? Co to jes np serwo, czy wspólpracuje z kazdym nadajnikiem itp Jezeli tak to porsze sie ujawnić, mam kilka pytań. No to się ujawniam Prze kilka (prawie kilkanaście) lat siedziałem w tym temacie, co prawda nie jestem już za bardzo na czasie(ostatnia kraksa dwa lata temu), ale mam jeszcze sporo "kontaktów". Jeżeli będziecie pytać o super nowości to będę musiał "zasięgnąć języka". Co prawda nie za bardzo wierzę żeby kolega nie wiedział co to serwo, ale odpowiadam: w dużym skrócie to silnik elektryczny z przekładnią i kawałkiem elektroniki, wszystko zamknięte w małym pudełku, z którego wystają: kabelek i wałek z wielowypustem. :D :D Oczywiście na wałek zakłada się dźwigienki różnego typu, w zależności od potrzeb. Kabelek przeważnie jest taki sam czyli 3 żyły(-,+, sygnał), mogą być różne kolory żył(spotykane to: czarny/brązowy, czerwony, biały/żółty). Sygnał dochodzący do serwa to impulsy prostokątne 50 lub 60Hz(w zależności od firmy, ale w większości 50Hz) o zmiennym wypełnieniu(a właściwie czasie trwania impulsów), od czasu trwania tych impulsów zależy położonie wspomnianego wcześniej wałka. I tutaj zaczynają się schody(bardzo małe ale jednak), bo mamy coś takiego jak pozycja neutralna(czyli zerowe położenie wałka) ale niestety w zależności od producenta występuje przy różnych czasach impulsów np. Multiplex stosuje czas 1.6ms, ale futaba 1,5ms(chyba), do tego dochodzą położenia skrajne dla Multiplexa +-0.4ms od neutralnego, a Futaba +-0.5ms(wartości czasów mogą być troszkę inne bo mam zawodną pamięć ale chodziło o wytłumaczenie zasady). Więc przy stosowaniu serw i aparatur różnych firm może zmienić się zakres ruchu takiego serwa. Naszczęście wałki i dźwigienki mają wielowpusty więc zawsze możemy trochę "obrócić" dźwigienkę, poza tym w nadajniku mamy "trymery". Na dalsze pytania postaram się odpowiadać na bieżąco, może się zdażyć że zapomne przejrzeć tego topicu więć wtedy proszę mnie "kopnąć" na PW. Tak prywatnie dodam że mój kumpel zrobił poduszkowiec RC (4 lata temu)i chyba nawet opisał go w artykule w "Młodym techniku" lub "Modelarzu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 o qra teraz opowiedz mi troche o smiglach czyl jak odczytywac ozanczenia jaki skok i dlugosc dobierac do okreslonej predkosci obrotowej itd itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 ok w śmigłach podaje się długość-średnice i skok śmigła, może to być w mm lub calach, np. 7/4 w calach to to samo(w przybliżeniu) co 180/100, przy czym pierwsze to średnica drugie skok. Średnica to wszyscy wiedzą, skok to teoretyczna odległość jaką pokona śmigło podczas jednego obrotu(zależy od kąta łopat), zupełnie jak przy wkręcaniu śruby, ale tutaj ponieważ kąt łopatek zmienia się wraz z oddalaniem się od osi śmigła to skok obliczany jest na podstawie uśrednionego kąta(w tej chwili nie pamiętam dokładnie jak to sie wylicza ale to robi producent/projektant śmigła). Prrzy doborze śmigła należy się kierować w zasadzie trzema elementami: - moc silnika - obroty silnika - prędkość lotu modelu(dla studentów WATu Silnikowego Statku Powietrznego :D :D ) Jest to sprawa dość skomplikowana, wymaga sporego doświadczenia i intuicji, ale są pewne zasady których się nie przeskoczy. większa moc to można zwiększyć średnice i skok przy tej samej mocy i obrotach śmigło o większym skoku ma większą sprawność przy większej prędkośći, przy mniejszym skoku na odwrót. np jeżeli mamy model szkolny typu Wicherek latający powoli to dajemy śmigło o małym skoku i dużej średnicy, zwiększanie skoku nie zwiększy prędkości zbyt dużo ze względu na opory takiego modelu, a jednocześnie przecież trzeba będzie zmniejszyć średnice aby nie zwiększać zapotrzebowania na moc. Jeżeli damy za duże śmigło to silnik po prostu nie osiągnie założonych obrotów, jeżeli za małe to może i obroty będą właściwe ale nie będziemy mieli maksymalnej siły ciągu. W warunkach modelarskich dobór śmigła przeprowadza się raczej w spsób doświadczalny a nie obliczeniowy. W przypadku poduszkowca zależy nam na uzyskaniu maksymalnego siśnienia w warunkach zbliżonych do bezruchu, więc sugerował bym dużą średnicę i mały skok. Prawdopodobnie niedługo zobacze się z kumlem co już taki budował i się wypytam o szczegóły. Ale przecież to nie jest prawdziwy samolot czy super wyczyn, nikt raczej nie będzie sam projetował śmigła, a w sklepach mamy dość ograniczony wybór wymiarów(max. 4 lub 5 dla danej pojemności silnika) i