Skocz do zawartości
szogo

Program w c++(kalkulator)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na zaliczenie mamy w grupie trzy osobowej napisac projekt znaczy program mozna rzec prosty kalkulator. Progs ma sie skladac z jakby takich czterech czesci

-edytor

-translator(tworzy liste operacji)

-parser

-egzekutor(przeglada liste i ja wykonuje)

Oczywiscie wiem ze nikt nie ma czegos takiego ani nikt nie napisze bo tego nie oczekuje (choc gdyby byl jakis samarytanin :) ) ale nie wazne chodzi mi o to czy ktos ma jakis program w stylu kalkualtor napisany w c++ (my piszemy w visualu). Jesli ktos ma i moglby udostepnic bylibysmny wdzieczni. Chodzi nam o to, zeby miec puntk zaczepienia i jak to pisac(jakies pomysly jush mamy ale mozna sobie tesh jakos ulatwic :) ) to bylibysmy bardzo wdzieczni.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo napisanie kalkulatora to nie jest raczej straszny problem (no oczywiscie z podstawowymi opcjami, bo jezeli chodzi o jakis kalkulator naukowy to ja wysiadam...); a co do reszty to nie kumam totalnie co to zacześci?? no a jakbys napisal to w miare szybko to daj znac, bo ja tez musze jakis projekt zrobić...

no a tu masz to co wygooglowałem:

http://brain.fuw.edu.pl/~jarek/wyklad_prog...g2.1/sld001.htm

http://www.republika.pl/kgb007/download.html

http://www.republika.pl/kamila_k23/progc.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz bo to ma byc program prosty, zwykly kalulator z naciskiem na te 4 czesci :) mamy na to sporo czasu gdzies do grudnia(a moze i stycznia sam jeszcze nie wiem) tylko ze nasz wykladowca jest dosc skrupulatny :P

Tak sobie podzielil ten program i taki mamy napisac...tzn edytor ze jak sie podaje np : 2 + 2 - (4 *4) w tym sensie ze cale ma byc na ekranie( nie tak jak w kalkulatorze wciskasz 2 i + i ci znika i wpisujesz nastepna liczbe) i mozna to modyfikwoac kursorem ...co do reszty to sam jeszcze nie wiem :) ale to sie dowiem to napisze. Gdyby to byl taki prosty to by nie bylo problemow ale to ma byc "ambitny" program jak to okresil :P ( sam zauwaz ze to piszemy w grupach takie projekty )

Za te linki dzieki jak ktos jeszcze ma to z gory dzieki.

Pozdro

EIDT: sprawdzilem te programiki z linkow i to sa takie typowe na zdanie z laborki na laborke a nie projekt semestralny :) Takze sam widzisz ze niby prosty kalkulatorek ale to taki prosty nie ebdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde sciagnalem ten programik i wyskakuje jak chce skompilowac ze nie ma y.tab.h... po prostu jak includuje na poczatku w programie szuka go a w tej "paczce" pliczkow(oczywiscie rozpakowalem pliki) tam nie ma :/

Kolejność kompilacji jest taka:

1. Ściągnąć i zainstalować programiki flex i bison w wersji pod win32 - jest tego masa w sieci.

2. Katalog zawiera 3 projekty: calc1, calc2, calc3. Ich opis jest w PDF.

W linii poleceń trzeba wklepać (dla calc1) :

bison -d calc1.y

flex calc1.l

Pojawią się 2 nowe pliki *.c i brakujący y.tab.h.

3. Teraz zakładamy projekt w kompilatorze i dodajemy wszystkie *.c i *.h dotyczące calc1.

4. Kompilujemy, uruchamiamy z linii poleceń i voila - jest zaj****** kalkulator :)

Dla calc2 i 3 wystarczy dodać interfejs graficzny, dodać parę nowych funkcji do kalkulatora i projekt z bani :)

Podsumowując - koniecznie musisz przeczytać dołączony PDF oraz manuale do flex i bison. Jak zczaisz bazę to napisanie dowolnie skomplikowanego kalkulatora (a nawet kompilatora czy interpretera) to pestka :)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi