Skocz do zawartości
Varrol

Jaki LCD 17' - na co zwracać uwagę?

Rekomendowane odpowiedzi

No więc musze kupić monitor LCD - to już raczej pewne, bo obecny już niedługo pożyje...

Myślę, o monitorze LCD 17', bo w stosunku do 15' jest niewielka różnica, a 18' i więcej sa koszmarnie drogie.

W sumie, to zastanawiam się nad dwoma modelami:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5629

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7704

ale może jest coś lepszego bo mniej więcej tej cenie? Jedno co jest dla mnie ważne, to dobra firma z dobra gwarancją, no i monitor musi być czarny.

No i jakie parametry powinien mieć taki monitor - czy czas reakcji 25ms to dobrze? itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ranyyy... zastanowmy sie :)

najwazniejsze roznice

-----------------------------------------------

- philips - nec

-----------------------------------------------

czas reakcji - 25ms - 16ms

kontrast - 400:1 - 450:1

zlacze - DVI-D - D-Sub, brak dvi

katy widzenia - 160 - 140

cena - tanszy ;p - drozszy

no ja bym wzial jednak neca, chociaz philips tez jest bardzo dobry, oczywiscie wybor nalezy do ciebie. aha wiecej osob kupilo na komputroniku neca (moze faktycznie jest lepszy) co widac po komentarzach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nec nie ma złącza cyfrowego, chociaż w komentarzach ktoś napisał że nie ma różnicy to z testów innych monitorów jasno wynika, że różnica jest spora

osobiście nie zdecydowałbym się na lcd bez cyfrowego

jak z neca to lepiej wybrać: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5631

jak możesz trochę dopłacić to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8927

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nec wg mnie najlepsze monitory LCD. Najlepiej żeby miał OmniColor (regulacje 6 barw a nie 3). Sam się przymierzałem do modelu 1560VM, ale cóż kasa się jakoś rozeszła i jade na philips'ie 100Hz kineskopowym, ale jak będę kupował LCD to tylko Nec'a... sądzę że niestety szybko się to nie stanie bo zacząłem grać na basie i od jakiegoś czasu kompletuję sprzęt z branży muzycznej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kolego mam tego philipsa pod drugim linkiem tylko ze w kolorze srebrnym - dokladnie 170B4Bs

co moge powiedziec - monitor dzialal swietnie przez pierwsze 20 minut potem mu sie umarlo i mam teraz trupa w kartonie za 2 tys. zl

poprostu nie chce sie wlaczyc i tyle, pewnie padl zasilacz w monitorze

podobnie jak ty szukalem idealnej 17, po rozsadnej cenie

padlo na philipsa, jego ogromna przewaga jest czas reakcji 25 ms i DVI, niestety producent nie dostarczyl kabla i trzeba sie liczyc z wydatkiem rzedu 50 zl.

obraz na philipsie z dvi - poprostu zatkalo mnie, brak slow, czuc roznice miedzy cyfrowym a analogowym, moge to porownac z ogladaniem TVN na

kablowce a na cyfrze+, smuzenia nie wychwycilem ( mialem tylko 20 minut )

jezeli masz szczesliwa reke do srzetu komputerowego bierz philipsa

ja mam nadzieke ze wymienia mi monitor od reki juz w poniedzialek

to napisze wiecej

co do neca, rzuc okiem na ten test:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=175

po lektorze cos mi sie wydaje ze te 16 ms to sobie nec narysowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co do NEC-a to byl w jednym z serwisow test, gdzie wyszlo ze te 16ms to tylko chwyt marketingowy. Na NEC-u smuzenie bylo tak silne, ze nie dalo sie grac np. FPP (moze to byla jakas magiczna usterka albo cus ;) ).

Jezeli juz sie wydaje te >2k pln na monitor, to najlepiej byloby zobaczyc go w akcji i np. porownac z innymi (kupowanie monitora via net bez wczesniejszego osobistego obadania jest moim zdaniem dosyc ryzykowne - chodzi o model, nie egzemplarz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ten tescik

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=175

weflug recenzenta - zmuzenie w szybkosciowkach nie do zniesienia

Uuu niedobrze...

Chciałbym zaznaczyć, że nie ograniczam się do tych dwóch modeli co podałem - są one tylko przykładowe.

