Skocz do zawartości
kosmo

3COM 10/100 3C905-TX - komp-serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę sobie postawić serwer ktory bedzie pośredniczyl miedzy internetem a moim komputerem (bedzie na nim ftp, www, itp, oraz bede miał tam dysk sieciowy (dlatego zalezy mi na wydajnosci) serwer pewnie na slackware) i chodzi mi o to że miedzy serwerem a komputerem była jak najwieksza prędkość transmisji (na 1Gbit mnie nie stać) wiec poszukałem troche i wszyscy zachwalają 3coma. Teraz mam pytanie: czy jak bede miał tą "małą sieć" połaczoną przez 2 karty sieciowe 3COM 10/100 3C905-TX to czy wydajność bedzie znacznie wieksza niz na jakis noname kartach? I jakiej predkości moge sie spodziewać (kabel cat5e, 10m dlugosci)?

Dziekuje z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cene to warto tego 3coma <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> Za podobne pieniędze masz nówkę dowolnej firmy na scalaku Realteka (tyle że z dłuższą gwarancją).

Przy odległości 10 metrów to jakichś kolosalnych różnic w prędkości między poszczególnymi kartami bym się nie spodziewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

producenci sprzetu na tyle opanowali proces produkcji kart sieciowych ze roznice w wydajnosci pomiedzy poszczegolnymi kartami sa znikome. 3com to solidna firma dajaca dozywotnia gwarancje na swoj sprzet wiec raczej niezawodnosc jest tutaj dodatkowa zaleta a nie wydajnosc w przesylaniu danych. moim zdaniem 3com moze w mniejszym stopniu obciazac kompa i miec jakies bajerki dodatkowe. Sam zamiast 3coma polecam karty intela a w szczegolnosci te (w komputroniku po 180 zeta!!):

http://allegro.pl/show_item.php?item=16871362 sam mam takie 2 (zamowilem od tego goscia) i jestem pod wrazeniem aczkolwiek 3comy obok intela to najlepsze karty na rynku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wiekszej liczbie klientow predzej dysk nie wyrobi niz sie pasmo skonczy. Wszystko zalezy od rodzaju transmisji, czy to bedzie duza liczba malych plikow czy jakies filmiki w pojedynczych pliczkach. Sporo od sprzetu zalezy, jaki kontroler, jaki procesor etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury :

-10% wydajnosci miedzy 3com a realtek

-20-30 mbps miedzy dwoma kompami na 100mbps

do takich domowych zastosowan nie ma sensu kupowac karty za wiecej niz 50zl

3com troszke odciaza kompa co by mialo znaczenie jak bys mial pentium 200 np , ja mam miedzy moim kompem (realtek) a serwerem (realtek,celina 500 ) i spoko >9MB idzie

a czemu ludzie wydaja wiecej na karty ? ,placisz za firme , dozywotnia gwarancje i jakosc

ale powtarzam do domu to nie ma praktycznie znaczenia co wezmiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki dziwny konfig :P Mam dysk sieciowy 60 Gb, pod win$hitem :P Jedna sieciowka jest na kosciach ADM'tec a druga na Realteku i wszystko ladnie smiga, nie narzekam...

Mysle ze jakiegos nadzwyczajnego przyrostu wydajnosci nie bedziesz mial ale 3com to 3com ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup najtanszego realteka , nie poczujesz zadnej roznicy

Kiedys mialem taka sytuacje ze serwer na linuxie ktorego zadaniem bylo dzielenie internetu w sieci lokalnej co jakis czas sie przeciazal. Okazalo sie ze trzy sieciowki realteka zbyt obciazaja procesor [ 1Gh celeron ]. Po wlozeniu 3coma jest spokoj i wyrazna roznica..............Apropo wtedy kupilem te sieciowki po 100 pln i uwazam ze bylo warto a IHMO przy obecnej cenie wolnorynkowej [ 33pln ] wybor jest oczywisty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa porzadne karty ale mialem raz z taka jedna wielki problem :?

Kosztowała z tego co pamietam ponad 100 ;]

Wiec serw na linuxie robilem :) Wszystko fajnie...eth1 i eth0 gotowe...Wpinam serwer do sieci i echo :? Po wlozeniu smieciowki planeta wszystko ruszylo :/ Nie wiem co wtedy zwalilem, ale juz nie wnikam.

Poza tym to sa cholernie madre karty np. zapamietuja z jakim rodzajem polaczenia ostatnio pracowaly, byla na kompie za radiowka, zapamietala to i pozniej wszystko sobie musiala odswiezyc. No pomijajac fakt ze zapamietuje adresy IP ;]

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi