Skocz do zawartości
pajacyk

Karty dzwiekowe-drugie podejscie

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem sobie w tamtym poście o różnych kartach dzwiękowych i powiedzcie czy dobrze zrozumiałem.

SB LIVE to taka sobie karta a za znacznie mniejsze pieniadze mozna kupic cos lepszego?

Gdzie mozna cos poczytac o kartach dzwiekowych?

Jakie karty tak powiedzmy do 70 zł polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB Live to świetna karta! Czasem sa problemy zkonfiguracją hardwaru, ale takie rzeczy zawsze się zdażają, może w przypadku sb live trochę częściej, ale myślę że zawsze można to rozwiązać. Jeżeli chodzi o karty z systemem 5.1 to chyba lepszej i tańszej nie znajdziesz. Podobne karty wypuszcza jeszcze terratec i chyba ostatnio genius. Co do innych nie wiem. w każdym razie unikaj audigy - niewiele lepsze trzy razy drożej prawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem sobie w tamtym poście o różnych kartach dzwiękowych i powiedzcie czy dobrze zrozumiałem.

SB LIVE to taka sobie karta a za znacznie mniejsze pieniadze mozna kupic cos lepszego?

Gdzie mozna cos poczytac o kartach dzwiekowych?

Jakie karty tak powiedzmy do 70 zł polecacie?

Witam

To juz chyba jest nieporozumienie (ktore?).. Live! nie jest taka zla. Chodzi jedynie o wyjatkowo ohydny monopol jej producenta (CL) w Polsce (tylko!) i zawyzanie cen detalicznych, oraz oszukancze machloje - klamliwe dane techniczne, "sponsorowanie" pism IT, itd. Cos podobnego robila kiedys "znana" f-ma LekSmark PL. Zas problem jest gdzie indziej. Jesli piszesz "karta za 70zl"- za taka cene Live!`a nie kupisz. Za tyle (a czasem i wiecej) beda Ci usilowac namiastki AC97 pn. SB-128 (lub nawet SB-64) sporzedac - karty-zabytki, warte ze 30-40zl realnie, o bardzo nedznych parametrach, gorszych nawet niz SB-16 ISA.. Tu jest problem.

W takiej sytuacji moim zdaniem optimum jest karta Yamaha Y-724, z ktorej parametrami zaden SB-128 nawet nie moze sie rownac, bo jest sprzetowa (SB-128 to karta software`owa, scislej "emulator karty dzwiekowej"), i kosztuje ok. 50zl - taniej niz ktorykolwiek wyrob zlodziejskiego monopolisty SB..

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam - chyba juz bardziej jasno, niz wyzej, wyrazic sie nie moglem. Jest to wyjasnienie dla osob, ktore zarzucaja mi box mailami, a nawet (pewna firma wysylkowa).. strasza Sadem. Za kwote <=70zl kupujemy nie-SB, chyba ze monopolista wreszcie obnizy ceny swoich resztek magazynowych do rozsadnych cen. Powtarzam: SB128 PCI, w pudelku, ze sterownikami, i z.. otwarciem dzwi przed jej nabywca - jest warta max. 40zl. Potrafie to dowiesc, przytaczajac wszystkie skladniki ceny. Niestety - do naszych sprzedawcow ta prawda nie dociera.. Wola krasc.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakies 30zl mozesz kupic karte muzyczna Mint'a z EAX'em. Troche bardziej obciaza kompa niz orginalny Live.

ja nie polecalbym kart "padaczkowatych" producentow nawet jesli maja super parametry na papierze (szumy, trzaski, konflikty itp. sa bardzo czeste, do tego niedopracowane sterowniki itp.). lepiej kup sobie sb 128 pci (chocby ode mnie :-) - tania i bardzo dobra, chociaz parametry nie zachwycaja (2ch)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie polecalbym kart "padaczkowatych" producentow nawet jesli maja super parametry na papierze (szumy, trzaski, konflikty itp. sa bardzo czeste, do tego niedopracowane sterowniki itp.)

Mialem ta karte chwilowo i nie bylo problemow z wyjatkiem troche wiekszego obciazenia. Jesli karta ma byc wykorzystywana w grach to ladowac sie w karte bez EAX to imo sredni pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie polecalbym kart "padaczkowatych" producentow ...

