Skocz do zawartości
ent

UPS - dziwna sprawa czy nie wyrabia ?

Rekomendowane odpowiedzi

elo! Wlasnie mam taki maly dylemat. Moj komp (podpis) pracuja na UPSie AMCOM 600VA - sprzet trochu juz wiekowy. Chcialem sprawdzic czy komp bedzie chodzil po odcieciu zasilania - co sie okazalo - UPS radzi sobie z kompem tylko w idle, po odpaleniu prime i wylaczeniu listwy wszystko zdycha. Problem trochu nietypowy :(. Nie wiem czy to wina UPSa (czyzby nie wyrabial) czy czegos innego. W sumie 600VA powinno stykac jak na moj wcale nie az tak pradozerny konfig (monit 17"). Pomozcie! Wszelkie sugestie mile widziane! pozdro ent

UPDATE: Wlasnie sprawdzilem - puscilem kompa z prime i wylaczlem monit (tez podpiety do UPSa) i tez nie wytrzymal. Dodam ze wczesniej mialem Ever ECO 350 ale po zmianie plyty i odpaleniu kompa dzialy sie takie szopki, ze ....... No i moze to wazne :wink: GNIAZDKA BEZ UZIEMIENIA - to tego wina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam APC Back-UPS 250 i komp zdycha po 3 min, a bez monitora troche dluzej. Rok wczesniej (rok mlodszy akumulator) na starym kompie (C433) wyciagalem bez monitora 29min.

Byc moze po prostu akumulator jest juz zarzniety :cry: ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na moim APC BackUPS CE 500VA mam podpiete komp, monit 17" ADI , modem do Neo i sprzet audio (tak tylko testowo) i dziala oki. Tzn raz chcialem przetestowac odpalnie wzmacniacza na "zimno" no i to bylo troszke za duzo :D (normalnie wzmacniacz przygasza mi na chwile lampke biurkowa przy starcie :)). No ale poza tym to samego kompa z monitem trzyma ok 5 minut. Dokladnie jeszcze nie sprawdzilem ale po 3min bylo jeszcze 56% baterii - chyba nie najgorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulator około 50-70 zł (w ciemno, nie znam pojemności akku w tym UPS-ie). Wymiana to rozkręcenie obudowy i podpięcie 2 kabelków -> tylko trzeba uważać żeby nic nie zewrzeć. Teoretycznie zrobi to każdy serwis RTV (jeśli będzie miał chęć), więcej niż 50 zł za robociznę byłoby zdzierstwem. Akumulator najprędzej kupisz tam gdzie sprzedają centrale alarmowe, zresztą fachowiec od alarmów będzie pewnie miał jakiś w zapasie ;) Poszukaj jakiegoś magika od alarmów w okolicy, z tego co wiem najbliższy tani sklep masz w Szczecinie :cry:

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulator około 50-70 zł (w ciemno, nie znam pojemności akku w tym UPS-ie). Wymiana to rozkręcenie obudowy i podpięcie 2 kabelków -> tylko trzeba uważać żeby nic nie zewrzeć.  Teoretycznie zrobi to każdy serwis RTV (jeśli będzie miał chęć), więcej niż 50 zł za robociznę byłoby zdzierstwem. Akumulator najprędzej kupisz tam gdzie sprzedają centrale alarmowe, zresztą fachowiec od alarmów będzie pewnie miał jakiś w zapasie  ;) Poszukaj jakiegoś magika od alarmów w okolicy, z tego co wiem najbliższy tani sklep masz w Szczecinie  :cry:

---

AT

Hmm, to nie az tak drogo, w Szczecinie dosyc czesto bywam wiec problemow byc wielkich nie powinno, ale jaka mam pewnosc ze to akumulator, moze ktos mial podobne przejscia? - sp1mta thx za wyczerpujaca odpowiedz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jakiegos FIDELTRONIK UPS F650pro. I wytrzymuje ok 30min przy zwyklym przegladaniu storn itd a potem jeszzce pociagnal taki maly telewizorek i radio :] z 10 minut....ne iwiem co tyo jest i skad go wzialem :] w kzadym razie nie dostalem go nowego ale dziala moim zdaniem swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka mam pewnosc ze to akumulator

No i właśnie dlatego poszukaj speca od alarmów ;) 10 minut roboty, i będziesz wiedział czy to akumulator jest winny. Bez sprawdzenia nie zgadnę, ale to dość typowe uszkodzenie w UPS-ach używanych dłużej niż rok.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na moim APC BackUPS CE 500VA mam podpiete komp, monit 17" ADI , modem do Neo i sprzet audio (tak tylko testowo) i dziala oki. Tzn raz chcialem przetestowac odpalnie wzmacniacza na "zimno" no i to bylo troszke za duzo :D (normalnie wzmacniacz przygasza mi na chwile lampke biurkowa przy starcie :)). No ale poza tym to samego kompa z monitem trzyma ok 5 minut. Dokladnie jeszcze nie sprawdzilem ale po 3min bylo jeszcze 56% baterii - chyba nie najgorzej.

Yeeessss

Nareszcie ktos ma taki UPS jak ja :D

Tak wiec kilka pytan.Otoz dostalem go za darmoche i nie wiem ile moze miec latek ale trzyma to co w podpisie przez jakies hm...nie wiem ile :) nie sprawdzalem ale z 5 minut spokojnnie (tyle mialem przerwy w dostawie pradu), a jak jeszcze wylacze monitor to pewnie wiecej :> A pytanie jest takie:

Czy to jest UPS offline?

