Skocz do zawartości
qra

Matlab - simulink potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie robię symulację w simulinku i mam problem.

Muszę użyć żródło sygnału czytające wartości z pliku, jest takie w pakiecie, ale ma jedną wadę - dane muszą być zapisane wierszami tzn np w pierwszym wierszu czas w drugim prędkość czy droga.

Niestety programy których używam do zbierania danych zapisują wszystko w kolumnach.

Stąd moje pytanie czy można zmusić simulinka żeby czytał dane w kolumnach.

Próbowałem transponować tabelę z danymi w Excelu ale komenda ta jest durna i trzeba ręcznie wpisywać adresy komórek (a mam ich 3x 45k sztuk)

Za wszelkie pomysły wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK już znalazłem

TRANSPONUJ jest to tzw formuła tablicowa i trzeba ją wprowadzać przez ctrl+shift+enter, a nie normalnie.

No i jeszcze wcześniej trzeba zaznaczyć obszar do wypełnienia, bo późniejsze kopiowanie nic nie daje.

To tak dla "potomnych" jakby ktoś miał podobne problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez w matlabie mozesz zaladowac plik zarowno pisany wierszem jak i kolumnami.

btw. wlasnie pisze program na zaliczenie z zastosownia robotow,moim zadaniem jest stworzenie algorytmu ktory wyprowadzi "robota" z labiryntu.

ktos zainteresowany obejrzeniem jak dziala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w samym matlabie czy w simulinku??

To jest dość zasadnicza różnica.

W matlabie można faktycznie wczytać w dowolnej formie, ale już simulink(czyli jakby GUI dla programu głównego) ma "źródła" sygnałów tolerujące dane tylko w tej formie t.j. wierszami.(chyba że jestem ślepy)

Co do transponowania w EXcelu to wywala się gdy macież jest większa niż ok 50 komórek w pionie.

System wyrzuca komunikat o wykonaniu niepoprawnej operacji przez program i go zamyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi