Skocz do zawartości
ziomek

My watercooling

Rekomendowane odpowiedzi

Atlhon 1700 XP(0,13) , MSI KT4v

wczoraj zmontowalem WC :

temp wody: 23 stopnie

weze: 10/12

blok wodny: cold crowna

pompa: aqueal 650l/h

pasta: Titanium

mam cs

nie mam jeszcze chlodnicy

temp proca 35-38 stopni ------------------------------------------ TAKA

przy wlaczaniu mialem 26 stopni ale sszybko mi uroslo do 38

czy taka temperaturka to przez brak chlodnicy ??

po 5 minutach pracy mi do tylu uroslo (38stopni )woda nawet nie zdarzyla sie podgrzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam chłodnicy (nie moge dostać takiej jaką chce) mam za to wiadro i 15l wody destylowanej. Po godzinie słuchania muzy i siedzenia na necie mam 31C, a temp. wody to 21C. Proc to thorton 2.3Ghz 1.7V.

A i bloczek jest wiercony (nie mój MK4 ani WW bo są w przebudowie).

Największą temp jaką miałem na tym bloczku to 42C po kilku godzinach z obciążeniem i bez (zależy co robiłem) :wink:

PS odczyty są z czujnka w sockecie :? na tej mobo nie ma niestety odczytów z proca.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczyty z mobo są, niestety, niewiele warte. Szczegołnie jeśli podajemy je z różnych płyt. Przykład? Po dołożeniu wentyla na mostek płyty, jego temp. (wg. Epoxa) urosła o 2*C. Natomiast zamontowanie wentylatora 80x80mm na GPU spowodowało spadek temp. proca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ja tez jade bez chlodnicy - proc @ 2Ghz @1.85V max temp po paryu godz z seti to 41.5*C - z tym paste mam dziadowska, i pewnie juz sie rozlazla, jakbym mial lepsza paste to tak 38*C max

bez obciazenia to mam tak 33*C - chociaz przez pare dni jak nie ruszalem bloku i pasta byla dobrze polozona to bylo 29*C/33*Cstress:))))

proca bym bardziej krecil ale zasilka juz pada 12V-~13V 5V-~6V wiec dlugo sprzet nie pozyje :( i jest niestabilny na 2.2GHz - kiedys bylo stabilne 2.3GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ja tez jade bez chlodnicy - proc @ 2Ghz @1.85V max temp po paryu godz z seti to 41.5*C  - z tym paste mam dziadowska, i pewnie juz sie rozlazla, jakbym mial lepsza paste to tak 38*C max

bez obciazenia to mam tak 33*C - chociaz przez pare dni jak nie ruszalem bloku i pasta byla dobrze polozona to bylo 29*C/33*Cstress:))))

proca bym bardziej krecil ale zasilka juz pada 12V-~13V 5V-~6V wiec dlugo sprzet nie pozyje :( i jest niestabilny na 2.2GHz - kiedys bylo stabilne 2.3GHz

twoje temperatury nie sa dla mnie zbyt wiarygodne :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok wlasnej konstrukcji, wychodzi na to ze bardzo dobry - roznica proca, woda to jakies 7*C przy dobrym docisku bloku oczywiscie i pascie titan - mierzylem wiec wiarygodne

hmm popmka aquaszut 600l/h (8W)

zbiornik - akwarium 25L - temp powietrza w pokoju 21*C

jakbym mial lepsza zasilke i paste to moge krecic w zimie temp ponizej 20*C na procu sa do uzyskania + woda + lód i na jakies 2h wystarczy - kto wie moze z 2.4GHz bym wyciagnal

aha proc 1800+dut3c:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczyty z mobo są, niestety, niewiele warte. Szczegołnie jeśli podajemy je z różnych płyt. Przykład? Po dołożeniu wentyla na mostek płyty, jego temp. (wg. Epoxa) urosła o 2*C. Natomiast zamontowanie wentylatora 80x80mm na GPU spowodowało spadek temp. proca :D

Ehhhh, milon razy o tym pisalem (tez cos mialem wyskrobac, ale dobrze, ze mnie ubiegles). Niestety do niektorych ciagle to nie trafia i nadal lubia bawic sie w licytowanie temperaturami.

