Skocz do zawartości
Demboch

synchronicznosc pamieci i proca

Rekomendowane odpowiedzi

to jest na zasadach że jak masz płyte AYNSCHRONICZNĄ to jak wsadzisz np: pamięci do 1 i 3 slota to działa lepiej niż byś je wsadził do 1 i 2 ... a jak masz synchroniczną to niema znaczenia jak wsadzisz je

hahaha, nie mam pojęcia o co ci chodzi. nie ma płyt synchronicznych i asynchronicznych.

synchro jest kiedy np. procesor pracuje na magistrali (FSB) 133 MHz (efektywnie 266) i pamięci pracują na 133 (266 MHz efektywnie). tzn na jeden cykl pracy procka przypaka 1 cykl pracy pamięci, wtedy nie ma zbędnych oczekiwań itp.

asynchro to np. jak masz athlona na FSB 133 (266) i pamięci na 200 (400) MHz, czyli pamięci chodzą szybciej niż magistrala procka, lub też odwrotnie, np. procek na FSB 200 a pamięci 166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić, ale sądze że Demboch pyta o zależność w puszczaniu pamięci synchronicznie z zegarem procesora a nie o wkładanie modułów do płyty. Jeśli mam racje, to chodzi o to że niektóre płyty mają dwa ustawienia: pamięć ustawiona synchronicznie z prockiem lub asynchronicznie. U niektórych jest to opcja np. (dla SDR) 100 lub 133 Mhz albo "core clk" lub core clk + 33Mhz". Ogólnie sprzet powinien się szybciej sprawować jeśli prędkość procka jest synchro z pamięcią np. FSB=133Mhz i pamięć=133Mhz. O to chodziło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha czyli majac batona 166 (efektywnie 333) to musze miec tez ramy 166 (efektywnie 333) ...

to mam nastepne pytanka :

1)ramy sie podkrecaja razem z FSB czyli majac FSB 180 to i batonik sie podkreca do 180 x mnoznik i ramy tez sie podkrecaja co daje synchronicznaosc ..?

2)czy to efektywne taktowanie nazywa sie DDR

3)czy to efektywne taktowanie dziala zawsze (tzn 166 to 333 , 180 to 360, 200 to 400 itd) ??

4)czy mozna osbno krecic ramy i FSB (tak aby usyskac synchronicznosc np CPU 133(efektywnie 266) a ramy 200 (efektywnie 400)

dodane chwile potem

Tak dzon o to mi chodzilo ale na DDR'ach ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR czy SDR wszystko jedno. ja tylko podałem przykład.

Po pierwsze, WSZYSTKO jest zależne od FSB. Podkręcając FSB podbijasz procka, pamięć i niestety resztę sprzętu. Znowu dam przykład. Barton:

>Jeśli FSB=166(333)Mhz to: CPU=166xmnożnik, RAM=166(333)Mhz, PCI=33Mhz

>Jeśli FSB=180(360)Mhz to: CPU=180xmnoznik, RAM=180(360)Mhz, PCI=36Mhz.

A DDR znaczy Double Data Rate czyli twoja pamięć to 166x2=333Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest na zasadach że jak masz płyte AYNSCHRONICZNĄ to jak wsadzisz np: pamięci do 1 i 3 slota to działa lepiej niż byś je wsadził do 1 i 2 ... a jak masz synchroniczną to niema znaczenia jak wsadzisz je

eeeee jasne :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdź stąd i nie wracaj. Jak nie masz pojęcia, o czym piszesz, to zostaw klawiaturę w spokoju i idź porządkuj kolekcję pokemonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego tylko nforce daje sobie z takim taktowaniem pci ?

Nie wiem jak w innych płytach ale mój Abit NF7-S ma PCI ustawione na stałe na 33 Mhz. :twisted: Z tego co pamiętam tylko nforce2 daje taką możliwość, ale głowy za to nie dam.

zapominasz o firmie, która cichaczem omija wojnę VIA vs nVidia - SIS. modele 746, 746FX i 748 mają zablokowane PCI/AGP a nieoficjalne biosy dająmożliwość całkowicie dowolnie je ustawiać, nawet teoretycznie PCI ponad 70 MHz da się ustawić.

tylko że na 746 (może przez to że to ECS) dla FSB 198 PCI 33 jest spox, ale dla więcej trzeba podwyżsyć na 34 lub 35 MHz. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego tylko nforce daje sobie z takim taktowaniem pci ?

