Skocz do zawartości
bkroy

Jak ustawić wyłÄ…czania kompa o określonej godz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie (ponieważ wujaszek kupił dzieciakom kompa - ma problem).

Ogólnie mówiąc, dzieciaki zamiast spać to siedzą w nocy i ciosają w gierki.

Mam pytanie, czy można w Biosie lub windzie (chyba mają zainstalwaną 98se) ustawić że komp się wyłącza o określonej godzinie lub coś w tym stylu.

Wiem że można założyć hasło w biosie, ale to uważam za ostateczność... Czy są jakieś inne sposoby na to, aby zmusić dzieciaki do spania nocą a nie do grania ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie wylaczenia o okreslonej godzinie jest mozliwe z poziomu BIOS oraz programowo z poziomu Windows. Lecz co z tego?

Po wylaczeniu komputera naciskasz przycisk POWER i wlacza sie on ponownie. Te dzieciaki beda chyba potrafily to zrobic :lol:

Jak chcesz zmusic je do spania to np. zabieraj na noc myszke lub klawiature...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe przypomina mi sie mój tatulek :P robił mi to samo :D jak byłem mały (ahh te czasy gierek 2D ). Mi zakładał tatusiek password w biosie ale dowiedziałem sie (od starszych kumpli) ze trzeba wyjac bateryjke :P , wtedy nawet nie wiedziałem że resetuje CMOS i ze normalnie da sie torobić zworką :D. Ale mały szkrabek Jelen brał śruokret (uhh pamietam jak adrenalinka skakała bo bałem że mnie kopnie po kiedys za małolata włożyłem miernik tatuśka do kontaktu 220V :D naszczescie nic mi sie nie stalo) , brałem bateryjke resetowałem biosa i już hasłą nie było :D. Jak już chodziłem do podstawówki to ojczulek pisał mi takie proste programy pod DOSa z majcy które trzeba było rozwiązać pod dosem bo dopiero po roziwązaniu ich komp uruchamiał system ;) (w sumie możesz to zastoswać). Próbował mi też zamykać kompa na kluczyk ale pfff... co to dla dzieciaka pamietam ze brałem haczyk od bombi powyginałem go i otiwerałem kompa haczykiem od bąbki :D. Duużo miał sposóbów ojczulek ale czego człowiek nie robił żeby sobie zagrać w Prince of Perisa ,Mortal Kombat ,CB :D , PacMana ,Węża i inne tego typu gry. btw. kto mnie pobije i w wieku przedszkolnym potrafił rozpakowywać pliki ARJ pod dosem z komendy :D?? (teraz kilikać myszką to każdy głupi umie...) ,hhehe to były czasy :D. Hmm z tych nowszych rozwiązań to są klucze BlueTootha , MSI Barcket 2 USB Key nie pamietam dokłądnie jak to sie nazywało ,cos w tym stylu. ehh aż sie łezka w oku kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...