Monitora pewnie nie kupię przez net - a raczej na pewno, zresztą nieważne - chodzi mi o wybranie, jak ktoś napisał, idealnej 17-nastki LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, kupownaie monitora przez internet to staraszne ryzyko

jak tam u ciebie z kasa?

ja mialem 2200 zl. w kieszeni i wybralem tego philipsa

mysle ze warto, za ta cene dostajesz bardzo przyzwoity monitot z dvi i co najwazniejsze pelnym czasem reakcji 25 ms, tylko musisz przed zakupem go obstukac i wybadac

na mnie w poniedzialek czeka nowy do zamiany - mam nadzieje ze tym razem posluzy mi dluzej niz 20 minut

jak mieszkasz w duzym miescie warrto wybrac sie do MediaMarkt

ja tam swojego nabylem, dokladnie w Poznaniu

atrakcyjna cena, duzy wybor ( conajmiej 10 siedemnastek stoi kolo siebie i mozesz sie nimi pobawic ) i co wazne uszkodzone wymieniaja bez problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nec nie ma złącza cyfrowego, chociaż w komentarzach ktoś napisał że nie ma różnicy to z testów innych monitorów jasno wynika, że różnica jest spora

jak możesz trochę dopłacić to:http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8927

To nie jest prawda co piszesz. Nie ma wcale "SPOREJ" roznicy. PCMAGAZINE porownywal ten sam LCD z ANALOG i DIGITAL connectors i napisal ze roznica jest prawie nie widoczna. Ze swojego doswiadczenia wiem ze LCD<>LCD. Moga miec te same parametry ale jakosc obrazu moze byc spora poniewaz moga miec innej firmy panele. Ja osobiscie nie wierze w NECa poniewaz ma krotka jedno roczna gwarancje plus tak jak to juz ktos napisal 16ms jesli chodzi o NECa to tylko na papierze. Ja bym tylko kupowal SAMSUNGA lub LG poniewaz obie firmy sa liderami jesli chodzi o LCD technologie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak możesz trochę dopłacić to:http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8927

To nie jest prawda co piszesz. Nie ma wcale "SPOREJ" roznicy. PCMAGAZINE porownywal ten sam LCD z ANALOG i DIGITAL connectors i napisal ze roznica jest prawie nie widoczna. Ze swojego doswiadczenia wiem ze LCD<>LCD. Moga miec te same parametry ale jakosc obrazu moze byc spora poniewaz moga miec innej firmy panele. Ja osobiscie nie wierze w NECa poniewaz ma krotka jedno roczna gwarancje plus tak jak to juz ktos napisal 16ms jesli chodzi o NECa to tylko na papierze. Ja bym tylko kupowal SAMSUNGA lub LG poniewaz obie firmy sa liderami jesli chodzi o LCD technologie.

Te wejścia cyfrowe, to raczej na przyszłość myślę, bo i tak moja grafa takowego nie posiada. Co do różnicy, to też wydaje mi się, że jest niewielka, ale w przyszłości pewnie wszystkie grafy i monitory będą na taki kabel, więc lepiej od razu kupić taki, zamiast później bawić się w przejściówki...

Co do kasy... hmm to trudno powiedzieć - chcę kupić dobry monitor, ale też bez przesady z ceną - Eizo mi się marzy, ale cenowo jest wręcz zabójczy. 3k zł to absolutny max, ale raczej muszę coś poniżej 2500zł wybrać... W sumie dopiero w połowie listopada będę kupował, ale wtedy musze juz wiedzieć co i gdzie kupić.

Samsung i LG - no cóż nie mam zaufania do jakości produktów tych firm - ale skoro robią dobre monitory, to może się zdecyduję - nie chciałbym podjąć złej decyzji bo to jest (będzie) najważniejsza i najdroższa część w moim kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1: Było, szukaj :!: (jakiś moderator powinien wpaść i zamknąć ;) )

Po 2: IMO kupno LCD bez wejścia DVI to pomyłka. Jak się płaci tyle kasy to nie ma co oszczędzać 200-300 zeta (to około 10% ceny). Róznica jest. Tym większa im lepsza karta graficzna i im większy panel.

Po 3: 17' to najoptymalniejszy rozmiar. 15 troche mała a 18 zdecydowanie zbyt drogie.

Po 4: Jak bym miał na zbyciu prawie 3 kawałki to bym brał tylko ten monitor iiyama AS4332UT - już go zresztą komuś polecałem. Cena około 2900 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadzam sie z przedmówcą. Sam posiadam panel LCD (wprawdzie 19'') ale przez złącze DVI obraz jest żyleta. Nie porównywałem zbyt dokładnie z analogiem, ale już na oko widać różnicę, po za tym odpada ci część czynności konfiguracyjnych na cyfr.

Co do tego testu to ja mam odczucie że jednak trafił im się do labu jakiś trefny model.