Alez wlasnie Creatice Labs to producent "padaczek"- najgorsza z firm tej branzy, i najdrozsza za razem. Scisly odpowiednik TP.SA. Drogo, dziadowsko, durnie. Na dodatek - gigabajty pseudosterownikow (czytaj: binarnego smiecia), ktore juz te zolte chamy nawet.. sprzedawac naiwnym probuja.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u nich nie kupuj .... bosze ochlon troche ... bo nawet jesli masz racje za bardzo sie tym przejmujesz!!!

W dzisiejszych czasach nie wystarczy miec dobry lub lepszy produkt ... trzeba tez umiec go sprzedac ... a skoro CL wydal kupe kasy na marketing i przejął 90% polskiego rynku to GRATULACJE panom z dzialu marketingu CL .... PS. teraz musza te karty drozej sprzedawac zeby kasa wydana na reklamy im sie zwrocila ... no nie ???

PS... co za bzdury piszesz ze SB128 jest porównywalne z AWE 64 , albo co smieszniejsze z SB 16 ISA ;))) mega LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie polecalbym kart "padaczkowatych" producentow ...

Alez wlasnie Creatice Labs to producent "padaczek"- najgorsza z firm tej branzy, i najdrozsza za razem. Scisly odpowiednik TP.SA. Drogo, dziadowsko, durnie. Na dodatek - gigabajty pseudosterownikow (czytaj: binarnego smiecia), ktore juz te zolte chamy nawet.. sprzedawac naiwnym probuja.

--

Pozdrawiam

widze ze nvidia sie juz znudzila (dzieki ati) i wszyscy rzucili sie na creativa. a co powiecie o innych produktach tej firmy ? grafiki, napedy optyczne itd. swego czasu chcialem wymienic sb 128 na niedroga karte o wyzszych mozliwosciach. przetestowalem kilka z nich i kazda (sl. KAZDA), ktora byla tansza od SB byla DUZO gorsza. koniec koncow zostaje na razie przy SB, gdzie mam gwarancje jakosci, solidengo wykonania i wsparcia technicznego...

aha, jeszcze mozecie sie powyzywac na microsofcie, (cholerny monopolista), ktory robi badziewne systemy i inny soft (czemu wszyscy ich uzywamy ?)... a... w ogole... to i tak bez sensu... taka gadka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. swego czasu chcialem wymienic sb 128 na niedroga karte o wyzszych mozliwosciach. przetestowalem kilka z nich i kazda (sl. KAZDA), ktora byla tansza od SB byla DUZO gorsza. koniec koncow zostaje na razie przy SB, gdzie mam gwarancje jakosci, solidengo wykonania i wsparcia technicznego... (...) a... w ogole... to i tak bez sensu... taka gadka...

Oj.. Slabo szukales, jak widze, skoro wybrales.. najgorsze i najdrozej. Zle porownujesz. MS ma alternatywe, NVidia byla monopolista krociutko, zas CL "wybila sie" na monopol TYLKO w Polsce. U naszych Sasiadow (BRD) kroluja: Aztec, Turtle, Audiotrak, Phillips. A co w Polsce? Nic, smiecie ZlomTrzaskerowe jedynie. Proba sprowadzenia jakiejkolwiek innej niepodklasowj karty powoduje natychmiast zywiolowa reakcje prozniackich wystrzyzonych chloptasiow zbijajacych baki (dobre place maja) z Creative Labs Polska. Czyzbys tam pracowal? :( .. A to: "..solidne wykonanie i wsparcie technologiczne.." to cytat z CHIP-a, czy z KomputerSwiat? :lol:

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS... co za bzdury piszesz ze SB128 jest porównywalne z AWE 64 , albo co smieszniejsze z SB 16 ISA ;))) mega LOL

