Skocz do zawartości
ashgan

Restarty na FIC9500Pro.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec gdy wlanczan np. Unreala 2 i po pewnym czasie niebieski ekran.I musze resetowac kompa!!Raz mi pokazal po restarcie ze niby kabel do radka jest odpiety drugi res i dziala.Aha i napiecia pokazuje sandra i w biosie niby dobre.Niekiedy zwieche zaliczy przy 3Dmarku.Niewiem moze to zasilka bo mam Modecoma 300PFC a moze catalisty 3.8.Pomozcie dobrzy ludzi :? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem cat. 3.7 i nawet nie zaladowal poczatku i restart kompa :(

jak wymieniłem kartę u kolegi (z 2MX na 4Ti (taka jak moja)) - to przez 2 miechy co dziennie miał co najminej 2 blue screeny. Aż mnie to zaczęło denerwować - i kazałem mu pożonglować kartami - okazało się, że 4ti nie za boardzo znosiła dzielenia przerwania z kartą LAN intela - ale z Audigy współpracuje dobrze. Od tamtej pory (2 tyg) - komputer is Rock Stable

Może to będzie jakaś wskazówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtyczka raczej ok bo gdyby nie dzialala to by sie wogole nie wlaczyl.A przerwanie hmm przeciez to agp a lan na pci.

Nie zaszkodzi spróbować - wszak IRQ to IRQ i jeśli w biosie stoi jak wół że np IRQ 5 jest dzielone na Audigy i VGA to kłócił się nie będę - wszak spróbować nie zawadzi, a jest to też jakieś wyjście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menadzerze urzadzen IRQ 05 jest dla SBLive i sieciowki oraz grafy.Hmm jak to zmienic?Czy to wlasnie moze powodowac konflikty u zwiechy?

Ja to rozwiązałem w ten sposób, że poprzesówałem karty w slotach PCI (każdy slot ma przyporządkowane jedno lub dwa przerwania - najczęściej dzielone z innymi kartami - o ile są w pobliżu (choć to nie zawsze się sprawdza) - po prostu rozkręć kompa i poprzekładaj karty tak aby koło siebie w slotach nic nie mialy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz niemam sil do tego.Jak gram w Cs to spoko chodzi jak np. C&CGenerals czy UT 2 to po jakims czasie zwiecha i niebieski ekran a przy tym pisk z glosniczka.Dalem w opcjach aby mi nie restrtowal kompa to mam niebieski ekran ale pusty wiec mi to nie pomamga :(.Napiecia w biosie , sandrze czy mbm prawidlowe ale moze to jednak zasilacz? HELP!!! 8O :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz w BIOS opcje ustawiania szybkosci AGP (4x, 8x)? Jesli tak daj na 4x.

Spisz z zasilacza i podaj jakie masz wartosci amperów dla napiec 3.3v, 5v i 12v. Bardzo dobre wartosci - i takie maja Chieftecki - to:

3.3v- 28 a

5 v - 35 a

12v - 17a

Niestety wiekszosc z zasilaczy Codegen, Megabajt, Modecom itp. ma te wartosci duzo ponizej normy.

Na procku jaki cooler? Na grafie wiatrak sie kreci?

Sprobuj tez wyjac pamieci - i jesli masz 2 kosci daj na razie na jednej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ta:

-na grafie coolermaster z proca oraz radiatory colernastera(nic nie krecone) ma licznik obr wiec wiem ze dziala :)

-wartosci napiec na zasilce

3.3 14A

5.0 25A

12 10A

grafa niby trzyma spoko napiecia 3.34-3.36 dla tego napiecia a to jest dla grafy o ile wiem

-AGP X4 bo tylko takie mam :(

-kostki mam sdramy 64/128/256 :P

Dodam ze niektore gry laza a inne powoduja zwieche.Benchamarki przechodza bez problemy no moze raz mialem zwieche na codecreature :)

Sam niewiem co to moze byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ta:

-wartosci napiec na zasilce 

3.3 14A

5.0 25A

12  10A

No ja stawiam na zasiłke. Wartosci sam widzisz, ze bardzo niskie. Szczegolnie dla 3.3v. Radek 9500Pro jest bardzo prądozerny (stad to dodatkowe zasilanie) i prawdopodobnie zasiłka nie wyrabia. Normalnie działa ok. ale jak przychodzi do obróbki duzej ilosci danych (grafa sie domaga wiecej mocy) to nie wyrabia. Daje nizsze natezenia i zwis. Jesli masz mozliwosc pozycz inna zasiłke (nawet 450W) i zobacz czy bedzie to samo, bo po co masz od razu ładowac sie w kupowanie zasilacza jesli okazac sie moze, ze to wcale nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz niemam sil do tego.Jak gram w Cs to spoko chodzi jak np. C&CGenerals czy UT 2 to po jakims czasie zwiecha i niebieski ekran a przy tym pisk z glosniczka.Dalem w opcjach aby mi nie restrtowal kompa to mam niebieski ekran ale pusty wiec mi to nie pomamga :(.Napiecia w biosie , sandrze czy mbm prawidlowe ale moze to jednak zasilacz? HELP!!!  8O  :twisted:

8O 8O 8O

Tez tak czasem mam ale bardzo zadko :? A mam zasiłkechiefteka.....Cos jest nie tak.Cat 3.7 urzywam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy przypadkiem wiatraczek na FIC'u sie nie zatarl (jezeli masz standardowe chlodzenie zostawione). Mialem identyczne objawy jak Ty i okazalo sie, ze karta po prostu sie przegrzewala z powodu dziabnietego wentylatora (szczegolnie w czasie wielogodzinnego katowanie w 3d), a radiator na karcie parzyl w dotyku.

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy przypadkiem wiatraczek na FIC'u sie nie zatarl (jezeli masz standardowe chlodzenie zostawione). Mialem identyczne objawy jak Ty i okazalo sie, ze karta po prostu sie przegrzewala z powodu dziabnietego wentylatora (szczegolnie w czasie wielogodzinnego katowanie w 3d), a radiator na karcie parzyl w dotyku.

Pozdro

M.

mi to nie grozi, na pamiećiach saradiatory a dodatkowo od spodu wieje wiatrak na ~7V wiec karta mało siegrzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec zwiekszylem AGP aperature w biosie czy jakos tak to sie nazywa z 64MB na 256MB wywalilem stery drive cleaner-em i wrzucilem najnowsze omegi i co i smiga narazie bez zadnej zwiechy oby tak dalej!! :) Czy moze przyczyna byc ten rozmiar AGP w biosie ale chyba nie mysle ze winne byly stery. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...