Skocz do zawartości
Demboch

Timingi pamieci i ich podkrecanie ... o co w tym chodzi ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak juz pewnie sie przekonaliscie w niejednym moim temacie jestem kompletnie zielony w tym wszystkim wiec stad moje pytanko ....

O co chodzi w tych timingach pamieci , w jaki sposb podaje sie wieksze napiecie na ramach i jakie jest optymalne napiecie na ramach ???

-----

dodane chwile potem

----

aha i co to te dzielniki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest jedna: Pamięć pracuje najszybciej, jeśli tRAS równe jest sumie CL, tRCD i tRP.Czyli po ludzku oznacza to,ze największa liczby ma być równa sumie pozostałych. Niezależnie od fsb (kwestia pamieci, a szczególnie czasu dostępu),należy asie tego trzymac. Zwiazane to jest ze synchronizacja danych i gwarantuje największą przepustowość. Wiec zamiast 5-2-2-2 powinniśmy ustawić 6-2-2-2.Wiekszosc kości standardowo przystosowane jest do timingow 8-3-3-2.5 (0.5 - to taka granica bledu, stosuje się nią przy wysokim fsb kiedy to pamięci nie są w stanie pracować na CL2) Jeszcze porada dla posiadaczy płyt na nForce2 - większość płyt na tym układzie nie lubi CL3, coniektore wcale się nie odpalaja,a niektóre pracują bardzo niestabilnie.

Zrodlo: http://www.oc-serwis.pl/?page=faku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest jedna: Pamięć pracuje najszybciej, jeśli tRAS równe jest sumie CL, tRCD i tRP.Czyli po ludzku oznacza to,ze największa liczby ma być równa sumie pozostałych. Niezależnie od fsb (kwestia pamieci, a szczególnie czasu dostępu),należy asie tego trzymac. Zwiazane to jest ze synchronizacja danych i gwarantuje największą przepustowość. Wiec zamiast 5-2-2-2 powinniśmy ustawić 6-2-2-2.Wiekszosc kości standardowo przystosowane jest do timingow 8-3-3-2.5 (0.5 - to taka granica bledu, stosuje się nią przy wysokim fsb kiedy to pamięci nie są w stanie pracować na CL2) Jeszcze porada dla posiadaczy płyt na nForce2 - większość płyt na tym układzie nie lubi CL3, coniektore wcale się nie odpalaja,a niektóre pracują bardzo niestabilnie. 

Zrodlo:http://www.oc-serwis.pl/?page=faku

HEHE dzieki - ta wiedza mi si przyda - czuje sie jak lol jakis teraz piszac to ale o tym sumowaniu timingow to nie wiedzialem :oops:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo - timingi jak w podpisie a z 11 moge zejsc nawet do 3 i bedzie memtest stable ale wydajnosc najwieksza na 11! - co do CL to jak mam R-t-C 3 (powyzej 200MHz musze) to wydajniejsze jest CL2.5. A jak R-t-C 2 to lepsze CL2. Natomiat RP zawsze im nizej tym lepiej. Kiedys caly dzien to testowalem memtestem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??

spytaj na www.forum.jasnowidz.pl
nie ma jak odpowiedz na temat - stary zobacz swoje odpowiedzi w postach wiekszosc to kompletne bzdury - sorry ze sie doczepilem ale jak widze dzisiaj juz 3 post w ktorym cos napisales i w kazdym napisales takie bzdury ze sie w pale nie miesci to mnie krew zalewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, a jakie ustawienia polecacie na mojej plycie - MSI KT4V i pamieci noname 333MHz CL2,5 (ale caly czas chodza na CL2)??

nie ma jak odpowiedz na temat - stary zobacz swoje odpowiedzi w postach wiekszosc to kompletne bzdury - sorry ze sie doczepilem ale jak widze dzisiaj juz 3 post w ktorym cos napisales i w kazdym napisales takie bzdury ze sie w pale nie miesci to mnie krew zalewa

skoro ty znasz odpowiedz na jego pytanie to slucham (czytam) ??

jakie polecisz mu ustawienia ... ? takie zeby dzialaly i zeby mobo wstalo bez problemow ?

z tego co ja zauwazylem to tylko komentowac potrafisz ...