Witaj

Po pierwsze, to ja sie nie irytuje. Moja pasja wynika jedynie z checi pokazania wszystkim, a przychodza tu i hurtownicy, i sprzedawcy, i userzy jak jestesmy robieni w trabe, przez grupke cwaniaczkow.. Na wlasnej skorze odczulem ich potege. Kolega usiluje import kart konkurencji juz trzeci rok uruchomic, i ciagle "brak zezwolenia". CL smaruje rowno.. (ma z czego, skoro w Polsce maja ponad 7zl z 1-go USD - dobre przebicie, nie?). Moze sie weszcie zwykli ludzie obudza, i przestana mowic jak inny moj kolega: "z braku Sony mam Nomada" (sic!) :lol:

A co do SB16.. Coz, nie tylko wspomnienia graja role. Ta karta byla jak skala - stabilna, prosta, miala perfect sterowniki. A SB128 to tylko programowy syntezer, bez hard-bankow, szumiacy, z marnym przetwornikiem D/C (najtanszym na rynku), niestabilny jak win-modem, bo i scisle win-music bedacy. Tego w reklamowkach nie pisza :( Porownywaie go z Y-724 to zwyczajne nieporozumienie. Jak rower przy Mercedesie (Yamasze)..

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem napisać że dzwiek jest mi potrzebny glownie w grach i troche do filmow i mp3 aczkolwiek koneserem nie jestem

Glownie gry. [..] Pitur powiedz co mam kupic a tak zrobie!!! 

Witaj

Proponuje Ci Yamaszke Y724, ktora:

- w mp3 przewyzsza Live`a jakoscia, i nie "zre sie" z VIA (niestety, z CL jest z tym "cyrk");

- w filmach jest tez lepsza, bo ma malenkie opoznienie dzwieku (parokrotnie mniejsze niz np. Live!) ;

- w grach jest od Live`a niestety gorsza, bowiem nie obsluguje niektorych zaaawansowanych efektow, co jest wynikiem praktyk monopolitycznych CL - wykupil Aureala wraz z patentami ;

Ponadto, za Y724 przemawiaja takze inne wzgledy, np. zero problemow ze sterownikami, w KAZDYM OS-ie MS (lacznie z .NET) sa juz one zalaczone, co jest wynikiem umowy OEM pomiedzy MS i Yamaha na kilkanascie lat. O niebo stabilniejsze dzieki temu dzialanie, bo mikser, jadro sterownika, itd. sa juz czescia kernela Windows (kazdego). Za calosc zaplacisz 50zl (z SPDIF I/O), lub 70zl - z SPDIF-em na osobnym sledziu. Szczegolowe dane karty znajdziesz na stronie Yamahy. Polecam Ci "markowe" jedynie, cena jest ta sama, a "chinskie" Y724 czesto rozlatuja sie w rekach, i to wlasnie one "psuja" marke Yamasze (blad - powinna dawac licencje). Na pewno tego wyboru nie pozalujesz.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie Pitur troche przesadzasz, firma Creative owszem "fajna" nie jest ,rozne machloje ,ta paczka 250mb dodawana do sterownikow itp.

Ale prawda jest taka ze creative nic jeshcze nie zrobil ,kazdy ale to KAZDY nowy produkt jaki wydaja poprzedzony jest wykupieniem kogos, czegos ,kupieniem licencji (vide P10 ostatnio).

Sam mam audigy kupione za "zlodziejskie" 290zl i naprawde nienarzekam ,kiedys kiedy to creative nie byl jeshcze monopolista to karty muzyczne kosztowaly KROCIE (sam pamietam jakis test gravisa ,680zl dobrych pare lat temu) i creative sie wbil ze swoim niezlym i w miare tanim sprzetem ,zrobil sie ruch ,kilka firm padlo (bo KRADLY) ,jednym slowem creative ich wygryzl i to dzieki niemu karty sa takie w miare tanie dzisiaj.Co do SB i VIA to blad lezy po stronie VIA ,czytalem gdzies ostatnio (chyba na anandzie) ze blad tkwi w obsludze PCI przez VIA`e ,nie zaimplementowali wszystkiego i niektore karty glupieja trochu.Via sama sie przyznala do tego ,w KT400 bedzie jush normalne.