Nie wiem jak w innych płytach ale mój Abit NF7-S ma PCI ustawione na stałe na 33 Mhz. :twisted: Z tego co pamiętam tylko nforce2 daje taką możliwość, ale głowy za to nie dam.

zapominasz o firmie, która cichaczem omija wojnę VIA vs nVidia - SIS.

Z SIS-ów to ja tylko Shimano znam. :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze juz zrobione - teraz mam 1100 na pci 37 to juz chyba styknie co nie ?

hmmm i jeszcze mam pytanie majac ramy 200(400) i batona 166(333) moge w jakis psosb stworzyc miedzy nimi synchronicznosc ????

Taaaak, ustawiając bartona i pamięci na 400Mhz, albo bartona i pamięci na 333Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies sie chyba zgubilem po drodze bo albo mam zwidy albo widzialem cos w stylu ze koles ma ramy 200(400) i mail athlona z szyna 133 (266) - czyli wtej chwili asynchronicznie - krecil szyna FSB na 200 (400) aby uzyskac synchronicznosc z ramami ktore mialy by niby z zegarkiem stac w miejscu czyli na 200(400) .... czyli nieprawda bylo by to co napisal tam ktorys moj przedmowca o tym ze podkrecajc FSB podkrecamy magistrale pamieci .... jeszcze raz prosze o pomoc i nie krzyczenie ani nie bicie jak gadam glupoty i was denerwuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAWSZE podnoszac FSB zwiekszasz taktowanie pamieci.

jesli masz synchro ustawione to: np FSB=166 RAM=166 - podkrecasz FSB do 200 -> RAM=200

jesli asynchro(np. ram/fsb=4/5 lub 80%) to FSB=200 -> RAM=4/5*200=160

synchro nie uzyskuje sie poprzez krecenie FSB!! sluzy do tego (do uzyskania synchro) pewna opcja w biosie - rozna w zaleznosci od mobo. stosunek taktowania RAM do FSB czasami ustawiasz w %, czasami jako ulamek. mozna tez ustawic to na 'auto' lub 'by SPD' - wtedy pamiec bedzie dzialac przy fabrycznym taktowaniu(zakladajac ze FSB tez jest 'fabryczne').

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ZAWSZE podnoszac FSB zwiekszasz taktowanie pamieci."

Bym sie klocil bo jak masz dzielnik na auto to bedzie sie zmienial wraz ze wzrostem FSB :D

Ale generalnie masz racje.

A co do AsTeX'a to jak przeczytalem ta wypowiedz to nie wiedzialem przez chwile co powiedziec - normalnie szczena mi opadla - jeszcze jakby pomylil pojecia - bo na poczatku myslalem ze on zrozumial ze chodzi o DC DDR ale przeczytalem dokladnie i zobczylem ze ta wypowiedz nie miala sie do niczego w rzeczywistosci - po prostu wymysl wyobrazni - mysle ze za taka odpowiedz nalezaloby usunac takie delkwenta z forum gdyz moze on byc niebezpieczny, jezeli wymysla cos o czym nie ma pojecia i pozniej to pisze i to jeszcze bez zadnego przypuszczenia typu "wydaje mi sie" albo "slyszalem, ze chyba" - pozniej cos komus doradzi, ten ktos go poslucha i bedzie klopot. Czy ktos mnie popiera?

Update AAAAAA ten koles ma 420 postow - czy ktos mi moze wytlumaczyc co tu jest grane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAWSZE podnoszac FSB zwiekszasz taktowanie pamieci.

pozdr

Zalezy na jakiej plycie/chipsecie. U mnie mozna w miare dowolnie manewrowac podstawowymi czestotliwosciami (np FSB 200 a pamiatki 166). Dopiero jak recznie bedziemy przestawiac szyne overclockersko, wowczas taktowanie pamiatkow idzie w gore, w zaleznosci od ustawialnego parametru procentowego tatkowania pamiatkow do FSB). (np 85%, 100%, 120 itd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: hmm o tym zapomnialem. moze dlatego ze nigdy chyba nie uzywalem 'auto'. ;) ale faktem jest ze ram (przy 'auto') nie jest przez calutki czas na tej samej czestotliwosci przy podnoszeniu fsb. dzielnik fsb/ram nie zmienia sie co 1% ale co 10%-20%(mniej wiecej), wiec taktowanie ramu wacha sie w poblizu np 166MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...