Skocz do zawartości
Morfeusz

Czy zmniejszenie FSB azwiekszenie mnoznika oslabia wydajnosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wziolem sie za krecenie mojego Bartona 2500+ AQZEA AXDA2500DKV4D Y8627260577 0332MPMW

Maksymalnie na mojej plycie moge dac fsb150! Wiec zaczolem zmniejszac fsb a zwiekszac mnoznik

Wiec mam teraz ustawione tak 140x15 Wynik na 3d Mark 2001

Na razie niemoge dac wiecej bo jestem poszoku kiedy dalem mnoznik 18x140 czyli mialem 2520MHz!!! Niestety niezdazylem zrobic pomiarow ani zdjec bo zapalil mi sie zasilacz 300W!!! Na prawde sie zapalil! Wszystko sie z chajczylo!!!

Wlasnie sobie kupilem zasilacz 400W I w sobote bede probowal jeszcze raz tego dokonac

Tylko trzy rzeczy mnie niepokoja:

1) Ze jak zmniejszalem FSB a zwiekszalem mnoznik to zaowazylem spadek wydajnosci niz przy mniejszym mnozniku a wiekszym FSB!

2)Kiedy robilem PIN-MODA i chcialem zwiekszyc minimalnie v-core to zamiast 1.7V odrazu wskakiwalo mi na 1.85V! Probowalem tez inne napiecia i moge zrobic tylko albo 1.65V (standardowe) lub 1.85V

3)Dlaczego umnie niewykrywa tak jak u innych procesor np. ze to jest AMD ATHLON 2500+, a umnie jest zakazdym razem AMD Athlon 1800MHz Lub tak jak teraz mam ustawione to AMD ATHLON 2100MHz

Pokazuje mi zeczywista czestotliwosc a nie model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatury to jest OK jak na Volcano 10

Troszke dokladniejsze dane co do temp SisoftSandra

dane CPU Najbardziej mnie wlasnie nie pokoi ten spadek wydajnosci bo przecierz mam Bartona 2500+ a na sisoftSadrze mozna wywnioskowac ze po podkreceniu go do 2100MHz mam dopiero 2500+ prosze popatrzec na wynik pomiedzy 2400+ a 2600+

Na prawde cos czuje ze im bardziej sie zmniejsza FSB to wydajnosc spada

Co wy sadzicie o tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic o tym nie sądzimy, bo wiemy od urodzenia, że lepiej podkręcić FSB, ram, i chipset na raz zamiast tylko samego procka. Oczywiście istnieje pewna granica w przypadq athlonów zapewne coś koło 400Mhz DDR, kiedy lepiej jest już zrobić na odwroot, tzn obniżyć FSB, a w zamian cioot podnieść taktowanie proca.

Linki, która zapodałeś nie działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwszą rzeczą jaką bym zrobił na twoim miejscu to zmienił mobo (POWAŻNIE) bo ten ECS to syf maxymalny skoro max fsb to zaledwie 150mhz, a chipset na tej płycie w standardzie obsługuje fsb 166mhz 8O :? :lol:. ALE :!: być może płyta obsługuje te chociarzby fsb 166mhz ale musiałbyś zrobić flash biosu może to chociaż trochę zwiększy potencjał tej mobo, bo zmniejszanie fsb i zwiękrzanie mnożnika jest głupie :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to tez wiem ze lepiej krecic szyna w zwysz ale Bartonka kupilem 3 tygodni temu i wydalem 400zeta wiec skad mam miec kase na nowa plyte :cry:

Procka kupywalem poniewaz robilem palenie mostkow na AMD Athlon Thundenbird 1400 i niestety procek poszedl zamiast w gore to wdół :? a dokladniej to, ze niechodzi mi juz na 133fsb (choc na poczatku bylo dobrze dopuki nie zwiekszylem na nim fsb na 150! W tedy juz nie odpalił dopuki nie zmienilem fsb na 100 ) a mial być dokladnie taki wynik

Wracając do tematu to na plycie mam ustawione zworki na 133fsb! Z BIOS-u krece max na 150fsb choc jest tam 166fsb ale i tak niemoge dac poniewaz brak odpowiedzi od plyty po ponownym uruchomieniu :?

Szukalem uaktualnien do BIOS-u mojej plyty na stronie producenta i niestety jak narazie niema nowszej wersji BIOS-u od tej co teraz mam :(

A plytke nowa, bede kupywal gdzies na nowy rok :)

A teraz niestety musze sie meczyc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...