Co do tych poglosek jakoby audigy i live to to samo to moge stwierdzic ze to nieprawda, mam (a konkretnie brat ktory jest zawodowym muzykiem i ma wlasnie livea platinum) cala kope roznych lewych sterownikow ,niektore wlaczaja obsluge ASIO w livie ale opoznienia sa DUZO wyzsze od tych z audigy.Wyjscie Firewire mi sie przyda bo jestem na kupnie kamery cyfr. i karta daje naprawde dobra jakosc dzwieku.

A tak btw. jakosci dzwieku bym w mp3 nie mierzyl....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Co do SB i VIA to blad lezy po stronie VIA ,czytalem gdzies ostatnio (chyba na anandzie) ze blad tkwi w obsludze PCI przez VIA`e ,nie zaimplementowali wszystkiego i niektore karty glupieja trochu.Via sama sie przyznala do tego ,w KT400 bedzie jush normalne.

Zgadza sie.

PCI Latency Patch For VIA Chipsets 0.20

This is a Windows driver that will patch motherboards that have VIA chipsets. It is intended to solve these problems:

Files copied from one IDE hard disk drive to another are corrupted

The computer stops ("freezes", "hangs", "locks up") when playing sounds, especially to a Creative SoundBlaster LIVE! card

The computer stops when copying to or from an IDE DVD, CDROM, or CDRW drive

Sounds played by a Creative Labs sound card are distorted[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze sie tutaj zgodzic z Pitur'em.

Creative (wedlug mnie) w dzwieku to, to samo co nVidia w grafice. Monopolista.

Na dodatek, sterowniki zamiast lepsze robia sie coraz gorsze. Nie mowiac o tych wszystkich "extra", ktore sie instaluja.

Mam board z VIA chip'set i mialem wystarczajaco problemow z SBLive!, zeby w pszyszlosci szukac cos innego np. Home Theatre czy Turtle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur biore yamahe tylko powiedz jeszce (albo moze ktos inny) czy duzo gorzej bedzie w grach.

Gdzie mozna sie podszkolic w zakresie dzwieku w sieci?

Problem jest w tym, ze takiej JEDNEJ strony, to ja nie znam.. (moze ktos z Czytelnikow zna?), info jest rozrzucone po Sieci. Moze jeszcze tylko odpowiem krociutko na sam temat, o czym Koledzy pisali.

Problem z VIA jest istotnie "wina" VIA, ale dlaczego TYLKO z kartami SB?, bo np. Turtle`y, Philllipsy, Yamahy - dzialaja z VIA perfect bez zadnych "paczy"? Czy dlatego, ze SB takie zle, czy takie dobre, czy tez moze SB w pore nie porozumialo sie z jednym z wiodacych dzis producentow chipsetow, co uczynily inne f-my, w tym Yamaha - eliminujac te uboczne zjawiska w swoich wyrobach?

Ponadto karty sound sluza nam do roznych celow, rozne sa potrzeby ich uzytkownikow. Czesto widze kompa z Audigy i DVD.. w biurach, i wtedy dlugo mysle - czy komus na mozgu odcisk wyskoczyl? Audigy do.. Office`a?.. Czy po to rosna ceny i podatki? To samo jest u wielu userow domowych. Tych dziesiatkow mikserkow, aplecikow, playerkow, i innego smiecia, instalowanego standardowo z Live!`m, Audigy - 90% userow nie uzyje NIGDY. Po co wiec one? Jak to DVD w biurze? A.. ekonomia?

Zas karty typu: Mint, Hot, itp. sa to tylko namiastki kart, i sa nawet dla skrajnego amatora niemal bezuzyteczne. Czyli, z "kart srodka" pozostaje jedynie Y724 lub Y754. Obie coraz trudniej w Polsce dostepne, chociaz wciaz produkowane. Dlaczego ich u nas tak malo? Zreszta, takich "kart srodka" roznych firm jest na swiecie kilkadziesiat marek, niestety, wiekszosc z nich ma "szlaban" na nasz rynek :(

Dziekuje Wam wszytkim za dyskusje, i licze, ze pozostanie po niej jakis "osad", i moze doczekamy wiekszego wyboru w przyszlosci?..

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur biore yamahe tylko powiedz jeszce (albo moze ktos inny) czy duzo gorzej bedzie w grach. 