BTW daj linki do tych 3 postow bo umieram z ciekawosci ktore nie przypadly ci do gustu ?

bo wg mnie ten do ktorego sie dowaliles jest jedynym tego typu postem jaki dzis padl z mojej strony ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ty znasz odpowiedz na jego pytanie to slucham (czytam) ??

jakie polecisz mu ustawienia ... ? takie zeby dzialaly i zeby mobo wstalo bez problemow ?

z tego co ja zauwazylem to tylko komentowac potrafisz ...

BTW daj linki do tych 3 postow bo umieram z ciekawosci ktore nie przypadly ci do gustu ?

bo wg mnie ten do ktorego sie dowaliles jest jedynym tego typu postem jaki dzis padl z mojej strony ...

prosze bardzo - tu sa dwie bzdurne odpowiedzi - nie chce mi sie szukac dalej ale jak bardzo prosisz to bedzie tego wiecej

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=48217

Tak ostatnio tylko komentarzowac potrafie bo mnie zaczyna dobijac to co sie tu dzieje - nie chodzi mi o mlodych bo tym sie wybacza ale o starych uzytkownikow ktorym palma odbija (niektorym moderatorom tez nie bede palcem pokazywal)

Ja nie musze mu odpowiadac bo nie znam odpowiedzi na to pytanie - skoro ty tez nie znasz to nie odpowiadaj albo jak juz bardzo chcesz j.e.b.n.a.c posta to zrob to w sposob kulturalny

dla mnie ta dyskusja jest skonczona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary wyszukujesz temat sprzed paru dni - jak chcesz to ja sie tez upre i znajde posty ktore nie podobaja mi sie u ciebie ale nie sadze ze o to w tym chodzi !

zauwaz ze pytanie w tamtym temacie bylo wyjatkowa "glupie" i conajmniej 4 osoby zlaly tego kolesia - moja 2 odpowiedz to byla riposta na jego zarzuty i nie widze w niej nic glupiego ! obrocilem jedynie temat w zart.

mam taka nature ze jak ktos cos mowi na moj temat to ja nie pozostaje bez odpowiedzi - jednak zauwaz ze w tamtym temacie jeszcze nie raz mozna bylo przyczepic sie do czegos ale dalem sobie spokoj ... mam swoj umiar i nie jestem zbyt klotliwy.

jezeli chodzi o kulture wypowiedzi to wspomnij sobie temat Kaeresa o zmianie sprzetu na AMD gdzie pokazales sie z innej strony ...

zreszta nie bede sie juz rospisywal bo mi sie nie chce - dalszych wyjasnien moge udzielic na PW jezeli masz ochte polemizowac ;)

tak czy inaczej tutaj EOT !

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary wyszukujesz temat sprzed paru dni - jak chcesz to ja sie tez upre i znajde posty ktore nie podobaja mi sie u ciebie ale nie sadze ze o to w tym chodzi !

zauwaz ze pytanie w tamtym temacie bylo wyjatkowa "glupie" i conajmniej 4 osoby zlaly tego kolesia - moja 2 odpowiedz to byla riposta na jego zarzuty i nie widze w niej nic glupiego ! obrocilem jedynie temat w zart.

mam taka nature ze jak ktos cos mowi na moj temat to ja nie pozostaje bez odpowiedzi - jednak zauwaz ze w tamtym temacie jeszcze nie raz mozna bylo przyczepic sie do czegos ale dalem sobie spokoj ... mam swoj umiar i nie jestem zbyt klotliwy.

jezeli chodzi o kulture wypowiedzi to wspomnij sobie temat Kaeresa o zmianie sprzetu na AMD gdzie pokazales sie z innej strony ...

zreszta nie bede sie juz rospisywal bo mi sie nie chce - dalszych wyjasnien moge udzielic na PW jezeli masz ochte polemizowac ;)

tak czy inaczej tutaj EOT !

pozdro.

smialo szukaj!!!!!!! nastukalem juz kilkaset postow i moze kilka znajdziesz :P

a co do posta - nie jest z przed 2 dni tylko dzisiaj na niego odpowiedzialem bo dzisiaj byl widoczny na pierwszej stronie i dzisiaj czytalem go pierwszy raz

Co do topicu o kaeresie moj post byl moze zbyt brutalnym ale zwroceniem uwagi pewnej osobie ze nie przystoi uzywac jej slow jakie uzyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...