z tego musimy wybierać. UFF mam nadzieje że ktokolwiek coś z tego zrozumie co tu naskrobałem. Jeżeli ktoś by chciał więcej szczegułów i wzorki magiczne to mam trochę litratury, więc na konkretne prośby moge dorwać kumpla skaner i pokopiować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 zmienilem troche koncepcie jutro fotki zapodam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 nowe fotki ster kierunku powerd by tasmia klejaca :) (pewnie troche maly ale to sie zobaczy) poduszkowiec bez napedu (pracuje nad nim) i sterowanie narazie bedzie KC (kabel controled ;) )sterowanie to przelacznik i potencjometr do steru kierunku musze zalozyc sprezyne zeby na srodek sie ustawial jak z silnkia napieie zniknie zmiany: 1 mniejsze drugie dno (format A5 ;) ) 2. fartuch mocowany od spodu a nie od gory (przyklejony tasma dwustronna 3. pracuje nad napedem (tym od popychania) 4 ster 5. sterowanie jaszcze dzisaj poskladam go do kupy i zobacze czy lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Full wypas :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reksio Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Jak by ktoś chciał to ja mam do sprzedania aparature RC. Tj. Nadajnik (zasięg około 1 km), odbiornik i 2 serwa. Nadajnik i odbiornik jest 2 kanałowy. Do zasilania odbiornika i serw potrzebne są 4 baterie AA. Do nadajnika 8 AA, ale to już mniej istotne. Aparatura nowa nie śmigana. Kupiłem ją jakieś 5 lat temu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 szkoda ze aparatu nie mam pokazal bym wam moje nowe monstrum :( podstawa jest od rev2.0 tylko silnik inny joz nie sunon tylko jakis polski na 220V z odkurzacza :twisted: dzis bede dokladne testy robil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Hello 8) Z racji, że od dawna poduszkowce (prawdziwe 8)) mnie wciągają, aż zlookałem mój pokoik, wysiliłem szare komórki i oto co znalazłem :D Ten wenylatorek hula na 24V i wieje tak mocno, że jest sam w stanie bez problemu podnieśc się na wysokość 5 cm przy fartuchu o wymiarach (gdy jest spłaszczony) 20cm x 25cm i desce ,na której jest zamontowany w dziurze wentylator, 15cm x 20cm 8) Z wyważeniem nie ma problemów, unosi się równo i szybko po odpaleniu wentylatora Druga sprawa jest taka, że mam pytanie - warto taki wentylator użyć do poduszkowca jednowentylatorowego? Tu mam na myśli, że ten wentylator mógłby spełnic dwa zadania - napowietrzenie fartucha i suw po poziomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 o jak kiedy ja sie tym bawilem powiem ci tak zmienilem troche koncepcje fartucha jescze nie sprawdzona ale przy starej zapodalem ten silnik z odkuzacza byly problemy z wywazaniem (brak tektrorki na nowy kadlub) i niezabardzo chcial sunac do przodu ale podstawowa wersja z malutkim wiatraczkiem powoli sunela do brzodu po glatkiej powieszchni bedziesz musial doswiatczalnie znalesc odpowiednia dlugosc fartucha zeby powieszchnia styku z podlozem byla mozliwie najmniejsza (minimalizacja tarcia) a powieszchnia nosna na tyle durza i lekka zeby 1/3ciagu wentyla uniosla go do gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 Dobrze mi idzie z budową modelu, potrafię już tworzyć całkiem dobrze wyważone poduszki, nawet przez chwilę poduszkowiec z 2 wentylatorami 12x12 z napełnioną poduszką o wysokości ok. 4 cm ładnie się poruszał :!: Chwilę, bo wentylator napędowy oderwał się od kadłuba i... die :( Teraz rozglądam się za silniczkami elektrycznymi, miałem okazję własnymi oczami zobaczyć jak silniczek od napędu CD ok. 32x z stworzonym przeze mnie metalowym śmigłem przecinał papier jak nóż wchodzący do roztopionego masła I tu pytam, jaka to zalecana klasa silnika? 400 ? 480 ? Cena silniczka razem z śmigłem niech nie wyniesie ponad 40 zł Przedstawiam poniżej propozycję, co o nich myślicie? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22331236 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22148805 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22148813 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22562940 I znalazłem fajny wentylatorek ;) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22087904 pozdro tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 te dwa ostatnie silniczki wygladaja na dobre (firmowe) ale napewno cholernie pradorzerne wiec jak chcerz latac na bateriach to kup lepiej jakies akumulatorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...