Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Tak więc znajomy poprosil mnie o złożenie dla jego firmy paru komputerów do obsługi stanowisk sklepowych, na kompach ma chodzic najnowsza (jedna z nowszych bynajmniej) wersja programu Symfonia. chodzi o same skrzynki. jako polaczenie ze swiatem beda komorki z gprsem (tansze niz tpsa), wiec modem odpada. informatyk który normalnie doradza temu znajomemu polecil mu p4 2,4 + 128mb ramu, wiecej szczegolow jakos dziwnie nie chcial podac :/ jak uslyszalem to odrazu cos zaczelo mi sie w nim nie podobac, wciska kit pod haslem 2,4 p4..... a tu 128 ramu, na kompach bedzie NT/XP(dokladnie nie powiedzial), ale tutaj tez moge mu jeszcze doradzac, obiecalem pomoc, poogladalem strony o tym, ale o sprzecie to raczej bzdurne gadanie i slogany niz fakty. oczekuje porad w nastepujacych tematach: -p4 vs amd (myslalem o jakims axp 1700, dobry bo dobry i tani;) ) -jaka plyta - no tutaj mozliwosci oc wogole sie nie licza, liczy sie za to stabilnosc i przede wszystkim cena. -ile jakiego ramu (266/333/400 ;) ) -myslalem o minimalnie 256 z racji samej windy -dysk - tutaj chyba powyzej 20gb nie potrzeba mam nadzieje ze ktos z was miał przyjemnosc z tym programem, ja sciagnalem sobie wersje demo i na moim axp 1700@2ghz + 256 ramu kingston333@400DDR smiga raczej hyżo, wiem ze p4 w biurowych jest lepszy, ale do takich gowien?! dzieki z gory za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 i jeszcze bardzo mnie ciekawi czy ten program nie bedzie mial problemow z GPRS, w sumie to windows sie laczy a on tylko korzysta z juz istniejacego polaczenia, ale lepiej spytac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Co do programu, to się nie wypowiem. Jeśli chodzi o kompy biórowe, to wg. mnie konfig powinien wyglądać mniej więcej tak: - procek -> P4 w granicach 2GHz - RAM -> min 256MB -> jesli planujesz go też na przyszłość, to 400MHz, a jak nie, to pod FSB procka - Dysk twardy -> wg. potrzeb i ograniczeń finansowych - Grafa... -> no cóż, tutaj coś taniego, ale cichego - chyba, że potrzeba czegoś więcej -> tutaj, to zależnie co w sklepie mają - płyta główna -> jeśli w przysżłości planujesz zmienić procki (w co wątpię), to coś nowego -> ale raczej posta na stabilność -> kup wypasione płyty np. ASUSa, ale jakieś stare modele, które już są tanie z racji wieku, ale sa za to sprawdzone Reszta zależy od twojego wyboru - tylko jedna rzecz -> raczej nie bierz AMD do bióra -> chyba, że koszty cię mocno ograniczają -> ja nie mam zaufania do stabilności AMD, chociaż sam nie mam problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 raczej nie bierz AMD do bióra -> chyba, że koszty cię mocno ograniczają -> ja nie mam zaufania do stabilności AMD, chociaż sam nie mam problemów.I to mówi moderator ?? i jeszcze bióra ?? Do biura bierz durnie 1,4 i tak będą za mocne ... 256 ramu i jakaś płyta za zintegrowaną grafiką ...dyski jak najmniejsze - chociaż 20 to się wyjątkowo nie opłaca kupować nowych Co do łączenia to mnie również wydaje się :D że program skorzysta z dowolnego otwartego połączenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Varrol chodzi o kompa do sklepów, a nie o strcicte biurowego, tez wlasnie mysle nad D1400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Varrol - proc 2.0 GHz do biura 8O chyba ze graja tam w najnowsze gry :P lub ogladaja rozne demka 3D Popixs - jako podstawe (MoBo) cos zintegrowanego - mysle ze cos na VIA KM266 (VIA KT266A + zinegrowany Savage4 czy cos o podobnej wydajnosci) powinno byc OK - odpada karta graficzna chyba ze chcesz wrzucic DDR333/400 (zeby pracowaly z tym taktowaniem) to cos na KM400 