qra Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Witam Właśnie robię symulację w simulinku i mam problem. Muszę użyć żródło sygnału czytające wartości z pliku, jest takie w pakiecie, ale ma jedną wadę - dane muszą być zapisane wierszami tzn np w pierwszym wierszu czas w drugim prędkość czy droga. Niestety programy których używam do zbierania danych zapisują wszystko w kolumnach. Stąd moje pytanie czy można zmusić simulinka żeby czytał dane w kolumnach. Próbowałem transponować tabelę z danymi w Excelu ale komenda ta jest durna i trzeba ręcznie wpisywać adresy komórek (a mam ich 3x 45k sztuk) Za wszelkie pomysły wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 co do excela to robisz tak z jedna komorka a potem automatycznie sam zrobi to z reszta jak skopiujesz, albo robisz jakies makro:) co do matlaba to niejestem pewien ale chyab nic sie nie da zrobic, ale moge sie mylic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 OK już znalazłem TRANSPONUJ jest to tzw formuła tablicowa i trzeba ją wprowadzać przez ctrl+shift+enter, a nie normalnie. No i jeszcze wcześniej trzeba zaznaczyć obszar do wypełnienia, bo późniejsze kopiowanie nic nie daje. To tak dla "potomnych" jakby ktoś miał podobne problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 przeciez w matlabie mozesz zaladowac plik zarowno pisany wierszem jak i kolumnami. btw. wlasnie pisze program na zaliczenie z zastosownia robotow,moim zadaniem jest stworzenie algorytmu ktory wyprowadzi "robota" z labiryntu. ktos zainteresowany obejrzeniem jak dziala ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Ale w samym matlabie czy w simulinku?? To jest dość zasadnicza różnica. W matlabie można faktycznie wczytać w dowolnej formie, ale już simulink(czyli jakby GUI dla programu głównego) ma "źródła" sygnałów tolerujące dane tylko w tej formie t.j. wierszami.(chyba że jestem ślepy) Co do transponowania w EXcelu to wywala się gdy macież jest większa niż ok 50 komórek w pionie. System wyrzuca komunikat o wykonaniu niepoprawnej operacji przez program i go zamyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...