unckle Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 witam mam dwa pytania z troche róznych beczek:) i prosze pomózcie bo naprawde chce to wiedzieć... 1. szukałem, ale nigdzie nie znalazłem jak mozna zupgreadować bios nagrywarki, mam liteon 52327s, aktualny bios qs04 czy coś można zniszczyć przy tej operacji i jak do tego nie dopuscić? 2. w podkręcaniu jestem zielony a w dodatku nie mam kasy placic za spalony/uszkodzony sprzecior i jeszcze rodziców ktrzy jak cos zrąbie z kompem to mnie zabiją wiec pytam: czy przez podkrecanie proca i ewentualnie pamieci mozna cokolwiek zniszczyc? jesli tak to jak temu zapobiec. Jestem troche zdezorientowany bo troche poczytałem i wywnioskowałem, ludzie pisali ze nic nie mzna zniszczyc, ale widze duzo topiców: "podkręcałem kompa i go zniszczłem" wiec prosze powiedzcie mi c ewentualnie złego moze sie stac i jak do tego niedopuscic. jeszcxze jedno na nmapieciu 12v mam 12,48~12,59 czy jak podkrece proca to to moze jeszcze wzrosnać czy raczej spadnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borowy Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Marnie szukałeś http://www.cdrinfo.pl/software/lista_biosy.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 bios to ja wiem gdzie szukać ale jak go wgrać i jeszcze to drugie pytanko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Szukaj :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 neon - ales sie wysilil... wiec tak - odpowiedz na punkt 2) pozostawiam innym - nie znam sie na tym pkt 1) biosy do liteonow sa rozprowadzane 'oficjalnie' w postaci execow do odpalania pod winda - sciagasz uruchamias - resetujesz i dziala mozna tez znalesc bios w postaci bin (np na naszym forum.cdrinfo.pl dzial cdr i pierwszy przyklejony topic) i wgrac go np programem winmtkflash lub ltnflash - opisane w tymze topicu gdyby cos poszlo zle (brak pradu - inne przyczyny wystepuja marginalnie zadko) nie nalezy sie zalamywac liteony wyjatkowo dobrze daja sie przywrocic do normalnosci mozna uzywaja winmtkflash wgrac bios do napedu ktorego nie widzi bios naszego komputera! wybierami tryb gracy IDE i wskazujemy na ktorym kablu wisi naped i dajemy flash (tym razem dobrym biosem!:) ) i juz w 99% przypadkow po resecie naped ozyje ale ja bawie sei tym juz dlugo i nigdy nie musialem z tego kozystac - jak sie boisz to zalatw sobie od kogos UPS i podlacz na te krytyczne 10 sekund Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 STRONA Z FIRMWARE: http://www.liteonit.com/ODD/english/englis...irmware.htm#LTR INSTRUKCJA FLASHA: http://www.liteonit.com/ODD/english/englis...sh-load-how.htm pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 witam mam dwa pytania z troche róznych beczek:) i prosze pomózcie bo naprawde chce to wiedzieć... 1. szukałem, ale nigdzie nie znalazłem jak mozna zupgreadować bios nagrywarki, mam liteon 52327s, aktualny bios qs04 czy coś można zniszczyć przy tej operacji i jak do tego nie dopuscić? 2. w podkręcaniu jestem zielony a w dodatku nie mam kasy placic za spalony/uszkodzony sprzecior i jeszcze rodziców ktrzy jak cos zrąbie z kompem to mnie zabiją wiec pytam: czy przez podkrecanie proca i ewentualnie pamieci mozna cokolwiek zniszczyc? jesli tak to jak temu zapobiec. Jestem troche zdezorientowany bo troche poczytałem i wywnioskowałem, ludzie pisali ze nic nie mzna zniszczyc, ale widze duzo topiców: "podkręcałem kompa i go zniszczłem" wiec prosze powiedzcie mi c ewentualnie złego moze sie stac i jak do tego niedopuscic. jeszcxze jedno na nmapieciu 12v mam 12,48~12,59 czy jak podkrece proca to to moze jeszcze wzrosnać czy raczej spadnie? jezeli jeszcze nic nie kreciles to przy takich napieciach zacznij od zmiany zasilki - dlaczego i na jaka ? SZUKAJ !!! potem dopiero rozejrzyj sie za tematami o kreceniu ... grafy bez v-moda raczej nie spalisz, proca krecac - nie przeckrecaj 1.9V i bedzie OK , pamieci krecisz na timingach lub fsb wiec tez nic nie zrobisz - najwyzej komp nie wstanie szczegoly sam juz znajdziesz - sa tutaj NAPEWNO ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 @neon69 i tak dzieki @sid the rat wielkei dzieki za wyjaśnienie tematu i uspokojenie mnie, zaraz zrobie updata biosu tej wypalarki @watcher takie odpowiedzi to ja rozumiem pozdro @gie-en-zet zasiłke to ja wiem ze słabiutka i przymierzam sie do oczywiscie do chifteca 360 ale chciałbym sie dowiedzieć czy jak podkrece proca, zwieksze mu napięcie to moje naoięcia spadną czy wzrosną??? (12 - 12,48~59 , 5 - 5,11 , 3,3- 3,44~42) dzieki i pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 zasiłke to ja wiem ze słabiutka i przymierzam sie do oczywiscie do chifteca 360 ale chciałbym sie dowiedzieć czy jak podkrece proca, zwieksze mu napięcie to moje naoięcia spadną czy wzrosną??? (12 - 12,48~59 , 5 - 5,11 , 3,3- 3,44~42) Płyta wytwarza napięcie zasilania procesora z +12V, tak że napięcia raczej nie wzrosną. Tylko że zasilacz ma prąd max dla 12V = 15A (chyba - nie podałeś modelu zasilacza), i może nie wytrzymać. Jak spali się dioda prostownicza, to będzie kupa dymu :D Najwyżej płyta i dysk do wymiany, drobiazg. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 @gie-en-zet zasiłke to ja wiem ze słabiutka i przymierzam sie do oczywiscie do chifteca 360 ale chciałbym sie dowiedzieć czy jak podkrece proca, zwieksze mu napięcie to moje naoięcia spadną czy wzrosną??? (12 - 12,48~59 , 5 - 5,11 , 3,3- 3,44~42) dzieki i pozdro przy takich napieciach ja bym nawet do biosa nie wchodzil - mozesz pogrzebac troche sprzetu ... lepiej nic nie krecic - ale wkoncu to twoj sprzecik i twoje ryzyko :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 dzieki panowie wiec na razie pozostawiam kompa nie kreconogo i zbieram troche hajsu na zasiłke i wtedy dopiero sie troche pobawie a co do nagrywary to update sie oczywiscie udał dzieki dla chłopaków z elektrowni:) pozdrowionka i jeszcze raz dzieki za rozwiązanie moch małych problemsów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...