Zanim kupiłem swój monitor, testowałem (w sklepie) kilka modeli 17'' i ten NEC (konkretnie 1760NX) naprawdę prawie w ogóle nie smużył. Kazałem sobie postawić koło siebie 7 paneli (a co mi tam, w końcu klient nasz pan :wink: ) i na każdym oglądałem (Nokia Monotor Test, PassMark Monitor Test, 3dMark 2k01 i film DVD)

Już zresztą zamówiłem tego NEC-a i wpłaciłem zaliczkę. No, ale trafiła się okazja i wziąłem 19'' z czego oczywiście jestem jak najbardziej zadowolony :P

Polecam tego NEC-a, żadnych Philipsów i Belinea (widziałem na własne oczy i smużą :( )

Z wartych zainteresowania to podam jeszcze Acer (naprawde dobre panele) tylko nie pamiętam już teraz modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nec którego oglądałem - model 1560NX (VM niestety nie było) był bardzo spoko, smużenia nie zauważyłem, a na monitorze były puszczane teledyski z mtv2. Przed monitorkiem stałem z godzinę, bo byłem pewien że kupię LCD, a tu klops... Jesteś z wawy to idź sobie do najbliższego Media Markt i oglądaj monitorki, tylko jak sobie jakiś wybierzesz to powiedz, że chcesz kupić właśnie TEN konkretny [muszą ci sprzedać z wystawy]. Każdy monitor jest inny, ja bym tam z magazynu bez przetestowania nie brał. Co do DVi słyszałem, że nie ma różnicy, ale ja tam w to nie wierze - jak obraz jest przekonwertowywany to nie ma opcji żeby jakiś strat nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej przekonuję sie do NECa 1760NX... Ale w sumie widzę, że z tymi LCD to jest sporo kłopotów - a sam wybór, to już tragedia - nie dość, że trzeba wybrać z całej masy różnych monitorów, to jeszcze monitory z tego samego modelu się mogą róznić.

Wiem, że temat był wcześniej poruszany, naczytałem się sporo wątków o LCDekach, ale ciągle pojawiają się nowe modele, ceny sie zmieniaja itp. Poza tym widzę, że jest to część komputerowa, którą najtrudniej kupić... Łatwo jest wybrać procka, grafę itp...

Jedno jest pewne - monitor LCD jest mi potrzebny - chociażby ze względu na oczy. Cały czas przeglądam recenzje i porównania monitorów, ale w sumie opinie też są różne.

Gdybym chociaż wiedział, czy lcdeki stanieją w najbliższym czasie, albo czy pojawi się jakaś nowa ich generacja, to może bym z tym poczekał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD cały czas tanieją, choć niezbyt szbko. IMO 15 calowe mogłyby być poniżej 1000 zł ale ich cena jest utrzymywana marketingowo, żeby był popyt na CRT. Poza tym monitor LCD z wejściem D-Sub powinien być droższy od monitora z DVI - przecież wymaga dodatkowego przetwornika alalogowo-cyfrowego - znów marketing (to słowo to dla mnie przekleństwo) się kłania.

Co do zmian, to zachodzą one bardzo szybko - proponowana przeze mnie iiyama ma obecnie wg producenta response time równe 25ms, a kiedyś miała 35 ms. Po prostu nie zmieniając oznaczenia modelu, zmienili w nim wyświetlacz na nowszą generację. Inni producenci chyba robią podobnie.

Wybór łatwy nie jest bo i ceny i parametry zmieniają się bardzo szybko, a brak aktualnych, rzetelnych testów. Ale to chyba lepiej, że wybór jest (zbyt) duży, niż gdyby na rynku były tylko LCD firm Unitra, Neptun i Jowisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety lcd sie kupuje konkretny monitor bo technologia taka ze kazdy moze sie roznic - co do Neca to jest swietna firma i na lcd z 2002 pracowalem a teraz jescze lepsze, dvi - to naprawde moze polepszyc obraz - wiadomo lcd to nie crt profi i kazdy myk techniczny poprawia obraz ktory zeby dorowanc super crt to w lcd kosztuje,

ja bym bral tego neca 1760nx , mam crt neca od 3 lat i obraz jak poroewnuje do innych to jest zyleteczka a chodzi b duzo i sie do tej pory nie zepsul odpukac ;)

a ta iyama http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8927 tez spoko wydaje ale nie widzialem w boju a ten> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3893 to ponoc miodzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam artykulik 17 Inch Monitors with 16 and 20 ms

na serwisie Tomshardware :

http://www4.tomshardware.com/display/20030...0626/index.html

porownanie monitorow zbudowanych na matrycach od praktycznie dwoch producentow o czasie reakcji 16 ms vs 20 ms :

