Skocz do zawartości
Boxster

NOISEBLOCKER ULTRA SILENT SX2 - cichy?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce dac wiatru mojemu prockowi, ale chce to zrobic max. cicho i max. wydajnie, kupilbym Zalmana ale brak cholernych otworow przy procku :x ... Chce na zwykły radiator od Titana wstawić przejsciówke 80mm - 120mm, a na to NOISEBLOCKER ULTRA SILENT SX2 120mm (120 m3/h :twisted: ). Pytanko jest nastepujace: Czy bedzie cicho, oczywiscie wiem i jestem swiadomy ze na standardowym 12V bedzie ostro buczało, ale moze 5V cos zmieni... Standardowo na 12V w/g producenta daje na poziomie 32 dB, to zdecydowanie za dużo, moze ktos wie czy na 5V jest cisza i jaki to rodzaj ciszy :roll: Hmm... Z doswiadczenia wiem ze cichy cooler potrafi byc czasami bardziej wnerwiajacy niz ciut glosniejszy, ale pracujacy "rowno" inny wentyl. Czekam na opinie co do NOISEBLOCKER ULTRA SILENT SX2.

P.S. Wie ktos moze gdzie dostane przejsciowke 80mm - 92mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NoiseBlocker to super śmigła. Mam dwa takie, o które się pytasz. Mogę je porównać z tak zachwalanymi Papstami. NB ma o wiele większą wydajność niż Papst. Przy 6V jest tak wydajny jak Papst przy 12V, przy tym wcale go nie słychać. Dodatkowo dołączany potencjometr, którym przyśpieszyłem swoje wiatraki i pracują na ok. 8V. Nadal ich nie słychać z odl. 50 cm, przy tym mają dobrą wydajność. Na 12V są słyszalne, ale odgłos nie jest denerwujący. Na każdym napięci chodzą bardzo równo - nie ma efektu kołysania się obrotów powyżej 4V.

Ja osobiście mogę ci powiedzieć, że NB będzie dobrym wyborem. Wykonany jest z niezłego tworzywa (raz przy pełnych obrytach wsunął mi się śrubokręt i nic się nie stało). Przy takich parametrach jakie NB ma na 12 V nie zaznasz całkowicie niesłyszalnego wiatraka, a przy 6V może spokojnie równać się wydajnościowo z różnymi Silentami pracyjącymi na 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

Boxster napisz jakiego masz procka ze takie cuda chcesz wyczyniac (i za tyle kasiory) za 135zl (cena tego NoiseBlockera) mozesz lyknac jakis dobry i cichy cooler (caly)

Coolguy piszesz o wersji Ultra Silent SX2 (120mm) czy ogolnie o NoiseBlockerach

i powiedz mi jakim urzadzeniem zmierzyles ze ten NB ma o wiele (i co to znaczy 2x, 3x) wieksza wydjanosc niz Papst (jaki model) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooops. Nie przeczytałem do końca postu, zobaczyłem NoiseBlocker i zacząłem pisać. Piszę oczywiście o wersji S2 nie SX2, czyli 80 mm.

A co do porównań z Papstem to jestem ich pewien. Mierzyłem temperaturkę procesora w Idle za pomocą Zalmana 6000 Cu. Przystawiałem wentylatorki do niego i odczekiwałem ok 15 min i zczytywałem temperaturę. Wyniki powtarzałem 3-krotnie i zawsze temperatury się pokrywały. Miałem do dyspozycji Zalmana 92mm dołączonego do radiatorka, NB S2 oraz Papst 8412.

Papst nie popisał się zbytnio, już wcześniej porównując przepływ powietrza na rękę wiedziałem, że będzie najsłabszy. Odbiegał od reszty jakieś 3 stopnie.

Co do pozostałych dwóch to NB2 brakowało jedynie około 1st C do Zalmana 92mm, a biorąc pod uwagę hałas to NB był lepszy o jeden stopień od Zalmana 92mm przy tym samym poziomie hałasu. Mam wrażliwe ucho i nie lubię żadnych nieporządanych dźwięków dlatego zostawiłem w obudowie NB, poza tym wygląda najładniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci tai wentyl na zwykly radiatorze z titana?? W AC wazniejszy jest dobry radiator. A jesli juz chcesz tego NoiseBlockera to po co 120x120, nie prosciej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 80x80 i tak jest cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi