Skocz do zawartości
qrack

hdd i diody

Rekomendowane odpowiedzi

wiec chodzi o to ze robie wlasna obudowe serwerowa. ma tam byc okolo 6-12 dyskow twardych, i chce od kazdego wyprowadzic takie diody jakie sa na kieszeniach do dyskow, tylko jest problem gdzie je podpiac :> wiem ze niektore dyski maja normalnie wyjscie na diode, ale wiekszosc niestety nie :/

i tu jest problem. patrzylem jak to jest w kieszeni, ale tam kabelki od diodek chowaja sie w plytce wiec nie wiemm do ktorego pinu to podpiac. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co jaki byle jaki. poprobuj bc558 bc 548 (pnp, npn) pamietaj o rezystorkach polaryzujacych baze i o rezystorku w obwodzie kolektora do diody (zalezy od napiecia pod ktore podepniesz 12 czy 5) radze na 5. jak masz wiecej dyskow ==> wiecej diod aktywnosci dysku lepiej podpiac jakis ukladzik scalony np. inwerter cmos 40106 (w ukladzie jest 6 inwerterow wiec jak masz 6 dyskow :D ...) , zreszta wogole mozesz od razu zrobic z uscalonomym po co sie bawic z tranzystorami :P jezeli chodzi o schematy poszukaj http://www.elektroda.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jesteś pewny, czy NPN to odmiana BSE czy też nowy lek na biegunkę, to użyj tego sposobu z szukaniem sygnału aktywności na pinach dysków.

Nie frasuj się ni gromów na mię nie miotaj, przezacny człecze, ale jeśli chcesz cieszyć oko miast pomstować, rzucać klątwy i kopać taborety, to

a) poszukaj kogoś, kto ci w tym pomoże

albo

B) poszukaj tych pinów (odpada koszt piwa dla pomagiera :>).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jesteś pewny, czy NPN to odmiana BSE czy też nowy lek na biegunkę, to użyj tego sposobu z szukaniem sygnału aktywności na pinach dysków.

Nie frasuj się ni gromów na mię nie miotaj, przezacny człecze, ale jeśli chcesz cieszyć oko miast pomstować, rzucać klątwy i kopać taborety, to

a) poszukaj kogoś, kto ci w tym pomoże

albo

B) poszukaj tych pinów (odpada koszt piwa dla pomagiera

To bardzo motywujace do dzialania na wlasna reke (lub zgube ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to tu dolacze .. wiec od czasu jak mialem asusa plyty stare czy nowe to nie mam swiatelka ze HD mi chodzi.... na obudowie jak sa swiatelka od hd migajace i power te od HD nigdy m isie nie swiecilo..nie przeszkadza mi t oale tak o wspomnialem..moze ktos wie o co chodzi w tej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi