Skocz do zawartości
MoNAMS

HACKING

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym sprawdzil po kolei:

- czy sa jakies nowe nieznane mi procesy?

- czy firewall pyta mnie o pozwolenie na nawiazanie jakis niewiadomych polaczen

- czy w momencie kiedy ja nic nie robie taki np dumeter wykazuje ruch na laczu

- czy mam "inteligentnie" zalaczone cala fure uslug ktore sa podatne na hack

a co do pytania co to jest stro....

heh

pojecie stricto warezowe:

- scanerzy warezowi skanuja specjanymi prg. komputery podatne na znane luki w zabezpieczeniach

- podaja zeskanowane IP na forum

- 1 haker bierze podany zakres i "haczy" przy pomocy wlasnej wiedzy czy znanych z sieci exploit'ow dany komp (IP)

- efektem jest najczesciej postawienie FTP na ktory "fillerzy" wrzucaja soft dla reszty danego board'u, czyli tkz "stro". Jest to FTP o ktorym oczywiscie nic nie wie wlasciciel kompa

- jesli z jakis wzgledow komp nie nadaje sie na standardowe stro zawsze mozna postawic na nim tkzw. "scan-stro" czyli komp sluzacy do wyszukiwania innych podatncych na ataki kompow.

i to wszystko...

spac mi sie chce....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... nie rozumiem pytania.... :P

Wiecej inf zapewne da zwykly netstat.exe niz jakis monitor

Jak Ci wyparowuje miejsce na hdd to moze masz potrawione stro

A jak netstat pokaze otwarte polaczenia do kilkuset hostow na raz (wszystkie w 1, zblizonym do siebie zakresie) to mozesz miec u siebie scanstro

Proponuje poszukac na dysku plikow servu*.exe wystepuja one nagminnie na shaczonych kompach. Zakladam oczywiscie ze nie masz sam postawionego swojego ftp na Serv-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi