Skocz do zawartości
ziuziu

Dwa systemy - win98 i winxp, FAT32 na NTFS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam w planie zainstalować na swoim komputerku dwa systemy win98 i winxp.

Mój "plan działania" jest taki:

fdiskiem dzielę dysk na 4 partycje

instaluje win 98 na d: a potem spod win98 na c: instaluję winxp

(mam nadzieję że dobrze to planuję ;) )

i teraz moje pytanie: w taki sposob jak opisałem wyżej winxp bedzie zainstalowany na dysku w systemie FAT32 - co zrobić aby zmienić FAT32 na NTFS ??

ps.

jeśli jest gdzieś taki problem opisany na forum to przepraszam za zawracanie głowy, ale ja nie doszukałem się takiego :-(

pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja win98 na partycji d: będzie kłopotliwa, ułatwisz sobie życie instalując kolejno:

- win98 na C: (partycja podstawowa, bootowalna)

- winXP na D: (dysk logiczny lub NTFS)

Ale, jak pisał 2002JSQ, winXP nie musi być zainstalowany na NTFS, może pracować również na FAT, a instalując go na NTFS ponownie utrudniasz siobie życie, gdyż tego systemu plików nie obsługuje win98 i będziesz potrzebował dodatkowych sterowników (czy jak to tam nazwać ;) ) A nawet mając je, bezpieczny spod win98 będzie jedynie odczyt z NTFS, zapis z tego co pamiętam bywa problematyczny, ale tu mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja win98 na partycji d: będzie kłopotliwa, ułatwisz sobie życie instalując kolejno:

- win98 na C: (partycja podstawowa, bootowalna)

- winXP na D: (dysk logiczny lub NTFS) ...

dlaczego piszesz, że instalacja win98 na d: będzie kłopotliwa ??

chciałem w czasie instalacji zamiast c:windows zmienić na katalog d:windows - czy to się źle zainstaluje ?? i czy mając dysk c: pusty a dopiero dysk d: z win98 czy komputer wogóle odpali po restarcie ??

a uparłem się na taką konfigurację ponieważ większość programów będę instalował na winxp i z wygody chciałbym żeby programiki instalowały się na c: (w przeciwnym wypadku przy każdej instalacji bede musiał zmieniać z c:Program Files... na d:Program files... - może i nie jest to zbyt kłopotliwe, ale po co sobie komplikować sprawę ?? )

Dziękuję za odpowiedzi :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezproblemu zainstalujesz sobie win 98 na D, z tym że pliki potrzebne do bootowania on wrzuci na C i jeśli zmienisz potem system partycji C na NTFS, to pliki bootowalne win 98 nie będa działać... Ale z pomocą mogą tu przyjść jakieś bootmanagery :twisted:

A co do konwersji na NTFS, to potem robisz to bezproblemu, wpisując w polu START===> URUCHOM takie cuś

convert c: /fs:ntfs

Konwersja odbywa siębez utraty danych... A po więcej szczegółów zapraszam na www.infojama.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli martwisz sie o to ze bedac pod XP bedziesz musial za kazdym razem przy instalacji zmieniac sciezke z C: na D: to nie boj doopy - Gates pomyslal i o tym ;)

pod tym systemem co bedziesz siedzial pod ten windows bedzie sie instalowalo ... a przy bootowaniu "standardowo" bedzie odpalal XP jak nic nie wcisniesz i nie zmienisz

mialem tak wiec wiem z doswiadczenia - wal 98 na C jak nie chcesz miec klopotow takich jak mak777 opisal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi