Skocz do zawartości
tomboy

Twinmosy nie chcą działać na 400MHz ???

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Twinmosy 512MB DDR PC3200 (ttd7608f8e50d na kościach M.tec) i problem jest w tym że nie chcą działać przy taktowaniu 400MHz. Komputer zawiesza sie podczas ładowania systemu (WinXP) nawet przy napięciu 2,9V. Przy 360 MHz i napięciu 2,9V system działa ale Memtest sypie błędami. Stabilnie działa dopiero w granicach 333MHz i 2.8V. Sprawdzałem dziś u kumpla na płycie Gigabyte kt400 i Windows Me, puscilismy je na 400MHz), tam sie system załadował ale Memtest znalazł błędy (aczkolwiek niewiele tak co 4-5 cykli) tyle ze pamiatki chodzily na napieciu 2,5V(tak pokazywał jakis program od Gigabyte'a). I wlasnie nie wiem czy to płyta coś szwankuje czy pamięć w końcu? Gdy proca puszcze na 200MHz a pamięci na 333 to wszystko jest ok. Wiec chyba płyta wytrzymuje fsb=200.

Nie wiem co jest? Co reklamować pyłyte czy pamiatki?

A jeszcze , czy moze to byc od tego nowego biosu do Abita Nf7-S v.2.0 tego z numerem 19? Jak tak to czy można wgrać starszy bios, czy nie jest to możliwe?

trochę sporo tego wyszło ;), z góry dzięki za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze reklamować, skoro nawed na 333 mhz sypią błędami.

Więc myślisz ze to nie jest na pewno wina płyty albo biosu? Dziwne jest ze u kumpla troche lepiej chodziły, choc biorąc pod uwage wrażliwość Nforce'ów na rodzaje pamięci to może i jednak nie ma sie co dziwić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze porostu twoja zasilka niewyrabia????

Troche to pradu zre. A huntkey 300W dla proca 2030MHz, 2 dyskow, 2 napedow i geforca (pewnie tez kreconego) to nie za wiele

hmm, no nie wiem napięcia mam stabilne w miare (5v- skała a 12 troche sobie skacze ale min to 12.87V)> Ale sprobuje cos odłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze porostu twoja zasilka niewyrabia????

Troche to pradu zre. A huntkey 300W dla proca 2030MHz, 2 dyskow, 2 napedow i geforca (pewnie tez kreconego) to nie za wiele

ja mam 1 dysk mniej ,proc na 2200 i huntkey wyrabia jakoś :) tylko troche gorąco mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 12V dużo za duże, lepiej myśl o zminie zasiłki.

sorry zamiast 1 napisalem 2 powinno byc 11,87

Co do zasilki to to nie jest jej wina bo odłączyłem dvd i cdrw, puscilem proca na default a pamiatki asynchro na 200 i jest ten sam efekt, synchro z malym mnoznikiem tez dawalem i zero zmiany -> komp sie wiesza.

Jak myslicie moze zmienic jeszcze bios na 18 bo mam teraz 19 ten nowy,tylko nie wiem czy tak mozna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twinmos to jakość Kingstona, więc nazywać się powinny odpowiednio TwinShit i KingShit, tylko 1 rodzaj twinshitów kiedys był naprawdę mocny (333 M-Tec), tak jak kiedyś Kingshit na samsungach i infineonach... obie firmy wyrobily sobie markę i robią odpowiednio niskich lotów shity, które obecnie można porównać do najniższych lotów OEMów z Action... a co do 400 na TwinMosach prawie w połowie Nforce nie dzialaja w dual, na asusie A7N8X-Deluxe nawet obniżenie timingów A'la mół pociągowy nic nie daje.. dopiero cl2.5 przy 333 nie błęduje

Panowie i Panie PORAŻKA!

Po trzykroć

A co do Elixirów.. oj widze że większość pacjentów na Tweak.pl nawet nie wie kto jest właścicielem Elixira i jakie naprawdę są na nich kostki.. bo ELIXIR to zwykły przedruk.. a ciekawskim zalecam puścić orginalne elixirki w AIDA i sprawdzić co to za cudo naprawdę.

Niektózy będa w stanie przedzawałowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, NForce ma chyba to do siebie, że w dualu co poniektóre pamięci nie chcą pracować na nominalnych ustawieniach. Miałem Mushkiny 512MB PC3200 w dual packu (2*256) i w dualu za Chiny nie udało mi się ich puścić na 400MHz niezależnie od napięcia i timingów. Po obszadzeniu slotów 1 i 2 dopiero udało się działać na 400MHZ.