jezeli cena gra role - moze ASRock K7VM2 (K7VM4) recke tej pierwszej masz tu http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=1187&ns_page=2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 ASUS A7V8X-MX VIA KM400 VGA,Lan ---> taka plytka git? z tego co widze to ma 333 ram obsluge ram 256 ddr333 proc d1400, 1300 to jeszcze stara technologia, prawda? teraz tylko musze znalezc jakas super tania obudowe i panele lcd tanio :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Sprzęt spoko (tak, D1300 to stary a 1400 to nowy), do tego to chyba nawet codegen bez problemu styknie. A panelki to najtansze z sensowna gwarancją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 rozsadna tzn? w cennikach trudno sie doszukac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Tzn. minimum dwa lata, dobrze zeby obejmowała też podswietlenie - chyba Samsung ma (na pewno mial) niby 3 lata gwarancji ale tylko rok na podswietlenie. Wskazane door-to-door. No i jak najmniej martwych pikseli. Ale po takie szczególy to się musisz udać na stronę producenta, albo skontaktować ze sklepem/serwisem. Niektóre firmy np Eizo (wiem, że to nie ta klasa cenowa) ma rozne normy odnośnie martwych pikseli, w zaleznosci od modelu monitora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Do Symfonii, to byle komp z allegro z >P233 - to program klient-serwer i na stanowiskach niewiele sie dzieje. Można też pomyśleć o terminal serwerze - wtedy to na klienta P233 będzie aż za mocne. No, powiedzmy że najtańszy stabilny komp jaki da się złożyć z nowych podzespołów wystarczy z zapasem na ładnych parę następnych wersji programu ;) Co do ceny - to bym się spierał, czy GPRS wyjdzie taniej niż jakaś stałka i VPN. Ale to już inna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Imho AMD jest dobre, ale do gier, do biura raczej nieradziłbym, z symfonią miałem duzo do czynienia, według mnie najlepsza konfiguracją byłoby: Mobo coś na BX, najlepiej Asus CUBX, procek to jakieś p3 667 lub inny, 256 jakiegoś esdeera i takie tam, AMD sie nie nadaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 @andriu A co takiego jest w procach, że nie nadaje się do maszyn biurowych? Za szybkie są i kulki będą za szybko skakały? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 andriu: Przypuszczam, że do sklepu trzeba nowe z fakturką. A płyte na BX i P3 to tylko z drugiej ręki. Poza tym to P3 byłoby i tak ze 2x droższe od Durona. A Duron jest i tak "zbyt" wydajny jak na potrzeby biurowo-sklepowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 andriu te czesci ciezko dostac by bylo w hurtowni, myslisz ze taki duren bedzie slabszy niz p3 na sdrach w tej syMfonii? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 co tam zdolasz poskladac, tanio... d1400 na km266 to jest taki wypas dla symfoni ze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 andriu te czesci ciezko dostac by bylo w hurtowni, myslisz ze taki duren bedzie slabszy niz p3 na sdrach w tej syMfonii?Sorry ale żartujesz - prawda :P Durex będzie 20x za szybki do takiego programu, a do firmy trzeba pewnie kupić nowe części więc najepiej D1400 + Mobo na Km266 (czy coś zintegrowanego) + ram te 128 wystarczy (ale jak możecie szaleć to niech bedzie nawet i 256) + mały aczkolwiek opłacalny cenowo dysk (20 -40 gb). Więcej naprawdę nie potrzeba. Jeszcze jeden pomysł - Via Epia (czy jakaś tam) wydajność nie za duża ale do tego wystarczy z nawiązką. Przekalkulujcie co wam wyjdze taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 ivan - uzywasz badz moze instalowales gdzies juz symfonie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...