Demboch Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Witam Jak juz pewnie sie przekonaliscie w niejednym moim temacie jestem kompletnie zielony w tym wszystkim wiec stad moje pytanko .... O co chodzi w tych timingach pamieci , w jaki sposb podaje sie wieksze napiecie na ramach i jakie jest optymalne napiecie na ramach ??? ----- dodane chwile potem ---- aha i co to te dzielniki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Napiecie VCore, DDR ustalasz z poziomu BIOS'u... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 jakie dzielniki?? :shock: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 moze mnozniki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demboch Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 dobra z tymi dzilnikkiami to zem sie zlamil :( ale o tych timingach to jeszcze nikt mi tego nie wytlumaczyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Zasada jest jedna: Pamięć pracuje najszybciej, jeśli tRAS równe jest sumie CL, tRCD i tRP.Czyli po ludzku oznacza to,ze największa liczby ma być równa sumie pozostałych. Niezależnie od fsb (kwestia pamieci, a szczególnie czasu dostępu),należy asie tego trzymac. Zwiazane to jest ze synchronizacja danych i gwarantuje największą przepustowość. Wiec zamiast 5-2-2-2 powinniśmy ustawić 6-2-2-2.Wiekszosc kości standardowo przystosowane jest do timingow 8-3-3-2.5 (0.5 - to taka granica bledu, stosuje się nią przy wysokim fsb kiedy to pamięci nie są w stanie pracować na CL2) Jeszcze porada dla posiadaczy płyt na nForce2 - większość płyt na tym układzie nie lubi CL3, coniektore wcale się nie odpalaja,a niektóre pracują bardzo niestabilnie. Zrodlo: http://www.oc-serwis.pl/?page=faku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Zasada jest jedna: Pamięć pracuje najszybciej, jeśli tRAS równe jest sumie CL, tRCD i tRP.Czyli po ludzku oznacza to,ze największa liczby ma być równa sumie pozostałych. Niezależnie od fsb (kwestia pamieci, a szczególnie czasu dostępu),należy asie tego trzymac. Zwiazane to jest ze synchronizacja danych i gwarantuje największą przepustowość. Wiec zamiast 5-2-2-2 powinniśmy ustawić 6-2-2-2.Wiekszosc kości standardowo przystosowane jest do timingow 8-3-3-2.5 (0.5 - to taka granica bledu, stosuje się nią przy wysokim fsb kiedy to pamięci nie są w stanie pracować na CL2) Jeszcze porada dla posiadaczy płyt na nForce2 - większość płyt na tym układzie nie lubi CL3, coniektore wcale się nie odpalaja,a niektóre pracują bardzo niestabilnie. Zrodlo:http://www.oc-serwis.pl/?page=faku HEHE dzieki - ta wiedza mi si przyda - czuje sie jak lol jakis teraz piszac to ale o tym sumowaniu timingow to nie wiedzialem :oops: Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinucha1 Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 z tym dodawaniem to roznie jest, bo np. na 11-3-2-2,5 pamieci smigaja szybciej niz na 8-3-3-2,5 :roll: ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 mam to samo - timingi jak w podpisie a z 11 moge zejsc nawet do 3 i bedzie memtest stable ale wydajnosc najwieksza na 11! - co do CL to jak mam R-t-C 3 (powyzej 200MHz musze) to wydajniejsze jest CL2.5. A jak R-t-C 2 to lepsze CL2. Natomiat RP zawsze im nizej tym lepiej. Kiedys caly dzien to testowalem memtestem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzaq Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 ja widzialem inna formule na timingi na http://www.ocfaq.com/article.php/kb/overclocking/63 twierdza, ze wg informacji firmy mushkin http://www.mushkin.com/mushkin/pop-up/latencies.htm tRAS powinien byc suma tRCD, CAS, i 2 :) pozdrawiam krzaq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??spytaj na www.forum.jasnowidz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demboch Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 no to ale jak ustawic zeby byle najwydajniejsze i od czego zalezy ta wydajnosc i co to jest cl2 i cl3 .... ?>??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 no to ale jak ustawic zeby byle najwydajniejsze i od czego zalezy ta wydajnosc i co to jest cl2 i cl3 .... ?>???przeciez pare postow wyzej 2000JSQ wyjasnil ci wszystko ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??spytaj na www.forum.jasnowidz.plnie ma jak odpowiedz na temat - stary zobacz swoje odpowiedzi w postach wiekszosc to kompletne bzdury - sorry ze sie doczepilem ale jak widze dzisiaj juz 3 post w ktorym cos napisales i w kazdym napisales takie bzdury ze sie w pale nie miesci to mnie krew zalewa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??spytaj na www.forum.jasnowidz.plnie ma jak odpowiedz na temat - stary zobacz swoje odpowiedzi w postach wiekszosc to kompletne bzdury - sorry ze sie doczepilem ale jak widze dzisiaj juz 3 post w ktorym cos napisales i w kazdym napisales takie bzdury ze sie w pale nie miesci to mnie krew zalewa skoro ty znasz odpowiedz na jego pytanie to slucham (czytam) ?? jakie polecisz mu ustawienia ... ? takie zeby dzialaly i zeby mobo wstalo bez problemow ? z tego co ja zauwazylem to tylko komentowac potrafisz ... BTW daj linki do tych 3 postow bo umieram z ciekawosci ktore nie przypadly ci do gustu ? bo wg mnie ten do ktorego sie dowaliles jest jedynym tego typu postem jaki dzis padl z mojej strony ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??spytaj na www.forum.jasnowidz.plnie ma jak odpowiedz na temat - stary zobacz swoje odpowiedzi w postach wiekszosc to kompletne bzdury - sorry ze sie doczepilem ale jak widze dzisiaj juz 3 post w ktorym cos napisales i w kazdym napisales takie bzdury ze sie w pale nie miesci to mnie krew zalewa skoro ty znasz odpowiedz na jego pytanie to slucham (czytam) ?? jakie polecisz mu ustawienia ... ? takie zeby dzialaly i zeby mobo wstalo bez problemow ? z tego co ja zauwazylem to tylko komentowac potrafisz ... BTW daj linki do tych 3 postow bo umieram z ciekawosci ktore nie przypadly ci do gustu ? bo wg mnie ten do ktorego sie dowaliles jest jedynym tego typu postem jaki dzis padl z mojej strony ... prosze bardzo - tu sa dwie bzdurne odpowiedzi - nie chce mi sie szukac dalej ale jak bardzo prosisz to bedzie tego wiecej http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=48217 Tak ostatnio tylko komentarzowac potrafie bo mnie zaczyna dobijac to co sie tu dzieje - nie chodzi mi o mlodych bo tym sie wybacza ale o starych uzytkownikow ktorym palma odbija (niektorym moderatorom tez nie bede palcem pokazywal) Ja nie musze mu odpowiadac bo nie znam odpowiedzi na to pytanie - skoro ty tez nie znasz to nie odpowiadaj albo jak juz bardzo chcesz j.e.b.n.a.c posta to zrob to w sposob kulturalny dla mnie ta dyskusja jest skonczona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 stary wyszukujesz temat sprzed paru dni - jak chcesz to ja sie tez upre i znajde posty ktore nie podobaja mi sie u ciebie ale nie sadze ze o to w tym chodzi ! zauwaz ze pytanie w tamtym temacie bylo wyjatkowa "glupie" i conajmniej 4 osoby zlaly tego kolesia - moja 2 odpowiedz to byla riposta na jego zarzuty i nie widze w niej nic glupiego ! obrocilem jedynie temat w zart. mam taka nature ze jak ktos cos mowi na moj temat to ja nie pozostaje bez odpowiedzi - jednak zauwaz ze w tamtym temacie jeszcze nie raz mozna bylo przyczepic sie do czegos ale dalem sobie spokoj ... mam swoj umiar i nie jestem zbyt klotliwy. jezeli chodzi o kulture wypowiedzi to wspomnij sobie temat Kaeresa o zmianie sprzetu na AMD gdzie pokazales sie z innej strony ... zreszta nie bede sie juz rospisywal bo mi sie nie chce - dalszych wyjasnien moge udzielic na PW jezeli masz ochte polemizowac ;) tak czy inaczej tutaj EOT ! pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 stary wyszukujesz temat sprzed paru dni - jak chcesz to ja sie tez upre i znajde posty ktore nie podobaja mi sie u ciebie ale nie sadze ze o to w tym chodzi ! zauwaz ze pytanie w tamtym temacie bylo wyjatkowa "glupie" i conajmniej 4 osoby zlaly tego kolesia - moja 2 odpowiedz to byla riposta na jego zarzuty i nie widze w niej nic glupiego ! obrocilem jedynie temat w zart. mam taka nature ze jak ktos cos mowi na moj temat to ja nie pozostaje bez odpowiedzi - jednak zauwaz ze w tamtym temacie jeszcze nie raz mozna bylo przyczepic sie do czegos ale dalem sobie spokoj ... mam swoj umiar i nie jestem zbyt klotliwy. jezeli chodzi o kulture wypowiedzi to wspomnij sobie temat Kaeresa o zmianie sprzetu na AMD gdzie pokazales sie z innej strony ... zreszta nie bede sie juz rospisywal bo mi sie nie chce - dalszych wyjasnien moge udzielic na PW jezeli masz ochte polemizowac ;) tak czy inaczej tutaj EOT ! pozdro. smialo szukaj!!!!!!! nastukalem juz kilkaset postow i moze kilka znajdziesz :P a co do posta - nie jest z przed 2 dni tylko dzisiaj na niego odpowiedzialem bo dzisiaj byl widoczny na pierwszej stronie i dzisiaj czytalem go pierwszy raz Co do topicu o kaeresie moj post byl moze zbyt brutalnym ale zwroceniem uwagi pewnej osobie ze nie przystoi uzywac jej slow jakie uzyla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...