Hyundai Q17, 20 ms

Iiyama AS4314UTG, 20 ms

NEC LCD1760V, 16 ms

Proview PS-776D (PRO776), 16 ms

Solarism LM-1730, 16 ms

ViewSonic VG170m, 16 ms

najlepszy okazal sie Hyundai o czasie reakcji 20 ms pomimo ze NEC deklaruje szybsza matryce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam artykulik 17 Inch Monitors with 16 and 20 ms 

na serwisie Tomshardware :

http://www4.tomshardware.com/display/20030...0626/index.html

porownanie monitorow zbudowanych na matrycach od praktycznie dwoch producentow o czasie reakcji 16 ms vs 20 ms :

Hyundai Q17, 20 ms 

Iiyama AS4314UTG, 20 ms 

NEC LCD1760V, 16 ms 

Proview PS-776D (PRO776), 16 ms 

Solarism LM-1730, 16 ms 

ViewSonic VG170m, 16 ms 

najlepszy okazal sie Hyundai o czasie reakcji 20 ms pomimo ze NEC deklaruje szybsza matryce :P

Ow... coraz gorzej - jak tak dalej pójdzie, to moge nawet zrezygnować z kupna lcdeka. A miało być tak pięknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat w tescie na Tomshardware najlepszy tzn najbardziej uniwersalny z najmniejszym smuzeniem okazal sie Hyundai oparty na matrycy Hyundaia - pomimo malego buga w sofcie (cos tam nie mozna bylo zmienic pomimo opcji) wygral - poza tym cena u nas to o ile dobrze pamietam ok 2 tys zl czyli bardzo korzystna :)

Warto zwrocic uwage ze w testach monitorow LCD na Tomshardware, w przeciwienstwie do naszych rodzimych testow, kieruja sie jedna metodologia testu (pomiaru jakosci) - najpierw kalibruja wszystkie monitory jednym softem a pozniej oceniaja rozne parametry - u nas niestety wszystkie testy polegaja na wlasnym odczuciu testera (a jak wiadomo tyle opinii ilu Polakow) ktory rzadko kiedy ma dostepna do testow jednoczesnie wieksza liczbe monitorow, ze o uzyciu programu kalibrujacego nie wspomne.

I tak na serwisie in4.pl monitor NEC 1760 NX uzyskal niezbyt pochlebna recenzje cyt.:

" Jednak smużenie to największa wada tego modele. Tu NEC 1760NX mnie rozczarował ale może za dużo sobie po nim obiecywałem ? Graczom go nie polecam ..."

Oceniony przeciwnie do innych serwisow zwlaszcza zagranicznych m.in. Tomshardware, gdzie jest polecany do gier ze wzgledu na szybki czas reakcji matrycy. I teraz nie wiadomo czy redaktor testujacy zbyt przywykl do CRT i ma zle podejscie czy rzeczywiscie NEC bardzo smuzy w dynamicznych scenach pomimo najszybszej obecnie matrycy.

Jesli chodzi o moje prywatne zdanie to na Twoim miejscu zainteresowalbym sie modelem ACER 1731 - kabel DVI w komplecie co wazne i ponoc jakosc obrazu full wypas - poczytaj forum Frazpc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol: przejdz sie tez po sklepach, np do wgk pod GUSem. Polukaj sobie ktory Ci najbardziej pasuje ;) Albo warto odwiedzic np: Lorien (www.lorien-komputery.pl) , ogolnie mili ludzie , pozwala Ci na kazdym lcd obejrzec fragment filmu, wlaczyc gre, inne, potestowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem w Mediamarkt w Czeladzi i obraz nedzy i rozpaczy jesli chodzi o monitory - nie wiem za co placa tym leniwym debilnym sprzedawcom - wiekszosc monitorow o ile nie wszystkie maja fatalnie ustawiony obraz - geometria obrazu czesto spieprzona a kolory to juz w ogole - i tak nawet najlepszy Sony za 2900 zl mial obraz taki ze model 15" za tysiac z kawalkiem wypadal wzorowo.

I to ma byc zacheta dla klienta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do Hyundaia 17 to chyba nie na darmo jest najczesciej kupywanym monitorem LCD w sklepie Barwkomp.pl - tyle osob raczej bubla by nie kupilo :)

najlepiej Varrol zapytaj sprzedawcow z tego sklepu - mozna pogadac z nimi przez GG :)

poza tym chyba sklep Tweaka to sklep Barwkompa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.monitor.pl/ tutaj masz kopalnie danych o monitorach.

Ja osobiście przymierzam się do kupna monitora LCD i padło na Neovo, miałem okazje widzieć go w porównaniu z Philipsem, Nec i Lg(tyle że nie pamiętam modeli :( ale były w podobnym przedziale cenowym) jakość obrazu a szczególnie barwy mnie powaliły.Mają też niezłe ceny i wypasione zasady gwarancyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...