Skocz do zawartości
Popixs

Symfonia - oprogramowanie dla firm

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc znajomy poprosil mnie o złożenie dla jego firmy paru komputerów do obsługi stanowisk sklepowych, na kompach ma chodzic najnowsza (jedna z nowszych bynajmniej) wersja programu Symfonia. chodzi o same skrzynki. jako polaczenie ze swiatem beda komorki z gprsem (tansze niz tpsa), wiec modem odpada. informatyk który normalnie doradza temu znajomemu polecil mu p4 2,4 + 128mb ramu, wiecej szczegolow jakos dziwnie nie chcial podac :/ jak uslyszalem to odrazu cos zaczelo mi sie w nim nie podobac, wciska kit pod haslem 2,4 p4..... a tu 128 ramu, na kompach bedzie NT/XP(dokladnie nie powiedzial), ale tutaj tez moge mu jeszcze doradzac, obiecalem pomoc, poogladalem strony o tym, ale o sprzecie to raczej bzdurne gadanie i slogany niz fakty. oczekuje porad w nastepujacych tematach:

-p4 vs amd (myslalem o jakims axp 1700, dobry bo dobry i tani;) )

-jaka plyta - no tutaj mozliwosci oc wogole sie nie licza, liczy sie za to stabilnosc i przede wszystkim cena.

-ile jakiego ramu (266/333/400 ;) ) -myslalem o minimalnie 256 z racji samej windy

-dysk - tutaj chyba powyzej 20gb nie potrzeba

mam nadzieje ze ktos z was miał przyjemnosc z tym programem, ja sciagnalem sobie wersje demo i na moim axp 1700@2ghz + 256 ramu kingston333@400DDR smiga raczej hyżo, wiem ze p4 w biurowych jest lepszy, ale do takich gowien?! dzieki z gory za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do programu, to się nie wypowiem. Jeśli chodzi o kompy biórowe, to wg. mnie konfig powinien wyglądać mniej więcej tak:

- procek -> P4 w granicach 2GHz

- RAM -> min 256MB -> jesli planujesz go też na przyszłość, to 400MHz, a jak nie, to pod FSB procka

- Dysk twardy -> wg. potrzeb i ograniczeń finansowych

- Grafa... -> no cóż, tutaj coś taniego, ale cichego - chyba, że potrzeba czegoś więcej -> tutaj, to zależnie co w sklepie mają

- płyta główna -> jeśli w przysżłości planujesz zmienić procki (w co wątpię), to coś nowego -> ale raczej posta na stabilność -> kup wypasione płyty np. ASUSa, ale jakieś stare modele, które już są tanie z racji wieku, ale sa za to sprawdzone

Reszta zależy od twojego wyboru - tylko jedna rzecz -> raczej nie bierz AMD do bióra -> chyba, że koszty cię mocno ograniczają -> ja nie mam zaufania do stabilności AMD, chociaż sam nie mam problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie bierz AMD do bióra -> chyba, że koszty cię mocno ograniczają -> ja nie mam zaufania do stabilności AMD, chociaż sam nie mam problemów.

I to mówi moderator ?? i jeszcze bióra ??

Do biura bierz durnie 1,4 i tak będą za mocne ... 256 ramu i jakaś płyta za zintegrowaną grafiką ...dyski jak najmniejsze - chociaż 20 to się wyjątkowo nie opłaca kupować nowych

Co do łączenia to mnie również wydaje się :D że program skorzysta z dowolnego otwartego połączenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol - proc 2.0 GHz do biura 8O chyba ze graja tam w najnowsze gry :P lub ogladaja rozne demka 3D

Popixs - jako podstawe (MoBo) cos zintegrowanego - mysle ze cos na VIA KM266 (VIA KT266A + zinegrowany Savage4 czy cos o podobnej wydajnosci) powinno byc OK - odpada karta graficzna chyba ze chcesz wrzucic DDR333/400 (zeby pracowaly z tym taktowaniem) to cos na KM400

jezeli cena gra role - moze ASRock K7VM2 (K7VM4) recke tej pierwszej masz tu http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=1187&ns_page=2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. minimum dwa lata, dobrze zeby obejmowała też podswietlenie - chyba Samsung ma (na pewno mial) niby 3 lata gwarancji ale tylko rok na podswietlenie. Wskazane door-to-door. No i jak najmniej martwych pikseli.

Ale po takie szczególy to się musisz udać na stronę producenta, albo skontaktować ze sklepem/serwisem. Niektóre firmy np Eizo (wiem, że to nie ta klasa cenowa) ma rozne normy odnośnie martwych pikseli, w zaleznosci od modelu monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Symfonii, to byle komp z allegro z >P233 - to program klient-serwer i na stanowiskach niewiele sie dzieje. Można też pomyśleć o terminal serwerze - wtedy to na klienta P233 będzie aż za mocne.

No, powiedzmy że najtańszy stabilny komp jaki da się złożyć z nowych podzespołów wystarczy z zapasem na ładnych parę następnych wersji programu ;)

Co do ceny - to bym się spierał, czy GPRS wyjdzie taniej niż jakaś stałka i VPN. Ale to już inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho AMD jest dobre, ale do gier, do biura raczej nieradziłbym, z symfonią miałem duzo do czynienia, według mnie najlepsza konfiguracją byłoby:

Mobo coś na BX, najlepiej Asus CUBX, procek to jakieś p3 667 lub inny, 256 jakiegoś esdeera i takie tam, AMD sie nie nadaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andriu te czesci ciezko dostac by bylo w hurtowni, myslisz ze taki duren bedzie slabszy niz p3 na sdrach w tej syMfonii?

Sorry ale żartujesz - prawda :P

Durex będzie 20x za szybki do takiego programu, a do firmy trzeba pewnie kupić nowe części więc najepiej D1400 + Mobo na Km266 (czy coś zintegrowanego) + ram te 128 wystarczy (ale jak możecie szaleć to niech bedzie nawet i 256) + mały aczkolwiek opłacalny cenowo dysk (20 -40 gb). Więcej naprawdę nie potrzeba.

Jeszcze jeden pomysł - Via Epia (czy jakaś tam) wydajność nie za duża ale do tego wystarczy z nawiązką. Przekalkulujcie co wam wyjdze taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...