Skocz do zawartości
yesooz

17" iiyama czy nec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec:

NEC 17'' MultiSync FE 791SB TCO99 Diamondtron

Pasmo przenoszenia: 210 MHz wysokie pasmo przenoszenia

Technologia kineskopu: SuperBright DIAMONDTRON

Spełniane normy jakościowe: CE, TUV, MPR-III, FCC, EPA Energy Star, TCO 99, ISO-9241 duzo norm jakosci :P

17" Iiyama Vision Master Pro 413 (HM703UT)

typ kineskopu Diamondtron MM

pasmo przenoszenia 160 MHz - tylko tyle :-/ słabo

spełniane normy jakościowe TCO 99 tylko jedna norma jakości :-/

ja bym bral NEC'ka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec:

NEC 17'' MultiSync FE 791SB TCO99 Diamondtron

Pasmo przenoszenia: 210 MHz  wysokie pasmo przenoszenia

Technologia kineskopu: SuperBright DIAMONDTRON

Spełniane normy jakościowe: CE, TUV, MPR-III, FCC, EPA Energy Star, TCO 99, ISO-9241 duzo norm jakosci :P

17" Iiyama Vision Master Pro 413 (HM703UT)

typ kineskopu Diamondtron MM  

pasmo przenoszenia 160 MHz - tylko tyle :-/ słabo

spełniane normy jakościowe TCO 99  tylko jedna norma jakości :-/

ja bym bral NEC'ka :)

Te wszystkie normy to se można w d..e wsadzić, a co do pasma przenoszenia to powiedz mi jaki ma wpływ na parametry obrazu!

Miałem ten sam dylemat przy zakupie CRT jakieś 10 miechów temu- też przyglądałem się tym modelom (byłem w komputroniku ponad trzy godziny, a sprzedawcy chcieli mnie zjeść :) ). Miałem oba podłączone do dwóch identycznych kompów i niestety Nec miał zdecydowanie gorszą geometrię (mimo wielu prób nie udało mi się uzyskać idealnego obrazu na całym kineskopie). Jeżeli chodzi o jakość obrazu to Iiyama miała wg mnie bardziej soczyste (żywe) kolory, ale to moja subiektywna ocena. Może trzeba wyselekcjonować egzemplarz. Jednego jestem pewien- najbardziej spasiony LG (10 miesięcy temu, może teraz się wyrobili) do pięt nie dorasta Nec-owi czy Iiyamie.

Na korzyść Iiyamy przemawia również kosmiczna obudowa (silver- blue). Zresztą co byś nie kupił to i tak będziesz zadowolony, a minimalnie zniekształcony obraz w narożnikach czy minimalny brak zbieżności kolorów przez przeciętnego zjadacza chleba i tak nie jest dostrzegalny.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam podobny dylemat no i zdecydowalem sie na NEC'a - za 2 dni biore ;)

BTW: NEC ma kineskop Mitsubishi...(tak slyszalem)...

Zgadza się, konkurują z nimi tylko trynitrony... flatron to niestety druga liga.

Gratuluję dobrego wyboru, oczy ma się tylko jedne i z dwojga złego:

1. kiepski tani monitor + za jakiś czas okulary

2. dobry drogi monitor

wybieram to drugie i wszystkim to radzę. Moim zdaniem nie procesor, ani płyta gł. to nie są najweżniejszed elementy zestawu- tylko oczywiście monitor (który ma bezpośredni wpływ na nasze niewymienialne oczy!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe proste ze NEC... z jednego powodu

NEC = Diamotron NF! czyli plamka 0,25 wszedzie

Iiyama = Diamotron MM! czyli plamka 0,27 po bokach a 0,25 w środku co powoduje osre rozmycia na rogach...

No i Nec to mitshubishi :D sam mam Matryce LCD na NEC-Mitshubishi i musze powiedzieć że jest idealna!. JA bym wzioł NECa Diamotron MM to niezbyt udany kineskop :/ i kupując go dużo tracisz na rzecz neca. Moze model 704 Iiyamy jest lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba monitorki sa spoko ;)

Co do wielkosci plamki - to jest jedna z tych rzeczy podawana przez producenta ktora nalezy olac i to na maxa. Np plamki Samsunga wedlug producenta to 0,20 ktora w rzeczywistosci jest wieksza bo producent samsung znalazl nowa metode pomiaru (ktos na tweaku podal wzor wedlug ktorego Samsung oblicza swoje plamki :D ) itd itp.

Podobnie z geometria - kazdy model ma "niepowtarzalna" geometrie :D

Ogolnie trudny wybor - monitorki prawie te same, najlepiej pojsc do sklepu i sobie porownac oba. Imho kupowanie przez net nie widzac wczesniej danego monitorka na oczy to nie jest dobry pomysl.

Aha NEC i Mitshubishi jada na tych samych bebechach ale jest podobno jedna zauwazalna roznica. Niby maja ta sama obudowe ale jakos plastiku i spasowania elementow obudowy w Mitshubishi jest lepsza ;) Ja widzialem tylko NEC'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...