Jak odczytujesz stan baterii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yeeessss

Tak wiec kilka pytan.Otoz dostalem go za darmoche i nie wiem ile moze miec latek ale trzyma to co w podpisie przez jakies hm...nie wiem ile :) nie sprawdzalem ale z 5 minut spokojnnie (tyle mialem przerwy w dostawie pradu), a jak jeszcze wylacze monitor to pewnie wiecej :> A pytanie jest takie: 

Czy to jest UPS offline

Z tego co wiem wszystkie tanie UPS-y pracuja jako offline - tzn prad dostarczaja caly czas z gniazdka i w razie awarii przelaczaja sie na baterie. Takie profesjonalne (za profesjonalna cene :lol: pracuja w trybie line-interactive i dostarczaja caly czas prad z baterii jednoczesnie je doladowywujac. Stosowane zwykle do bardzo delikatnej aparatury np. medycznej.

Wracajac do pytania - poziom baterii odczytuje za pomoca dolaczonego programiku APC PowerChute (komp z UPS-em spiety przez USB)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam APC Back-UPS 250 i komp zdycha po 3 min, a bez monitora troche dluzej. Rok wczesniej (rok mlodszy akumulator) na starym kompie (C433) wyciagalem bez monitora 29min.

Byc moze po prostu akumulator jest juz zarzniety :cry:  ...

hmmm ja bym sie nie dziwil ze zdycha przeciez to p4 to zzera 5x tyle pradu co ta celinka i swoja droga jak uzywaz upsa do calkowitego rozladowania to tez nie jest dziwne - taka bateria jest obliczona na kilkadziesiat calkowitych rozladowan.

Mi moja eta tez 600 ciagnie p4 z monitorkiem 20 min ale calkowicie rozladowalem ja tylko raz podczas tego testu a tak to jak zabraknie pradu to sluzy mi jedynie przez jakies 30 sek - tyle ile potrzeba zeby wylaczyc kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yeeessss

Czy to jest UPS offline

Z tego co wiem wszystkie tanie UPS-y pracuja jako offline - tzn prad dostarczaja caly czas z gniazdka i w razie awarii przelaczaja sie na baterie. Takie profesjonalne (za profesjonalna cene :lol: pracuja w trybie line-interactive i dostarczaja caly czas prad z baterii jednoczesnie je doladowywujac. Stosowane zwykle do bardzo delikatnej aparatury np. medycznej.

Wracajac do pytania - poziom baterii odczytuje za pomoca dolaczonego programiku APC PowerChute (komp z UPS-em spiety przez USB)

Pozdro

no moja etka jest line interactive i chodzi o to ze nie dziala z baterii ale jest specjalny uklad ktory filtruje napiecie i jezeli przekroczy ono maxymalna wielkosc ktora ups jest w stanie przefiltrowac to odcina napiecie i przelacza sie na akumulatory (zarowno jak prad jest za duzy jak i za maly) dziala to na zasadzie active pfc w zasilaczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem wszystkie tanie UPS-y pracuja jako offline - tzn prad dostarczaja caly czas z gniazdka i w razie awarii przelaczaja sie na baterie. Takie profesjonalne (za profesjonalna cene  :lol: pracuja w trybie line-interactive i dostarczaja caly czas prad z baterii jednoczesnie je doladowywujac. Stosowane zwykle do bardzo delikatnej aparatury np. medycznej.

Pozdro

offline : działa z gniazdka, w razie przerwy w dostawie prądy potrzebuje kilku milisekund na przełączenie - najtańsze, starsza konstrukcja. przełaczając się może zakłócić przebieg sinusoidalny.

line-interactive : przekazuje prąd z gniazdka, specjalny układ monitoruje przebieg sinusa (czy cosinusa), w razie braku prądu przeąłcza na akumulatory ale sinus jest ciągły, tzn. nie ma przeskoku.

online : te zasilają kompa z akumulatora i doładowują się na bierząco. najdroższe i najpewniejsze, najszybciej pada akumulator chyba że jest specjal;nej konstrukcji ble ble ble ...

teraz te najpopularniejsze nowe to luż line interactive, nawet za 199 złmożna kupić np. active power 400, który wystarczy na minimum 5 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Mam pytanie odnośnie UPSów. Potrzebuję zasilić przez UPSa Orvaldi 600VA gazowy piec centralnego ogrzewania (jakieś 75W).

1. Czy ktoś słyszał o takim zestawieniu?

2. Czy mogę podłączyć do UPSa urządzenie, które pobiera małą ilość energii (np. powinno przeżyć na 600VA przez jakieś 12 gdzin w razie braku zasilania sieciowego) i czy UPS będzie serwował wtedy normalnie napięcie 220V?

3. Czy Ten UPS jest dobry, czy to jakaś kicha, bo jest bardzo atrakcyjny cenowo?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma wspominane filtrowanie, zabezpieczenie linii telefonicznej (DSL), malutki i niedrogi (300zl).

a czym rozni sie zabezpieczenie linii tel dsl od zab. lini tel zwyklej ?? :roll: ja mam zwykle telefoniczne zabezpieczenie na linii przed modemem dsl :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, pobadalem problem dalej. Dzis bylem z UPSem u qzyna i o dziwo u niego dziala. Jutro mam okazje zawiezc go do naprawialni :D, ale nie wiem czy to jest potrzebne. Odpowiedzcie, bo nie mam ochoty ciagnac 20 kg przez 70 km pekapem o 5 rano :D.

pozdro

ent

UPDATE: komp qzyna zre troche mniej pradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma wspominane filtrowanie, zabezpieczenie linii telefonicznej (DSL), malutki i niedrogi (300zl).

a czym rozni sie zabezpieczenie linii tel dsl od zab. lini tel zwyklej ?? :roll: ja mam zwykle telefoniczne zabezpieczenie na linii przed modemem dsl :roll:

W zasadzie niczym - tak tylko podaja zeby zrobic wrazenie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...