Aktualnie mam SpecTec 2*256 PC2700 i bez najmniejszych problemów idą 420MHz bez błędów na Dualu. 2,5-3-3-11 i 2.8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, NForce ma chyba to do siebie, że w dualu co poniektóre pamięci nie chcą pracować na nominalnych ustawieniach. Miałem Mushkiny 512MB PC3200 w dual packu (2*256) i w dualu za Chiny nie udało mi się ich puścić na 400MHz niezależnie od napięcia i timingów. Po obszadzeniu slotów 1 i 2 dopiero udało się działać na 400MHZ.

Aktualnie mam SpecTec 2*256 PC2700 i bez najmniejszych problemów idą 420MHz bez błędów na Dualu. 2,5-3-3-11 i 2.8V

Ja mam podobne wrażenia. Ostatnio miałem KINGMAXy DDR433MHz i za cholere nie chciały iść na 200MHz w dualu! Co więcej nawet na 166MHz nie szły. Moje Twinmosy dociągają do 204MHz i koniec przy napięciu 2.8V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to trzeba reklamować, pamięci są o kant d..., a wy wymyślacie, że to przez zasiłkę albo za dużą ilość napędów.

Ja mam TwonMosy, i działają bez żadnego problemu.

Chłopie, reklamuj to i się nie zastanawiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie dorzuce... mam kosc twinmos 512mb pc3200 na mtec`ach. testy przechodzi mi bez mrugniecia okiem na 200mhz, a z windowsem xp za cholere chodzic nie chce. system sie zainstaluje, odpali ze dwa razy, a potem nastepuje zgon. objawia sie to podczas wczytywania systemu zatrzymaniem paska stanu (to takie cos, co sie przesuwa od lewej do prawej :D). mozna powiedziec, ze probowalem juz roznych kosmicznych konfiguracji (proc default, pamiec deafult, synchro, asynchro), ale zawsze prosto po instalacji winxp siadal i nawet tryb awaryjny go nie podnosil, przez co gnije do dzis na win98.

dobrze, ze ten temat zostal poruszony, teraz wiem ze musze podejsc do sklepu i je reklamowac. no chyba ze macie inna recepte na moj problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie dorzuce... mam kosc twinmos 512mb pc3200 na mtec`ach. testy przechodzi mi bez mrugniecia okiem na 200mhz, a z windowsem xp za cholere chodzic nie chce. system sie zainstaluje, odpali ze dwa razy, a potem nastepuje zgon. objawia sie to podczas wczytywania systemu zatrzymaniem paska stanu (to takie cos, co sie przesuwa od lewej do prawej  :D). mozna powiedziec, ze probowalem juz roznych kosmicznych konfiguracji (proc default, pamiec deafult, synchro, asynchro), ale zawsze prosto po instalacji winxp siadal i nawet tryb awaryjny go nie podnosil, przez co gnije do dzis na win98.

dobrze, ze ten temat zostal poruszony, teraz wiem ze musze podejsc do sklepu i je reklamowac. no chyba ze macie inna recepte na moj problem?

to by wyjasnialo to ze u kumpla te pamieci na Win Me jako tako chodziły, tylko błędy memtest znajdował. Jak to dobrze ze mam XP bo tak to pewnie by mi nie przyszlo do glowy zeby Memtest włączac jak by mi system dzialal.

Jutro jade do sklepu wymieniac, kolo ze sklepu powiedzial ze mi od ręki wymieni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

W końcu dzisiaj odebrałem nowe Twinmosy i nadal to samo. Nie dzialaja na 400MHz.

Synchronicznie doszłem do fsb 170MHz, pamięci ustawione na 2,6v 2,5-3-3-8. Jak dam więcej to memtest wywala błędy. Jak ustawie na 180-200MHz to albo restarcik podczas ładowania Windy albo Blue screen chwilę po załadowaniu. Kurde raczej mało prawdopodobne że dostałem znowu wadliwe kości. Może to płyta nie daje rady ruszać z pamiątkami ustawionymi na 400MHz? Ale jak puszcze asynchro Proc-400MHz a pamięci-333 to jest okej, hmm? Może zasilacz nie wyrabia? Ale napięcia mam w miare (5v: 4,97-5v; 12v: 11,82-11.92,przeważnie 11.86).

A może trzeba założyć jakies chlodzenie na SB na Abicie NF-7S zeby uzyskać 400MHz, bo muszę przyznać że jest gorący.

Proszę o szybką poradę, co robić?Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj puscic je w singlu

te sloty blisko siebie

Jak tak pojda to trafil ci sie trefny egzemplarz plyty

Mozesz tez sprobowac kazda z osobna

MOze jedna kosc przeszkadza

Ale to jest jedna kość 512 i dziala w single.

Co myslisz o tym ze to wina grzejacego sie mostka? No bo niby do 400 to powinno bez chlodzenia isc. Chociaż idzie na tyle z procem a z pamieciami nie chce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...