ziuziu Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 Witam, mam w planie zainstalować na swoim komputerku dwa systemy win98 i winxp. Mój "plan działania" jest taki: fdiskiem dzielę dysk na 4 partycje instaluje win 98 na d: a potem spod win98 na c: instaluję winxp (mam nadzieję że dobrze to planuję ;) ) i teraz moje pytanie: w taki sposob jak opisałem wyżej winxp bedzie zainstalowany na dysku w systemie FAT32 - co zrobić aby zmienić FAT32 na NTFS ?? ps. jeśli jest gdzieś taki problem opisany na forum to przepraszam za zawracanie głowy, ale ja nie doszukałem się takiego :-( pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 20 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2003 Podczas instalacji mozesz wybrac konwersje na NTFS... lecz ten system plikow nie jest wymagany, mozesz zostac na FAT32... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Instalacja win98 na partycji d: będzie kłopotliwa, ułatwisz sobie życie instalując kolejno: - win98 na C: (partycja podstawowa, bootowalna) - winXP na D: (dysk logiczny lub NTFS) Ale, jak pisał 2002JSQ, winXP nie musi być zainstalowany na NTFS, może pracować również na FAT, a instalując go na NTFS ponownie utrudniasz siobie życie, gdyż tego systemu plików nie obsługuje win98 i będziesz potrzebował dodatkowych sterowników (czy jak to tam nazwać ;) ) A nawet mając je, bezpieczny spod win98 będzie jedynie odczyt z NTFS, zapis z tego co pamiętam bywa problematyczny, ale tu mogę się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpresspl Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Wystarczy troszku poszukac i sie wszystkiego dowiesz. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuziu Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Instalacja win98 na partycji d: będzie kłopotliwa, ułatwisz sobie życie instalując kolejno: - win98 na C: (partycja podstawowa, bootowalna) - winXP na D: (dysk logiczny lub NTFS) ... dlaczego piszesz, że instalacja win98 na d: będzie kłopotliwa ?? chciałem w czasie instalacji zamiast c:windows zmienić na katalog d:windows - czy to się źle zainstaluje ?? i czy mając dysk c: pusty a dopiero dysk d: z win98 czy komputer wogóle odpali po restarcie ?? a uparłem się na taką konfigurację ponieważ większość programów będę instalował na winxp i z wygody chciałbym żeby programiki instalowały się na c: (w przeciwnym wypadku przy każdej instalacji bede musiał zmieniać z c:Program Files... na d:Program files... - może i nie jest to zbyt kłopotliwe, ale po co sobie komplikować sprawę ?? ) Dziękuję za odpowiedzi :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Bezproblemu zainstalujesz sobie win 98 na D, z tym że pliki potrzebne do bootowania on wrzuci na C i jeśli zmienisz potem system partycji C na NTFS, to pliki bootowalne win 98 nie będa działać... Ale z pomocą mogą tu przyjść jakieś bootmanagery :twisted: A co do konwersji na NTFS, to potem robisz to bezproblemu, wpisując w polu START===> URUCHOM takie cuś convert c: /fs:ntfs Konwersja odbywa siębez utraty danych... A po więcej szczegółów zapraszam na www.infojama.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 jezeli martwisz sie o to ze bedac pod XP bedziesz musial za kazdym razem przy instalacji zmieniac sciezke z C: na D: to nie boj doopy - Gates pomyslal i o tym ;) pod tym systemem co bedziesz siedzial pod ten windows bedzie sie instalowalo ... a przy bootowaniu "standardowo" bedzie odpalal XP jak nic nie wcisniesz i nie zmienisz mialem tak wiec wiem z doswiadczenia - wal 98 na C jak nie chcesz miec klopotow takich jak mak777 opisal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuziu Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Wielkie dzięki za pomoc :) Bedzie tak jak piszecie: c: win98 d: winxp jak będę miał jeszcze jakieś problemy to się odezwę. Póki co pozdrawiam :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...