Skocz do zawartości
Baster

EPoX 8RDA+ rev2.1...?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zauważyłem, że na Siriusie mają ostatnio dostępną w sprzedaży "legendarną" mobo EPoXa 8RDA+ w rewizji 2.1? Co według Was jest lepiej kupić - wspomnianego EPoXa, czy może ABITa NF7-S (v2.0)...? Zależy mi przede wszystkim na O/C, wydajności i stabilności! A słyszałem ostatnio wiele negatywnych opinii na temat ABITa - ponoć wiele płytek się "sypie"...(?) Moja przygoda z ABITem zakończyła się na modelu ST6-R i nigdy nie miałem żadnych problemów! Więc jak to jest obecnie z tym producentem...? A o EPoXie słyszę same pochlebne opinie...? :)

Z góry dziękuję za wszelkie opinie! Pozdrawiam! 8)

P.S. Czym właściwie różni się 8RDA+ w rewizji 2.1 od rev1.1...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tylko, ze z epoxem musisz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> poprawke na to, ze to nowa wersja! Podobno wymiata! Odpowiedni konkurent dla NF7!

Z zewnetrznych zmian napewno ma dolozony radiator na SB. Zastanawiam sie tylko, czy dolozyli do niego regulacje napiecia na chipset... Jesli tak to sam go biore! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha! Może Baster sobie jednak wybierze spośród innych MOBO,np:

Asus A7N8X/Deluxe - 35 stron

Soltek SL-75FRN/2 - 48 stron

a może FICa - tylko 19 stron.

Jak tak trochę poczyta to będzie mógł już spokojnie Epoxa rev. 2.4 kupić, no albo Abita rev 2.2 albo cuś na nForce3 :!: :?: :D :D :D

Nie ma to jak rzeczowa, fachowa porada.

Na usta ciśnie się tylko cytat z pewnego utworu:

"Masz coś do powiedzenia?! To weź to powiedz! Jak nie, milcz jak na milczeniu owiec" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tylko, ze z epoxem musisz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> poprawke na to, ze to nowa wersja! Podobno wymiata! Odpowiedni konkurent dla NF7!

Z zewnetrznych zmian napewno ma dolozony radiator na SB. Zastanawiam sie tylko, czy dolozyli do niego regulacje napiecia na chipset... Jesli tak to sam go biore! :)

To wszystko ma juz rev 2.0 - sprawdzone empirycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Czym właściwie różni się 8RDA+ w rewizji 2.1 od rev1.1...?

* pelna obsluga DDR400 przez SPP

* zmiana (zwiekszenie zakresu?) vdd w bios'ie

* pasywne chlodzenie SB

* inne rozmieszczenie niektorych elementow elektronicznych na plycie (np. MOSFET'y)

Powrot do kondensatorow SANYO w rev. 2.0 zmienili na inne i byly klopoty.

Zapraszam HERE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedługo będzie dostępny nowy abit na nF2 ze zintegrowanym s-ata więc jesli epox tego nie ma to znów jest w tyle.

a ja polecam jeszcze poczytać o ECS L7S7A2, 61 stron rozrywki. na pewno ciekawsze niż o epoxie czy abicie, w końcu to ECS. sam sieudzielałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Czym właściwie różni się

Powrot do kondensatorow SANYO w rev. 2.0 zmienili na inne i byly klopoty.

Pokaż palcem :D

Uzywam rev. 2.0 i nic niezaobserwowalem. Moze dopiero przy 2V na CPU cos sie dzieje ale taki hardcore to ja nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox zwalil konkretnie RDA3+ rev.2.0 wiec musial szybciutko naprawic blad i wypuscic nowa rewizje. Zmiany to m.in. kondensatory lepszej jakosci (sanyo albo rubykon-nie pamietam). RDA3+ stawala sie niestabilna na napieciach powyzej 1.7V (wlasnie z powodu dupiastych kondensatorow). Z tego co mi wiadomo to RDA+ rev.2.1 nie posiada SoundStormu wiec radiator na SB troche mija sie z celem, fajnym gadzetem natomiast sa radiatorki na mosfetach. Ogolnie podobno plyta wymiata tylko zastanawiam sie na ile ten wymiot bedzie konkretniejszy niz w przypadku NF7-S i czy oplaci sie zamiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox zwalil konkretnie RDA3+ rev.2.0 wiec musial szybciutko naprawic blad i wypuscic nowa rewizje. Zmiany to m.in. kondensatory lepszej jakosci (sanyo albo rubykon-nie pamietam). RDA3+ stawala sie niestabilna na napieciach powyzej 1.7V (wlasnie z powodu <font color="#FF0000">[ciach!]</font> kondensatorow). Z tego co mi wiadomo to RDA+ rev.2.1 nie posiada SoundStormu wiec radiator na SB troche mija sie z celem, fajnym gadzetem natomiast sa radiatorki na mosfetach. Ogolnie podobno plyta wymiata tylko zastanawiam sie na ile ten wymiot bedzie konkretniejszy niz w przypadku NF7-S i czy oplaci sie zamiana.

Wszystko co napisales mija sie z prawda. Dla uscislenia Epox'a 8RDA3+

(faktycznie nie ma SoundStorm'a) rev. 2.0 to calkiem inna plyta i nie

mylmy jej z Epox 8RDA+ rev. 2.1 (ma SoundStorm'a jednak bez "licencji"

gdyz nie ma zewnetrznych wyprowadzen S/PDIF - nie moze uzywac na

pudle napisu SoundStorm). Epox zwalil 8RDA+ rev. 2.0 gdyz zastosowal

inne kondensatory (chyba Jamicon, dokladnie nie pamietam) niz w rev.

1.1 (napewno SANYO) m.in. dlatego wprowadzil rev. 2.1 naprawiajac ten

blad (powrot do kondensatorow SANYO). Kolejne nieporozumienie w jakie

wprowadzasz czytelnokow to mowa o radiatorach na MOSFET'ach, ktorych

nie ma. Przepraszam ale naucz sie najpierw czytac po angielsku tak aby

rozumiec a pozniej zabieraj glos. Te radiatory zostaly przyklejone przez

osobe, do ktorej plyta nalezy. W sumie musze sie z jednym zgodzic, tj.

ze plyta wymiata i jest godnym konkurentem dla ABIT'a NF7-S rev. 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...