blok wlasnej konstrukcji, wychodzi na to ze bardzo dobry

Skoro piszesz, ze dobry to czy moglbys podac jego C/W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh, milon razy o tym pisalem (tez cos mialem wyskrobac, ale dobrze, ze mnie ubiegles). Niestety do niektorych ciagle to nie trafia i nadal lubia bawic sie w licytowanie temperaturami.

blok wlasnej konstrukcji, wychodzi na to ze bardzo dobry

Skoro piszesz, ze dobry to czy moglbys podac jego C/W

oczywiscie tylko nie wiem czy moge powolac sie na sandre

w tej chwili jest 38*C przy 2150MHz 1.83V wynosi 0.10C/W - ale wiem ze blok mogl sie poruszyc i pasta rozlac

jak zalozylem do dobrze i pasta nowa to wynosi jakies 0.05C/W

ale ile w tym prawdy nie wiem :(

jest jakis wzor na to?

aha blok ma jedna zasadnicza zalete grubosc scianki przy jadrze jest okolo 1mm i woda bezposrednio odbiera ztamtad cieplo nie mieszajac sie z zimna

calos wiercona bez skladu i ladu ale projekt dobry

moze bede mial jutro kabel do komorki to zdjecia dam jakies w koncu :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili jest 38*C przy 2150MHz 1.83V wynosi 0.10C/W - ale wiem ze blok mogl sie poruszyc i pasta rozlac

jest jakis wzor na to?

aha blok ma jedna zasadnicza zalete grubosc scianki przy jadrze jest okolo 1mm i woda bezposrednio odbiera ztamtad cieplo nie mieszajac sie z zimna

Ludziska!!! Mamy swiatowy rekord!

Dotychczas w testach prowadzil CASCADE z wynikiem ~0,16, ale nareszcie Polakom udalo sie zrobic cos lepszego! Ba, jest lepszy trzykrotnie!

Cathar potwornie sie pomylil. Szacowal, ze da sie zrobic blok na poziomie C/W 0,15, ale Polacy moga widac wszystko.

Chyba juz nie musze dalej dowodzic ile warte sa odczyty z naszych mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jakis wzor na to?

Ludziska!!! Mamy swiatowy rekord!

Dotychczas w testach prowadzil CASCADE z wynikiem ~0,16, ale nareszcie Polakom udalo sie zrobic cos lepszego! Ba, jest lepszy trzykrotnie!

Cathar potwornie sie pomylil. Szacowal, ze da sie zrobic blok na poziomie C/W 0,15, ale Polacy moga widac wszystko.

Chyba juz nie musze dalej dowodzic ile warte sa odczyty z naszych mobo.

no to zrob dobry program do obliczania tego ja podaje to co sandra pisze - a jak wiadomo ona rozne rzeczy pisze wszak to kobieta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wpadlo ci do glowy ze C/W ukladu nigdy nie bedzie nizsze od C/W bloku? Jak sobie to wyobrazasz? C/W ukladu to roznica procesor<>powietrze, czyli zeby C/W ukladu bylo nizsze od C/W bloku, przy stalej temp rdzenia i ilosci ciepla, powietrze musialoby miec temperature wyzsza od wody, nie widzisz w tym pewnego paradoksu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nad tym myślałem. Temperatura procesora przecież niezleży tylko od bloku. Co z tego, że mamy super blok, jak bedziemy mieli marną chłodnice. temp wody bedzie wieksza i przez to procesor też bedzie miał wyższą temperature. Chłodnica może mieć mniejsze C/W niż blok. tak wiec mamy powiedzmy procesor, który wydziela 100W, temp otoczenia 20*C. Czytałem (chyba nawet to był twój post), że najlepsze chłodnice ochładzają wode to temp 2 stopnie wyżej niż temp otoczenia. Tak więc jeżeli temp otoczenia to 20*C, to woda bedzie miała 22*C. Jeżeli blok ma C/W równe np. 0,18 to temp procesora bedzie wynosić 18+22*C. Wstarczy, że przez słabą chłodnice bedziemy mieli temp wody wyższą o 4*C to przy bloku z C/W=0,15 procesor będzie miał 15+26*C. Nie chodziło mi o to, że C/W układu będzie niższe od C/W bloku ale o to, że o wydajności chłodzenia nie świadczy sam blok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi