Skocz do zawartości
ToMo

Nie działa klawiatura :o

Rekomendowane odpowiedzi

Dorwałem od kolesia płyte główną Atrenda ATC-5200 z prockiem 200 MHz i mam duży problem z klawiaturą :/ Nie wiem cos sie stało ale u kolesia normlanie działało a jak przyniósł kompika do mnie to przestało :evil:

Czy da się tą płyte jakoś reanimować ??? Czy mozna kupić jakąś karte którą sie włoży w PCI albo ISA i podłączy pod tą karte klawiature ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorwałem od kolesia płyte główną Atrenda ATC-5200 z prockiem 200 MHz i mam duży problem z klawiaturą :/ Nie wiem cos sie stało ale u kolesia normlanie działało a jak przyniósł kompika do mnie to przestało  :evil: 

Czy da się tą płyte jakoś reanimować ??? Czy mozna kupić jakąś karte którą sie włoży w PCI albo ISA i podłączy pod tą karte klawiature ???

Karta USB i klawiatura na USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrr, to zdecyduj się, bo teraz piszesz, że jest na DIN, a przed chwilą czytałem, że:

Ta klawiatura ma jush w sobie 2 porty USB ...

czyli ma wbudowanego huba USB->sama jest na USB. Możesz napisać dokładnie co i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, sprawdź więc inną klawiaturę; jak nie działa, obejżyj gniazdo DIN i luty na płycie (mogło się wyrwać). Następnie obadaj mobo, bo przypuszczalnie ma możliwość podłączenia śledzia z portem PS/2, powinna na nim klawiatura ruszyć. Następnie zostaje Ci klawiatura USB ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obok złącza DIN jest 6 pinów i mam dodatkowy port PS2 na śledziu. Ale nie wiem jak podłączyć tego sledzia bo nie mam manuala do płyty i jakoś nie moge go znaleść w necie (a chyba ten śledz jest od jakiejs innej płyty ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze do podpięcia portu PS/2 na śledzu ma 6 pinów (nie wszystkie muszą być). Samo podłączenie ma afaik 4 żyły. Pierwsza (czerwona) ma iść do pina na płycie, który jest grubiej obrysowany (przynajmniej powinien). Jak podłączysz odwrotnie, nic nie spalisz.

Ale naprawde nie wiem, czy na tym porcie może być klawiatura podpięta, czy tylko mysz. Powodzenia, tak czy owak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze do podpięcia portu PS/2 na śledzu ma 6 pinów (nie wszystkie muszą być). Samo podłączenie ma  afaik 4 żyły. Pierwsza (czerwona) ma iść do pina na płycie, który jest grubiej obrysowany (przynajmniej powinien). Jak podłączysz odwrotnie, nic nie spalisz.

Ale naprawde nie wiem, czy na tym porcie może być klawiatura podpięta, czy tylko mysz. Powodzenia, tak czy owak.

Nie bym była tego taki pewny że przez złe podłączenie nic nie zepsuje bo właśnie tą płyte przez to uszkodziłem i nie wiem co teraz zrobić. Bo znalazłem PDF'a i nie ma tam nic wspomniane o podłączaniu klawiatury pod USB i właśnie nie wiem czy jak ją podłącze to będzie działała. A w sumie to jakoś nie widzi mi sie wydawanie z 50 zł na klawiature z USB która nie bedzie działać i potem ją położe i będzie leżała ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożycz od kogoś na czas testów, a jak nie masz, to postaraj się w jakimś sklepie dogadać, że jak nie ruszy, to oddasz. Mnie się zawsze udawało.

Podłączenie PS/2 Ci opisałem, spróbuj najpierw podpiąć klawerę PS/2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom wiec zakupiłem sobie klawiature na USB i jest dobrze ale do czasu...

moge wejść tylko do BIOS'u a dalej komp jush nie reaguje na przyciskanie klawiszy itp. w BIOS'ie nie moge znaleść tesh takich opcji jak na swojej płycie zeby klawiatura działała w Windowsie itp. ??? Jak to można inaczej rozwiązać ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy!

Jeszcze jest jedna ewentualność. Płyty główne pod mw. P200 miały w sobie jedną ciekawą opcję. Jedną zworką na płycie ustawiało się opcję, aby płyta cały czas dawała napięcie na klawiaturę w przypadku zasilacza ATX, np ASUS TX97 (hot-key start etc.). Jeżeli ta zworka WYPADŁA, klawiatura nie działała wogóle. Proponuję poszperać w instrukcji, a jeżeli jej nie ma, to zwykle było trzypinowe gniazdko (do zworkowania) na płycie nieopodal złącza klawiatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...