Skocz do zawartości
que_pasa

konkluzja na temat VIA C3

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno miałem w testach ten procesor i wiadomo podkręcałem go sobie, bez problemu poszedł na fsb 166 mhz. Potym doszedłem do wniosku że Via nas chyba niedługo czymś zaskoczy

no to czekamy :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki wyadjności na opoziomie celerona 1000, ale nie o to mi chodzi, mianowicie gdyby nie dzielniki na płycie to myśle że spokojnie poszedł by więcej, te procki tak mało mocy wydzielają że to musi osiągać wysokie częstotliwości. Tak samo jak p4 2,53 GHz jest najszybszym procem właśnie przez te gigaherce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno miałem w testach ten procesor i wiadomo podkręcałem go sobie, bez problemu poszedł na fsb 166 mhz. Potym doszedłem do wniosku że Via nas chyba niedługo czymś zaskoczy

Coz zaskoczyc to niezaskoczy bo sa znane plany VIA :) chociaz mysle ze troche beda musieli je zmodyfikowac. Powod to to ze dopiero na 2004 ! planuja 2GHz za to w 0.10 A na przelomie 2002/2003 powinien byc 1,5GHz. A teraz 1GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(o C3) Zalezy do czego.

Witaj

Brawo. Popieram Twoja opinie w calosci. Tez sie tym CPU "bawilem". Tym najslabszym (700-tka). Moje pierwsze mysli oscylowaly wokolo SP. Cyrixa (skojarzenie), ale juz po godzinie.. zmienilem zdanie. Proc nie jest do gier, zgoda, szybkoscia nie szokuje. Ale: jest zimny w czasie pracy, zimny jest zasilacz, cichutki caly komputer ("cykanie" Barracudy IV slychac!), a calosc pobiera malenko energii. Jest bardzo stabilny, w porownaniu z Intelem, w powszechnie uzywanych aplikacjach. Do prostych zastosowan idealne ekonomicznie rozwiazanie, do serwerow niewielkich takze. Lepsze na pewno niz "potwor" z kilogramowym "radiatorem" i piecioma wentylatorami. A przede wszystkim: tanszy, nie tylko w zakupie, ale i w eksploatacji. Znacznie tanszy.. Choc, czy Overclocker to doceni? :lol:

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do prostych zastosowan idealne ekonomicznie rozwiazanie, do serwerow niewielkich takze. Lepsze na pewno niz "potwor" z kilogramowym "radiatorem" i piecioma wentylatorami. A przede wszystkim: tanszy, nie tylko w zakupie, ale i w eksploatacji. Znacznie tanszy.. Choc, czy Overclocker to doceni?

Dokladnie, wiekszosc tutaj patrzy tylko z jednej strony na sprzet (gry). A te procki bardzo ladnie sprawuja sie w pracach biurowych. Niewielki server na C3 no moze ale jednak czesto lepiej miec pewien zapasik wiec ta decyzje juz trzeba bardziej przemyslec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz zaskoczyc to niezaskoczy bo sa znane plany VIA :) chociaz mysle ze troche beda musieli je zmodyfikowac. Powod to to ze dopiero na 2004 ! planuja 2GHz za to w 0.10 A na przelomie 2002/2003 powinien byc 1,5GHz. A teraz 1GHz.

jeśli ten 1,5 GHz bezie dalej pobierał i wydzielał tak mało mocy to jestem pewine że ładnie będzie się kręcił, jeszcze jak VIA pomyśli nad zwiekszeniem cachu to myślę że za te pieniądze to będzide niezła alternatywa, ostatnio powyciągałem z kompa wszystkie urządzenia, został tylko proc i pamięć i udało mi się ustawić magistrale 174 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA C3 to procki dla lamerów :) jak ktoś chce mieć procek wydzielający mało ciepła niech kupi Duraka1000 zmieni mnożnik na 7 i jest okey a wydajność via c3 933 jest katastroficzna na poziomie celka400-466MHz :x do tego cena takiego c3 933 to jakaś pomyłka za 250zł można kupic durona 1200 i zrobić taki trik jak mówiłem u góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA C3 to procki dla lamerów :) jak ktoś chce mieć procek wydzielający mało ciepła niech kupi Duraka1000 zmieni mnożnik na 7 i jest okey a wydajność via c3 933 jest katastroficzna na poziomie celka400-466MHz :x do tego cena takiego c3 933 to jakaś pomyłka za 250zł można kupic durona 1200 i zrobić taki trik jak mówiłem u góry

I tu sie mylisz sprubuj w niewentylowanej obudowie założyć na takiego

"odkręconego" durona sam radiator.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....lamer sie odezwał.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt cena jest przesadzona , a wydajność... ale nikt przecież niemówił

że ten proc jest do gier ,ja jakbym miał sobie kupić takie coś to tylko

do biura by stworzyć bardzo cichego kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....lamer sie odezwał.........

sorki jeśli Ciebie uraziłem, powinienem ująć to inaczej, nie jest to procek poprostu dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA EZRA to fajne procesory dla ludzi kturzy lubią ciszę i obudowy np. atx slim (małe i fajnie wygląda) a pozatym na serwerek sieciowy w sieci podwurkowej nadaje się doskonale bo nie zre prondu jak grzałka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet wiesz co mowisz ??

widziales kiedys na oczy procka VIA 1000 ??

jest na nim maly radiator (wielkosci tych na gf2mx na ktorych nie ma wentylatorow) i wentylator ktory chodzi chyba na 1000 RPM

a jak zalozysz takie cos na durka 700MHz to bedziesz na nim mial przeszlo 100 stopni

jak mialem kidys durka 750 i dali mi wentylator od Pantium 2 to temp podczas instalacji windowsa dochodzila do 70-75 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...