Gdzie mozna sie podszkolic w zakresie dzwieku w sieci?

Miałem ta karte jakis czas i potwierdzam jej niezla jakosc mozesz tez rozgladnac sie za 744 czy 754 wyjscie na 4 glosniki.

A co do efektow to niejest tak zle przynajmiej pod win 9x stery obsluguja Aureal A3D ,Sensaura, EAX 1 i 2 i jeszcze jakies ale trzeba znalezc sterowniki i pokombinowac (gdzies na chinskiej stronie byly rozne)

Polecam 744 bo te stery z obsluga EAX 1 i 2 byly tylko do 744 zeby je uruchomic na 724 musialem sporo sie nameczyc znieniac .inf .

Albo tu masz link do testu niezlej kary (taniej) na C-Media 8738 sprzetowy procesor efektow ale Midi soft (kto tego slucha :) )

Na ty samu chipie jest Hercules Gamesurround Muse XL ktory jak twierdza jest lepszy od SB Live.

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/105-102

Remik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ze mna 8)

Pozostaje wybor miedzy drozszymi live, mintem, yamaha i innymi jakie znajdziesz w sklepie. Powtorze jeszcze raz do gier bez EAX i A3D i podobnych to sredni pomysl. Daj znac jak cos kupisz :)

Acha: Xon <-= Szczesliwy posiadacz 2 kart Creative i plyt na VIA nie majacy problemow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei polecam w cenie do 70zł karte Zoltrixa Night-In-Gale. Karta

dzwiekowa PCI oparta na procesorze CMI. 20-głosowa polifonia FM oraz 128-glosowa General MIDI. Mozliwosc podlaczenie czterech glosnikow. Posiada 24 bitowe wejście/ wyjście SPDIF. Stery sa pod kazdego windowsa i nie ma z nimi zadnych klopotow. Tak samo nie ma problemow ze zgodnoscia sprzetowa w grach. Mam ta karte i jestw porzadku. Dobrze dekoduje dzwiek z DVD. Ale jak juz masz wylozyc te 70 zł to juz raczej polecam dolozyc i kupic SB Live. Ma zdecydowanie wiecej mozliwosci i glowna zaleta jest to ze w pelni obsluguje EAX co bardzo przydaje sie w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, ktora byla tansza od SB byla DUZO gorsza. koniec koncow zostaje na razie przy SB, gdzie mam gwarancje jakosci, solidengo wykonania i wsparcia technicznego...

Co do jakosci , to bym polemizowal szczegolnie wyjscia cyfrowego oraz przetwornikow , a jezeli chodzi o wsparcie to wsadz sie sobie gleboko w d..... Zrobili stery na Win Xp do live 5,1 w tamtym roku po 3 miechjach od wyjscia XP , i juz maja ciebie w [gluteus maximus] bo Audigy wypuscili ( i zostawili te niedopracowane stery co brzmia jakbys w blache napieprzal ) .

A jezeli chodzi o doczepianie sie o byle firme w danej kategori , to sie gruuubo mylisz , bo za duzo ludzi juz zle mowi o Cretivie ktory coraz gorsze rzeczy robi poczynajac od Kart grafiki , oraz napedow .

Sa super karty Herculesa , zreszta sam chcialem kupic, ale [gluteus maximus] :( firma ktora sprowadza nie miala wogule ani jednej w magazynie . Koles stwierdzil ze wszyscy karty Creative kupuja i nie oplacalne jest sprowadzanie innych firm , te karty kiedys w polsce zdobyly niesamowicie duze uznanie ( dzieki pierwszym karta z Eaxem, ktore niestety zostalo , prawie zadna karta z zagranicy nie moze sie wbic na polski rynek .

Tu troche o Herculesie , jezeli ktos wie gdzie go kupic niech da znac .Karta ma wejscie i wyjscie cyfrowe oba optyczne .

http://www.extremetech.com/article2/0,3973,9632,00.asp

A....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym chciał się zapytać o kartę do 100zł taką by odciążyła procesor, bo jakość mojego kodeka ac'97 mi starcza ale myś o tym że mi zawala operacje procka jest druzgucąca :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...