Skocz do zawartości
m@tys

Radeon 9100 czy 9000 pro?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się co wybrać, doradźcie proszę!

1. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8409

czyli Radeon 9100 Hercules 64Mb

2. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5517

czyli Radeon 9000 pro HIS 128Mb

Skłaniałbym się raczej za tym drugim, ale powiedzcie prosze wasze zdanie.

Współpracować to będzie z Abit NF7-s, Barton 2500, 2x 256 kingstona 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde człowieku, a szukać nie umiesz ? wchodzisz na pierwszy lepszy serwis komputerowy i lookasz testy. 9100 bije takiego biedaka 9000 pro w każdym teście, nowsza i wydajniejsza karta bez dwóch zdań.

a ilość pamięci ma takie samo znaczenie jak kolor płytki, różnicę z zastosowania 128 MB odczuwa się dopiero n aTi4200 i to nie zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde człowieku, a szukać nie umiesz ? wchodzisz na pierwszy lepszy serwis komputerowy i lookasz testy. 9100 bije takiego biedaka 9000 pro w każdym teście, nowsza i wydajniejsza karta bez dwóch zdań.

a ilość pamięci ma takie samo znaczenie jak kolor płytki, różnicę z zastosowania 128 MB odczuwa się dopiero n aTi4200 i to nie zawsze.

czy r9100 jest nowszyto poddałbym pod wątpliwość, toż to 8500LE ze zmienionym biosem, ale faktem jest że r9000pro jest słabszy.

Orientacyjna różnica (mam z bratem podobny konfig różniący się m.in. właśnie ww kartami) może sięgać 30% na korzyść r9100 - a robi on na defaultowych ustawieniach i sprzęcie z podpisu ok. 8500 3dmarków01se

co do pamięci - zdarzają się przypadki gdzie 64-megowe karty wyprzedzają te 128 (THG)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to to oczywiste ze radek9100 bierz i sie nie zastanawiaj :P i na przyszlosc przejzyj troche tematy na gorze jest przyklejony topic co do kupna grafy :P wystarczy popatrzec  

pozdr :) :)

zauwaz ze pyta on o karty w przedziale cenowym 300-400 a link ten zawiera karty od 600 w gore ...

a co do tematu - bierz 9100 i nie ma co gadac - poszukaj na forum i zobacz jak fajnie mozna go powykrecac - problemy z grami tez sa juz rozwiazane - ja jestem ze swojego zakupu jak narazie bardzo zadowolony i polecam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licz sie z tym z zeby odpalic gry na openGL na obu tych kartach przyda ci sie jakas inna biblioteka openGL niz ta z catalystow 3.7 i 3.8 - sa po prostu zjechane - na rage3d jest piekny watek o tym (Zakladaelem zreszta tutaj swoj wlasny na ten temat ale jakos zstal olany co mnie w sumi enie zdziwilo - poszukaj w moich postach - znajdziesz)

wszystkie radki 9000/9100/9200/8500 bardzo ostro sie sypia na nowych catalystach - wiec ich nawet nie instaluj - lista bledow dla tych modeli na rage3d przekroczyla 50 stron - jest ostro a ATI podpadlo wielu, wielu ludziom - na 3.7 alles jest ok

proponuje tez poszukac sterow omega dell's leaked (new) ktore maja oemowe drivery firmy dell na bazie 3.8 z poprawnym opengl - dopiero na tym cnc generals dziala a jedi academy moge odpalic na max textur - wczesniej mialem dr.watsona

huh.. ale sie naklepalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250 ???? ja też tak chcę !!!

;) akurat kumpel potrzebowal na szybko kasiorki bo deske *skateboardową* złamał to mi spylił a dzisiaj po 2 tygodniach kupil sobie radka 9200 bo ja mu nie chcialem odsprzedac ;)
:lol:

fajnie zrobiles kumpla w ciula :)

no chyba ze sie na sprzecie nie zna i mysli ze majac 9200 ma przewage nad 9100 bo 100 wiecej w nazwie zobowiazuje do wiekszej wydajnosci ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...